NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2019.02.13

A börtönök elzárt, titkos világa sok ember fantáziáját izgatja. A Gruppo Tökmag művészcsoport ismét egy perifériára szorult témához nyúlt: egy fegyház művészeti vonatkozásait fedezte fel. A szentendrei MANK Galériában ma nyíló, Design és Biztonság című tárlaton olyan térrészleteket mutatnak be, amelyek látványa egyszerre kelthet kíváncsiságot és ódzkodást a látogatókban.

Design_es_biztonsag8


A Design és Biztonság kiállítás anyaga egészen konkrétan egy börtönépületre, a strasbourgi fegyházra koncentrál. A témát a művészcsoport a már hagyományosnak nevezhető módszerével találta meg és használta fel: rendszerint olyan, társadalmi perifériára szorult jelenségeket vizsgálnak, amelyek mellett nap mint nap elsétálunk, de ők mégis valami jelentős tényezőt látnak meg bennük. Így történt a kiállítás koncepciójának megalkotásakor is.


Design_es_biztonsag_3


Tábori András és Budha Tamás ­a Budapest Galéria ösztöndíjának támogatásával utazott Strasbourgba, ahol egy hónap alatt alkották meg új művészeti projektjüket. A francia város feltérképezésekor fedezték fel a különleges épületet, amelynek funkciójáról akkor még nem volt fogalmuk.


Mivel korábban többször foglalkoztak az épített környezet, például temetők térszerkezete vagy falfirkák sajátosságaival, kézenfekvő volt számukra a börtön, mint építészeti téma választása. Kutatómunkájukat azonban a börtönfunkció nehezítette, mivel az ilyen típusú épületekre vonatkozó adatok titkosítottak.


Design_es_biztonsag_6


A strasbourgi börtön sajátos, posztmodern stílusjegyeket felvonultató felépítése inspirálta képzeletüket: a mértani egységekből összeállított rácsszerkezet, a védőfalak mintázata és más kísérő elemek Hans Richter, Frank Stella, Victor Vasarely vagy éppen a Memphis Milano csapat munkáit juttatták eszükbe. Ez a fegyház ugyanis nem követi a klasszikus, puritán börtönépítészeti irányokat.


Egy börtön közege a kiszabott büntetés része is lehet, mivel az ingerszegény, lehangoló terek hatással vannak a rabok mentális állapotára. Így minél ridegebb a kiszabott élettér, annál jobban sínylődik benne az elítélt. Itt azonban a racionális tervezés kötött elemeivel szemben az épületen megjelennek olyan mimetikus formák, amelyeket a 80-as éveket meghatározó pasztell színskála is jellegzetessé tesz. Az alkotók az objektum sejtszerűen kapcsolódó, geometrikus formakészletét emelték ki saját környezetéből és értelmezték át.


Design_es_biztonsag_4


A Design és Biztonság tárlat ezeknek a funkcióval nem bíró díszítő elemeknek a sajátos gyűjteménye. A létesítmény tagelemeit így átméretezett formában és funkcióval láthatjuk. A kiállítás egyik legizgalmasabb pontja a fogvatartottak rajzait mutatja be.


A munkák azokat a jellegzetes épületrészeket, belső tereket idézik meg, amelyek a bent élők számára a legfontosabbak. A grafikai anyag bepillantást nyújt abba az elzárt térbe, melynek látványa egyszerre kelt kíváncsiságot és ódzkodást a látogatókban.


Design_es_biztonsag_10


A megkezdett munka pedig további inspirációs forrást jelent a Gruppo Tökmag művészei számára: börtönpszichológusok bevonásával börtönfirkák feltérképezését tervezik.


A kiállítás megtekinthető: 2019. február 13. és március 10. között

Helyszín: MANK Galéria, Szentendre, Bogdányi út 51.


Sipos Tünde

Kassak_muzeum_Gorgona_1959-1968-7530

2019.09.23

A Gorgona csoport művészekből és más értelmiségiekből álló, titkos nyilvános közösség volt a keleti és a nyugati blokk határán, Zágrábban. Munkásságukkal a hazai közönség már a Ludwig Múzeum 2017-es El nem kötelezett művészet című kiállításán megismerkedhetett, a Kassák Múzeum mostani kiállításán pedig még mélyebbre áshatjuk magunkat a csoport tevékenységébe.

mila_haugova

2019.09.23

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár 2006 óta hirdet műfordítási pályázatot, amelyre idén a szlovák Mila Haugová Magenta versének fordítását várták. A diszkrét kulturális utalásokkal teli versről, a pályázatról és a műfordítás buktatóiról a zsűri két tagjával, Haluska Veronkával és Vörös Istvánnal beszélgettünk.

PINKPONILO_1

2019.09.23

16. alkalommal rendezik meg a Design Hét Budapestet október 4. és 13. között. A rendezvény egyik leginkább várt programja a Nyitott Studiók, ahol a látogatók tizenöt vállalkozás kulisszái mögé betekintve kaphatnak képet az ötleteléstől a megvalósításig tartó munkáról.

Az eddig ismertnél sokkal komolyabb szereplője volt a hitleri propagandagépezetnek Lothar-Günther Buchheim író és műgyűjtő, A tengeralattjáró című világsikerű regény szerzője, aki a második világháború után pacifistának mondta magát – állítja Gerrit Reichert oknyomozó német újságíró. Reichertnek meggyőződése, hogy Buchheim csak a háború után változott át a nácik propaganda-szakértőjéből békeharcossá. A 2007-ben 89 évesen elhunyt szerző a háború alatt haditudósító volt, és tengeralattjárókon szerzett tapasztalatai alapján írta meg 1973-ban megjelent, több millió példányban elkelt világháborús regényét, a Das Boot-ot, amelyből 1981-ben nagysikerű film is született. A történet egy búvárhajó legénységének mindennapjain keresztül a háború kilátástalanságát mutatja be.A sikerregény magyarul 1982-ben, Bor Ambrus fordításában A hajó, 1999-ben pedig A tengeralattjáró címmel, Farkas Tünde fordításában jelent meg.

A festőművész munkáiból szerdán nyílik kiállítás a Szentendrei Régi Művésztelepen, a MANK Galériában. A válogatásban egyszerre kapnak helyet portrék és olyan fiktív helyszínek, melyek titokzatos atmoszféráját organikus formák, városképi elemek vagy sejtelmes drapériák szövik át.

A Liebling Haus – Fehér Város Központ nevű új intézmény fő feladata Tel-Aviv kiemelkedő építészeti arculatának elismertetése lesz, mivel a várost már régóta a Bauhaus iskola egyik legfontosabb centrumának tekintik az egész világon. Több mint négyezer fehér Bauhaus-épület áll a városban, amely róluk kapta becenevét, a „fehér várost". 2003-ben az UNESCO a világörökség helyszínének nyilvánította Tel-Aviv központjának Bauhaus-jellegű építészetét, a Fehér várost.

Az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítése 22 régészeti lelőhelyet károsíthat vagy semmisíthet meg az arizonai Organ Pipe Cactus Nemzeti Parkban az amerikai Nemzeti Parkszolgálat jelentése szerint. A Sonora-sivatag ezen térségében már 10 500 éve is éltek emberek. A 15 méter magasra is megnövő kandeláberkaktuszról elnevezett nemzeti park az UNESCO bioszféra rezervátuma, melynek 48 kilométer hosszú déli határa az Egyesült Államok és Mexikó határa mentén fekszik. A tervek szerint a határfalnak mély beton- és acélalapja lesz, a szövetségi programban szerepel továbbá az eddigi utak meghosszabbítása a határ mentén és megfigyelő berendezések, reflektorok felállítása.

A spanyol hódítás előtti leleteket Tiahuanaco régészeti lelőhely romjai között, a Kalasasaya templomnál fedezték fel. Az edényeket körben helyezték el, ami arra utal, hogy feltehetően egy előkelő ember temetésekor az áldozatok bemutatásakor kerültek a földbe. Tiahuanaco a spanyol hódítás előtti birodalom szellemi és politikai központja volt. A város, amely virágkorát i. sz. 400. és 900. között élte, kis mezőgazdasági településből fejlődött birodalmi fővárossá. Romjai 2000-ben kerültek az UNESCO kulturális világörökségének listájára.

Szüreti felvonulással, koncertekkel, kirakodóvásárral, borbemutatóval és négy ország férfi énekeseivel várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a 23. Európai Bordalfesztivál Pécsen és a villányi borvidék településein.

bordalfesztival.r

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma