NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2019.06.21

A Múzeumok éjszakája országos rendezvénysorozatának egyik legautentikusabb helyszíne Szentendre, a festők városa. Mutatunk néhány izgalmas művészeti programot, ami megér egy kis kirándulást!

EmlekAlomKutya-Vilag_2


Helyszín #1 Régi Művésztelep


Kézműves és interaktív programokkal várja a MANK Galéria és a Régi Művésztelep műtermei az érdeklődőket. Június 22-én, szombaton egész nap számos foglalkozást tartanak gyermekek és felnőttek számára. Ki lehet próbálni a zománckészítést és az olajfestés technikáit is. Olyan múzeumpedagógiai foglalkozást is tartanak, ahol az Emlék–Álom–Kutya-Világ című, roma festőnők munkáiból álló kiállítás inspirációiból öltözéket lehet tervezni. A kertben pedig egy szabadtéri szobortárlat műveit kelthetik életre egy asszociációs feladat segítségével. Az este fénypontja Farkas Franciska színésznő tárlatvezetése lesz, aki a roma festőnők műveit és gazdag kultúráját mutatja be a látogatók számára.


Helyszín #2 Művészet Malom


Csipke_Rozsika


Egy igazán rejtélyes éjszakai program indul Csipke Rózsika történetét boncolgatva Nagy Kriszta x-T vezetésével, aki saját, rózsákkal borított installációját mutatja be. Az előadás során a mű értelmezésén keresztül egy női fantáziára reflektál a művésznő, ami nem más, mint a végtelen vágyakozás és várakozás a fehér lovon érkező király után. A Művészet Malom ódon hangulatú tereiben újra szembesülhetünk a jól ismert mesével. Rózsika egy átok következtében százéves álomba szenderült. Ez a szituáció nem csak az alvó lány számára jelent csapdát, hanem az őt megmenteni kívánó királyfiknak is. Hogyan szól ez az átírt Grimm-mese a mai fiatalokhoz, ahol egyre több párkapcsolati problémával találkozhatunk? Erre ad egyfajta választ ez a kortárs projekt, mely klasszikus és street art festészeti megoldásokat, szövegeket, valamint alkalmi zenéket is felvonultat. Nagy Kriszta x-T személye és művészeti eszközei garantálják a sokoldalú, aktuális és lebilincselő programot.

 

Helyszín #3 ÚjMűhely Galéria


ujmuhely


Az Új Műhely Galériában szintén több nagy programkínálattal várják az érdeklődőket. Délután 2 órakor innen indul egy művészeti séta, mely bemutatja a város festői tereit, ahol egykor megelevenedtek az itt élő alkotók családi és szerelmi történetei. A galéria helyszínén a nap folyamán két alakalommal tartanak tárlatvezetés Pataki Ferenc festőművész kiállításában, valamint monotípiakészítő workshopon is részt lehet venni. Az este folyamán ez a hely a legalkalmasabb egy kis a lazításra, ugyanis a kertben a NEMO Akusztik zenéjét hallgathatjuk, majd napszállta után a Fő térre nyíló homlokzaton fényfestés eleveníti meg az egykori Grafikai Műhely alkotásait.


Helyszín #4 Ferenczy Múzeum


Ferenczy


A magyar szürrealizmust bemutató, aktuális kiállítás önmagában is lehengerlő program. Este 7-kor Gulyás Gábor kurátor tart tárlatvezetést, aki festménytörténetekről és történelmi viszonyokról is beszél a műalkotások körében. A múzeum udvarán pedig egész nap várják a gyerekeket és az alkotni vágyó felnőtteket is. Múzeumpedagógusok irányításával álomfogó és tréfás szürrealista képi játékok készíthetőek.


Érdemes tájékozódni az intézmény honlapján a többi társintézmény programjáról is, mivel egyetlen éjszaka alatt 22 rendezvényt tartanak!


Helyszín extra – Az egész város


Art_Capital_2018
Gulyás Gábor a tavalyi Art Capitalon
Fotó forrása: magyarmuzeumok.hu


Az Art Capital programsorozatnak köszönhetően nem csak az egyes intézmények, hanem a város közterei is hemzsegnek a művészeti produkcióktól. A macskaköves utcákon sétálva átalakított telefonfülkékben pihenhetünk meg, ahol interaktív módon, színészek előadásában hallhatunk egy-egy híres, álmokról szóló irodalmi monológot. A Duna-parti sétányon pedig lépten-nyomon híres képzőművészeti alkotások motívumaiból készült szobrokkal találkozhatunk. Ilyen Korniss Dezső Miskája, ef Zámbó István pöttyös labdás szíve, vagy Deim Pál hullámzó körvonalú alakjai. Érdemes fotókat készíteni ezekkel a térbeli szürreális figurákkal, hogy maradandóvá váljon a szentendrei Múzeumok éjszakája!


Sipos Tünde

Tardy_Anna__02

2019.09.22

A 2018-ban megújult Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a fiatal, feltörekvő művésznemzedék segítését tűzte a zászlajára – mondta el az MTI-nek adott interjújában Tardy-Molnár Anna ügyvezető.

unitarius_templom_1

2019.09.22

A budapesti belváros egyik legfurcsább építészeti meglepetése az unitárius székház a Nagy Ignác utcában. A háromemeletes bérház Budapest szívében első pillantásra nem tűnik különösebben érdekesnek, oldalbejárata azonban már jelzi: templom bújik meg a csemegebolt felett.

Monos

2019.09.21

Alejandro Landes brazil rendező Monos című háborús drámája kapta a legjobb filmnek járó Pressburger Imre-díjat szombaton a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjkiosztó gáláján.

A 21 éves, londoni David Orobosa Omoregie kapta az év legjobb brit albumának járó zenei díjat, a Mercury Prize-t. Az indoklás szerint Dave Psychodrama című debütáló anyaga generációja legmerészebb rapalbuma. Idén márciusban jelent meg, vezette a brit albumlistát és eddig 130 ezer példány fogyott belőle. Dave a díjat családjának és barátainak ajánlotta, kiemelten bátyjának, Christophernek, aki gyilkosságért életfogytig tartó börtönbüntetését tölti. Az elgondolkodtató és önelemző Psychodrama megírását az a terápia inspirálta, amelyben bátyja a börtönben részesül: az elítéltek rehabilitációját a múltjukra épülő szerepjátékkal segítik. Az 1992 óta minden évben odaítélt díj 25 ezer fonttal (9,1 millió forint) jár együtt.

A Párizs közelében fekvő Vaux-le-Vicomte-ba csütörtök éjjel álarcosok hatoltak be, megkötözték az idős tulajdonosokat, és 2 millió euró (666 millió forint) értékűre beecsült zsákmánnyal távoztak. A kastély a legnagyobb, még magántulajdonban lévő védett műemlék épület Franciaországban, évente negyedmillió látogató keresi fel. Az 1656 és 1661 között épült pompás kastélyt XIV. Lajos pénzügyminisztere, Nicolas Fouquet emeltette, magára vonva a király irigységét. A hagyomány szerint Lajost éppen az udvar tiszteletére tartott tékozló ünnepség késztette arra 1661-ben, hogy hátralévő életére bebörtönözze pénzügyminiszterét, elkobozza a kastélyt, legbecsesebb műkincseit pedig a Louvre-ba és Versailles-ba szállíttassa.

Varázslények – Mesebeli küldetés címmel képzeletbeli kalandra hív a Magyar Mezőgazdasági Múzeum szombattól látogatható kiállítása. A játék során sosem látott tájakat barangolhatunk be, miközben furfangos fejtörők és mitikus kihívások teszik próbára tudásunkat és érzékeinket. A múzeum közleménye szerint a több mint 1000 négyzetméteren megvalósuló kiállítás és játék megújult látványvilággal, egyedi installációkkal, rengeteg mesés felfedeznivalóval és ajándékkal várja a kalandvágyó látogatókat. A kiállítás november 3-ig tekinthető meg a Vajdahunyadvárában.

Függök ezen a zord élet-párkányon címmel tart szeptember 23.-án, hétfőn 18:00 órától Ady-estet a Petőfi Irodalmi Múzeumban Bogdán Zsolt Jászai Mari-díjas és kétszeres UNITER díjas Érdemes művész, az erdélyi színjátszás kiemelkedő tehetségű színművésze, a kolozsvári társulat tagja.

A Pozsonyi úti Református Templom altemplomának felújított színpadán szeptember 22-én 19 órától láthatja a közönség Pozsgai Zsolt múltidéző darabját. A Mátyás és Janus című dráma Magyarországon játszódik 1472-ben. Mátyás király régen látott hatalommá növeli az országot. És ekkor váratlanul kitör egy lázadás. Janus Pannonius, a király egyik legkedvesebb barátja és Vitéz János, aki Mátyás nevelője volt, szövetkezik ellene.

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

Jatekmustra

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma