Kortárs fotográfusok archaikus technikákkal előállított munkáit mutatja be az a tárlat, amely a Mai Manó Házban Vissza a jövőbe – A 19. század a 21. században címmel nyílt meg csütörtökön. A kiállítás a fotográfia laikusok előtt kevésbé ismert világát mutatja meg, rávilágít, hogy a kép jóval több annál, mint amit első ránézésre gondolnánk.


nicolai_howalt_1__600x394.png
Nicolai Howalt munkái
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

Claudia Küssel, a kiállítás társkurátora a megnyitón elmondta, hogy a historikus anyagot magyar archívumokból gyűjtötték, és nagy öröm, hogy nemzetközileg elismert művészek munkáival párosíthatták össze. A kategóriák szerint kiállított alkotások látleletet adnak arról, hogyan is inspirálódtak a jelenkor művészei a fotográfia úttörőinek számító alkotók megoldásaiból.


thomas_mailaender__600x414.png
Thomas Mailaender fotográfiája
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

Egyes kortársak vakmerő és bátor kísérletezéseinek eredménye, hogy nem egy műalkotásuk jobban emlékeztet egy festményre vagy szoborra, mint magára a fotográfiára. A tárlatról a Mai Manó Ház jóvoltából készült katalógus szintén kézbe vehető.


karl_blossfeldt_2_600x399.png
Karl Blossfeld alkotásai
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

A Dániából érkezett művész, Nicolai Howalt néhány szóban ismertette a munkái háttértörténetét. Alkotásai egy 19. században élt dán orvos munkásságával függnek össze, aki bibircsókos betegeket kezelt fényterápiával. "Fényérzékeny papírt és az általa kidolgozott lencséket használom" - hívta fel a figyelmet.


stepping_stone_falls_2016_triptych_c_matthew_brandt__600x371.png
Stepping Stone Falls, 2016 (Triptichon) ? Matthew Brandt A Yossi Milo Gallery New York jóvoltából
Fotó: maimano.hu

A svéd "Holdművész" Johan Österholm a Hold kibocsátotta fény megszállottja. "Évek óta foglalkoztat, hogyan fogalmazhatnám meg alkotásaimon keresztül a holdfényt" - jegyezte meg. Műhelytitkát is elárulta: dédnagypapája üvegnegatívjait fordította át polaroidra. "Lunagramjai" Gothard Jenő 19. századi csillagászati képeivel együtt szerepelnek.


karl_blossfeldt_1_1_600x417.png
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

Az 1857-ben született, Bécsben gépészmérnöki diplomát szerzett Gothard 1881-ben csillagászati obszervatóriumot rendezett be herényi kastélyában, ahol hamarosan fotografikus megfigyeléseknek szentelte idejét. Az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatóriumban gondozott fotólemez hagyatékában galaxisokról, üstökösökről, ködökről megmaradt felvételei kortárs szemmel nézve is elfogadható minőségűek.


taiyo_onorato__nico_krebs__600x428.png
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

A francia Thomas Hauser a különféle anyagokkal történő, merész kísérletezés híve. Fényképeit vagdosással, fénymásolással manipulálja, a képet megfosztja eredeti állapotától, ezzel pedig egy teljesen új ábrázolás mellett teszi le voksát.

A fotós a múlt töredékeivel, képzelet és valóság szándékos egybemosásával hihetetlenül erős, az egyéni értelmezést játékba hívó képi világot teremt. "Az emlékezés folyamatáról próbálok mondani valami használhatót a műveimmel. Az emlékkép váratlan felbukkanása és eltűnése is foglalkoztat" - mondta.


nicolai_howalt_4__600x399.png
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

A közel húsz művész munkáit bemutató tárlaton külön figyelmet érdemelnek Sylvia Ballhause munkái. Fényképein az Ingmar Bergman által is csodálta August Strindberg író és drámaíró kísérleteit hozza működésbe.

A kiállítás, amely a hollandiai Foam ösztönzésére a németországi C/O Berlinnel közösen jött létre, március 17-ig várja az érdeklődőket.