IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2014.07.04

Sára Júlia filmrendező a könyvhét alkalmából jelentette meg első regényét, a Mamiko nappalait. A főszereplő Mamiko egy mesei pótanya figura, aki titkok őrzője és kivételes tudás birtokosa lesz. Az író-rendezővel beszélgettünk arról, mennyiben más forgatókönyvet írni, mint regényt, valamint azt is elárulta, hogy milyen ihletforrásból építkezik a Mamiko.

Ki vagy mi ihlette meg Mamiko jellemének megformálásában?

Konkrét, személyes mintája nem volt, ő egy ízig-vérig a képzelet és az álmok ihlette szereplő, ugyanakkor szinte mindenkinek az életében van egy olyan óvónő, napközis néni vagy nagymama, akinek a felidézése a boldog, felhőtlen, de titkokkal teli gyerekkor emlékét hozza magával. Mamiko egy ilyen már-már mesei pótanya figura, aki feltétel nélküli szeretetével menedékként szolgál a hozzá gyermeki bizalommal forduló felnőtteknek.

 

Ez az első regénye. Hogyan jött az ötlet, hogy kipróbálja magát ebben a műfajban is?

Filmrendezőként rendszeresen írok forgatókönyveket, úgy is mondhatnám, az írás a mindennapjaim része. Régebben a producereim részéről sokszor ért az a kritika, amikor kicsit megszaladt a kezem a klaviatúrán, hogy regényszerű, esetenként túlságosan lírai lett a jelenet, ami egy filmforgatókönyvnél nem előny, viszont imádták olvasni. Azóta a forgatókönyvírásnál nagyon ügyelek, hogy tárgyilagos, szikár és rövid legyek, de gondoltam, megpróbálom egy másik formában is a történetmesélést, mert be kell valljam, szeretek írni, a szavakkal legalább annyira csodálatos dolgozni, mint filmesként a képekkel.

 

Mennyiben más ez, mint a forgatókönyvírás?

Regényt írni sokkal varázslatosabb, sokkal ösztönösebb, és sokkal felszabadítóbb érzés, és nem utolsó sorban, nem kell közben állandóan a gyártási költségvetésre és a producer aggodalmas arckifejezésére gondolni.


Hogy kell elképzelni Önnél az alkotói munkát?

Én napközben, főleg délelőtt szoktam írni, nem vagyok éjszakai bagoly típus. Az éjszakát nagyon komoly második műszaknak tekintem, ugyanis olyankor szoktam megálmodni, amit aztán megírok.

 

Mennyi ideig dolgozott vele?

Nagyjából egy évig, de természetesen nem írtam minden nap, erre nem is lett volna lehetőségem. A gondolataimban viszont akkor is folyamatosan motoszkált a történet ez alatt az idő alatt, amikor éppen más munkán dolgoztam.

kep
A regényben összefutnak a szálak és kapcsolódnak a történetek. Mi ennek a jelentősége?

Minden túlmisztifikálás nélkül azt gondolom, hogy általában az ember az őt körülölelő eseményeknek leginkább azzal a kicsi szeletével van elfoglalva, ami személyesen érinti, sosincs rálátása a nagy egészre, még egy város szintjén sem, nemhogy azon túl. Nincs tudomása azokról a történésekről, melyek adott esetben az ő személyes döntésének, vagy egy apró cselekedetének lehetnek a következményei egy másik, akár számára ismeretlen ember életében. Beszélhetünk a véletlenek sorsfordító erejéről, de talán nincsenek véletlenek. Mindenesetre Mamiko „éjszakai őrangyalként”, abba a különös helyzetbe kerül, hogy az ő fejében összefutnak ezek a szerteágazó történetek és sorsszálak. Így lesz nemcsak a titkok őrzője, de egy kivételes tudás birtokosa is.

 

Hogyan tudná a leginkább jellemezni, hogy mi Mamiko szerepe a többi ember életében?

Mamiko maga a biztonság. Mellette el lehet aludni.


Tervez-e filmet is készíteni a könyvből?

Nagyon jó lenne, de ez nem csak rajtam múlik, rendező tervez, producer végez…

 

További információ: https://www.facebook.com/pages/Mamiko-Nappalai/1396981920591129?ref_type=bookmark

 

Végh Nóra Judit

Kulcsszavak:

lukoviczky

egy

2019.04.23

A fenti címmel hirdetett látogatást két galériában a Budapest Art Week képzőművészeti eseménysorozat. A program középpontjában olyan alkotók álltak, akik műveikben valamilyen aspektusból kifejezetten női sorsokra jellemző vonásokat elevenítenek meg. A Bloody Mary, illetve a Ritual Trail to Self című tárlatokon a kortárs képzőművészet két műhelyébe pillantottunk be.

midnight-in-paris

2019.04.23

Az április 15-ei párizsi katedrálistűz tragédiájával döbbenhetünk rá igazán, hogy a több mint nyolcszáz éves Notre-Dame mennyi művészt ihletett meg – többek közt filmeseket is. Van, akinél csak háttérként jelent meg, és van, akinél a cselekmény fontos része Párizs egyik legfontosabb jelképe. A filmtett.ro összegyűjtött 10 filmet, amelyben felbukkan a Notre-Dame.

enek2

2019.04.23

A május 3. és 5. között zajló Jazztavaszon idén három olyan hölgyet köszönthet a magyar közönség a Művészetek Palotájában, akiknek stílusa bár eltér egymástól, a műfaj iránti teljes odaadásuk mégis összeköti őket. Ida Nielsen, Tia Fuller és Jane Monheit ugyanazt a szenvedélyt adják át a maguk eszközével – legyen ez a basszusgitár, a szaxofon vagy saját hangjuk.

Az idei programsorozatot augusztus 18. és 25. között tartják. A jubileumi alkalomra mindenkitől várják a korábbi fesztiválokon készült fényképeket, filmeket, hogy ezeket a világhálón tegyék közzé, és egy új helyszínen, Magyarország kolozsvári főkonzulátusának udvarán kiállítást rendezzenek az emlékekből. Idén is 500-600 program várja a látogatókat, köztük a kolozsvári színház miniévada, Szent István Napi Néptánctalálkozó, Kolozsvári Filmnapok, kiállítások, városnéző séták. A főtéri nagyszínpadon lép fel Zorán, Ákos, a Quimby, a Honeybeast, a Ladánybene 27, Ferenczi György és a Rackajam, valamint Pál István „Szalonna" is.

Április 25-én a Petőfi Irodalmi Múzeumban az Asztali beszélgetéseken Galambos Ádám Kolozsváry Marianna művészettörténésszel és Pataki Gábor művészettörténésszel beszélget Korniss Dezső és Vajda Lajos üzeneteiről. Szó lesz arról, hogy miként viszonyul egymáshoz a két életmű és, hogy milyen hatással volt a két festőművész egymásra. A beszélgetés apropóját a Magyar Nemzeti Galériában megrendezett Csak tiszta forrásból. Hagyomány és absztrakció Korniss Dezső művészetében és a szentendrei Ferenczy Múzeumban bemutatott Világok között – Vajda Lajos élete és művészete című életmű-kiállítás adja.

A Stúdió K és Dunszt.sk szervezésében létrejött színházi szabadegyetemen esztéták, kritikusok és alkotók a közönség aktív közreműködésével térképezik fel a kortárs színházi jelenségeket és a szakmát érintő problémákat. A korábbi alkalmakon a színházi és a társadalom viszonyáról volt szó, április 25-én 18 órától a kísérleti színházról beszélgetnek majd.

Egy 3500 éves sírt, valamint egy i.e. 1069-ből való koporsót és benne egy múmiát tártak fel a régészek a dél-egyiptomi Luxor két helyszínén. A 18. dinasztia (i.e. 1549/1550-1292) idejéből való sírhely, amelyhez egy hatalmas udvar is tartozik, egyike a Draa Abul Naga nekropoliszban feltárt eddigi legnagyobb sírhelyeknek.

Április 24-én, szerdán 19 órakor lesz Szőnyi Erzsébet Kossuth-díjas, a nemzet művésze díjjal kitüntetett zeneszerző születésnapi szerzői estje. Az ünnepeltet Vashegyi Gyögry, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára és Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora köszönti a Pesti Vigadó dísztermében.

Szerdán kezdődik a 3. Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál Miskolcon, amelyen a magyar balettművészek mellett öt ország táncosait láthatja a közönség.

Zagreb

Időradír címmel gyerekeknek szóló lemezét és könyvét mutatja be Bíró Eszter énekesnő április 27-én a Marczibányi Téri Művelődési Központban. Az Időradír a Móra Kiadó gondozásában jelenik meg. A könyvben található 15 dalos nagylemezen a hazai zenei élet kiemelkedő művészei is vendégszerepelnek. A koncert egy mese köré szövődik, ami a világórát összetörő időmanóról szól.

A budapesti székhelyű Magyar Táncművészeti Egyetem mellett öt vidéki nagyváros – Debrecen, Győr, Kecskemét, Pécs és Szeged – csatlakozott a Nagy Táncválasztó eseményhez. A „Válaszd a táncot! Válassz egy táncot!” szlogennel meghirdetett április 28-án zajló programot a tánc világnapja alkalmából hívták életre.

Május 2-án szervezi meg a Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata nyilvános gyerek- és ifjúsági irodalmi programsorozatát Plüss nap Gyermekirodalomról nem (csak) gyerekeknek címmel. Az események a városi könyvtárban, az egyetem helyszínein és a nyugi kertben zajlanak majd.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma