15_eves

2019.08.08

A Balatonhoz leginkább a strandolást, a hekket meg a lángost, a nagy semmittevéseket és a folytonos láblógatást társítjuk, amivel nincs is semmi baj, de azért nem érdemes elfeledkezni arról sem, hogy a magyar tenger kulturálisan is igazán izgalmas, teli van olyan helyszínekkel, amelyeket akkor sem érdemes kihagyni, ha épp az egész kirándulás alatt százágra süt a nap.

Kogart, Tihany

A tihanyi Kogart a budapesti társához, a Kogart Házhoz hasonló szellemben működik: itt is a magyar kortárs művészeten, valamint a legfiatalabb művésznemzedék megmutatásán van a hangsúly. Az épület egyik szárnyában, az állandó kiállításban a Tihanyhoz ezer szállal kötődő Borsos Miklós szobrait és személyes emlékeit lehet megtekinteni, míg a másik szárny színvonalas időszaki tárlatoknak ad otthont.


Kondor_Bela
Kondor Béla – Az utolsó ikonfestő


Most épp Kondor Béla két illusztráció-sorozata látható: a Hamlethez készített fametszetek a középkori Haláltánc-ábrázolásokat idézi meg, míg a William Blake verseihez készített alkotásokon anakronisztikus gépezetek, bizarr épületek tűnnek fel egy egyszerre individuális és kozmikus pokoljárás mementójaként.


Első Magyar Látványtár, Tapolca


A Látványtár igazán különleges helyszín: az elromosodott, majd felújított Stankovics-malomban helyet kapott kiállítótér ugyanis sem nem múzeum, sem nem galéria. Az 1990-ben létrejött, Altorjai Sándor festőművész hagyatékára és Vörösváry Ákos gyűjteményére épülő Látványtár mindent gyűjt, ami kortárs művészet: fotót, bútort, néprajzi, iparművészeti és képzőművészeti anyagot.


elso_magyar_latvanytar_RAz izgalmát leginkább az adja, hogy kiállításai a magas művészetet rendre kiszabadítják a hagyományos múzeumi keretek közül, hogy azt eleven közegben, szokatlan vonatkozásrendszerben tálalja fel. Most épp A feketéről című kiállítás látogatható olyan alkotók munkáiból, mint Borsos Lőrinc, Fehér László, Gulácsy Lajos, Maurer Dóra vagy Moholy-Nagy László. De nemcsak az időszaki kiállítást érdemes itt megtekinteni, hanem a kávéház falán található, borospoharakat szorongató figurákat, a kertben levő kortárs plasztikákat, a Pipamúzeumot vagy a Falukemencét, ahol jeles napokon kenyér és más finomságok sülnek.


József Attila Emlékház, Balatonszárszó


A balatonszárszói villasoron, az egykori Horváth-panzióban töltötte utolsó napjait a súlyos betegségből lábadozó József Attila. 1937. december 3-án este innen indult arra a sétára, amelyről nem tért többé vissza. A korábbi kiállításon kissé megült az idő, azonban 2012-ben mind az épület, mind a tárlat megújult, új lendületet vett, és a költő életének utolsó időszakát visszaidézve állít emléket az életműnek a Petőfi Irodalmi Múzeum anyagából, valamint a magántulajdonban levő dokumentumokból, fotókból és tárgyakból.


Jozsef_attila_balatonszarszo
József Attila Emlékház Balatonszárszón


Az aktív befogadásra késztető, látványos belső térszerkezetben ritmikusan elrendezett anyag szellemi kozmosszá varázsolja az impozánsan tágas emlékezőhelyet. A kisebb beugrókban, intimebb terekben pedig részleteiben megismerhetjük József Attila tárgyi hagyatékát és költészetét. Az emlékház tehát egyszerre hat minden érzékünkre, miközben érdemi információkat és szenzációs dokumentumokat (például József Attila félben maradt Rorschach-tesztjének megfejtését) is felmutat.


Pajta Galéria, Salföld


Salföld a budapesti értelmiség egyik fontos célpontja, Török László World Press-, Kodak és Balázs Béla-díjas fotóművész itt nyitotta meg huszonhét éve a Pajta Galériát, ami az idők során közösségalkotó térré vált.


pajta_galeria
Pajta Galéria, Salföld

Falain a magyar fotográfia legjava, a kredencen fotográfiai könyvek és katalógusok sorakoznak. A Káli-medence gyöngyszeme kerthelyiséges vendéglőként és vendégházként is üzemel, így akár több napot is érdemes eltölteni az 54 lakost számláló Salföldön.


Szendrey Júlia Emlékszoba, Keszthely


Szendrey Júlia édesapja, Szendrey Ignác a Festeticsek szolgálatában állt, ezért a család életében fontos helyszín volt Keszthely. A család az Újmajorban lakott, 1973 óta ezt a városrészt Szendrey-telepnek hívják: Szendrey Júlia szülőházát 1923 óta emléktábla jelzi, 2009-ben itt rendezték be az emlékszobát.


szendrey-julia-emlekszoba-3
Szendrey Júlia Emlékszoba Keszthelyen


A kiállítótér anyaga azért is figyelemreméltó, mert leszámol azzal a sokáig élt képzettel, amely szerint Szendrey csupán Petőfi múzsája. A relikviákat, eredeti köteteket, képeket és fotókat felvonultató tárlaton Szendrey irodalmárként is megidéződik: Andersen-fordításait, verseit és naplóbejegyzéseit is megtekinthetjük.


Vaszary Villa, Balatonfüred


A Vaszary Kolos által építtetett villában és a körülötte elterülő pompás kert 1915-ig az esztergomi érseknek adott otthon, majd miután lemondott tisztségéről, a villában sokáig Vaszary János munkáit állították ki


vaszary_galeria
A Vaszary Galéria Balatonfüreden


A 2010-es évek óta azonban főként kortárs kiállítások láthatók a villában: az utóbbi években volt itt Kondor Béla-, Keserű Ilona-, Joan Miró- és Rodin-kiállítás is, most pedig páratlan válogatást láthatunk a Szépművészeti Múzeum és a Nemzeti Galéria gyűjteményeiből. A víz hétköznapi élethez kötődő kérdései elevenednek meg a 19. századi nemzetközi – döntően francia – és magyar remekművek között.


Jókai Mór Emlékház, Balatonfüred


Jókai 1857-ben érkezett meg először Balatonfüredre feleségével, Laborfalvy Rózával. A táj szépsége és a fürdő hangulata nagy hatással volt a házaspárra, akik rendszeres vendégeivé váltak a balatoni városnak, majd meg is vásárolták a telket, amelyen a napjainkban emlékmúzeumként működő villa áll. A felújított Jókai-villa 2010 májusa óta az országban szinte egyedülálló író-ház enteriőr típusú kiállítással várja látogatóit.

 

jokai_mor_emlekhaz
A Jókai Mór Emlékház gyerekszobája
Forrás: kultura.balatonfured.hu


A tárlat bepillantást enged a család mindennapjaiba, felidézve a korabeli szellemi milliőt. Itt látható Jókai íróasztala, nevezetes távcsöve, botgyűjteményének, valamint híres ásvány- és csigagyűjteményének jeles darabjai, továbbá felesége színpadi kellékei és egyéb relikviái. A korhűen berendezett konyha mellett olyan érdekességek várják a látogatót, mint Jókai saját készítésű rajzai, miniatúrái vagy elefántcsont-faragványai.


Kocsis Katica

ArtKert_Kultura_596x90_002

_D0A7682_Copy

2019.08.21

A mese szerint Csipke Rózsika tizenhat évesen megszúrta magát, és százéves álomba zuhant: királyfik jöttek megszabadítani átkától, csókot leheltek ajkára, mindent elsöprő szerelem ébredt közöttük. A valóságban azonban csak peregtek az évek, eltelt a száz év, Csipke Rózsika felébredt, királyfi azonban nem érkezett. Rózsika pedig megértette, hogy nincs kiút, és nincs megmentő herceg sem...

cziffra_2

2019.08.21

Mit jelent cigánynak lenni? A kérdésre többféle választ is megismerhetett, aki augusztus 17-én ellátogatott a Budai várban a Mesterségek Ünnepén megrendezett A hagyományos roma mesterségek és a design című kerekasztal-beszélgetésre, ahol még a kosárfonás bűvös világáról is rengeteg érdekesség hangzott el.

agocs_2

2019.08.20

Agócs Gergely népzenész és néprajzkutató nemrég tért vissza legutóbbi, észak-kaukázusi gyűjtőútjáról. Az utazás eredményeiről, a magyar népzene sajátosságairól és a szeptember 24-i Atyai ág koncertről beszélgettünk vele.

Tyler Ivanoff akkor találta a kézzel írott orosz nyelvű levelet, amikor Shishmaref eszkimó falu közelében tűzifát gyűjtött. Ivanoff a levélről készített fotókat kitette a Facebook közösségi portálra, s az üzenetet oroszul beszélők fordították le. Kiderült, hogy az 1969-ből származó írás az orosz haditengerészet üdvözlete volt. Orosz újságírók megtalálták a levél eredeti szerzőjét, Anatolij Bocanyenko századost. A férfi nem is akarta elhinni, hogy ő írta a levelet, amíg meg nem látta az üzenet alatt az aláírását. Mint felidézte, 36 éves volt, amikor a levelet írta, és a Szulak nevű hajó fedélzetén szolgált.

A 90 éves holokauszttúlélő, Fahidi Éva főszereplésével készült, A létezés eufóriája című táncos dokumentumfilmet szeptember 6-án Budapesten, a Jurányi Házban vetítik. Szeptember 7-én a Sóvirág című nagysikerű táncszínházi előadást is megtekinthetik ugyanott az érdeklődők a most 93 éves Fahidi Éva és Cuhorka Emese táncművész főszereplésével. Szabó Réka egészestés dokumentumfilmje, amely a szintén általa rendezett Sóvirág próbafolyamatát követi végig, szeptember 12-től látható országosan a mozikban.

A találkozó címe A szétszóródás előtt - Irodalom és művészet 1918-1920 volt. A Nagyhordó-díjat Alföldy Jenő irodalomtörténésznek ítélték oda, Hordó-díjjal pedig Cs. Varga István irodalomtörténészt, Kántor István és Vass Tibor költőt ismerték el.

A filmművészethez való kivételes hozzájárulásáért életműdíjat kap Tim Roth a Szarajevói Filmfesztiválon, ahol mesterkurzust is tart. A brit színész játszott többek között Stephen Frears Félelem nélkül, Peter Greenaway A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott és Robert Altman Vincent és Theo című filmjében. Két Quentin Tarantino-filmmel, a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregén) címűekkel vált világhírűvé, a Rob Roy című filmben alakított gonoszért pedig Golden Globe- és Oscar-díjra jelölték. Rendezői debütjét, a Hadszíntért 1999-ben a Sundance Filmfesztiválon mutatták be és Cannes-ban, Torontóban is szerepelt.

A világ legjobb gitárosai között számon tartott Duane Allman híres, arany színű Layla gitárját 1,25 millió dollárért (366 millió forintért) vásárolták meg egy árverésen a georgiai Maconban. A nevezetes hangszert, egy 1957-es Gibson Les Paul Goldtopot a legutóbbi időkig a maconi Allman Brothers Band múzeumban őrizték.

Augusztus 28-án a világ legmeghatározóbb fesztiválja, a Woodstock ünnepli 50. évfordulóját. Az emlékévet Budapesten is ünneplik, többek között a Barba Negra Track-ben is megidézik 1969 hangulatát.

janis20

Idén 12. alkalommal rendezik meg a Zorall Sörolimpiát. A rendezvénynek augusztus 21-24. között az alsóörsi Pelso Camping ad otthont.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

Az Új magyar rapszódia című mű ősbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják. A műsor második felében a Magyar Mise hangzik el.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma