Megújult a Múzeumkert! A 24. Múzeumok Majálisán több mint száz múzeum és kiállítóhely veszi birtokba a kertet és a múzeum klasszicista épületét. 2019. május 18-án és 19-én a Nemzeti Múzeum ismét büszke házigazdája a majálisnak: színes programokkal, koncertekkel, kézművesvásárral, fesztiválhangulattal várja a családokat, érdeklődőket.


muzeumok_majalisa3_600x400.png
Fotó forrása: Magyar Nemzeti Múzeum
A lassan negyedszázados Múzeumok Majálisa jó lehetőség az ország múzeumai számára, hogy széles közönség előtt mutassák be programjaikat, kiállításukat, kreativitásukat. A rendezvényen idén is átadják az Év múzeuma és az Év kiállítása díjakat.

A szakmai programok színtere a múzeum Római udvara, ahol a majálisozók bekapcsolódhatnak a beszélgetésekbe, előadásokba, és bepillantást nyerhetnek a múzeumok életébe.


muzeumok_majalisa_600x398.png
Fotó forrása: Magyar Nemzeti Múzeum

Az idei majális egyik mottója az ICOM aktuális jelmondata: A múzeumok mint kulturális központok - A hagyomány jövője. Ez a gondolat a múzeumok kulturális és közösségmegtartó erejére, valamint a mélyen gyökerező hagyományok jövőjére irányítja a figyelmet. Mivel a 24. Múzeumok Majálisának első napja a múzeumok világnapjára, szombatra esik, a múzeum 22 óráig nyitva tartja kapuit.


postamuzeum_600x400.png
Forrás: Postamúzeum

Az idei majális másik fő fókuszpontja 1989, azaz a rendszerváltoztatás. A Magyar Nemzeti Múzeum 2019-ben, a sorsfordító rendszerváltoztatás 30. évfordulójára emlékezve egész esztendőn átívelő programsorozattal készül Közös időnk - 1989 címmel.

A Nemzeti Múzeum belső tereit behálózó Műtárgysétány'89 a rendszerváltoztatás évét idézi meg. A kiállítás 30 múzeum anyagából kifejezetten erre az alkalomra állt össze.

 

muzeumok_majalisa_2_600x400.png
Fotó forrása: Magyar Nemzeti Múzeum

A Tudássétányon a vállalkozó szellemű látogatók tesztelhetik tudásukat. A különböző múzeumok sátrait összekapcsoló pontgyűjtő játékban résztvevő múzeumok szórakoztató és tudásfejlesztő feladatokkal készülnek, és számtalan ajándék várják az érdeklődőket.

A 105 múzeum programkínálatában lesok interaktív lehetőség is szerepel: a majálisra érkezők belülről megtekinthetnek egy muzeális Nysa mentőautót, felülhetnek egy velocipédra. Egy látványos kísérlet során megismerkedhetnek a termonukleáris alapú villamosenergia-termeléssel. Mikroszkóp alatt tanulmányozhatják a rovarokat, kipróbálhatnak büntetés-végrehajtási eszközöket, felölthetnek egy tűzoltó- vagy postásegyenruhát vagy gázálarcot, ősállatot varázsolhatnak, zsírkőből amulettet faraghatnak.


majalis_600x400.png
Múzeumok Majálisa 2018-banForrás: magyarmuzeumok.hu

Viseletbemutató után lovagi felszerelésbe bújhatnak, barokk és reformkori ruhában pózolhatnak, hennatetoválást készíthetnek és elsajátíthatják a korongozás fortélyait.

A kicsik részt vehetnek bányamanó-képzésen, rajzfilmfigurákat színezhetnek, gyöngyöt fűzhetnek, bűvésztrükköket tanulhatnak vagy éppen szalmát fonhatnak.

Az időben visszautazva: vajon ki emlékszik az 1989-es érettségi botrányra vagy Öveges professzorra? Milyen volt a táskamagnó, a Commodore 64 számítógép, vagy a diavetítő és az írógép? Hogyan telefonáltak a tárcsás telefonon, mekkora volt az első mobiltelefon? A múzeumok sátraikban dokumentumok, fotók, tárgyak segítik az emlékezést.


majalis2_600x399.png
Forrás: magyarmuzeumok.hu

A kétnapos fesztiválon a gyerekeket a Hahó Együttes és a Veronaki szórakoztatja legújabb lemezével. A Canarro a tradicionális gipsy jazz világába repít, de itt lesz a Valami Swing, a Petruska EgySzemélyes és a Kerekes Band is. A szombati zenei élményt az este 10-ig tartó utcabál zárja a '80-as évek hangulatában.

A Majális zárókoncertjét a VAN Filmzenekar adja, akik a Rossz versek című film zenéjét szerezték. A koncerten fellép Reisz Gábor, a film rendezője is.

A 24. Múzeumok Majálisa védnökei: Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár és Sára Botond, Józsefváros polgármestere.

Részletes program itt.