kultura.hu_banner_herend_002uj

2019.03.07

Március 15. előtt mi sem magától értetődőbb, mint néhány, identitást meghatározó alapfogalom: haza, hűség, magyarság, anyanyelv újragondolása korszerűen és érdekesen. A Várkert Irodalom a Nagy Magyar Versek című irodalmi sorozatának újabb, március 5-én a Várkert Bazárban megrendezett estje mindehhez a humort hívta segítségül.

 Enemve-6137-VSZ_002


Az Udvaros Dorottya, Schell Judit és Reviczky Gábor értő tolmácsolásában elhangzó verseknek köszönhetően viszonylag nagy utazást tehettünk meg: a 19, századtól a 20. századig, a hazafiságtól a magyar nyelv szeretetéig. Mások mellett Petőfi Sándor, Vörösmarty Mihály, Tompa Mihály, Faludy György, Kányádi Sándor, Varró Dániel népszerű és kevéssé közszájon forgó szövegeit ismerhette meg a teltházas közönség, és derülhetett az est háziasszonya, Ugron Zsolna átkötő szövegein.


Megtudtuk, hogy Tompa Mihály jóval előbb barátkozott Petőfivel, mint Arany Jánossal. Előbbivel aztán úgy összeveszett, hogy összes Petőfi-levelét elégette, utóbbival azonban életre szóló barátságot kötött. Tompa Etele hun királyról című verse kapcsán Ugron Zsolna kitért rá, hogy a telenovella akkori megfelelőjében, az egyik korabeli lapban publikálta a szerző.

 

reviczky_gabor
Reviczky Gábor
Forrás: mandiner.hu


„Növényként tengődni/féregként tenyészni”. A Baudelaire versébe illő sort nem akárki, hanem Petőfi Sándor felesége Szendrey Júlia írta. Költői tehetsége az utóbbi időben kezd jobban előtérbe kerülni, de még most is felfedezésre vár.


Beck Zoltán, a 30Y rockegyüttes alapítója, író, dalszerző egyebek mellett Bereményi Géza dalát adta elő, majd olyan szerzeményt, amelynek a magyar változatát 1956. október 23-án vették fel a rádióban.


A Pécsi Tudományegyetem Romológia szakán adjunktusként dolgozó zenész a 2013-ban tragikus körülmények közt elhunyt cigány származású költő, Rafi Lajos átélhető és jól felépített verse után röviden beszélt a költő pályájáról és jelentőségéről. Világossá vált, hogy az Erdélyben élő Rafi Lajost a magyarországi közönségnek Kemény István költő mutatta be, s verseiben szintén tetten érhető a kisebbségi létben megszülető identitás és a cigányság hagyományainak ösztönös feltérképezése.


Enemve-6275-VSZ


A jó hangulatú, élvezetes programhoz a folyamatosan kivetített képek nem sokat tettek hozzá, a felolvasott szövegekhez nemigen kapcsolódtak. A hosszúra nyúlt este versei között szívesen hallottuk volna az éppen aznap eltemetett Tandori Dezső valamelyik írását – ennek hiánya talán az előre megkomponált szigorú összeállításnak tudható be.


A Várkert Bazárban havonta jelentkező sorozat vitathatatlan erénye, hogy a magyar költészet klasszikusait közelebb hozza a hétköznapi befogadókhoz, teszi személyesebbé, ezzel pedig valódi élménnyé a velük való viszonyt.

 

Ayhan Gökhan

iggy

2019.07.21

Bár az ősztől tavaszig tartó klubszezon rengeteg izgalmas bulit tartogat, semmihez sem fogható az a hangulat, amit a csillagos ég alatt, a szabadtéri koncerteken él át egy zenerajongó. És hál' istennek idén igencsak bőkezűek voltak a fesztiválok és szórakozóhelyek szervezői: augusztus végére biztosan széttáncoljuk a cipőinket, ugyanis minden hétre jut egy a világ élvonalbeli előadói közül.

hatarokon_at_010_R

2019.07.19

„Nem létezhet olyan helyzet, hogy a fotóriporteri szerep megelőzze az emberséget. Nincs az a kép, amiért megérné egy másik ember életét kockáztatni” – mondja a több háborús zónában járt Bielik István Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjas fotóriporter. Túlélőkről készült fotósorozatáról, a képhez való viszonyáról és a humánum fontosságáról is mesélt nekünk.

_D0A0681_Copy
2019.07.19

1969. július 20. Ezen a napon landolt az Apollo-11 a Holdon: Neil Amstrong és Edwin „Buzz” Aldrin sétája az emberi civilizáció egyik fontos mérföldköve, az emberiség egyik legnagyszerűbb tudományos eredménye volt. Erre az eseményre emlékezik a Vasarely Múzeum Holdmúzeum 1969 című kiállítása, amelyen Vasarely néhány izgalmas kompozíciója is látható.

A temesvári Ceau, Cinema! „zsebfesztivál” fődíját, a Răzvan Georgescu Trófeát a Rossz versek című film nyerte el. Reisz Gábor rendezését a közönség is díjjal jutalmazta. A fődíj értéke 1000 euró, a közönségdíjé 500 euró. Reisz Gábor üzenetben köszönte meg az elismerést: „A Rossz versek hihetetlen utazás volt számunkra. A film elég személyes, a gyermekkorom és az utóbbi néhány évem története, így kissé fura érzés, hogy a közönség nevet rajta. De bevallom, nem bántam meg, hogy elkészült ez a film, mert hiszek abban, hogy néha érdemes úgy elmesélned az életed történetét, mintha vígjáték lenne. Olyan, mint egy terápia. Ha ez másnak is segít, vagy elfeledteti a kaotikus mindennapokat, akkor igazán boldog vagyok. Remélem a díj ezt igazolja.”

A Cereden zajló 24. Nemzetközi Kortárs Művésztelepen a képzőművészek idén azt a képet alkothatják meg, amely rajtuk keresztül mutatja meg a művésztelepnek helyet adó Nógrád megyei falut. A hazai alkotókon kívül Hollandiából, Finnországból, Szlovákiából, Litvániából, Lengyelországból, Csehországból és Németországból érkeztek művészek az augusztus 7-ig tartó alkotótáborba. Az ArtPiknik Cered – 24. Nemzetközi Kortárs Művésztelep a II. Nemzetközi Textileppel kezdődött el, július 25-én kapcsolódnak be a szobrászok, a 24. Szimpózium pedig augusztus első hetében tart. Augusztus 10-én hagyományosan nyílt napot szerveznek Cereden.

A Sackler család tulajdonában lévő Purdue Pharma gyógyszergyárat azzal vádolják az Egyesült Államokban, hogy úgy reklámozza OxyContin nevű opioid fájdalomcsillapítóját, mint amelytől szinte lehetetlen függővé válni, miközben tisztában vannak azzal, hogy ez nem igaz. Ezért Nan Goldin fotóművész szervezete arra ösztönöz a világban minden kulturális intézményt, hogy szakítsa meg a hivatalos kapcsolatot a családdal. A Louvre néhány terme egy jelentősebb adományt követően viselte a család nevét, a PAIN szervezet tüntetése óta azonban ragasztószalaggal letakarták a Sackler feliratokat.

A legmodernebb technológiákkal kialakított kiállítás július 20-án nyílt meg a brit uralkodó londoni rezidenciáján, Viktória királynő születésének 200. évfordulója alkalmából. A kivetítések és hologramok révén a tárlat látogatói az uralkodónő legidősebb fia, VII. Eduárd király által elrendelt átalakítások előtti állapotban, élénk színekben pompázva vehetik szemügyre a palota belső tereit. A tárlaton, amelyre II. Erzsébet királynő is ellátogatott a héten, Viktória királynő trónja, báli ruhája és akvarelljei is helyet kaptak.

Az Európai Űrügynökség vezetője speciális örökségvédelmi státuszt és védettséget biztosítana a jövőbeni látogatók és Hold-missziók által okozott károktól a Nyugalom tengerén annak a helynek, ahol 50 éve, 1969. július 21-én az első ember a Holdra lépett.

Július 26-án 16:00 órától a Hopp@Péntek sétáló tárlatvezetés-sorozat keretében Dénes Mirjam, a Hopp Múzeum japán gyűjteményének kurátora mutatja be a Made in Asia kiállítást.

hopp_tarlatvezetes

Szombaton kezdődik a 33. Nemzetközi Muzsikustábor, Verseny és Művészeti Fesztivál Balassagyarmaton. A Zene határok nélkül elnevezésű, július végéig tartó tábor keretében nyolc hangversenyt is adnak a hallgatók és a művésztanárok. A Kárpát-medencéből, Franciaországból és Kínából érkező negyven hallgató a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában öt szakon képezheti magát tovább a táborban.

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma