2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2019.04.09

„Szép és sokszínű lesz a keresztény évad, és közben az életünkről szól. Szimbolikusan egy iránytű működéséhez tudnám ezt hasonlítani. Kijelöli nagyon pontosan az északi és déli irányt – a jót és a rosszat –, de ezzel indirekten meghatározza a kettő közötti állapotot, a nyugati és a keleti irányt is, jóllehet nem arra mutat” – nyilatkozta a Kultúra.hu-nak Ókovács Szilveszter az Operaház 2019/20-as évadáról.

20171126okovacs-szilveszter9
Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója
Forrás: MTI/Máthé Zoltán


Kultúránk a hellenisztikus–római–zsidó hagyományban gyökeredzik, aztán ebben a gondolatban megjelenik a krisztusi ember, és ez az új hozzáállás népesíti be később kulturális értelemben egész Európát – fejtette ki a főigazgató.


„Ennek tükrében minden opera- és balettelőadásban megtalálható akár morálisan, spirituálisan, vagy témájában a keresztény vonás. Ebből fakad, hogy a világ legkönnyebb dolga egy ilyen tematikájú évadot összeállítani, mert szinte minden darab belefér.”


Az igazgató elmondta: 2017 óta érlelődik egy kereszténységre épülő évadnak a tematikája, ám tévedés attól ájtatosságot várni.


opera_evadismerteto_4
Fotó: Csákvári Zsigmond/Kultúra.hu


A népszerű és sokat játszott előadások mellett olyan különlegességeket is lehet hallani majd a 2019/2020-as évadban, ami nemcsak a rendszeresen operába járó közönségnek jelenhet egyedi élményt. 2020. június 4-én a Trianoni szerződés aláírásának centenáriumán felhangzik az István, a király rockopera – ezúttal annak opera műfaját erősítve.


„Szimfonikus zenekarral szólal meg, az operaénekesek pedig hangosítás nélkül éneklik a már évtizedek óta népszerű művet. Szerintem elementárisan hat majd Szörényi Leventéék nagyszerű darabja, szép a szövege, a közönség imádja. De erre a furcsán szomorú, százéves évfordulóra egy különleges Kodály-koncerttel is készülünk az Eiffel Műhelyházban” – mondta.


Az operaház törzsközönsége számára pedig igazi csemegét ígért az igazgató. Jövőre Wagner Parsifal című művét új olvasatban mutatják be. A korábbit még 1983-ban az Operaház akkori felújításakor Mikó András rendezte, az Erkelben mutatták be. Aztán ez a darab nagyon hosszan, 35 évig volt műsoron. A 2020-as bemutató azért lesz különleges és fontos a rendszeresen operába járóknak, mert 2018-ig minden nagyhetet ezzel a darabbal élhettek át.


„Kiemelném Verdi Don Carlos című alkotását is, amiben hallható egy sereg népszerű ária, illetve van benne látványos nagy tabló jelenet. De megjelenik a királyi hatalom és az egyház konfliktusa. Ez egy olyan mű, ami attól is keresztény, hogy egyébként perlekedik a kereszténységgel. Csakúgy, mint a másik, szintén a keresztény évadba tervezett Tannhauser. Itt a címszereplőnek döntenie kell, hogy az érzéki vagy a lelki gazdagság ér-e többet.”


Pál Amanda

42580267_2288242904522732_6055413299015581696_o

2019.07.18

Az év egyik legjobban várt kulturális eseményének számító Művészetek Völgye reddezvényei közt a környezetvédelmi workshopoktól kezdve a zenés irodalmi programokon át a külföldi és hazai előadók koncertjéig szinte bármi megtalálható, amit egy jó fesztiváltól elvárnánk. Íme néhány.

Javor_Piroska_75_R
2019.07.18

A szentendrei ÚjMűhely Galériában Jávor Piroska: Hetvenöt címmel nyílt július 17-én kiállítás, mely a festőművésznő 2004 és 2019 között készült „születésnapi képei” mellett a tizenöt évet reprezentáló alkotásait mutatja be.

Fischl_Monika_R

2019.07.18

A Budapesti Operettszínházban az évad női főszereplőjévé Fischl Mónikát választották Fényes Szabolcs Maya című operettjében nyújtott alakításáért. A művésznő épp csak túlvan a Vidnyánszky Attila rendezésében bemutatott Csárdáskirálynőn, gőzerővel készül a Budavári Palotakoncertekre. Az ősszel a kőszínházban is debütáló örökzöld főszerepe, Vereczki Szilvia nem ismeretlen feladat a számára, hiszen 2009-es alakításáért Artisjus-díjat nyert.

Az önéletrajzi ihletésű Copperfield Dávid 1849-50-ben sorozat formájában jelent meg, és Dickens a kedvenc művének tartotta. A filmet, amelynek világpremierje a londoni fesztivál előtt, Torontóban lesz, Armando Iannucci rendezte, a főszerepet Dev Patel alakítja. A sztárszereposztásban helyet kapott Hugh Laurie, Peter Capaldi és Gwendoline Christie is. A skót rendező korábban a Sztálin halála című játékfilmmel és Az alelnök című sorozattal hívta fel magára a figyelmet. Jelenleg egy új sci-fi szatíra-sorozaton dolgozik. A Copperfield Dávidból korábban nyolc játékfilm született. Három televíziós feldolgozást is megért, legutóbb 1999-ben a BBC forgatta le Daniel Radcliffe főszereplésével, akiből később a Harry Potter-sztár lett. A 63. Londoni Filmfesztivált 2019. október 2. és 13. között rendezik meg.

Első alkalommal találtak kilencezer éves, újkőkori ekkora települést Izraelben, amely egyben az egész világon is ritkaságnak tekinthető. Az archeológusok többek között vadászathoz használt több ezer nyílhegyet találtak, favágáshoz használt fejszékre, késekre, ékszerekre, szobrocskákra, valamint elsősorban hüvelyeseket és lencsét tároló raktárakra bukkantak. Több helyiséges, élelmet tároló építményekre leltek, valamint jelentős közösségi épületekre, melyek rituális célokat szolgálhattak. A vakolt, többfelé szigetelt és padlóval ellátott kőépítmények között sikátorok vezettek, ami fejlett településtervezése utal. A megtalált tárgyak alapján már kilencezer évvel ezelőtt is kereskedelmi kapcsolatban állhattak az emberek távoli tájakkal. A fejlett raktározási technika pedig intenzív mezőgazdálkodásra is utal.

Rekordszámújelölést kapott a legrangosabb amerikai televíziós elismerésre, az Emmy-díjra a Trónok harca című sorozat nyolcadik évada. Az idén befejeződött drámasorozat ezzel megelőzte a korábbi csúcstartót, az ABC televízió New York rendőrei című sorozatát, amely 1994-ben az első évadával 27 jelölést zsebelt be. A fantasyszériának idén a Better Call Saul, a Bodyguard, a Megszállottak viadala, az Ozark, a Póz, a Succession és a Rólunk szól című drámasorozatokkal kell összemérnie erejét, míg a vígjátékszériák mezőnyében a Barry, a Fleabag, A jó hely, a The Marvelous Mrs. Maisel, a Russian Doll, a Schitt's Creek és Az alelnök csap össze. A korlátozott epizódszámú sorozatok közül a Csernobil, a Szökés Dannemorából, a Fosse/Verdon, az Éles tárgyak és a When They See Us esélyes a díjra. Az Emmy-díjakat szeptember 22-én adják át Los Angelesben.

Az önkéntes munka különböző területeken kínál tapasztalatszerzési lehetőségeket, legyen az a beengedés segítése, a programhelyszíneken folyó munka támogatása, a kempingek vendégeinek tájékoztatása vagy a fesztivál környezetvédelmi feladatainak ellátása. Az önkéntesek napi 6 óra munkáért Sziget bérletet, napi egy melegétkezést és önkéntes pólót kapnak, valamint egy remek közösség tagjaként vehetnek részt a fesztiválon. Idén közel 100 feladatkör betöltésére várják a jelentkezőket. Jelentkezés a fesztivalonkentes.hu oldalon.

A Budapest Design Map a fővárosi designélet legátfogóbb kalauza. A térkép segítségével a város 150 izgalmas designhelyszíne kereshető fel. A feltüntetett pontok között elsősorban magyar designerek üzletei, bemutatótermei, műhelyei, galériák kaptak helyet, de szerepelnek rajta nemzetközi designbútor-forgalmazók, vásárok, speciális tanműhelyek és egyéb helyszínek is.

Palóc Hagyományéltető Napokat, benne Szent Anna tiszteletére tartott búcsút rendeznek a Nógrád megyei Balassagyarmaton péntektől vasárnapig.

paloc

Ausztrália és Madagaszkár élővilágát és kultúráját bemutató késő esti és éjszakai programokkal várják szombaton a látogatókat a Szegedi Vadasparkban. Az idén harmincéves Szegedi Vadaspark nyári rendezvényein egy-egy térség élővilágára hívják föl a látogatók figyelmét. Madagaszkár és Ausztrália abban közösek, hogy teljesen egyedülálló, endemikus élőlények fejlődtek és maradtak fenn elkülönült területükön. Az ismeretterjesztő rendezvényen ezekről a fajokról tudhatnak meg többet a vendégek.

Ismeretterjesztő előadással, középkori fegyver- és harci bemutatóval, apródiskolával, gyermekprogramokkal, táncházzal emlékeznek a nándorfehérvári diadalra a szegedi ferences rendház szomszédságában a Mátyás téren július 19-20-án.

Július 19-én kezdődik a 27. Váci Világi Vigalom, a város és a Dunakanyar egyik legrangosabb kulturális eseménye. Az ingyenes fesztiválon külföldi és magyar előadók is fellépnek.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma