2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2019.02.13

A börtönök elzárt, titkos világa sok ember fantáziáját izgatja. A Gruppo Tökmag művészcsoport ismét egy perifériára szorult témához nyúlt: egy fegyház művészeti vonatkozásait fedezte fel. A szentendrei MANK Galériában ma nyíló, Design és Biztonság című tárlaton olyan térrészleteket mutatnak be, amelyek látványa egyszerre kelthet kíváncsiságot és ódzkodást a látogatókban.

Design_es_biztonsag8


A Design és Biztonság kiállítás anyaga egészen konkrétan egy börtönépületre, a strasbourgi fegyházra koncentrál. A témát a művészcsoport a már hagyományosnak nevezhető módszerével találta meg és használta fel: rendszerint olyan, társadalmi perifériára szorult jelenségeket vizsgálnak, amelyek mellett nap mint nap elsétálunk, de ők mégis valami jelentős tényezőt látnak meg bennük. Így történt a kiállítás koncepciójának megalkotásakor is.


Design_es_biztonsag_3


Tábori András és Budha Tamás ­a Budapest Galéria ösztöndíjának támogatásával utazott Strasbourgba, ahol egy hónap alatt alkották meg új művészeti projektjüket. A francia város feltérképezésekor fedezték fel a különleges épületet, amelynek funkciójáról akkor még nem volt fogalmuk.


Mivel korábban többször foglalkoztak az épített környezet, például temetők térszerkezete vagy falfirkák sajátosságaival, kézenfekvő volt számukra a börtön, mint építészeti téma választása. Kutatómunkájukat azonban a börtönfunkció nehezítette, mivel az ilyen típusú épületekre vonatkozó adatok titkosítottak.


Design_es_biztonsag_6


A strasbourgi börtön sajátos, posztmodern stílusjegyeket felvonultató felépítése inspirálta képzeletüket: a mértani egységekből összeállított rácsszerkezet, a védőfalak mintázata és más kísérő elemek Hans Richter, Frank Stella, Victor Vasarely vagy éppen a Memphis Milano csapat munkáit juttatták eszükbe. Ez a fegyház ugyanis nem követi a klasszikus, puritán börtönépítészeti irányokat.


Egy börtön közege a kiszabott büntetés része is lehet, mivel az ingerszegény, lehangoló terek hatással vannak a rabok mentális állapotára. Így minél ridegebb a kiszabott élettér, annál jobban sínylődik benne az elítélt. Itt azonban a racionális tervezés kötött elemeivel szemben az épületen megjelennek olyan mimetikus formák, amelyeket a 80-as éveket meghatározó pasztell színskála is jellegzetessé tesz. Az alkotók az objektum sejtszerűen kapcsolódó, geometrikus formakészletét emelték ki saját környezetéből és értelmezték át.


Design_es_biztonsag_4


A Design és Biztonság tárlat ezeknek a funkcióval nem bíró díszítő elemeknek a sajátos gyűjteménye. A létesítmény tagelemeit így átméretezett formában és funkcióval láthatjuk. A kiállítás egyik legizgalmasabb pontja a fogvatartottak rajzait mutatja be.


A munkák azokat a jellegzetes épületrészeket, belső tereket idézik meg, amelyek a bent élők számára a legfontosabbak. A grafikai anyag bepillantást nyújt abba az elzárt térbe, melynek látványa egyszerre kelt kíváncsiságot és ódzkodást a látogatókban.


Design_es_biztonsag_10


A megkezdett munka pedig további inspirációs forrást jelent a Gruppo Tökmag művészei számára: börtönpszichológusok bevonásával börtönfirkák feltérképezését tervezik.


A kiállítás megtekinthető: 2019. február 13. és március 10. között

Helyszín: MANK Galéria, Szentendre, Bogdányi út 51.


Sipos Tünde

hatarokon_at_010_R

2019.07.19

„Nem létezhet olyan helyzet, hogy a fotóriporteri szerep megelőzze az emberséget. Nincs az a kép, amiért megérné egy másik ember életét kockáztatni” – mondja a több háborús zónában járt Bielik István Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjas fotóriporter. Túlélőkről készült fotósorozatáról, a képhez való viszonyáról és a humánum fontosságáról is mesélt nekünk.

_D0A0681_Copy
2019.07.19

1969. július 20. Ezen a napon landolt az Apollo-11 a Holdon: Neil Amstrong és Edwin „Buzz” Aldrin sétája az emberi civilizáció egyik fontos mérföldköve, az emberiség egyik legnagyszerűbb tudományos eredménye volt. Erre az eseményre emlékezik a Vasarely Múzeum Holdmúzeum 1969 című kiállítása, amelyen Vasarely néhány izgalmas kompozíciója is látható.

sziget_anno_R

2019.07.19

Világhírű zenei ikonok, extrém öltözetek és a szeretet forradalma: a Sziget fesztivál idén 27. évfordulóját ünnepli, és természetesen most is elképesztő produkciókkal várják a bulizni vágyókat augusztus 7-től.

Az Európai Űrügynökség vezetője speciális örökségvédelmi státuszt és védettséget biztosítana a jövőbeni látogatók és Hold-missziók által okozott károktól a Nyugalom tengerén annak a helynek, ahol 50 éve, 1969. július 21-én az első ember a Holdra lépett.

Paul McCartney musicalt ír Az élet csodaszép című 1946-os filmből. A 77 éves zenész először dolgozik színpadi musicalen, Frank Capra fekete-fehér filmdrámáját dolgozza át, amelyben egy öngyilkosjelöltet megment az őrangyala. A musical 2020 végén debütálhat Bill Kenwright producer szerint, aki korábban a Blood Brothers és a József és a színes, szélesvásznú álomkabát című musicaleket vitte el a londoni West Endre. A musical szövegkönyvén a Billy Elliot és Elton John életrajzi filmje, a Rocketman forgatókönyvírója, Lee Hall dolgozik, a dalszövegeket McCartneyval együtt írják.

A július 24. és 27. közötti szakmai konferencián mintegy kétszáz hazai szakember vesz részt. A négynapos országos szakmai találkozó fő témái között szerepelnek a várostervezés és örökségvédelem időszerű feladatai, a nép építészettel, benne a kastély- és várprogrammal összefüggő kérdések, a természetvédelem és a nemzeti parkok haza helyzetének áttekintése. A találkozó keretében tartják meg a Város- és Faluvédők Szövetségének közgyűlését a Református Kollégium Oratóriumában, a résztvevők emellett kirándulásokon ismerkedhetnek meg Debrecen, a bihari térség, Hajdúböszörmény és Hortobágy természeti és épített értékeivel.

Eddig nem ismert összecsapásra utalnak azok a leletek, amelyeket a csatamezőn, a szövetséges erők egykori tábori kórházának helyszínén először végzett ásatásokon tártak fel a régészek. Waterloonál Napóleon francia serege ütközött meg a szövetséges brit, németalföldi, német és porosz csapatokkal. Az egykori tábori kórház helyszínén amputált végtagok maradványaira bukkantak, továbbá puskagolyókat és egy francia ágyúgolyót is találtak. A szakértők szerint az amputációkat az egykori Mont-St-Jean tábori kórház orvosai végezték.

Kilencvenéves korában elhunyt Heller Ágnes Széchenyi-díjas filozófus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a New York-i New School for Social Research professor emeritusa. Fő kutatási területe az etika és a történetfilozófia volt. Pályája kezdetén munkáit a marxizmus és az újbaloldali gondolkodás jellemezte, később inkább posztmodern szempontból értelmezte az etikát és a modern világot, új megközelítési lehetőségeket kínált fontos társadalomelméleti problémák megoldásához. Magyarul megjelent munkái közül kiemelkedik A reneszánsz ember (1967), a Portrévázlatok az etika történetéből (1976), Az igazságosságon túl (1987), A történelem elmélete (2001), A „zsidókérdés" megoldhatatlansága (2004). 1998-ban Bicikliző majom címmel jelent meg interjú-önéletrajza, 2009-ben Rózsa Erzsébet monográfiát írt róla Se félelem, se keserűség címmel.

Szombaton kezdődik a 33. Nemzetközi Muzsikustábor, Verseny és Művészeti Fesztivál Balassagyarmaton. A Zene határok nélkül elnevezésű, július végéig tartó tábor keretében nyolc hangversenyt is adnak a hallgatók és a művésztanárok. A Kárpát-medencéből, Franciaországból és Kínából érkező negyven hallgató a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában öt szakon képezheti magát tovább a táborban.

zene-balassagyarmat-2019

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

Idén harmadik alkalommal indul útnak a Sziget Cruisin' Partyhajó, egy igazi bulikülönlegesség a Szigeten kívül, de mégis a fesztivál részeként!

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma