Az elmúlt hetekben több cikk jelent meg arról, hogy átalakul az NKA, esetleg megszűnik függetlensége. Igazak a hírek?

A Nemzeti Kulturális Alap 22 éve a magyar kulturális élet megkerülhetetlen intézménye, bátran mondhatjuk, hogy a hazai kulturális élet motorja, támogatása nélkülözhetetlen szinte minden szervezet számára. Az elmúlt két évtizedben ugyan többször átalakult a belső szerkezete, jelenleg is változás előtt állunk ? új struktúrája lesz a kollégiumoknak, illetve azok delegálási rendjének ?, ám a céljai változatlanok: a nemzeti és egyetemes értékek létrehozásának, megőrzésének, valamint hazai és határon túli terjesztésének támogatása. Ezért dolgozunk most is és a jövőben is.

Mit érzékelhet a változásokból a kulturális szcéna?

A jelenleg zajló tisztújítás várhatóan februárban lezárul. Így legkésőbb március elején megalakulhatnak az új állandó kollégiumok, amelyek ezután megkezdhetik a munkájukat. Fontos azonban, hogy erre az átmeneti időszakra is felkészültünk, hiszen számos terület pályázatait még tavaly meghirdettük, például a Kulturális Fesztiválok Kollégiuma kulturális-művészeti fesztiválok megrendezésének támogatására szóló felhívását (http://www.nka.hu/palyaztatas/kulturalis-fesztivalok). A pályázat időbeni megjelenésével és elbírálásával már jóval a fesztiválszezon előtt biztosítani tudjuk a rendezőknek a támogatást. Ugyanígy meghirdettük 200 milliós kerettel az idei folyóirat-támogatásokat (http://www.nka.hu/palyaztatas/folyoirat-kiadas). Azt azonban ne felejtsük el, hogy az NKA kiegészítő támogatást nyújt a kulturális élet szereplőinek, tehát nem várható el az NKA-tól, hogy minden megvalósuló programot, könyvkiadást, folyóirat megjelenést, épület felújítást és még sorolhatnám 100 százalékban finanszírozzon.


halmosbelaprogram_sajto_600x399.png
Balog Zoltán, az emberi erőforrások miniszere, az NKA elnöke és Doncsev András, az NKA alelnöke bejelentik a Halmos Béla Programot.(Fotó: Csákvári Zsigmond)

Milyen aktuális kiírások vannak még?

Még két nagy területet érintő pályázati felhívásunk jelent meg tavaly, amelyekről már az idén születik döntés. Az egyik az építőművészeti és örökségvédelmi, ami 200 millió forinttal segíti műemlék épületek állagmegóvását, felújítását és restaurálási munkálatait (http://www.nka.hu/palyaztatas/epitomuveszet-oroksegvedelem). Azzal, hogy előrehoztuk a pályázat kiírásának és döntésének ciklusát, és tavasszal már az döntések tükrében kezdődhetnek el a műemlékek restaurálásai, a szakma számára fontos és életbevágó döntést hoztunk. A másik nagy szakterület a könyvkiadás, ahol kiadói programra lehet pályázni maximum 8 könyvcímmel. Szeretnénk tovább folytatni a könyvtámogatási programunkat is, aminek a lényege, hogy az NKA által támogatott könyvek eljussanak az ország 56 megyei és városi könyvtárába, valamint 8 határon túli intézménybe (http://www.nka.hu/palyaztatas/konyvkiadas). Az állandó kollégiumok mellett a Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiumnak is vannak aktuális felhívásai. A nemzetközi alprogram keretében három témában írt ki nyílt pályázatot, amelyek már a tavalyi évben is nagyon népszerűek voltak, így reméljük, idén is sok előadó viszi majd Magyarország jó hírét külföldre, és szép lassan bekapcsolódunk a könnyűzene nemzetközi vérkeringésbe. Az ideiglenes kollégium egyébként számos új elemmel gazdagította a programot: az idei évtől a határon túli klubok is be tudnak kapcsolódni a programba, illetve a média jelenlét erősítése érdekében a nyomtatott és internetes médiumok, illetve zenei témájú mellékleteket megjelentető kiadók jelentkezését is várják (http://www.nka.hu/palyaztatas/cstp_id). Az említett kiírások beadási határidejei január végén, február elején járnak le, érdemes tehát figyelni a www.nka.hu oldalt.

Hogyan értékeli a Cseh Tamás Program elmúlt évét, illetve milyen új lehetőségeket lát benne? Indítanak esetleg más programot is a jövőben? A Halmos Béla Programról már lehetett hallani.

A Cseh Tamás Program sikeres évet tudhat maga mögött, ám nem szabad itt megállnunk, tovább kell lépnünk, új területek felé kell nyitnunk a fejlődése érdekében. Többször hangsúlyoztam: a Program legnagyobb erénye, hogy nem egy külföldről megvásárolt licenc alapján működik, hanem mi magunk, a benne dolgozó, és nap, mint nap a Programmal foglalkozó munkatársaim, zenészek, előadók, zenei szakemberek alakítják. A projektben résztvevő előadóknak, zenekaroknak vagy akár említhetném a klubokat, médiákat rengeteg új lehetőséget biztosítunk és folyamatosan követjük pályájuk, tevékenységük alakulását, tehát a történet nem áll meg ott, hogy valaki nyert egy pályázaton. Ez egy építkező program, elkezdjük az alapoknál és több éven keresztül, különböző pályázatok révén segítjük például egy induló zenekar szakmai útjukat, ha úgy adódik, a nemzetközi megjelenésig. A Programnak köszönhetően tavaly több mint 200 új dal született, közel 1000 koncert valósult meg, 32 fesztiválon voltunk jelen, nagyjából 1500 közreműködővel dolgoztunk, és még sorolhatnám. A második évadra megduplázódott az induló zenekari támogatásra a jelentkezők száma, közel 400-an küldték be pályázatukat, akik közül 30 kezdhette meg a munkáját októbertől. Úgy vélem, maximálisan teljesítjük az program eredeti célkitűzéseit. Ehhez kapcsolódik az a kezdeményezésünk, hogy a magyar kultúra napját január 22-én, a Budapest Music Centerben, a kulturális élet meghatározó személyiségeivel, szervezeteivel, valamint Cseh Tamás születésnapjának alkalmából a Programban sikeresen pályázó zenekarokkal, szakemberekkel együtt ünnepeljük. Ugyanezek elvek mentén épül fel a Halmos Béla Program is, amelynek indulását tavaly decemberben jelentettük be Balog miniszter úrral.


_dsc6646_600x417.png
Mongooz And The Magnet, az egyik Cseh Tamás Program által támogatott zenekar(Fotó: Csákvári Zsigmond)

Kiknek szól a Halmos Béla Program, és mikor várhatók az első pályázati felhívások?

A Fölszállott a páva tehetségkutató műsor és a Cseh Tamás Program sikeréből jött az ötlet, hogy a népzenei kultúrát is érdemes hasonló módon támogatni. Ez a program is egy széles körű összefogásnak és konszenzusnak köszönhetően jött létre, a nép- és világzenei terület részéről teljes legitimitást élvez. Az indulásához 150 millió forintos keretet biztosítunk, de még idén szeretnénk kibővíteni az üres adathordozókból befolyó bevételekkel, amelyből a Cseh Tamás Program is gazdálkodik. Terveink szerint az első negyedévben felállítjuk a program megvalósulását segítő ideiglenes kollégiumot, akik majd kiírják az első pályázatokat. A könnyűzene és a népzene mellett természetesen a zeneművészet minden ágát nagyra becsüljük és támogatjuk. A Virtuózokban bemutatkozott fiatalokat is segítjük, tavaly 10 millió forintot biztosítottunk a győztesek hangversenyeire a külföldi magyar kulturális intézetekben. Ebben az évben pedig 50 milliót hagytunk jóvá a Virtuózok támogatására. Mind a Cseh Tamás Program, mind a Halmos Béla Program, illetve az előbb említett Virtuózok program egy olyan koncepció részei, amelynek lényege, hogy átfogó támogatási célokat, elsősorban a pályakezdőket, fiatalokat, az aktív alkotói réteget célzó projekteket működtessünk. Hiszem, hogy stratégiánk a lehető legsikeresebb, ennek ékes bizonyítéka a hétről hétre tömegeket megmozgató Virtuózok vagy a Fölszállott a páva nézettsége a TV-ben.

Nemcsak az NKA alelnöke, hanem az MTVA kulturális főszerkesztője is. Hogy látja, mennyire érdekes ma Magyarországon a kultúra? Képes tömegeket megmozgatni?

Több mint másfél éve neveztek ki az MTVA kulturális főszerkesztőjének. Hivatalba lépésemkor egyik célkitűzésem volt, hogy a Nemzeti Kulturális Alap tevékenységét, vagyis az itt támogatott programok média megjelenését a köztelevízióban segítem, hiszen a két feladatom kiegészíti egymást. Olyan fontos értékek valósulnak meg NKA-támogatásból, amelyeket vétek lenne nem bemutatni. Elindítottuk a Cseh Tamás Programot, majd a sikeresen pályázó zenekarok szerepelhettek a közmédia különböző csatornáin. És ugyanez fordítva is igaz: nézők százezrei ámultak el a jövő generációjának tehetségein a Virtuózokban, vagy a Fölszállott a pávában, és most az NKA elindította a Halmos Béla Programot. Tapasztaljuk, hogy a kultúra képes tömegeket megmozgatni, és ami még fontosabb, felemelni.

Írta: Kőszeghy Béla