A Maria Callas-sztori a 20. század egyik legtehetségesebb és legnagyobb hatású opera-énekesnőjének életéről szól. És Callas élete bővelkedett is eseményekben!


maria_callas_coveralia_600x443.png
Fotó: coveralia.com
Maria Callas a 20. század legnagyobb bel canto opera-énekesnője volt. Rendkívüli képességei: három oktávnyi hangja, erős színpadi kisugárzása tették világhírűvé. 17 évesen az athéni operában énekelt, hét év múlva már az egész világ ismerte.
Sokan bírálták súlya miatt, ezért 90 kilóról 60-ra fogyasztotta magát, élete végéig diétázott, hogy megőrizze karcsúságát, holott imádott inni és enni. Életét a művészetnek rendelte alá, szigorú munkamoráljával a tökéletes éneklésre törekedett.

callas_onassis_600x281.png
Onassisszal
Fotó forrása: grreporter.info
Pályája elején Giovanni Battista Meneghini, a gazdag, jóval idősebb férje is segítette, ő lett az impresszáriója. Később beleszeretett Aristoteles Onassis görög hajómágnásba, aki végül elhagyta Jackie Kennedy miatt. Az 1960-as évek elején kezdődtek egészségügyi problémái, ami hangján is hallattszott. 1965-ben, a londoni Covent Gardenben Toscaként lépett utoljára színpadra. Élete során több mint negyven operaszerepet játszott el. 1977. szeptember 16-án halt meg szívroham következtében Párizsban. Hamvait saját kérésére az Égei-tengerbe szórták.

a_maria_callas_sztori_600x334.png
A Maria Callas-sztori
Fotó: Uránia Nemzeti Filmszínház
A Maria Callas-sztori végigkíséri a görög bevándorlók gyerekeként New Yorkban született díva pályafutását a kezdeti nehézségektől a szupersztárrá válásig. A rendező, Tom Volf néhány éve még nem is ismerte az opera műfaját, mígnem egy este a New York-i Metropolitanben megragadta az opera világa. Böngészni kezdett az interneten, hogy megismerje a műfaj legjobb előadóit, így akadt rá Maria Callasra, s döntötte el, hogy filmet készít az életéből.
Négy évig gyűjtött anyagot az filmhez, hogy minél többet megtudjon Callasról. Olyan személyes levelek, exkluzív rádiófelvételek, tévéinterjúk, memoárrészletek kerültek elő, amelyekkel eddig nem találkozhatott a közönség, így az operadíva saját hangján elevenedik meg az élete. A filmben elhangzanak a művész legismertebb előadásai, legnagyobb sikert jelentő legendás szerepei is. Azokat a részleteket, amelyek csak írásban maradtak fenn - levelek, nem publikált visszaemlékezések - Joyce DiDonato, a világhírű opera-énekesnő olvassa fel.

A dokumentumfilm világpremierje a rangos Római Nemzetközi Filmfesztiválon volt, majd számos további filmfesztiválon is szerepelt, s többek között Torontóban, Chicagóban vetítették. A Maria Callas-sztoriban a kor rendezősztárjai, politikusok, közéleti személyiségek sora - többek között Omar Sharif, Brigitte Bardot, Luchino Visconti, Fanny Ardant, Jacqueline Kennedy, Jean Cocteau, Grace Kelly, II. Erzsébet királynő - is megszólal.

További információ a filmről: Uránia Nemzeti Filmszínház