15_eves

2019.08.14

A méltán híres aszú mellett Tokaj neve hallatán a komoly hagyományokkal rendelkező írótábor is eszünkbe juthat. A ma kezdődő, augusztus 18-ig zajló Tokaji Írótábor programjainak fókuszában az első világháború és a Trianon közötti időszak elemzése áll.

irotabor_tokaj
Fotó forrása: tokajiirotabor.hu


Az esemény témája A szétszóródás előtt – Irodalom és művészet 1918-1920, nem véletlenül: a trianoni békediktátum alapjaiban rendítette meg az egykori Magyarország kulturális életét, a viszonyok súlyos átrendeződését vonva maga után.


A Tokaji Írótábor 2018-ban az első világháború irodalmi életét vette górcső alá, most azonban a „nagy háború” befejeződésétől a trianoni döntésig terjedő időszak művészi alakulásának megvitatása lesz a meghatározó. Ehhez többek között Babits Mihály, Herczeg Ferenc, Kosztolányi Dezső, Kassák Lajos, Szabó Dezső művei adják majd a kiindulópontot.

 

20170810irotabor2-640x323
Fotó forrása: tokajiirotabor.hu

Augusztus 15-én a Petőfi Irodalmi Múzeum Ady Endre-kiállítását Demeter Szilárd főigazgató nyitja meg a Tokaji Ferenc Gimnáziumban. Ugyanezen a napon Erős Kinga kritikus, szerkesztő vezetésével mutatkozik be a fiatal irodalom néhány ígéretes tehetsége, például Csillag Tamás, Szerényi Szabolcs vagy Horváth Veronika, akinek 2017-ben jelent meg első verseskötete a Fiatal Írók Szövetségénél Minden átjárható címmel.

 

Augusztus 16-án Tallián Mariann és Lázár Balázs Ady-műsora várja a közönséget. Augusztus 17-én a Tokaji Ferenc Gimnáziumban 1919 a magyar társművészetekben címmel tartanak megbeszélést, ahol is Árkossy István, Temesvári István Péter, Windhager Ákos, Deák-Sárosi László működik közre. Ugyanitt az 1919-es kommün a magyar irodalomban és az 1919 a (későbbi) trianoni határokon túl szintén a munkacsoportok témáinak részét képezik.


JaMese
Forrás: jamese.hu


A Tokaji Estéken irodalmi események, kiállítás, koncertek (JaMese, Másik oldal, Szalóki Ági) lesznek, de bemutatkoznak a folyóiratok is, és mindezeken túl még borkóstoló is várható.

A zárónapon, augusztus 18-án az ötven éve elhunyt Kodolányi János író emléktáblájának felavatására kerül sor. Itt Bertha Zoltán író laudál, és Kodolányi Gyula író, költő, műfordító mond köszöntőt.

 

A Tokaji Írótábor ebben az évben mások mellett a Tokaj Város Önkormányzata, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alap, a Magyar Írószövetség és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósul meg.

 

Ayhan Gökhan

ArtKert_Kultura_596x90_002

_D0A7682_Copy

2019.08.21

A mese szerint Csipke Rózsika tizenhat évesen megszúrta magát, és százéves álomba zuhant: királyfik jöttek megszabadítani átkától, csókot leheltek ajkára, mindent elsöprő szerelem ébredt közöttük. A valóságban azonban csak peregtek az évek, eltelt a száz év, Csipke Rózsika felébredt, királyfi azonban nem érkezett. Rózsika pedig megértette, hogy nincs kiút, és nincs megmentő herceg sem...

cziffra_2

2019.08.21

Mit jelent cigánynak lenni? A kérdésre többféle választ is megismerhetett, aki augusztus 17-én ellátogatott a Budai várban a Mesterségek Ünnepén megrendezett A hagyományos roma mesterségek és a design című kerekasztal-beszélgetésre, ahol még a kosárfonás bűvös világáról is rengeteg érdekesség hangzott el.

agocs_2

2019.08.20

Agócs Gergely népzenész és néprajzkutató nemrég tért vissza legutóbbi, észak-kaukázusi gyűjtőútjáról. Az utazás eredményeiről, a magyar népzene sajátosságairól és a szeptember 24-i Atyai ág koncertről beszélgettünk vele.

Tyler Ivanoff akkor találta a kézzel írott orosz nyelvű levelet, amikor Shishmaref eszkimó falu közelében tűzifát gyűjtött. Ivanoff a levélről készített fotókat kitette a Facebook közösségi portálra, s az üzenetet oroszul beszélők fordították le. Kiderült, hogy az 1969-ből származó írás az orosz haditengerészet üdvözlete volt. Orosz újságírók megtalálták a levél eredeti szerzőjét, Anatolij Bocanyenko századost. A férfi nem is akarta elhinni, hogy ő írta a levelet, amíg meg nem látta az üzenet alatt az aláírását. Mint felidézte, 36 éves volt, amikor a levelet írta, és a Szulak nevű hajó fedélzetén szolgált.

A 90 éves holokauszttúlélő, Fahidi Éva főszereplésével készült, A létezés eufóriája című táncos dokumentumfilmet szeptember 6-án Budapesten, a Jurányi Házban vetítik. Szeptember 7-én a Sóvirág című nagysikerű táncszínházi előadást is megtekinthetik ugyanott az érdeklődők a most 93 éves Fahidi Éva és Cuhorka Emese táncművész főszereplésével. Szabó Réka egészestés dokumentumfilmje, amely a szintén általa rendezett Sóvirág próbafolyamatát követi végig, szeptember 12-től látható országosan a mozikban.

A találkozó címe A szétszóródás előtt - Irodalom és művészet 1918-1920 volt. A Nagyhordó-díjat Alföldy Jenő irodalomtörténésznek ítélték oda, Hordó-díjjal pedig Cs. Varga István irodalomtörténészt, Kántor István és Vass Tibor költőt ismerték el.

A filmművészethez való kivételes hozzájárulásáért életműdíjat kap Tim Roth a Szarajevói Filmfesztiválon, ahol mesterkurzust is tart. A brit színész játszott többek között Stephen Frears Félelem nélkül, Peter Greenaway A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott és Robert Altman Vincent és Theo című filmjében. Két Quentin Tarantino-filmmel, a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregén) címűekkel vált világhírűvé, a Rob Roy című filmben alakított gonoszért pedig Golden Globe- és Oscar-díjra jelölték. Rendezői debütjét, a Hadszíntért 1999-ben a Sundance Filmfesztiválon mutatták be és Cannes-ban, Torontóban is szerepelt.

A világ legjobb gitárosai között számon tartott Duane Allman híres, arany színű Layla gitárját 1,25 millió dollárért (366 millió forintért) vásárolták meg egy árverésen a georgiai Maconban. A nevezetes hangszert, egy 1957-es Gibson Les Paul Goldtopot a legutóbbi időkig a maconi Allman Brothers Band múzeumban őrizték.

Augusztus 28-án a világ legmeghatározóbb fesztiválja, a Woodstock ünnepli 50. évfordulóját. Az emlékévet Budapesten is ünneplik, többek között a Barba Negra Track-ben is megidézik 1969 hangulatát.

janis20

Idén 12. alkalommal rendezik meg a Zorall Sörolimpiát. A rendezvénynek augusztus 21-24. között az alsóörsi Pelso Camping ad otthont.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

Az Új magyar rapszódia című mű ősbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják. A műsor második felében a Magyar Mise hangzik el.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma