15_eves

2019.05.24

Farkas József World Press Photo díjas fotóriporter, a Képes Sport és a Nemzeti Sport szaklap legendás fényképészének fotóiból nyílt kiállítás A pillanat varázslója címmel a Pozsonyi Magyar Intézetben. A sport iránt egész életében elkötelezett fotós képei a sportversenyek, az olimpiák, a küzdelmek és a sikerek hőseinek, bajnokainak felejthetetlen pillanatait mutatják be.

Farkas_Jozsef_kepei
Farkas József képei a kiállításon
Fotó: Benyák Mária/Felvidék.ma

 

Batta György költő, sportújságíró, író a megnyitón felidézte, milyen nagy élmény volt számára részt venni a müncheni olimpián, ahol megtapasztalta, hogy a magyar sportolókat a földkerekség legsikeresebb versenyzőiként tisztelik, nem hiába nevezték a magyarokat sportnemzetnek. Érzékelte azt is, hogy a sportolók között igazi a barátság, egymást segítik, még ha természetesen mindegyikük a dobogó legmagasabb fokára akar is jutni. A sport ugyanis a jót szabadítja fel az emberben. Felhívta a figyelmet arra is, hogy nem szabadna elfeledkezni mindazokról a felvidéki sportolókról sem, akik ugyancsak ott voltak a legjobbak között a világversenyeken, az olimpiákon, és közben felnőtt két nemzedék, amely előtt már nem ismert a nevük.


Farkas_Jozsef_fotoja
100 méteres gátfutás (Európa Kupa, 1970)
Farkas József fotója

 

Korniss Péter Kossuth-díjas fotóművész a pályatárs szemszögéből villantotta fel Farkas József személyiségét. Elmondta, hogy ezt a kiállítást közösen tervezték, de a sors közbeszólt, a fotóriporter nemrég eltávozott az élők sorából.


Farkas József nagy tiszteletnek örvendett a sportolók között is, hiszen maga szintén sportolt, röplabdázott. Legenda volt és legendássá váltak szellemes megjegyzései is, amelyek máig, szinte szállóigékként közszájon forognak. Kevés szakmabeli mondhatja el, hogy három olimpián, három futball-világbajnokságon és számtalan sportversenyen kaphatta lencsevégre a legemlékezetesebb pillanatokat


Bicskei_Bertalan__Budapesti_Honved_1969
Bicskei Bertalan, Budapesti Honvéd (1969)

 

Korniss Péter a megnyitón bejelentette: a Magyar Sportújságírók Szövetsége díjat alapít Farkas József nevével a sportújságírók és fotósok munkájának elismerésére.

 

A fekete-fehér fotók a sport minden ágát reprezentálják. Olyan helyzeteket kapott el a tőrvívók, a teniszezők, a focisták, a futók versenyeiről, amelyek a szemlélőnek más rálátást kínálnak. A képeken megjelenik az ünneplés, a siker hangulata, de az eredményért vívott küzdelem, erőfeszítés döbbenetes kifejezése is. A tárlat egyetlen színes képe 1986-ban Mexikóvárosban készült: Maradona a fellegekben a világkupával.


Maradona__a_fellegekben
Maradona a fellegekben – Farkas József felvételén.
Fotó: Benyák Mária/Felvidék.ma

 

Farkas József méltán nyert képeivel számos díjat, elismerést. Aki megnézi a május 30-ig látható kiállítást, maga is meggyőződhet róla.


Forrás: Felvidek.ma

ArtKert_Kultura_596x90_002

fabri_zoltan

2019.08.22

„Játékosok és zsetonok vagyunk egy személyben. Ez a történelem!” – mondja egy szereplő Fábri Utószezon című filmjében. A mondat a háromszoros Kossuth-díjas filmrendező ars poeticája is lehetne. Filmjeinek jellegzetessége az önvizsgálat, a múlttal való a szembenézés a jelen megértése érdekében.

Bamulok_1933

2019.08.22

A két világháború közötti nagy világválságot követő időszak szegénységében és kilátástalanságában, a nyomorúságban mégis fellelhető öröm jelenik meg Gy. Szabó Béla 1931 és 1935 között készített szén- és pasztellsorozatán, amely szinte 100 évig pihent egy asztalfiókba rejtett mappában. A kolozsvári Quadro Galériában a Kolozsvári Magyar Napokon nyílt kiállításon 1934 óta először láthatóak ezek a művek.

A_spanyol_Uxia_Martinez_Botana_nagybogos_

2019.08.22

A komolyzene olyan műfaj, amelyet a 60 év feletti, szigorúan értelmiségi körökhöz tartozó, szépirodalmon nevelkedett emberek hallgatnak – gondoltam én kamaszkoromban, és gondolja valószínűleg a legtöbb tizen- és huszonéves a mai napig. A Kaposfest ennek az ellenkezőjéről győzött meg.

KIállítás nyílik Eucharisztiáról a csodák és a művészet nyelvén címmel augusztus 23-án a pécsi Csontváry Múzeumban. A kiállított tárgyak a Keresztény Múzeum gyűjteményéből származnak.

34 alkalommal hirdették meg a Gábor Dénes-díj felhívását műszaki szakemberek számára. A Gábor Dénes-díjjal a kiváló hazai és határon túli műszaki alkotókat, kutatókat, fejlesztőket, feltalálókat, mérnököket ismerik el. A díjakat, amelyre október 10-ig terjeszthetik fel a gazdasági tevékenységet folytató társaságok, a kutatással, fejlesztéssel, felsőfokú képzéssel foglalkozó intézmények, a kamarák, a műszaki és természettudományi egyesületek, a szakmai vagy érdekvédelmi szervezetek, illetve szövetségek vezetői, továbbá a Gábor Dénes-díjjal korábban kitüntetett szakemberek jelöltjeiket, a kuratórium ítéli oda október folyamán, az elismeréseket pedig decemberben adják át. Részletek itt.

Már csak két hétig látogatható A jégkor pécsi vándora című kiállítás a Janus Pannonius Múzeumban, amelyen nemcsak a Rihmer László által feltárt „pécsi mammut” a JPM munkatársai által fellelt összes maradványát, hanem a kortárs állatok ősmaradványait is megtekinthetjük. A tárlat az utolsó előtti napon, augusztus 30-án meghosszabbított nyitvatartással, színes, gazdag délutáni programmal zárul.

25. James Bond-film címe: No Time to Die (Nincs idő meghalni). A főszerepet ismét Daniel Craig alakítja, aki már ötödször játssza el a 007-es brit titkos ügynököt. A főgonoszt Rami Malek alakítja. Ralph Fiennes, Naomie Harris, Léa Seydoux és Ben Whishaw visszatérnek a filmbe. Az új Bond-film készítői a fiatal nemzedékeket akarják megszólítani, ugyanakkor hűek maradnak a 007-es filmek zsáneréhez. Látványos üldözési jelenetek és küzdelmek teszik izgalmassá, de Bondnak már a MeToo-világban is helyt kell állnia.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapításának 30. évfordulóját ünnepli a szervezet a Magyar Nemzeti Múzeumban. A Befogadás napja '89 című tárlatot augusztus 22-én nyitja meg Kozma Imre apostoli protonotárius, az eseményen köszöntőt mond Varga Benedek és Klaus D. Streiche.

Hagyományőrző huszárbandériumok díszmenetével, fiatal lovasok bemutatkozásával, fegyver- és mentési bemutatókkal várják az érdeklődőket a 16. Nyíregyházi Huszártalálkozón augusztus 24. és 25-én a szabolcsi megyeszékhelyen.

huszartalalkozo

A 22. Zsidó Kulturális Fesztiválon koncertek, improvizációs est és könyvbemutatók is várják a közönséget hét budapesti helyszínen szeptember 9-ig.

Augusztus 30-án „a hot jazz virtuózai", azaz a The Rollini Project ad koncertet a Művészetek Palotájában.

Utolsó hétvégéjéhez érkezik augusztus 23. és 25. között a Ludwig Múzeum áprilisban nyílt Bauhaus100. Program a mának – Kortárs nézőpontok nevű kiállítása. A modern művészettörténet egyik legmeghatározóbb mérföldkövét központba állító tárlat lezárásaként egy átfogó, tematikus finisszázs-programmal készül a múzeum képzőművészek, múzeumpedagógusok, építészek és tervezők közreműködésével.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma