A Nemzeti Kulturális Alap bevételének túlnyomó része az ötöslottó szerencsejáték adójának 90 százalékából származik, amelyre idén 9 milliárd forintot irányzottak elő. A bevételcsökkenés következtében idén 100-150 millióval kevesebb támogatást tudnak adni. Ennek ellenére a pályázatok száma és igénye megnövekedett, a tavalyi évben közel 1 milliárddal többre emelkedett ? ismertette Kollár Árpád, az NKA Folyóirat-kiadás Kollégium vezetője.

 

A Nemzeti Kulturális Alap legfeljebb három évre vállalhat kötelezettséget. 2015-re negyven darab nyomtatott és internetes folyóiratra 457,6 millió forint kötelezettséget vállaltak, amelyből idén 194,7 millió jut. A kollégium a nem kiemelt print lapok részére 159 millió 50 ezer forint támogatást, a nem kiemelt internetes folyóiratoknak pedig 38 millió 350 ezer forintot juttat.

 

A Folyóirat-kiadás Kollégiuma éves induló kerete azonban 22 millió forinttal bővült, így 2015-ben 655 millió keret áll a rendelkezésre. Az NKA Bizottsága középtávú stratégiájában megfogalmazta, hogy az online és print megjelentetésére is pályázó folyóiratok esetében lehetőség szerint az online megjelenést támogassák.

 

Kollár Árpád megjegyezte, hogy egyre több lap szorulna rá az NKA támogatására, azonban a működésre nem tudnak támogatást adni, csak a honoráriumra, illetve nyomdaköltségre, online megjelentetésre.

 

A Nemzeti Kulturális Alap legfeljebb három évre vállalhat kötelezettséget. 2015-re a negyven darab nyomtatott és internetes folyóiratra 457,6 millió forint kötelezettséget vállaltak, amelyből idén 194,7 millió jut.

 

Krucsainé Herter Anikó főigazgató arról szólt, hogy legkésőbb november 15-ig döntenek majd a kiemelt print- és online lapok következő időszakáról, remélhetőleg ismét három évre történő támogatásáról. A nem kiemelt lapok esetében már egy új kollégium fog dönteni 2016-ban.

Fotó: Csákvári Zsigmond