NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2018.12.08

„Elhasználtunk 200 csomag pormaszkot, 550 pár gumi- és cérnakesztyűt, 1000 négyzetméter molinóvásznat és dupla ennyi műanyag takarófóliát. Megmásztunk fejenként 2400 lépcsőfokot és megittunk úgy 660 csésze kávét” – foglalja össze az elmúlt egy évet számokban Schleicher Veronika, a Néprajzi Múzeum munkatársa. Mi történik a tavaly december óta tartó intézmény falai között? Benéztünk a zárt ajtók mögé.

A kívülről csendesnek tűnő, Kossuth téri épületben mindenhol – a jól ismert kiállítási terekben is – gőzerővel folyik a műtárgyak költöztetésének előkészítése. Minden műtárgyat kézbe kell venni, megtisztítani, azonosítani, lefotózni, legyen szó egy egyedi, óceániai darabról vagy a hatalmas kerámiagyűjtemény több száz bokályáról. A nagyságrendet elképzelni is nehéz: körülbelül 250 ezer tárgy, valamint az archívumi adattárban őrzött dokumentum, fénykép és negatív „mozdul meg” a következő időszakban.

neprajzi_koltozes
Forrás: a Néprajzi Múzeum Facebook-oldala


A muzeológusok, állományvédelmi szakemberek, nyilvántartási dolgozók, gyűjteménykezelők feszes projektterv szerint dolgoznak. „Az elmúlt egy év során már százezernél is több műtárggyal kerültek közvetlen kapcsolatba munkatársaink” – meséli Kemecsi Lajos főigazgató. „A tárgyak kibomlanak a gyűjteményekből, s bár a muzeológusok jelenleg nem feledkezhetnek bele a kutatómunkába, több felmerülő kérdés tisztázására is lehetőséget ad a feladat.” Csak idén 110 ezer műtárgyra került fel QR-kód, és legalább 46 ezer digitális fényképfelvétel készült el. Mechanikusnak tűnő munka zajlik, ám lehetséges, hogy eközben olyan tárgyakat vesznek kézbe, amelyek 40 éve mozdulatlanul pihennek.


neprajzi_szentfoldi_udvozlolapok
A raktárban rejlő tárgyak közt rejtőztek ezek a különleges,
Jézus születésére emlékeztető szentföldi képeslapok is


A műtárgyvédelem is kiemelt szerephez jut. Csont, fa, kerámia, fém, bőr, emberi haj gyakran egyszerre van jelen egy műtárgyban vagy műtárgyegyüttesben, ami hatalmas kihívás a szakembereknek. Figyelembe kell venni minden egyedi sajátosságot, különösen, ha a tárgyakat szerkezetükben is meg kell erősíteni ahhoz, hogy egyáltalán mozdíthatók legyenek.


„A komoly megterhelést jelentő kihívások mellett jelen szeretnénk lenni a közéletben és a szakmai-tudományos közegben is” – mondja a főigazgató. „A nagy kulturális fesztiválokkal az elmúlt években sikeresen működött együtt a múzeum. A Művészetek Völgyében a saját múzeumi udvarunkban, az Etno Ligetben a készülő kerámiatér koncepciójával ismerkedhetett a nagyközönség, a Sziget Fesztiválon pedig a Sátor Határok Nélkül kiemelt programhelyszínen, ahol a jelenkor társadalmi jelenségeire reflektáló kínálatával sok ezer érdeklődőt szólítottunk meg.”

 

neprajzi_sziget_600
A Néprajzi Múzeum a Sziget Fesztiválon
Forrás: a Néprajzi Múzeum Facebook-oldala

A Néprajzi Múzeumban 150 éve gyűlik az anyag és az információ. A társdadalomban új igények, kérdések fogalmazódnak meg, ezért folyamatos gondozással olyan színvonalon kell mindent megőrizni, hogy lehetőség legyen időről-időre új hangokkal és eszközökkel megszólaltatni.


NEPRAJZI3

 

A Néprajzi Múzeum új Gyűjteményi Központja a Szabolcs utcában lassan elkészül. A világszínvonalú bázison a raktári funkciót hatékony helykihasználást biztosító korszerű tárolási rendszerekkel, több mint tízezer négyzetméteren alakítják ki. Közben befejeződtek a rendezési munkálatok Törökbálinton, a Néprajzi Múzeum három egységből álló külső raktárbázisán. Itt található többek között a teljes bútor- és világítóeszköz-gyűjtemény, a rítus- és szokásgyűjtemény és az egyházi gyűjtemény darabjai, de a mesterséggyűjtemény, építkezésgyűjtemény, közlekedési gyűjtemény tárgyait is itt őrzik három évtizede.

 

NEPRAJZI2
Több mint 13 ezer tárgyat már felkészítettek a szakemberek a költözésre. Van köztük komplett vásári lovas körhinta, szekér és egy fatörzsből kivájt, közel 7 méter hosszú bödönhajó is.


Miközben tehát a költözés előkészítése zajlik, a háttérben folynak a jövő állandó tárlatait életre hívó tudományos munkálatok is. A városligeti, új épületben tervezett háromezer négyzetméteres bemutatótér – melynek alapterülete a korábbi háromszorosa lesz – korszerű szemléletű, nagyszabású, látogatóbarát állandó kiállítás létrehozására kínál lehetőséget.


A csomagolásról készült videó itt látható.

Tardy_Anna__02

2019.09.22

A 2018-ban megújult Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a fiatal, feltörekvő művésznemzedék segítését tűzte a zászlajára – mondta el az MTI-nek adott interjújában Tardy-Molnár Anna ügyvezető.

unitarius_templom_1

2019.09.22

A budapesti belváros egyik legfurcsább építészeti meglepetése az unitárius székház a Nagy Ignác utcában. A háromemeletes bérház Budapest szívében első pillantásra nem tűnik különösebben érdekesnek, oldalbejárata azonban már jelzi: templom bújik meg a csemegebolt felett.

Monos

2019.09.21

Alejandro Landes brazil rendező Monos című háborús drámája kapta a legjobb filmnek járó Pressburger Imre-díjat szombaton a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjkiosztó gáláján.

A New Yorkban élő világhírű képzőművész Tisztító című kiállítását a Kortárs Művészeti Múzeumban láthatja a közönség, Marina Abramovic pedig a jövő szombaton a múzeum előtti téren tart előadást életéről és művészetéről. A performansz műfajának királynőj" legutóbb 1975-ben állította ki műveit Belgrádban, Jugoszláviát pedig egy 1976-os amszterdami kiállítás után hagyta el, állítása szerint végleg. A szombaton megnyíló kiállításon a művész öt évtizedes munkásságának állomásait tekinthetik meg az érdeklődők videók, filmek, írások, fotók, rajzok, festmények és performanszok formájában. Marina Abramovic leghíresebb performanszainak részleteit ismert szerbiai és nemzetközi művészek adják elő újra.

A bécsi Albertina Múzeumban nagyszabású kiállítás nyílt Albrecht Dürer munkáiból. A különleges tárlat anyagát bécsi múzeumok és más európai intézmények adták kölcsön. Dürer grafikáit ritkán lehet ilyen nagy számban megtekinteni, csak elvétve rendeznek belőlük gyűjteményes kiállítást a művek megóvása miatt. Az Albertina kiállításának szíve az a száz grafika lesz, amely a múzeum gyűjteményébe tartozik, és amely Dürer halála, 1528 óta együtt maradt.

A 21 éves, londoni David Orobosa Omoregie kapta az év legjobb brit albumának járó zenei díjat, a Mercury Prize-t. Az indoklás szerint Dave Psychodrama című debütáló anyaga generációja legmerészebb rapalbuma. Idén márciusban jelent meg, vezette a brit albumlistát és eddig 130 ezer példány fogyott belőle. Dave a díjat családjának és barátainak ajánlotta, kiemelten bátyjának, Christophernek, aki gyilkosságért életfogytig tartó börtönbüntetését tölti. Az elgondolkodtató és önelemző Psychodrama megírását az a terápia inspirálta, amelyben bátyja a börtönben részesül: az elítéltek rehabilitációját a múltjukra épülő szerepjátékkal segítik. Az 1992 óta minden évben odaítélt díj 25 ezer fonttal (9,1 millió forint) jár együtt.

A Párizs közelében fekvő Vaux-le-Vicomte-ba csütörtök éjjel álarcosok hatoltak be, megkötözték az idős tulajdonosokat, és 2 millió euró (666 millió forint) értékűre beecsült zsákmánnyal távoztak. A kastély a legnagyobb, még magántulajdonban lévő védett műemlék épület Franciaországban, évente negyedmillió látogató keresi fel. Az 1656 és 1661 között épült pompás kastélyt XIV. Lajos pénzügyminisztere, Nicolas Fouquet emeltette, magára vonva a király irigységét. A hagyomány szerint Lajost éppen az udvar tiszteletére tartott tékozló ünnepség késztette arra 1661-ben, hogy hátralévő életére bebörtönözze pénzügyminiszterét, elkobozza a kastélyt, legbecsesebb műkincseit pedig a Louvre-ba és Versailles-ba szállíttassa.

Varázslények – Mesebeli küldetés címmel képzeletbeli kalandra hív a Magyar Mezőgazdasági Múzeum szombattól látogatható kiállítása. A játék során sosem látott tájakat barangolhatunk be, miközben furfangos fejtörők és mitikus kihívások teszik próbára tudásunkat és érzékeinket. A múzeum közleménye szerint a több mint 1000 négyzetméteren megvalósuló kiállítás és játék megújult látványvilággal, egyedi installációkkal, rengeteg mesés felfedeznivalóval és ajándékkal várja a kalandvágyó látogatókat. A kiállítás november 3-ig tekinthető meg a Vajdahunyadvárában.

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

Jatekmustra

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma