2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2019.06.21

A Múzeumok éjszakája országos rendezvénysorozatának egyik legautentikusabb helyszíne Szentendre, a festők városa. Mutatunk néhány izgalmas művészeti programot, ami megér egy kis kirándulást!

EmlekAlomKutya-Vilag_2


Helyszín #1 Régi Művésztelep


Kézműves és interaktív programokkal várja a MANK Galéria és a Régi Művésztelep műtermei az érdeklődőket. Június 22-én, szombaton egész nap számos foglalkozást tartanak gyermekek és felnőttek számára. Ki lehet próbálni a zománckészítést és az olajfestés technikáit is. Olyan múzeumpedagógiai foglalkozást is tartanak, ahol az Emlék–Álom–Kutya-Világ című, roma festőnők munkáiból álló kiállítás inspirációiból öltözéket lehet tervezni. A kertben pedig egy szabadtéri szobortárlat műveit kelthetik életre egy asszociációs feladat segítségével. Az este fénypontja Farkas Franciska színésznő tárlatvezetése lesz, aki a roma festőnők műveit és gazdag kultúráját mutatja be a látogatók számára.


Helyszín #2 Művészet Malom


Csipke_Rozsika


Egy igazán rejtélyes éjszakai program indul Csipke Rózsika történetét boncolgatva Nagy Kriszta x-T vezetésével, aki saját, rózsákkal borított installációját mutatja be. Az előadás során a mű értelmezésén keresztül egy női fantáziára reflektál a művésznő, ami nem más, mint a végtelen vágyakozás és várakozás a fehér lovon érkező király után. A Művészet Malom ódon hangulatú tereiben újra szembesülhetünk a jól ismert mesével. Rózsika egy átok következtében százéves álomba szenderült. Ez a szituáció nem csak az alvó lány számára jelent csapdát, hanem az őt megmenteni kívánó királyfiknak is. Hogyan szól ez az átírt Grimm-mese a mai fiatalokhoz, ahol egyre több párkapcsolati problémával találkozhatunk? Erre ad egyfajta választ ez a kortárs projekt, mely klasszikus és street art festészeti megoldásokat, szövegeket, valamint alkalmi zenéket is felvonultat. Nagy Kriszta x-T személye és művészeti eszközei garantálják a sokoldalú, aktuális és lebilincselő programot.

 

Helyszín #3 ÚjMűhely Galéria


ujmuhely


Az Új Műhely Galériában szintén több nagy programkínálattal várják az érdeklődőket. Délután 2 órakor innen indul egy művészeti séta, mely bemutatja a város festői tereit, ahol egykor megelevenedtek az itt élő alkotók családi és szerelmi történetei. A galéria helyszínén a nap folyamán két alakalommal tartanak tárlatvezetés Pataki Ferenc festőművész kiállításában, valamint monotípiakészítő workshopon is részt lehet venni. Az este folyamán ez a hely a legalkalmasabb egy kis a lazításra, ugyanis a kertben a NEMO Akusztik zenéjét hallgathatjuk, majd napszállta után a Fő térre nyíló homlokzaton fényfestés eleveníti meg az egykori Grafikai Műhely alkotásait.


Helyszín #4 Ferenczy Múzeum


Ferenczy


A magyar szürrealizmust bemutató, aktuális kiállítás önmagában is lehengerlő program. Este 7-kor Gulyás Gábor kurátor tart tárlatvezetést, aki festménytörténetekről és történelmi viszonyokról is beszél a műalkotások körében. A múzeum udvarán pedig egész nap várják a gyerekeket és az alkotni vágyó felnőtteket is. Múzeumpedagógusok irányításával álomfogó és tréfás szürrealista képi játékok készíthetőek.


Érdemes tájékozódni az intézmény honlapján a többi társintézmény programjáról is, mivel egyetlen éjszaka alatt 22 rendezvényt tartanak!


Helyszín extra – Az egész város


Art_Capital_2018
Gulyás Gábor a tavalyi Art Capitalon
Fotó forrása: magyarmuzeumok.hu


Az Art Capital programsorozatnak köszönhetően nem csak az egyes intézmények, hanem a város közterei is hemzsegnek a művészeti produkcióktól. A macskaköves utcákon sétálva átalakított telefonfülkékben pihenhetünk meg, ahol interaktív módon, színészek előadásában hallhatunk egy-egy híres, álmokról szóló irodalmi monológot. A Duna-parti sétányon pedig lépten-nyomon híres képzőművészeti alkotások motívumaiból készült szobrokkal találkozhatunk. Ilyen Korniss Dezső Miskája, ef Zámbó István pöttyös labdás szíve, vagy Deim Pál hullámzó körvonalú alakjai. Érdemes fotókat készíteni ezekkel a térbeli szürreális figurákkal, hogy maradandóvá váljon a szentendrei Múzeumok éjszakája!


Sipos Tünde

Banyavirag_proba

2019.07.17

A bukás hasznos, ha tanul belőle az elszenvedője. A színházi alkotás egyben kockázat is, soha nincs egyértelmű garancia a sikerre – véli Sebestyén Aba színész, rendező, aki az idei Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT) a legjobb rendezésnek járó díjat vehette át a budapesti Radnóti Miklós Színházban színre vitt, 10 című előadásáért, amelynek színpadi szövegét Székely Csaba írta. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának tagját a maszol.ro kérdezte.

eden

2019.07.17

Bár a naptári időszámítás szerint már átléptük az év „mértani" közepét, aggodalomra semmi ok, ugyanis a maradék 6 hónapban is lesz még okunk moziba járnunk. Rengeteg izgalmas filmalkotást ígértek 2019-re mind hazai, mind nemzetközi fronton, mi pedig most arra vállalkoztuk, hogy összegyűjtjük a magyar mezőny legvártabb alkotásait.

joan--miro
2019.07.16

Az 1929-es év egyszerre volt válság és megújulás a szürrealisták számára: Max Ernst létrehozta első kollázsregényét, Salvador Dalí pedig csatlakozott a szürrealistákhoz. De szintén ekkor alakultak azok a csoportok, amelyek a Breton köréből kitaszítottakat gyűjtötte egybe. A Magyar Nemzeti Galéria új kiállítása erről a személyes és művészi ellentétekben gazdag évről mesél.

Az absztrakt expresszionista Rothko (1903-1970) alkotásaiból Daugavpilsben nyílt, háromévesre tervezett kiállítás a művész különböző alkotói korszakainak munkáit vonultatja fel mintegy 40 reprodukcióval, emellett öt eredeti festménye, köztük egy jellegzetes önarcképe is látható.

2016 óta csaknem 360 ezer internet-felhasználó csatlakozott a kínai Nagy Fal helyreállítása érdekében életre hívott online kezdeményezéshez, együttesen több mint 45 millió jüannal (1,9 milliárd forint) támogatva a felújítást. A kampány célja, hogy tudatosítsa az emberekben a világörökség helyszínére fenyegetést jelentő tényezőket. Az eddig összegyűlt pénzből a Nagy Fal pekingi, valamint Hopej és Sanhszi tartománybeli szakaszait renoválják.

Három magyar filmet is műsorra tűzött a hatodik alkalommal megszervezett Ceau, Cinema! „zsebfesztivál”. A július 18. és 21. között Temesváron és Gottlob községben zajló szemle nyitófilmje az osztrák-német koprodukcióban készült Mademoiselle Paradis. A magyar filmek közül Szilágyi Zsófia Egy nap és Reisz Gábor Rossz versek című filmje is versenyben van, de levetítik Nemes Jeles László Napszállta című filmjét is. A vetítések több temesvári helyszínen lesznek, vasárnap pedig ingyen lehet filmet nézni Gottlob községben, amely a romániai vidéki települések közül az első, ahol felújított mozi van.

Az amforák feltehetően egy hajótöréskor kerültek a tengerbe, a hajóroncsot azonban még nem találták meg. A kutatók szerint a korinthoszi A-típusú amforák a Kr. e. 7. és 5. század közötti időszakból származhatnak. A korsókat orsó alakú test, magas nyak és a vállat a perem alatti nyaki részhez kapcsoló fülek jellemzik, és valószínűleg bort vagy olajat tároltak bennük. A lelet megtalálásának helyén tovább folytatják a kutatásokat, ha sikerül megtalálni a hajóroncsot, amely az amforákat szállította, az lehet az eddig fellelt legősibb hajó, amely az albán partoknál süllyedt el.

A körülbelül 4600 éves tört falú vagy kettős lejtésű dahsúri piramis egyike annak a két piramisnak, amelyet az óegyiptomi negyedik dinasztiát megalapító Sznofru fáraónak emeltek Dahsúrban, a Gízánál kezdődő memphiszi nekropolisz déli végénél. A másik az északra fekvő vörös piramis, az ősi Egyiptom első, teljes egészében megépült piramisa. A piramis megnyitása azt jelenti, hogy a látogatók bemehetnek a belsejében lévő két kamrába, ha vállalják a fáradságos utat a 79 méter hosszú szűk alagútban. Be lehet menni a mellette fekvő kisebb mellékpiramisba is, amely a feltételezések szerint Sznofru főfeleségének, I. Hotepheresznek épült.

Július 20-án országszerte szólal meg a hangszerek királynője, az orgona a Filharmónia Magyarország szervezésében. Többek között lesz filmvetítés, vándororgona, zenegép, orgonatörténeti előadás, orgona-bemutató, mini orgonakoncertek, és három rekordkísérlet.

Nagyboldogasszony-szekesegyhaz_Vac-2

Több mint hat héten keresztül könnyű- és komolyzenei koncertekkel, valamint családi programokkal várja a békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központ (CSAKK) a város lakosságát és a vendégeket Békéscsaba főterére, illetve a közeli központ Élővíz-csatornára nyíló stégjére.

Július 20-án, szombaton rendezik meg a második Libegők éjszakáját; az országos rendezvényhez az idén hat helyszín csatlakozott.

Szimfonikus koncertszínházi előadáson láthatja a közönség a Légy jó mindhalálig című musicalt július 23-án és 24-én a debreceni nagyerdei színpadon. A darab élő szimfonikus zenekari kísérettel a debreceni Csokonai Színház és a Nagyerdei Szabadtéri Játékok közös produkciójában, Móricz Zsigmond születésének 140. évfordulója alkalmából kerül színre.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma