15_eves

2019.07.23

„Akár hiszitek, akár nem: tündérek építették Bálványos várát”. Így kezdődik a rege, Benedek Elek gyűjtése. Székelyföldön e lidércek és medvék lakta, vadregényes helyen, fenyvesek, mohos lápok, tavak, sebes patakok, meredek ormok közt tartják immár 30 éve a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort, amely az utóbbi két évtizedben fesztivállá nőtte ki magát, erős kulturális kínálattal. Íme néhány a július 23-án kezdődő programsorozatból.

tusv27

Kaszás Attila hagyatéka a határon innen és túl,
Rákóczi udvar, július 24.

A tragikusan fiatalon elhunyt Kaszás Attila neve fogalommá vált: kimagasló tehetsége, személyisége, morális magatartása, értékközpontúsága emeli az elmúlt évtizedek legjelentősebb színművészei közé. A nevét viselő, immár több mint tíz éve alapított díjat nem egyszer kapta határon túli művész: Nemes Levente, Mátrai László, Bányai Kelemen Barna, Nagy Csongor Zsolt. Az erdélyi magyar nyelvű színjátszás helyzetéről szóló beszélgetésen Nemes Levente és Nagy Alfréd, a Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház tagjai vesznek részt.

10

Legyél a saját történeted hőse!

Képmás-délután, Rákóczi-udvar, július 24.

A gyerekirodalom és mesepszichológia egymást támogatva segíti, hogy egyre jobban betekintést nyerhessünk a gyerekek világába, az abban megszülető félelmek és negatív érzelmek közé. A programon fontos kérdésekre keresnek megnyugtató választ a beszélgetők: Lakik-e szörny a gyerekszobában? Hogyan kezeljük gyerekeink negatív érzelmeit? A délután folyamán központi téma lesz az életmesék, családtörténetek szerepe a legkisebbek fejlődésében. Az eseményen Kádár Annamária pszichológus, Pifkó Célia, a Szörnyek a szobádban című mesekönyv szerzője vesz részt, a moderátor Molnár-Bánffy Kata, a Képmás Magazin ügyvezetője.

tusvanyos

Keresztül-kasul az életen – dokumentumok Cseh Tamás pályaképéhez,

Magyar Teátrumi Társaság sátra, Rákóczi udvar, július 25.

A tíz éve elhunyt Cseh Tamás munkássága előtt tiszteleg a Keresztül-kasul az életen – dokumentumok Cseh Tamás pályaképéhez című, Hanák Gábor jegyezte filmösszeállítás. Az ismert és ritkán hallott dalok mellett zenész- és pályatársak archív felvételei, Bereményi Géza, Jancsó Miklós, Törőcsik Mari és a Dalnok emlékezései adják vissza az életút főbb állomásait. Filmszerepek, képzőművészeti alkotások, bakonyi indiánság elevenedik meg, egészében véve tehát minden, ami Cseh Tamás életében fontos jelentőséggel bírt. A filmvetítés előtt a produkciót a Cseh Tamás Archívum irányítója, Szemerei Péter ismerteti. Az Országos Széchényi Könyvtár, a Cseh Tamás Archívum és más gyűjtemények anyagaiból készült összeállítást az Archívumot működtető MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. készítette.

ee

Állati könyvbemutató

Janus Pannonius Irodalmi Kávéház, július 25.

A József Attila-díjas író, György Attila Bestiarium Siculorum bővített kiadásának bemutatója emlékezetes programnak ígérkezik. A könyvben elképesztőbbnél elképesztőbb, valóság és képzelet határán született állatok felvonultatása mögül nem kevés társadalomkritika is kihallható. Aki szereti a székely humort, feltétlenül a könyvbemutatón van a helye. A könyvet Muszka Sándor költő, szerkesztő mutatja be.


tusvanyos.3


Csernik Pál Szende Meselélek című életrajzi könyvének bemutatója

Janus Pannonius Irodalmi Kávéház, július 27.

„Hiszek a mesékben, hiszek az élő szóban, a kincsben, a mese teremtő erejében. Mert a mese-szó a nép összetartó íze, lelke, a mesemondó ezt közvetíti” vallja Csernik Pál Szende székely mesemondó, lábbábos. A várhatóan izgalmas, a lelki nyugalom megőrzésére alkalmas könyvbemutatót a József Attila-díjas Sántha Attila író, költő, szerkesztő moderálja.


cc


Plugor Sándor (1940-1999), július 24.–augusztus 22.

Sepsiszentgyörgy, Erdélyi Művészeti Központ

A fesztiválhoz kapcsolódóan a Magyar Alkotóművészet Nonprofit Kft. a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban Plugor Sándor grafikus- és festőművész emlékére rendez tárlatot, amelyet Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy város polgármestere, Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke és Tardy-Molnár Anna, a MANK Nonprofit Kft. ügyvezetője nyit meg július 23-án.


PlugorSandor_07


Ayhan Gökhan


A teljes program a tusvanyos.ro oldalon olvasható.


A képek forrása Tusványos hivatalos Instagram-oldala.


ArtKert_Kultura_596x90_002

Bonczidai_Eva_3

2019.08.21

„Nekem a csakazértis az egyik szupererőm: nem fogok beledögleni valamibe, amit túl is élhetek. Meg az, hogy képes vagyok örülni. Annak is, amit más tett hozzá a világhoz" – mondja Bonczidai Éva Oláh János-ösztöndíjas szerkesztő. Portréinterjú.

P1460803

2019.08.21

A Műcsarnokban augusztus 25-ig látható a II. Építészeti Nemzeti Szalon kiállítása. A tárlat a megnyitás óta némileg változott: utolsó eleme, a Fényarchtitektúra című kiállításrész csak júliusban nyílt meg.

_D0A7682_Copy

2019.08.21

A mese szerint Csipke Rózsika tizenhat évesen megszúrta magát, és százéves álomba zuhant: királyfik jöttek megszabadítani átkától, csókot leheltek ajkára, mindent elsöprő szerelem ébredt közöttük. A valóságban azonban csak peregtek az évek, eltelt a száz év, Csipke Rózsika felébredt, királyfi azonban nem érkezett. Rózsika pedig megértette, hogy nincs kiút, és nincs megmentő herceg sem...

A Kárpátok visszhangja című turnén az együttes a Táncrapszódia és a Kalotaszeg című előadással lép fel Szatmárnémetiben, Margittán, Brassóban és Marosvásárhelyen. A sokszínű repertoár a történelmi táncjátékoktól az autentikus folklórműsorokig, a dramatikus táncszínházi előadásoktól a népi hagyományainkon alapuló mesedarabokig terjed. A Kárpát-medence táncait felvonultató műsoraikkal novemberben is útra kelnek, hogy részt vegyenek egy néptánctalálkozón Székelyudvarhelyen, de ellátogatnak Sepsiszentgyörgyre és Kolozsvárra is, hogy ízelítőt adjanak a magyar néphagyományokból, és tisztelegjenek II. Rákóczi Ferenc emléke előtt.

Keanu Reeves ismét magára ölti Neo, Carrie-Anne Moss Trinity szerepét. A film forgatókönyvét társszerzőként Lana Wachowski írta, és ő fogja rendezni a negyedik filmet, továbbá producerként is közreműködik. Wachowski szerint a Mátrix világának gondolatai most még helytállóbbak, mint valaha, és a forgatókönyv író örömét fejezte ki, hogy újraélesztheti a film karaktereit. A forgatás 2020 derekán kezdődik.

A WarnerMedia új, HBO Max nevű műsorszolgáltatója a tervek szerint tavasszal indul, körülbelül 10 ezer órányi tartalommal, és elsőként bejelentett filmjeinek egyike a Let Them All Talk. Streep a vígjátékban ünnepelt szerzőt játszik, aki barátaival utazásra indul, hogy szórakozzanak és begyógyítsák régi sebeiket. Velük utazik unokaöccse (Lucas Hedges), aki beleszeret egy fiatal irodalmi ügynökbe (Gemma Chan). A forgatás a múlt héten kezdődött New Yorkban, majd a Queen Mary 2 óceánjáró fedélzetén és Nagy-Britanniában folytatódik.

Tyler Ivanoff akkor találta a kézzel írott orosz nyelvű levelet, amikor Shishmaref eszkimó falu közelében tűzifát gyűjtött. Ivanoff a levélről készített fotókat kitette a Facebook közösségi portálra, s az üzenetet oroszul beszélők fordították le. Kiderült, hogy az 1969-ből származó írás az orosz haditengerészet üdvözlete volt. Orosz újságírók megtalálták a levél eredeti szerzőjét, Anatolij Bocanyenko századost. A férfi nem is akarta elhinni, hogy ő írta a levelet, amíg meg nem látta az üzenet alatt az aláírását. Mint felidézte, 36 éves volt, amikor a levelet írta, és a Szulak nevű hajó fedélzetén szolgált.

A 90 éves holokauszttúlélő, Fahidi Éva főszereplésével készült, A létezés eufóriája című táncos dokumentumfilmet szeptember 6-án Budapesten, a Jurányi Házban vetítik. Szeptember 7-én a Sóvirág című nagysikerű táncszínházi előadást is megtekinthetik ugyanott az érdeklődők a most 93 éves Fahidi Éva és Cuhorka Emese táncművész főszereplésével. Szabó Réka egészestés dokumentumfilmje, amely a szintén általa rendezett Sóvirág próbafolyamatát követi végig, szeptember 12-től látható országosan a mozikban.

Utolsó hétvégéjéhez érkezik augusztus 23. és 25. között a Ludwig Múzeum áprilisban nyílt Bauhaus100. Program a mának – Kortárs nézőpontok nevű kiállítása. A modern művészettörténet egyik legmeghatározóbb mérföldkövét központba állító tárlat lezárásaként egy átfogó, tematikus finisszázs-programmal készül a múzeum képzőművészek, múzeumpedagógusok, építészek és tervezők közreműködésével.

tarlatvezetes

Augusztus 28-án a világ legmeghatározóbb fesztiválja, a Woodstock ünnepli 50. évfordulóját. Az emlékévet Budapesten is ünneplik, többek között a Barba Negra Track-ben is megidézik 1969 hangulatát.

Idén 12. alkalommal rendezik meg a Zorall Sörolimpiát. A rendezvénynek augusztus 21-24. között az alsóörsi Pelso Camping ad otthont.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma