d_mti20180604002_600x337.png
Olof Palme HázFotó: Liget Budapest Projekt

A Liget Budapest Projekt 2019-es állami támogatása ? több különböző címen ? 31,7 milliárd forintot tesz ki. A Pannon Park beruházási projekt támogatására ezen felül 15,9 milliárd, a Fővárosi Nagycirkusz elhelyezésére és kialakítására 2,5 milliárd forintot szán a javaslat. A budai Vár és a Várnegyed megújítását célzó Nemzeti Hauszmann Tervre jövőre 10,63 milliárd, a Nemzeti Kastélyprogramra 4,66 milliárd, a Nemzeti Várprogramra 435 millió forintot szán a kormányzat. A Magyar Állami Operaház épületének felújítására 8,2 milliárd forintot irányoz elő a tervezet, emellett a Budapest Music Center Modern Opera beruházása 500 millió forint támogatást kap. A MOME Campus ? Kreatív Innovációs és Tudáspark kialakítására több mint hárommilliárd forint jut. Az Iparművészeti Múzeum rekonstrukciója ötmilliárdos, a Göcseji Falumúzeum fejlesztése pedig egymilliárdos kerettel szerepel a tervezetben.

A jövő évi költségvetés tervezete a közgyűjtemények 2019-es működési költségeinek fedezésére 18,5 milliárd forintot irányoz elő az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) fejezetében, beruházásokra és felújításokra további csaknem egymilliárd forint jut majd. A művészeti intézmények 19,4 milliárd forint támogatást kapnak, ebből csaknem egymilliárdot tesznek ki a beruházások és felújítások költségei. Az egyéb kulturális intézmények finanszírozására 2,4 milliárdot fordítana a kormányzat, ebből a keretből beruházásokra 141 millió forint juthat. A Makovecz Imre Alap 1,4 milliárd, míg a Thália Színház és Mikroszkóp Színpad fejlesztése csaknem egymilliárd forintos állami támogatásban részesülhet. A fejezeti kezelésű előirányzatok között első világháborús centenáriumi megemlékezésekre egymilliárd, míg a határon túli kulturális feladatok támogatására 975,5 millió forintot szán az előterjesztés. Noha a filmes támogatások többségét a Magyar Nemzeti Filmalap és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság osztja szét, az Emmi fejezetében is rendelkezésre áll filmszakmai támogatásokra 145 millió forint.


thalia_600x400.png
Thália Színház

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark támogatása 229 millió, a kiemelt és/vagy közösségi nemzetközi és hazai kulturális fesztiválok és események támogatása 750 millió, míg a közgyűjteményi szakmai feladatok 532 millió forinttal szerepelnek a tervezetben. Közművelődési szakmai feladatok ellátására 1,45 milliárd, kulturális szakemberek továbbképzésére 120 millió, a Csoóri Sándor Alap finanszírozására ötmilliárd, az NMI Művelődési Intézet támogatására 1,8 milliárd, a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia megvalósítására pedig 1,5 milliárd forintot tervez költeni a kormányzat. A Magyar Rádió Zenei együtteseinek 300 millió, más művészeti tevékenységek és egyéb fejezeti feladatok támogatására csaknem 650 millió jut. Az előadó-művészeti törvény végrehajtásából adódó feladatok 1,44 milliárd, a művészeti nyugdíjsegélyek megtérítése 1,58 milliárd, míg a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a Budapesti Őszi Fesztivál megrendezésének jövő évi támogatása 1,95 milliárd forinttal terheli majd a költségvetést.

Az egyházi közgyűjtemények és közművelődési intézmények támogatására a Miniszterelnökség fejezetében szerepel 3,1 milliárd forint; kulturális örökségvédelmi szakmai feladatokra 1,16 milliárd, a világörökségi törvényből adódó feladatok ellátására 154,5 millió, határon túli műemlékek felújítására 250 millió forint jut. A Kertész Imre Intézet 650 millió forintos támogatásban részesülhet; a Habsburg Ottó Alapítvány 400 millió forintos állami támogatáshoz juthat. A kulturális fejlesztési, örökségvédelmi feladatokat ellátó gazdasági társaságok közül a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. pedig 7,35 milliárd, a Millenáris Tudományos Kulturális Közhasznú Nonprofit több mint egymilliárd, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. 1,98 milliárd forint támogatásra számíthat.


foto_opera.hu2_600x400.png
Magyar Állami OperaházFotó: opera.hu

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) ? zömében a játékadó NKA-t megillető részéből származó ? tervezett bevétele 11,4 milliárd forint, ebből 9,1 milliárd forint fordítható az alapból nyújtott támogatásokra. A Bethlen Gábor Alap az ideinél csaknem kétmilliárd forinttal több támogatásból, mintegy 28 milliárd forintból gazdálkodhat, ebből a Magyarság Háza program támogatására jövőre is 216 millió forint juthat. Jelentősen növekszik a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) költségvetése, amely az idei 6,7 milliárd helyett 2019-ben 9,4 milliárd forintból gazdálkodhat. Titkárságára 6,6 milliárd (ebből személyi juttatásokra 4,9 milliárd), kutatóintézetekre 277 millió, a Magyar Építészeti Múzeumra 941,7 millió, pályázatokra 200 millió, a Pesti Vigadó programjaira 13 millió, a Nemzeti Szalon programjaira 100 millió, a Makovecz Emlékközpontra 105,7 millió forintot költhetnek a törvényjavaslat szerint.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) működésének központi támogatására 56,1 milliárd forintot irányoz elő a törvényjavaslat, a tervezett saját bevétele 44 milliárd forintot tesz ki. Az MTA kutatóközpontjainak működésére 32 milliárd, fejlesztésekre, beruházásokra mintegy 1,7 milliárd forintot szánnak. Az MTA Agrártudományi Kutatóközpont fejlesztésére 1,1 milliárd forintot irányoz elő a költségvetési tervezet, amelynek a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Hivatalra vonatkozó fejeztében további hárommilliárd forint szerepel a kutatóközpont fejlesztéséhez kapcsolódó beruházások támogatása címen. Tudományos könyv- és folyóirat-kiadás támogatására 153 millió forint juthat. Ezen felül az Innovációs és Technológiai Minisztérium fejezetben az MTA kutatóhálózatának támogatására 20,1 milliárd forint szerepel. Ugyanitt az akadémiai kiválósági programok támogatására 3,5 milliárd, kutatói pályázatokra 1,8 milliárd, kutatási kiválóság támogatásra 12,6 milliárd forintot irányoznak elő. A kutatási és fejlesztési feladatok között európai uniós és hazai kutatóintézeti pályázatok támogatására 694 millió, infrastruktúra-fejlesztésre, felújításokra 1,8 milliárd forintot költhetnek.


camera_690163_960_7201_600x400.png
Fotó: pixabay.com

A Magyar Nemzeti Filmalap működésére 2019-ben is 10 milliárd forintot szán a kormány, a nemzeti filmvagyon kezelésével és védelmével kapcsolatos támogatás 806 millió forint lesz. A Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia megvalósítására 1,5 milliárd forintot irányoz elő a jövő évi költségvetési törvényjavaslat. A települési önkormányzatok által fenntartott vagy támogatott előadóművészeti szervezetek támogatására 12,78 milliárd forintot szánnak, ebből színházművészeti szervezetekre 9,68 milliárd forint, táncművészeti szervezetekre 180 millió forint, zeneművészeti szervezetek támogatására 2,9 milliárd forint költhető el.

Forrás: MTI