Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2019.05.24

Farkas József World Press Photo díjas fotóriporter, a Képes Sport és a Nemzeti Sport szaklap legendás fényképészének fotóiból nyílt kiállítás A pillanat varázslója címmel a Pozsonyi Magyar Intézetben. A sport iránt egész életében elkötelezett fotós képei a sportversenyek, az olimpiák, a küzdelmek és a sikerek hőseinek, bajnokainak felejthetetlen pillanatait mutatják be.

Farkas_Jozsef_kepei
Farkas József képei a kiállításon
Fotó: Benyák Mária/Felvidék.ma

 

Batta György költő, sportújságíró, író a megnyitón felidézte, milyen nagy élmény volt számára részt venni a müncheni olimpián, ahol megtapasztalta, hogy a magyar sportolókat a földkerekség legsikeresebb versenyzőiként tisztelik, nem hiába nevezték a magyarokat sportnemzetnek. Érzékelte azt is, hogy a sportolók között igazi a barátság, egymást segítik, még ha természetesen mindegyikük a dobogó legmagasabb fokára akar is jutni. A sport ugyanis a jót szabadítja fel az emberben. Felhívta a figyelmet arra is, hogy nem szabadna elfeledkezni mindazokról a felvidéki sportolókról sem, akik ugyancsak ott voltak a legjobbak között a világversenyeken, az olimpiákon, és közben felnőtt két nemzedék, amely előtt már nem ismert a nevük.


Farkas_Jozsef_fotoja
100 méteres gátfutás (Európa Kupa, 1970)
Farkas József fotója

 

Korniss Péter Kossuth-díjas fotóművész a pályatárs szemszögéből villantotta fel Farkas József személyiségét. Elmondta, hogy ezt a kiállítást közösen tervezték, de a sors közbeszólt, a fotóriporter nemrég eltávozott az élők sorából.


Farkas József nagy tiszteletnek örvendett a sportolók között is, hiszen maga szintén sportolt, röplabdázott. Legenda volt és legendássá váltak szellemes megjegyzései is, amelyek máig, szinte szállóigékként közszájon forognak. Kevés szakmabeli mondhatja el, hogy három olimpián, három futball-világbajnokságon és számtalan sportversenyen kaphatta lencsevégre a legemlékezetesebb pillanatokat


Bicskei_Bertalan__Budapesti_Honved_1969
Bicskei Bertalan, Budapesti Honvéd (1969)

 

Korniss Péter a megnyitón bejelentette: a Magyar Sportújságírók Szövetsége díjat alapít Farkas József nevével a sportújságírók és fotósok munkájának elismerésére.

 

A fekete-fehér fotók a sport minden ágát reprezentálják. Olyan helyzeteket kapott el a tőrvívók, a teniszezők, a focisták, a futók versenyeiről, amelyek a szemlélőnek más rálátást kínálnak. A képeken megjelenik az ünneplés, a siker hangulata, de az eredményért vívott küzdelem, erőfeszítés döbbenetes kifejezése is. A tárlat egyetlen színes képe 1986-ban Mexikóvárosban készült: Maradona a fellegekben a világkupával.


Maradona__a_fellegekben
Maradona a fellegekben – Farkas József felvételén.
Fotó: Benyák Mária/Felvidék.ma

 

Farkas József méltán nyert képeivel számos díjat, elismerést. Aki megnézi a május 30-ig látható kiállítást, maga is meggyőződhet róla.


Forrás: Felvidek.ma

MuzeumokEjszakaja_kultura_banner_002

_D0A4986_Copy

2019.06.20

Díszes, kissé groteszk wayang bábok merednek ránk egy vitrin mögül, az ülő démon csempelap felső szélén pedig egy graffitire bukkanunk. Egy kapuőrző vigyázza a Buddha-szobrokat és -tekercseket, egy strucctojás pedig Hopp Ferenc gyűjteményezéséről mesél. A Hopp Ferenc Múzeum Made in Asia című kiállításán különlegesebbnél különlegesebb tárgyakat tekinthetünk meg.

Csontvary_Onarckep_R

2019.06.20

100 évvel ezelőtt halt meg a legmagányosabb, leginkább különcnek számító magyar festő Csontváry Kosztka Tivadar. Az alkotás vándorútján egy misztikus élmény indítja el. Felnőtt férfiként, elismert gyógyszerészként hall egy szózatot: „Te leszel a legnagyobb Napút festő! Nagyobb Rafaellónál is.” Az életét tette fel erre a hívásra és magas művészetet megvalósító létre. Meg nem értve és számkivetve halt meg. De manapság nem tudunk szabadulni képeinek hatása alól. Titkát nem tudjuk megfejteni, a magával ragadó műveket Ludmann Mihály művészettörténésszel idézzük fel.

302363_muzeumok_ejszakaja_keptar_iseum

2019.06.20

Országszerte mintegy négyszáz intézmény várja a közönséget csaknem 2000 programmal június 22-én, a 17. Múzeumok éjszakáján, amelynek „fővárosa" Szombathely lesz. Az óriási kínálatból ajánlunk néhány helyszínt, ahová érdemes egyedül, párban vagy családostól ellátogatni szombaton.

A Csinghaj-tibeti-fennsíkon eddig feltárt legkorábbi régészeti lelőhelyként határozták meg a kutatók azt az északnyugat-kínai karsztbarlangot, ahol először azonosítottak gyenyiszovai emberhez köthető fosszíliát a faj nevét adó szibériai barlangon kívüli területen. Az ásatási munkálatok 2018-ban kezdődtek és mostanáig több mint 1400 kőtárgyat és csaknem 600 darab állati csontot tártak fel a barlangban. A vizsgálatok szerint a leletek több mint 40 ezer évesek, az őskőkorszakból származnak.

Magyarország Sanghaji Főkonzulátusának meghívására öt magyar alkotó mutatkozhatott be június első hétvégéjén a kínai közönségnek a kelet-kínai Hangzhouban megrendezett BudapestFest programjának részeként. A kínai közönség nagyra értékelte a magas minőségű egyedi termékeket.

Újra megnyitja kapuit az Antropos.hu Fashion&Art&Design Market június 22-én a Morrison's 2 klub fedett udvarán. Az árusítók között számos divattervező, kiegészítő-tervező, kézműves, ötvös/ékszer-készítő, festő, grafikus, digitális művész munkájával ismerkedhetnek meg a látogatók, akár el is beszélgethettek az alkotókkal, és ami a legjobban tetszik, azt meg is vásárolhatják. A belvárosi udvaron nemcsak nézelődni, illetve vásárolni lehet majd, hanem workshopokat is részt vehetnek az érdeklődők.

Reisz Gábor alkotása nyitja a rendező részvételével pénteken a Cinema Jove nemzetközi filmfesztivált a valenciai Teatre Principal-ban. A felnőtté válás kérdéseivel foglalkozó, önéletrajzi ihletésű filmet a hazai mozik decemberben mutatták be, s több mint 53 ezren váltottak rá jegyet. Nemzetközi premierje az A-kategóriás tallinni fesztiválon volt, majd a torinói fesztiválon három zsűri díjazta, Monte-Carlo filmfesztiválján elnyerte a fődíjat. A Rossz verseket a Magyar Filmakadémia négy kategóriában tüntette ki Magyar Filmdíjjal áprilisban.

A Budapesti Vonósok Kamarazenekar pénteken a Budapest Music Centerben jótékonysági koncertet adnak a vakok és gyengénlátók támogatására, így járulva hozzá ahhoz, hogy az Összhang Alapítvány túrázásra alkalmas tandem kerékpárokkal ajándékozhassa meg a Mozdulj! Kiemelten Közhasznú Egyesületet, amely augusztusban ötnapos tandemtúrát szervez a Balaton körül látássérültek számára. Az esten Bach, Vivaldi, Handel és Mozart művei szólalnak meg, közreműködik Flamich Mária szoprán, Menyhárt Zsuzsanna fuvolaművész, Szilvásy Júlia hárfaművész és Dinyés Soma csembalóművész, a koncertmester Soltész Ágnes.

A szabadtéri színház eddigi fenállásának minden esztendejét egy előadás szimbolizálja idén Egerben június 27. és augusztus 19. között.

egri_csillagok

Június 27-én az AWS frontembere, Siklósi Örs mutatja be önálló projektjét az Esernyős Warm-up udvarában.

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton 20.00-kor a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.

Június 24.–augusztus 19. között a tízéves viszáki Tündérkertben és az alig több mint tízéves Kaszás Attila Pajta Színház (KAPSZ) programajánlatával várja vendégeit Szarvas József színművész.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma