kultura.hu_banner_fesztival

2019.06.07

„A népzenét a hagyományőrzés konzerválni igyekszik, de az évtizedek, évszázadok során tengernyi behatás érte, és éri most is” – mondja Barcza Gergő, az idén húszéves Besh o droM Együttes frontembere. Őt és a zenekar másik alapító tagját, Pettik Ádámot kérdeztük az együttes múltjáról, a változásokról és a népzene helyzetéről. A zenekar a közeljövőben a Kobuci Kertben és a Művészetek Völgyében is fellép.

 

Besh-o-droM-foto-Ajtay_Zoltan


Emlékeznek még, húsz évvel ezelőtt milyen elhatározásból alapítottak zenekart? Érvényesült valamilyen koncepció?

B.G: Nem volt kérdés, hogy különbözőek leszünk mindenkitől, máshogy nem is érdemes zenekart alakítani. Azt hiszem, ez rögtön sikerült is. A következő szempont az volt, hogy táncolható legyen a zenénk, mert ha a nép ropja, az nekünk jó. Hamar megtaláltuk ennek is a módját. Más koncepcióra nem emlékszem.

P.Á: Bár rengeteg jó zenekar volt akkor is, akik erős hatást gyakoroltak ránk, de olyan zenét nem igazán nyomott senki, amilyet legszívesebben hallgattunk volna, viszont szerencsére nekünk sikerült társakat is találni ehhez az őrülethez, és nagyjából el is tudtuk játszani, amit szerettünk volna.

 

Ennyi év után szükség volt bizonyos praktikák bevetésére, hogy ne fásuljanak bele?

P.Á: A népzene például, ami jelentős részét képezi mind a munkásságunknak, mind az általunk hallgatott zenéknek, nekem kicsit a gyümölcsre hasonlít, és ha időlegesen nem is kívánok már több cseresznyét enni, az biztos, hogy két nap múlva két pofára zabálom majd megint.

B.G: Nincs szükség praktikákra. Ádám Bristolban él, én Jeruzsálemben, a zenekar Budapesten, ez pont elég kihívás midenféle szempontból. Most például alig várom a júliust, hogy egy helyre kerüljünk, és élőben folytathassuk a virtuális próbahelyen elkezdett munkáinkat.


Besh-o-droM-foto-Kardos_Gabor

 

Mindig könnyű volt elfogadtatni a zenéjüket, soha nem érte Önöket negatív kritika az értetlenkedők részéről?

P.Á: Az elejétől fogva rengeteg kritika ért minket. Jó esetben ezekből lehetett tanulni is, de sajnos nem ez volt a jellemző.

B.G: A kezdetekkor a hagyományőrzők közül sokan nem értették, hogy bár mi nem az ő útjukat járjuk, nem vagyunk az ellenségük, sőt. Húsz évvel később ez, remélem, már nem kérdés.

 

Hogy látják, az itthon játszott népzene nem rekedt-e meg, várható-e újabb felfutás, új irány?

P.Á: Amit ma népzene alatt értünk, az nem változik. Ha igen, azt hívjuk világzenének, ami viszont mindig változik, és ez jó dolog, még akkor is, ha nem mindig születik remekmű.

B.G: Nem rekedt meg, ellenkezőleg, reneszánszát éli, rengeteg fiatal zenész tanulja, műveli, őrzi, használja. A népzenét a hagyományőrzés konzerválni igyekszik, de az évtizedek, évszázadok során tengernyi behatás érte mindig, és éri most is. A két ellentétes erő dinamikus egyensúlya alakítja nagyon lassan a műfajt. Örülnék, ha egy csepp lehetnék a népzenét érő behatások tengerében.


beshodrom-adamgergo1
Pettik Ádám és Barcza Gergő

 

Világzene alatt ma már rengeteg minden értünk. Aki nem ért hozzá, hogyan különböztesse meg a minőségi zenét a gyenge utánzattól?

B.G: A világzene a kezdetektől fogva tág fogalom volt. Valahogy fel kellett címkézni a lemezboltokban azt a polcot, ahova a máshova nem besorolható, népzenéhez kicsit is kapcsolódó albumokat rakták. A hallgatónak azt ajánlom, a közízlés, az eladási adat és a kritikusok véleménye helyett ki-ki támaszkodjon a saját ízlésére, hallására.

P.Á: Nem lehet megúszni az elmélyülést, akármiről is legyen szó. Például bármelyik zenei stílus megismerése sok időt vesz igénybe, mert a legnépszerűbbek nem feltétlen a legjobbak, és nem biztos, hogy a legjobbakat, legnépszerűbbeket hallgatja az ember legszívesebben.

 

Visszahallgatják a korábbi lemezeiket? Megtörtént, hogy közben valamin nagyon meglepődtek?

B.G: A lemezeink többsége otthon született. Mire az anyag elkészül, a felvételek, a keverés alatt többszázszor végighallgatok minden számot. Mikor egy–egy album végre megjelenik, önálló életre kel, megszűnik vele a kapcsolatom. A számokat koncerteken játsszuk tovább, ott alakulnak, változnak, így tényleg meglepetésként ér, ha sok év után visszahallgatok egy lemezt. Legszembetűnőbb a tempóváltozás, élőben jóval gyorsabbak vagyunk.

 

Június nyolcadikán lépnek fel a Kobuci Kertben. Készülnek meglepetésekkel?

B.G: Korán kezdünk, 19 órakor. Nagyjából két koncertnyi anyagot fogunk eljátszani a zenekar húszévnyi repertoárjából, köztük olyan számokkal, amiket akár egy évtizede vagy még régebb óta nem játszottunk, csupa olyan vendég fellépővel, aki valaha játszott velünk. Izgalmas, rendhagyó koncert lesz, nagyon várom már.

 

Ayhan Gökhan

TereyMTICzimbalGyula

2019.09.15

Az idén júniusban elhunyt Térey János író, költő, drámaíró, műfordító minden kétséget kizáróan nagy költő volt, akinek alkotói fellépése jelentős változásokat hozott a magyar irodalomban. Szeptember 12-én a Fugában tartott, Nagy tervekkel jöttem Rosmersholmba című, Térey szándékait tükröző kötet bemutatóján minden hely megtelt.

judit_reigl_outburst_600x400

2019.09.15

Szokatlan, hogy egy művészeti kiállítás szervezőelve a pénz, azonban a Kalman Maklary Fine Arts Great Art. Mad Money. No Rules. című tárlatán bemutatott munkák közös vonása épp a felvonultatott festők műveinek elképesztő ára. A világ aukciós rekorderei szerepelnek a galéria falain, azonban ahelyett, hogy a művek árait lesnénk, érdemes inkább azok lényegét keresni.

10

2019.09.14

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon mutatja be legújabb önálló estjét a kortárs könnyűzenei szcéna egyik legeredetibb művésze, Kamondy Ágnes. Október 5-én az A38 Hajón láthatjuk a Pest fölött az ég szcenírozott koncert-előadását Vörös Róbert rendezésében. A zenéjét Kamondy Ágnes jegyzi, a dalszövegeken olyan neves szerzőkkel osztozik, mint Karafiáth Orsolya, Kiss László, Müller Péter Sziámi és Simon Márton.

A 17. században az akkori Holland Köztársaság virágzó kereskedelmi, gazdasági központtá vált Európában, és jelentős gyarmatai is voltak. Ott születtek Rembrandt van Rijn és Johannes Vermeer mesterművei, és az ország az alkotás, a szabadgondolkodás és a vallási tolerancia bástyája lett. Az utóbbi években azonban holland aktivisták azt szeretnék elérni, hogy a 17. század árnyoldalairól is beszéljenek, ne csak az ország virágzásáról, hanem például a rabszolgakereskedelemben betöltött szerepéről is. Az Amszterdam Múzeum most úgy döntött, nem hívja többé ezt a korszakot „aranykornak".

A Nemzetközi Természetfilm Fesztivál Gödöllő negyedik alakommal hirdeti meg fiatal alkotóknak szóló filmes alkotótáborát, amelyre 15 erdélyi jelentkezőt várnak. A táborban neves szakértők segítségével mélyíthetik a tudásukat a résztvevők, miközben rövidfilmet készítenek víz témakörben. Jelentkezni október 5-ig egy min. 2, max. 5 perces rövidfilmmel lehet. Az október 28-30. között szervezett képzés ingyenes. További részletekről a csilla.ficsor@godollofilmfest.com címen lehet érdeklődni.

A lisszaboni parlament határozatban ítélte el a sokak által vitatott projektet. Eszerint a terv sérti a diktatúra áldozatainak emlékét és a demokrácia arculcsapását jelenti. Az ellenzők egy online petícióban 17 ezer aláírást gyűjtöttek össze, 200 egykori politikai fogoly pedig levélben követelte a kormánytól a múzeumnyitás megakadályozását. Antonio de Oliveira Salazar, Európa leghosszabb ideig hatalmon lévő jobboldali diktátora 1932-től 1968-ig irányította vaskézzel a dél-európai országot.

Folytatódik a népzenei koncertsorozata Benczúr Házban. Az őszi klubszezonban fedett helyen várják a látogatókat izgalmas beszélgetésekkel, színvonalas koncertekkel és táncházzal. Ősszel összesen négy alkalommal, keddenként este 7 órától olyan előadókkal találkozhatunk, mint Árendás Péter, Sebő Ferenc vagy Novák Ferenc „Tata”, a beszélgetéseket pedig koncert, majd táncház követi. Az első koncertre szeptember 24-én kerül sor.

A szklerózis multiplex kezelését segítő neurológiai kutatásokra ajánlott fel újabb nagy összeget J.K. Rowling, a Harry Potter-regényfolyam szerzője. A 15,3 millió fontot (5,3 milliárd forint) az Edinburghi Egyetem regeneratív neurológiai klinikájának ajánlotta fel. A pénzből új részlegeket emelnek és bővítik a kutatásokat. A szerző édesanyja, Anne Rowling 45 évesen szklerózis multiplexben hunyt el. Emlékére az írónő 2010-ben egy tízmillió fontos (3,7 milliárd forint) adományból megalapította az Anne Rowling nevét viselő klinikát az Edinburghi Egyetemen.

A Művészek a klímatudatosságért egy összművészeti kezdeményezés, amelyen magyar írók, képzőművészek, slammerek, zenészek és színészek igyekeznek szélesebb körben felhívni a figyelmet a közelgő ökológiai katasztrófára, illetve az ezzel kapcsolatos egyéni és közösségi felelősségvállalás fontosságára. Az első eseménynek szeptember 19-én a Trafó ad otthont.

39989472_1850339071702196_8074583012341186560_n

Nincs két ugyanolyan koncertműsor, nincs kétszer ugyanúgy eljátszott szám" így vélekednek saját műsorukról az Analog Balaton tagjai. Legközelebb október 25-én az Akvárium Klubban hallgatjuk őket.

Egész estés gálaműsorral ünnepli fennállásának 70. évfordulóját a Honvéd Együttes két művészeti kara, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és zenekara, valamint a Honvéd Férfikar szeptember 29-én az Erkel Színházban.

Tizenharmadik alkalommal rendezik meg a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót szeptember 13. és 18. között a baranyai megyeszékhelyen nyolc társulat részvételével. A hazai táncélet legkiválóbb képviselői hozzák el legújabb produkcióikat a pécsi közönségnek.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma