kultura.hu_banner_herend_002uj

2019.03.28

Határon túli irodalmi műhelyek bemutatkozása címmel indít irodalmi rendezvénysorozatot a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK). Első alkalommal az egyik legnagyobb példányszámú, határon túli kulturális folyóirat, a 22 éve alapított Székelyföld szerkesztői mutatkoznak be 2019. március 29-én, pénteken 18 órakor a MANK Galériában.

egy-maroknyi-szekelyfold
Fekete Vince, Lövétei Lázár László és Molnár Vilmos Beregszászon


A kulturális folyóirat olvasmányos módon, magas szakmai színvonalon képez hidat a magyarországi és a határon túli magyar irodalom között.

 

A szerkesztőség az egyik legnagyobb példányszámban megjelenő, több mint ezer előfizetőt magának tudó, határon túli kulturális folyóiratot működteti. A lap magas színvonalon, de olvasmányosan közvetít irodalmi értékeket. Munkatársai gyakran járnak író-olvasó-találkozókra, hogy minél szélesebb olvasóközönséggel ismertessék meg a folyóiratot és egyéb kiadványaikat. Ebbe a sorba illeszkedik a szentendrei látogatás is, ahol lehetőség nyílik a szerkesztőség széles munkájának megismerésére.

 

A Székelyföld gyakran járatlan utat követ. A magyar nyelvű irodalom teljes spektrumával foglalkoznak, de kiemelten figyelik Erdély, a Vajdaság vagy éppen a Felvidék irodalmi terméseit. Nemcsak a sűrűn lakott magyar területek íróit igyekeznek bemutatni: jelent már meg náluk Norvégiában alkotó magyar író műve, illetve több alkalommal készítettek kizárólag román irodalmi alkotásokat bemutató lapszámot is. „Akik szeretik a magas minőségű irodalmat, elismerően fogadták” – mondta el az utóbbiról a szerkesztő, Fekete Vince.

 

b_lovetelilazarjanos
Lövétei Lázár László
Fotó: Kristó Róbert

Kristó Róbert(Ezt a cikket a Krónikáról másolták: https://kronika.ro/kultura/ba-magyar-nyelv-mindenre-alkalmasr-n-lovetei-lazar-laszlo-kolto-dijairol-kedvenceirol)

Kristó Róbert(Ezt a cikket a Krónikáról másolták: https://kronika.ro/kultura/ba-magyar-nyelv-mindenre-alkalmasr-n-lovetei-lazar-laszlo-kolto-dijairol-kedvenceirol

Egyéb tematikus lapszámot is megjelentettek már: a 200. kiadásban az addigi legfontosabb szerzőiket hívták össze Bodor Ádámtól Térey Jánoson keresztül Potozky Lászlóig vagy Szálinger Balázsig.

 

A Hargita Kiadó által megjelentetett Székelyföld kulturális folyóiratot 1997-ben alapította Ferenczes István. A havilap Csíkszeredában jelenik meg 194 oldalon, gazdagon illusztrálva.


A Mirtse Zsuzsa költő vezette beszélgetésen a szerkesztőséget a főszerkesztő, Lövétei Lázár László József Attila-díjas költő, a szerkesztők közül pedig Fekete Vince József Attila-díjas költő és Molnár Vilmos József Attila-díjas író képviseli, majd saját verseikből, novelláikból is felolvasnak.

 

Az estet Szokolay Dongó Balázs Artisjus- és Prima-díjas zenész népzenei ihletésű improvizatív zenéje teszi még különlegesebbé.

 

A belépés díjtalan. További információk itt.

joan--miro
2019.07.16

Az 1929-es év egyszerre volt válság és megújulás a szürrealisták számára: Max Ernst létrehozta első kollázsregényét, Salvador Dalí pedig csatlakozott a szürrealistákhoz. De szintén ekkor alakultak azok a csoportok, amelyek a Breton köréből kitaszítottakat gyűjtötte egybe. A Magyar Nemzeti Galéria új kiállítása erről a személyes és művészi ellentétekben gazdag évről mesél.

Ujvari_Milan_7

2019.07.16

„Elképesztő privilégium, hogy az ember folyamatosan fejleszteni tudja a tudását" – mondja Újvári Milán, egyike annak a tíz fiatalnak, akik idén Fülöp Viktor-ösztöndíjat kaptak. A 34 éves táncművész két évet töltött a Cirque de Soleil társulatában, körbeturnézta velük a világot, majd a szabadúszó létet választotta. Főként a Duda Éva Társulat munkáiban láthattuk, néhány éve pedig táncpegagógusként is dolgozik. Eközben pedig állandóan képezi magát.

harom_R

2019.07.15

Nehéz a Bánkitóról újat mondani ennyi év után, de talán még nehezebb lenne nem megemlíteni azokat a szembetűnő dolgokat, amelyek a fesztivált megkülönböztetik az összes többi tömegrendezvénytől. Akinél éves, kötelező programként szerepel a naptárban Bánk, pontosan tudja, mire gondolok, ha azt mondom, tószínpad, közösségépítés, aktivizmus és – az olykor jóleső, olykor bosszantó – esőillat.

A körülbelül 4600 éves tört falú vagy kettős lejtésű dahsúri piramis egyike annak a két piramisnak, amelyet az óegyiptomi negyedik dinasztiát megalapító Sznofru fáraónak emeltek Dahsúrban, a Gízánál kezdődő memphiszi nekropolisz déli végénél. A másik az északra fekvő vörös piramis, az ősi Egyiptom első, teljes egészében megépült piramisa. A piramis megnyitása azt jelenti, hogy a látogatók bemehetnek a belsejében lévő két kamrába, ha vállalják a fáradságos utat a 79 méter hosszú szűk alagútban. Be lehet menni a mellette fekvő kisebb mellékpiramisba is, amely a feltételezések szerint Sznofru főfeleségének, I. Hotepheresznek épült.

A fogyatkozás, amely országszerte látható lesz, 66 százalékos, vagyis a holdátmérő mintegy kétharmada merül a Föld árnyékába, ami szabad szemmel is látványos jelenség. Holdkelte után pár perccel a félárnyék (penumbra) kezd ráhúzódni a Holdra. Ezt szabad szemmel még nem érzékelhetjük. A már látható változásra magyar idő szerint kevéssel 21 óra előtt számíthatunk. A részleges fázis 22:01-kor kezdődik, ekkor lép be a Hold széle a teljes árnyékba, majd fokozatosan egyre nagyobb terület változik vöröses-barna színűvé. A részlegesség a legnagyobb kiterjedését, 66 százalékot 23:31-kor éri el, ezután apránként, ahogy jött, le is vonul a teljes árnyék. A részleges fázis vége 00:59-kor lesz, így csaknem 3 órán át tartó jelenség várható.

A színész és fia egy befektetői csoporttal 400 millió dollárból (116 milliárd forintból) akarja létrehozni a Wildflower Stúdiót Queensben, ahol már négy nagy stúdió működik. Az elképzelések szerint nemcsak műtermeket építenek majd, hanem teljes produkciós apparátust biztosítanak, amely az utómunkákat is el tudja végezni.

Puskin Anyegin című regényének első kiadása 1825-ben a szentpétervári Közoktatási Hivatal nyomdájában készült. Ennek egyik példányát bocsátotta árverésre a Christie's Londonban. A kötet végül a becsült ár háromszorosáért kelt el az aukciósház portálja szerint. Az árverésen több mint 120 kötet szerepelt, Gogol Esték egy gyikanykai tanyán című novellagyűjteményének első kiadásáért 175 ezer fontot fizetett egy gyűjtő, Puskin Ruszlán és Ludmilla című elbeszélő költeménye első kiadásának egy példányát pedig 144 ezer fontért vásárolták meg.

A Rocketman című Elton John-életrajzot jegyző Fletcherrel folynak tárgyalások a Sherlock Holmes-filmsorozat 3. részének rendezéséről. Az Arthur Conan Doyle regényei nyomán forgatott filmben ismét Robert Downey Jr. játssza a híres nyomozót. Watson szerepében pedig Jude Law tér vissza a filmvászonra. A Sherlock Holmes Guy Ritchie rendezésében 2009-ben aratott nagy sikert. Folytatása, a Sherlock Holmes – Árnyjáték, amelyet ugyancsak Ritchie forgatott, 2011-ben került a mozikba. A Warner Bros. stúdió sorozatának harmadik epizódja, amely már régóta várat magára, 2021. december 22-én kerül a mozikba.

Július 20-án, szombaton rendezik meg a második Libegők éjszakáját; az országos rendezvényhez az idén hat helyszín csatlakozott.

libego

Szimfonikus koncertszínházi előadáson láthatja a közönség a Légy jó mindhalálig című musicalt július 23-án és 24-én a debreceni nagyerdei színpadon. A darab élő szimfonikus zenekari kísérettel a debreceni Csokonai Színház és a Nagyerdei Szabadtéri Játékok közös produkciójában, Móricz Zsigmond születésének 140. évfordulója alkalmából kerül színre.

Július 27-én rendezik meg a 194. balatonfüredi Anna-bált, ezt megelőzően az Anna-fesztiválnak ad otthont a város, ahol prímásverseny és operagála is várja az érdeklődőket.

A sárospataki Rákóczi Múzeum július 20-21. között ismét megszervezi az Ostromhétvégét. Magyarországról, Szlovákiából, Lengyelországból, Olaszországból és Ausztriából érkeznek történelmi hagyományőrzők, akik csapataikkal tábort vernek a várkertben. 17. századi ruhákba öltözött katonák és családtagjaik várják az érdeklődő közönséget a korabeli mesterség-, tüzérség- és hadi bemutatókra, tábori mustrára.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma