NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2019.09.11

Hamarosan több, hazájában népszerű és ismert író, költő érkezik Budapestre, akik amellett, hogy színvonalas beszélgetéseken és felolvasásokon vesznek részt, jelenlétükkel azt üzenik: ha hiszünk benne, a kultúra minden határt lerombol. Csáth Géza halálának 100. évfordulóján, szeptember 11-én tartották meg a PesText Fesztivál sajtótájékoztatóját a budapesti Lumen Kávézóban, ahol részletesen ismertették a szeptember 24. és 28. között tervezett programokat.

Pestext_1
 
„Ha nem is mindig fizikailag vannak jelen a határok, de azért jelen vannak. A fesztivál ezen határok feszegetésére vállalkozik” – mondta Kollár Árpád, a PesText és a MISZJE igazgatója. Úgy látja, hogy évszázados program a magyarországi irodalomtörténetben a szomszédos népek irodalmának megismerése, noha főleg a nagyobb nemzetek (német, francia) irodalomára figyelünk.

Éppen ezért a PesText kiemelten a szomszédos népek kultúráját veszi számba. „Mindemellett az itthon-otthon fogalma szintén áthatja a rendezvényt” – emelte ki a nyolcvanhat programot és több mint kétszáz szerzőt felvonultató esemény kapcsán, majd azzal egészítette ki, hogy nyitott, élő fórumként kívánnak megjelenni.

Pestext_2
 
Joanna Urbanska, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója elmondta, hogy a POKET automatákból mostantól elérhető Piotr Szewc Pusztulás című, Pálfalvi Lajos fordította regénye, a szerző pedig nem más, mint a lengyel irodalom egyik kiemelkedő alakja. „A könyv, bár a cím nem ezt sejteti, nagyon optimista, metafizikus értelemben örökítette meg a ma már nem létező világot.


Szalai István, a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány igazgatója kiemelte, hogy az intézmény kiemelt feladata a török-magyar kulturális kapcsolatok megerősítése. „A Gül Baba Kulturális Fesztiválon esszenciáját adjuk mindannak, amivel év közben foglalkozunk”.

A Neked mit jelent a szabadság? című irodalmi pályázat szakmai díjasa és közönségdíjasa néhány szóban beszámolt arról, miért volt fontos, hogy munkájával részt vegyen a meghirdetett pályázaton.


Izso_Zita
Izsó Zita

„Elsősorban azért jelentkeztem erre a pályázatra, mert érdekelt a Mit jelent neked a szabadság? tematikája. Múlt ősszel jelent meg a legutóbbi verseskötetem a Scolar Kiadó gondozásában, és már keresem az új utakat, amikre majd a következő kötet épülhet, ehhez pedig szorosan kapcsolódik a szabadság témája. Mindenekelőtt az foglalkoztatott, hogy milyen jelentései lehetnek a szabadságnak: mi a különbség a külső és belső szabadság között, mi köztük a kapcsolat. A Halleves című versem témája a családon belüli erőszak, és az a kérdés, hogy a külső szabadság megszerzése vajon egyet jelent-e a belső szabadság visszaszerzésével, vagy pedig nem, mert ezek nem feltétlenül járnak együtt” – fejtette ki a szakmai díj győztese, Izsó Zita író, költő, műfordító, szerkesztő.


Pestext_3


A Kultúra.hu-nak Kollár Árpád elmondta, hogy a fesztivál felkeltheti a figyelmet, hogy többen odafigyeljenek a kortárs világirodalomra, a hasonló rendezvények nélkül nem juthatnak el az olvasókhoz. Véleménye szerint az eseményre meghívott szerzők munkáin keresztül valamilyen szinten az adott ország kultúrájába is bepillantást nyerhetünk. Arra a kérdésre, hogy vajon a fesztivál első állomása-e egy hatalmas útnak, azt mondta, hogy terveik közt szerepel a folytatás és a folyamatos terjeszkedés, később vidéki városokba, de akár határon túlra is elvinnék a PesTextet.


Izsó Zita elmondta, hogy számára a szabadság nem határtalanságot jelent, hanem éppen a határok ismeretét és tiszteletben tartását, legyen szó akár a saját, akár mások határairól. Meglátása szerint az ember akkor lehet igazán szabad, ha egész: ehhez pedig nem csak az elengedhetetlen, hogy mások tiszteletben tartsák a határait, hanem az is, hogy ő maga legyen tisztában a saját határaival, hogy mi az, ami igazán jó neki. Ez a problémakör jelenik meg a Halleves című versben.

 

Ayhan Gökhan

Fotók: Csányi Krisztina

Gyorgyi_Anna_VenerOrsolya

2019.09.16

Dan LeFranc Nagy vacsora című műve 2011-ben Chicago legjobb darabja volt, most pedig a Jurányi Házban mutatják be szeptember 28-án Császi Ádám fordításában és rendezésében. Az egyik főszerepet Györgyi Anna játssza. Őt kérdezte Bordás Katinka.

Toth_Roland_-_Bela

2019.09.16

A Kecskeméti Animációs Filmfesztivál idén ősszel is megrendezi Budapesten a KAFF napot szeptember 21-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az egész napos rendezvényen a fesztivál díjazott alkotásaival is találkozhat a közönség.

TereyMTICzimbalGyula

2019.09.15

Az idén júniusban elhunyt Térey János író, költő, drámaíró, műfordító minden kétséget kizáróan nagy költő volt, akinek alkotói fellépése jelentős változásokat hozott a magyar irodalomban. Szeptember 12-én a Fugában tartott, Nagy tervekkel jöttem Rosmersholmba című, Térey szándékait tükröző kötet bemutatóján minden hely megtelt.

Drámasorozat kategóriában a Trónok harca nyolcadik évada tíz kreatív Emmy-díjat nyert el, a Csernobil című sorozat hét díjat kapott a korlátozott epizódsorozatok kategóriában, a Free Solo - Mászókötél nélkül című filmet a dokumentumfilmek között szintén hét díjjal jutalmazták. Kreatív Emmy-díjjal jutalmazták Cherry Jones und Bradley Whitford színészeket A szolgálólány meséje című drámasorozatban való vendégszereplésükét, valamint Jane Lynchet és Luke Kirbyt a The Marvelous Mrs. Maisel című vígjátéksorozatban nyújtott vendégszereplésükért. Utóbbi sorozat a vígjáték kategóriában hat díjat zsebelt be. A legjobb dokumentumfilmnek járó kreatív Emmy-díjat kapta továbbá a Michael Jackson állítólagos szexuális molesztálásait feldolgozó Neverland elhagyása című film. Az Emmy-díjakat szeptember 22-én adják át Los Angelesben.

Az egykori árvaház helyén immár egy interaktív kiállításnak otthont adó látogatóközpont, közösségi kávézó, bolt és kertek várják a Beatles rajongóit. A területen álló eredeti, gótikus épületet 1878-ban építtette egy hajómágnás, majd 1934-ben az Üdvhadsereg vásárolta meg a wooltoni ingatlant és gyermekotthonná alakította. Az akkoriban a nagynénjével Élő fiatal Lennon mindössze pár sarokra lakott az intézménytől, ahová gyakran ellátogatott, hogy fára másszon és bújócskázzon, valamint nagy kedvence volt az árvaházban évente megrendezett nyári kerti mulatság. Évekkel később Lennon ezekből az emlékeiből táplálkozva írta meg az 1960-as évek egyik leghíresebb számát, a Strawberry Fields Forever-t. Az eredeti épületet a 70-es évek elején lebontották, és egy kisebb gyermekotthont emeltek a helyén, amely azonban 2005-ben végleg bezárt. Az Üdvhadsereg tulajdonában lévő és általa üzemeltetett új látogatóközpont, kávézó és bolt bevételeiből a szervezet Steps to Work elnevezésű programját támogatják, amely a tanulási nehézségekkel küzdő fiatalok munkába állását segíti.

A Jojo Rabbit nyerte el vasárnap a Torontói Filmfesztivál fődíját, amelyről közönségszavazás dönt. Az új-zélandi rendező második világháborús komédiája a náci Németországban játszódik, és egy 10 éves kisfiúról, Jojóról szól, akinek képzeletbeli barátja Adolf Hitler. A Thor: Ragnarok rendezője maga játssza a náci vezért a filmben, amelynek további sztárjai között van Scarlett Johansson, aki a kisfiú anyját alakítja, továbbá Sam Rockwell és Rebel Wilson is. A fiú szerepében a filmmel debütáló Roman Griffin Davis látható. Waititi filmje a kanadai filmfesztivál legfontosabb trófeáját, a közönségdíjat kapta, amely 15 ezer kanadai dollár (3,4 millió forint) pénzjutalommal jár.

A közönségszavazatok alapján a második helyet Noah Baumbach Marriage Story című válási drámája kapta Adam Driverrel és Scarlett Johanssonnal a főszerepben, a harmadik pedig Bong Dzsun Ho dél-koreai rendező Élősködők című thrillere lett, amely májusban elnyerte a cannes-i filmfesztivál Arany Pálma-díját.

Marc Chagall színpompás képeinek megalkotásánál egész pályafutása során hű maradt nyolc festékhez, bárhová is vetődött a világban – többek között ezt állapította meg egy ötéves kutatás, amelyet az amszterdami Stedelijk Múzeum szakemberei végeztek. A kutatók a művész kilenc festményét vizsgálták meg nagyon alaposan a modern technológiai vívmányok felhasználásával. Chagall művészetében keveredtek az olyan modern művészeti stílusok, mint a kubizmus és a fauvizmus, munkáit hagyományos vászonra, de kerámiára, üvegablakra, egy operaház mennyezetére, sőt asztalterítőre is festette. Az orosz származású francia festő Vityebszkben, egy kis faluban született, onnan jutott el Szentpétervárra, majd később tovább Párizsba és New Yorkba.

A régészek eddig nem foglalkoztak az alig 2-3 centiméteres éles pattintott kőeszközökkel, de a Dél-Izraelben talált apró kőszerszámok tanulmányozása kiderítette: használat után nem mosták el a pengéket, elefántzsírt találhattak a kőeszközökön. Az új felfedezés nyomán újjá kell értékelni az eddig ügyetlennek vélt, félmillió évvel ezelőtt élt Homo Erectus képét.

A Next.Ape tagjai bár mindannyian jazz-zenészek, mégsem jazzt játszanak, hanem elektronikával és improvizációkkal megspékelt alternatív popzenét. Harcsa Veronika belgiumi székhelyű, páratlanul izgalmas, új projektje szeptember 27-én debütál az A38-on.

820QI1zM

Október 18-án újult erővel lép fel az InStartban a The Anahit.

Itália áll a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar rendezvénysorozatának középpontjában. Az Európai Hidak szeptember 18. és 27. között várja a közönséget koncertekkel, filmvetítéssel és irodalmi esttel.

A Művészek a klímatudatosságért egy összművészeti kezdeményezés, amelyen magyar írók, képzőművészek, slammerek, zenészek és színészek igyekeznek szélesebb körben felhívni a figyelmet a közelgő ökológiai katasztrófára, illetve az ezzel kapcsolatos egyéni és közösségi felelősségvállalás fontosságára. Az első eseménynek szeptember 19-én a Trafó ad otthont.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma