15_eves

2019.08.09

„Hagyományos, a szépséget szem előtt tartó művésznek gondolom magam, korszerűséggel és aktuális divatokkal nem foglalkozom" – mondja a Salföldön élő Somogyi Győző festőművész. Az először megrendezett, a közönséget augusztus 8. és 11. között váró Kővágóörsi Művészeti Napok különlegességéről, metszeteiről és a hagyományőrzésről beszélgettünk vele.

somogyigyozo

Mi adja a Kővágóörsi Művészeti Napok egyediségét?

Kővágóörsön korábban főleg csak falunapokat tartottak. Most egy hivatásos szervező a színvonalas vendégművészekkel együtt próbálkozott, hogy minden a lehető legjobban történjen. A település kitűnő adottságainak köszönhetően úgy gondolom, a rendezvény sikerre van ítélve.

 

Környező művészeket toboroztak, vagy mindenhonnét igyekeztek elhívni egy-egy fellépőt?

Is-is. Itt, a Káli-medencében nagyon jó törekvés, hogy nem csinálunk nagyobb fesztivált, mint amit a település elbír. Például Kapolcs kicsit már monstrum nekünk. A Kőfeszten előre elképzelt irányt követnek a rendezvények, tehát nem minden ízlést kielégítő vegyes felvágottban gondolkodtunk. Ez a két meghatározó dolog már biztosítja, hogy színvonalas, egyedi, magunkénak érezhető fesztivál a Kővágóörsi Művészeti Napok.

kovagoors
Kővágóörs

Hosszú ideje Salföldön él. Művészként milyen lehetőségei vannak ott?

Természetesen nem a faluból élek, ahol a lakosság száma megközelítőleg a negyvenet éri el. Az ország számos pontjáról kapok megrendeléseket. Megfigyelhető, hogy minél jobban elbújik egy művész, annál érdekesebb. Eddig mindenkinek sikerült megtalálnia.

 

A Kőfeszten a metszetei láthatók. Hogyan épül fel a kiállítás?

Abból az anyagból állították össze a tárlatot, amit a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. (MANK) vásárolt meg tőlem. A kiállítást a MANK által felkért művészettörténész rendezte meg, ilyen értelemben ez nem csak az én elképzelésemet tükrözi. Fekete-fehér szitanyomatokat képzeljünk el, ezek természetelvűek, de van bennük valami elvontság, egyesek groteszknek nevezik. A munkáim az 1970-es évektől egészen napjainkig készültek, tehát átfogó kiállításról beszélhetünk.

Somogyi_Gyozo_Csobanc_500x350_szita
Somogyi Győző: Csobánc

A képek az eltömegesedett társadalom kritikájaként is értelmezhetőek?

Semmiképpen, én nem vagyok kritikai művész. Annak idején azt mondták, ez a szocialista realizmus, mert a szocializmust reálisan ábrázolom. Amennyiben maga a rendszer volt bizarr és groteszk, annyiban ez visszaköszön egyes képeimen. A kiállított darabok közt találunk tájképeket, emberi portrékat, történelmi eseményeket ábrázoló alkotásokat is.

 

A legkorábbi munkája és a legújabb között felfedezhető valami változás?

Azt veszem észre, hogy semmit nem változott a stílusom. Nem állt szándékomban a stílusok közötti ugrándozás, sőt, egy egységes életmű jobban értelmezhető a közönségnek, mintha folyamatosan a kísérletezésekre törekedtem volna. Hagyományos, a szépséget szem előtt tartó művésznek gondolom magam, korszerűséggel és aktuális divatokkal nem foglalkozom. Az emberiség több ezer éves kultúrhagyományára szeretnék rácsatlakozni, mintegy szerény láncszemként.

tihanyban
Somogyi Győző: Tihanyban

Nevéhez kötődnek a Salföldi Kopjások, akik a mostani rendezvényen augusztus 11-én mutatkoznak be.

Egy ideje lovakat tenyésztek, emellett magam is katonai hagyományőrző huszár vagyok. A lovaimra alapozva közel húsz éve hoztam létre a Salföldi Kopjások elnevezésű csapatot, akik a török idők kopjás huszárait elevenítik meg. Fiatalokat nevelünk, gyerekeket tanítunk lovagolni, folyamatosan gondoskodunk az utánpótlásról. Most is fiatal csapatra számíthat a közönség.

 

Ayhan Gökhan

ArtKert_Kultura_596x90_002

_D0A7682_Copy

2019.08.21

A mese szerint Csipke Rózsika tizenhat évesen megszúrta magát, és százéves álomba zuhant: királyfik jöttek megszabadítani átkától, csókot leheltek ajkára, mindent elsöprő szerelem ébredt közöttük. A valóságban azonban csak peregtek az évek, eltelt a száz év, Csipke Rózsika felébredt, királyfi azonban nem érkezett. Rózsika pedig megértette, hogy nincs kiút, és nincs megmentő herceg sem...

cziffra_2

2019.08.21

Mit jelent cigánynak lenni? A kérdésre többféle választ is megismerhetett, aki augusztus 17-én ellátogatott a Budai várban a Mesterségek Ünnepén megrendezett A hagyományos roma mesterségek és a design című kerekasztal-beszélgetésre, ahol még a kosárfonás bűvös világáról is rengeteg érdekesség hangzott el.

agocs_2

2019.08.20

Agócs Gergely népzenész és néprajzkutató nemrég tért vissza legutóbbi, észak-kaukázusi gyűjtőútjáról. Az utazás eredményeiről, a magyar népzene sajátosságairól és a szeptember 24-i Atyai ág koncertről beszélgettünk vele.

Tyler Ivanoff akkor találta a kézzel írott orosz nyelvű levelet, amikor Shishmaref eszkimó falu közelében tűzifát gyűjtött. Ivanoff a levélről készített fotókat kitette a Facebook közösségi portálra, s az üzenetet oroszul beszélők fordították le. Kiderült, hogy az 1969-ből származó írás az orosz haditengerészet üdvözlete volt. Orosz újságírók megtalálták a levél eredeti szerzőjét, Anatolij Bocanyenko századost. A férfi nem is akarta elhinni, hogy ő írta a levelet, amíg meg nem látta az üzenet alatt az aláírását. Mint felidézte, 36 éves volt, amikor a levelet írta, és a Szulak nevű hajó fedélzetén szolgált.

A 90 éves holokauszttúlélő, Fahidi Éva főszereplésével készült, A létezés eufóriája című táncos dokumentumfilmet szeptember 6-án Budapesten, a Jurányi Házban vetítik. Szeptember 7-én a Sóvirág című nagysikerű táncszínházi előadást is megtekinthetik ugyanott az érdeklődők a most 93 éves Fahidi Éva és Cuhorka Emese táncművész főszereplésével. Szabó Réka egészestés dokumentumfilmje, amely a szintén általa rendezett Sóvirág próbafolyamatát követi végig, szeptember 12-től látható országosan a mozikban.

A találkozó címe A szétszóródás előtt - Irodalom és művészet 1918-1920 volt. A Nagyhordó-díjat Alföldy Jenő irodalomtörténésznek ítélték oda, Hordó-díjjal pedig Cs. Varga István irodalomtörténészt, Kántor István és Vass Tibor költőt ismerték el.

A filmművészethez való kivételes hozzájárulásáért életműdíjat kap Tim Roth a Szarajevói Filmfesztiválon, ahol mesterkurzust is tart. A brit színész játszott többek között Stephen Frears Félelem nélkül, Peter Greenaway A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott és Robert Altman Vincent és Theo című filmjében. Két Quentin Tarantino-filmmel, a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregén) címűekkel vált világhírűvé, a Rob Roy című filmben alakított gonoszért pedig Golden Globe- és Oscar-díjra jelölték. Rendezői debütjét, a Hadszíntért 1999-ben a Sundance Filmfesztiválon mutatták be és Cannes-ban, Torontóban is szerepelt.

A világ legjobb gitárosai között számon tartott Duane Allman híres, arany színű Layla gitárját 1,25 millió dollárért (366 millió forintért) vásárolták meg egy árverésen a georgiai Maconban. A nevezetes hangszert, egy 1957-es Gibson Les Paul Goldtopot a legutóbbi időkig a maconi Allman Brothers Band múzeumban őrizték.

Augusztus 28-án a világ legmeghatározóbb fesztiválja, a Woodstock ünnepli 50. évfordulóját. Az emlékévet Budapesten is ünneplik, többek között a Barba Negra Track-ben is megidézik 1969 hangulatát.

janis20

Idén 12. alkalommal rendezik meg a Zorall Sörolimpiát. A rendezvénynek augusztus 21-24. között az alsóörsi Pelso Camping ad otthont.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

Az Új magyar rapszódia című mű ősbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják. A műsor második felében a Magyar Mise hangzik el.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma