15_eves

2019.07.23

A magyar könnyűzene elmúlt évtizedeit feldolgozó, A magyarock története című kötet újrakiadása alkalmából Rozsonits Tamás készített interjút Jávorszky Béla Szilárddal. Az átdolgozott, bővített kiadás a Hangfoglaló Program támogatásával újra megjelenhet, a második kötetet pedig őszre ígéri a szerző.

Mini_egyuttes
A Mini együttes dobosa, Balogh Jenő (1977)

Jávorszky Béla Szilárd és Sebők János hatalmas feladatra vállalkoztak 2005-ben: két-két kötetben foglalták össze az egyetemes és a magyar rock történetét. A hatalmas méretű, gyönyörű kiállítású, ritka fotókkal gazdagon illusztrált könyvek szövege tananyagként is értelmezhető, minden, a műfaj iránt érdeklődő könyvespolcán ott a helyük.


Az első kiadás már az antikváriumokban sem fellelhető, ezért izgalmas a hír, hogy Jávorszky Béla alaposan átdolgozta, a Kossuth Kiadó pedig újra elérhetővé tette A magyarock története első kötetét.


Rockfesztival_Miskolc_1973_General_es_Mikrolied
Rockfesztivál Miskolcon 1973-ban.


Mi volt az újrakiadás indíttatója?
A magyarock történetének megjelenése óta eltelt tizennégy év, a kötet pedig már nyolc éve nem kapható kereskedelmi forgalomban. Azóta nálam személyesen is sokan keresik, mert az antikváriumokban viszonylag ritkán bukkan fel, akkor is borsos áron, így volt egyfajta presszió rajtam. Aztán a Hangfoglaló Program nagyvonalú támogatása lehetővé tette, hogy A magyarock története 1-2 még ebben az évben újra megjelenhet.

Milyen mértékben frissítetted fel és aktualizáltad az anyagot?
Nem csak felfrissítettem, hanem jelentősen átalakítottam. E tekintetben támaszkodtam a kötet szakmai lektorai: Nemes Nagy Péter és Koszits Attila véleményére is.

125945
Hajógyári-sziget, Balról a második Presser Gábor, a negyedik Benkő László,
a jobbszélen Bródy János

Mi változott az első kiadáshoz képest?

Az eltelt tizennégy év alatt sok minden történt, például azóta többen már nincsenek közöttünk. Másrészt rengeteg új információ látott napvilágot, kutatások, több visszaemlékezés, könyvek; memoár-kötetek és szakkönyvek jelentek meg. Ezeket igyekeztem beépíteni a mostani változatba. Harmadrészt: valamelyest a könyv nyelvezetén is kellett csiszolnom, igyekeztem még objektívebben fogalmazni, hogy világosabbá tehessem ez által az összképet. Mindezekkel párhuzamosan beemeltem olyan új témaköröket, amelyek az első kiadásból kimaradtak, ám fontosnak tartottam, hogy az újrakiadásban helyet kapjanak.


fesztival_1980


Emellett a könyv szerkezeti felépítésébe is belenyúltam, az eredeti tizenkét fejezet mostanra tizenhétté bővült, mert bizonyos témákat jobban ki kellett bontani. Igaz, hogy a műfaj Budapest-centrikus, de a vidéki beat-élet szinte teljesen hiányzik a régi könyvből, leszámítva azokat a zenekarokat, amelyek országos ismertségre tettek szert. Mellettük azonban működött szerte az országban egy csomó fontos zenekar, amelyeknek lokális kisugárzásuk által nagy szerepet játszottak a rock & roll terjesztésében. Most egy hosszabb rész róluk szól, elsősorban a pécsi, a szegedi és a debreceni színtérről. A hazánkba elsőként látogató külföldi zenekarok fellépéseinek emlékeit is fontosnak tartottam beemelni a szövegbe, hiszen ők hozták be hozzánk az angolszász típusú beatzenét. A zenekari berendezések, a technika is újként jelenik most meg. Tanácsot kértem Pálfi József Spulnitól és Takács László Takitól, hogy milyenek voltak abban a korban a technikai körülmények, mert a nagy egészhez ez is hozzátartozik.


89131
Beatrice koncert egy moziban, Gidófalvy Attila (fekve), Donászy Tibor (takarva),
Lugosi László, Nagy Feró, Miklóska Lajos.

Az első kiadás szövegét bitang erős képanyag tette még szemléletesebbé. A fotóanyagon is változtattál?
Minden könyvemben törekedtem a képek minél nagyobb számban történő szerepeltetésére, mert olyan réteget tesznek hozzá az anyaghoz, amit szövegben lehetetlen megjeleníteni. Az eltelt tizennégy év alatt egy csomó fotó került elő: egyrészt a Fortepan oldalra felkerültek történelmi jelentőségő dokumentumok, másrészt az MTI is digitalizálta az archívumát, így sokkal egyszerűbben kutatható.


Az első kiadás egy limitált, exkluzív sorozatához tartozott egy CD is, azon egy nagyon alapos válogatás mutatta be a kor magyar értékeit. A mostani kiadáshoz is készült ilyen?
Akkoriban volt egy megállapodásunk a Hungaroton kiadóval, én szerkesztettem az anyagot, ők pedig rendelkezésre bocsátották a felvételeket. Ezúttal sajnos nem lesz válogatás-CD.

124852
Tiszaliget, Sportcsarnok, a Hobo Blues Band és a P. Mobil együttes közös koncertje 1981-ben.
Jobbra a mikrofonnal Deák Bill Gyula.

Ezt a könyvet (és még több kötetet is) Sebők Jánossal együtt jegyzed, aki már sajnos nincs köztünk. Milyen érzés volt az ő szövegrészeit gondozni?
Az élet nagy ajándéka számomra, hogy együtt dolgozhattam vele. A korkülönbségből fakadóan én az ő könyvein nőttem fel. A rock & roll más-más időszakában szocializálódtunk, emiatt mások voltak a kulturális alapélményeink, de szép emlékként őrzöm azt a három évet, amíg a közös könyveink születtek.


Hobo_1980
Középen Földes László (Hobó), balra Novotny Zoltán, jobbra Gyárfás Tamás riporter. A felvétel a popegyüttesek sportvetélkedője, a Rock Kupa döntője alkalmával készült 1980-ban


A könyv megjelenését követően maguk a főszereplők, a beat-pop-rock zenészek hogyan fogadták a kötetet?

Megosztotta a zenész-szakmát, de hát soha nem is akartunk megfelelni nekik. Most, az újrakiadás alkalmával azért szerettem volna, ha közülük többen elolvassák és véleményezik, ám egyedül Bródy János és Pásztor László volt hajlandó erre időt szánni.

Mikorra várhatjuk A magyarock története második kötetének újrakiadását?

Dolgozom rajta, reményeim szerint ez év őszén jelenik meg.

A cikk eredetileg a Hangfoglaló blogján jelent meg.

A képek forrása a Fortepan.

KAD_Kultura_596x90_002

tanc_dijatado_2

2019.08.19

Augusztus 20-a alkalmából Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere állami kitüntetéseket és díjakat adott át augusztus 16-án a Pesti Vigadóban. A díjazottak közül dr. Jánosi Zoltán irodalomtörténészt, szerkesztőt, ifj. Zsuráfszky Zoltán táncost és Bolvári Andrásné pingáló művészt többek között pályájukról, a néphagyomány fontosságáról is kérdeztük.

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

Korniss_szeki_asszony

2019.08.18

Megnyílt Korniss Péter Változások című fotókiállítása szombaton a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban. A kiállításba beválogatott, 1967 és 2017 között készült fényképek az elkerülhetetlen változást mutatják be.

2019. augusztus 23-án három intézmény, az Örökség Kultúrpolitikai Intézet, a Megyei Jogú Városok Szövetsége és az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. vezetői közösen jelentik be a Magyarság Kulturális Fővárosa program elindulását a Hagyományok Házában, a Karsai teremben. A program célja a magyarság identitásának, a magyar közösségek közötti együttműködésnek, a nemzet közös ügyének erősítése a Kárpát-medencében. A program nem nagyszabású beruházásokra koncentrál, sokkal inkább a közösségi alapú kulturális fejlesztésekre.

Kritikusan veszélyeztetett kubai, más néven rombuszkrokodilok érkeztek nemrégiben a Fővárosi Állat- és Növénykertbe. Mivel az állatok még csak kétévesek, hosszuk alig haladja meg a fél métert, de idővel két méternél is nagyobbra nőhetnek. Vadon élő kubai krokodilok ma már csak a Zapata-félsziget mocsárvilágában, illetve az ugyancsak Kubához tartozó Ifjúság-szigeten fordulnak elő. Eredetileg a vadászat miatt ritkultak meg, ma pedig a viszonylag szűk elterjedés rontja az állomány túlélési esélyeit. Az öt kubai krokodilt az állatkerti Nagy-tó partján álló Krokodilház belső terében tekinthetjük meg.

A legjobb produkciókat és színházi teljesítményeket is díjazzák.a VIII. Magyar Teátrumi Nyári Fesztivál gáláján. Az augusztus 19-én Szarvason zajló rendezvényen köszöntőt mond Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

A kiállítást augusztus 27-én, 18 órakor nyitja meg Dr. Faludi Julianna szociológus a budapesti Mai Manó Házban. A tárlaton kiállít Sergey Prokudin-Gorsky, Balogh Rudolf, Biró Dávid, Eperjes Ágnes, Liz Nielsen és Bill Sullivan. A Három szín című kiállítást október 6-ig láthatják az érdeklődők.

A két színész Joshua Michael Stern rendező filmjében, az After Exile-ben játszik együtt. Stern nevéhez fűződik a Steve Jobsról szóló életrajzi dráma, a Jobs, valamint a Graves című televíziós sorozat is. Az új mozifilm főhőse (LaBeouf) a történet szerint éppen a börtönből szabadul, ahol rablás és emberölés miatt volt, és – szintén börtönviselt, alkoholista – apjával (De Niro) igyekszik megmenteni öccsét az övékéhez hasonló életúttól. Az igaz történeten alapuló film forgatását októberben kezdik.

Az idei TÉR /// ERŐ Építészeti Nemzeti Szalon finisszázsának hétvégéjére számos tematikus programmal készül a Műcsarnok: augusztus 24-25-én kurátori tárlatvezetés, szakmai programok, családi délelőtt, továbbá társművészeti előadások várják az érdeklődőket.

Hello_Wood_alkototabor_Somoskoi_Gabor_1

A Zsolnay Örökségkezelő nyárbúcsúztató ingyenes fesztiválját augusztus 23. és 25. között tartják immár nyolcadik alkalommal a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben.

Ma van a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Csíksomlyói passiójának ingyenes szabadtéri előadása az esztergomi bazilika előtt.

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma