728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2012.10.25
A hatvanéves Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet valamint a Bajor Gizi Színészmúzeum jubileuma alkalmából rendezett kiállítást nyit meg L. Simon László kultúráért felelős államtitkár 2012. október 26-án.
2012.10.25
„Az ukrajnai magyarság kulturális identitásának megőrzése nemcsak Magyarország érdeke, hanem megítélésünk szerint a sokszínű, nyitott ukrán közösségé is” – mondta L. Simon László kultúráért felelős államtitkár október 24-én este a lembergi operaházban, a Magyar Állami Népi Együttes Magyar rapszódia című előadását megelőző köszöntőjében.
2012.10.24
A több mint 1 milliárd forintos támogatás odaítélésének köszönhetően folytatódhat a fertődi Esterházy-kastély rekonstrukciója. Az erről szóló szerződést 2012. október 24-én írták alá.
2012.10.24
Kárpátaljára látogat L. Simon László kultúráért felelős államtitkár, ahol ünnepi beszédet mond a Magyar Állami Népi Együttes lembergi előadásán, valamint megbeszélést folytat Mihajlo Kosztyuk kormányzóval.
2012.10.19
Budapest XV. kerületi önkormányzata a régi helyébe új ’56-os emlékművet állít 2012. október 23-án. Az alkotás avatóünnepségén és a megemlékezésen beszédet mond L. Simon László kultúráért felelős államtitkár.
2012.10.19
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Életmű- és Maticska Jenő-díját adta át L. Simon László kultúráért felelős államtitkár a Magyar Nemzeti Galériában, 2012. október 18-án, a magyar festészet napján.
2012.10.17
A Magyar Festészet Napján, 2012. október 18-án L. Simon László festőművészeknek ad át elismeréseket a Magyar Nemzeti Galériában.
2012.10.17
A Kormány a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló keretből 500 millió forintot csoportosított át a Budapesti Music Center befejezésére. L. Simon László, kultúráért felelős államtitkárt Gőz László, a centrum igazgatója vezette körbe a készülő épületben.
2012.10.16
Csaknem 6,5 milliárd forinttal nőtt az a keret, amelyre kulturális intézmények pályázhatnak tanórán kívüli nevelési feladatok ellátására. Az így már összesen 8,58 milliárd forint az eddigi 136 projekt mellett további közel 150 pályázó támogatását teszi lehetővé.
2012.10.16
A 2012. október 8-án, életének 72. évében elhunyt Munkácsy- és Kossuth-díjas Pauer Gyulát az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti. Temetése a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben október 26-án, 14 órakor lesz.

Ismét Magyarország egyik legnépszerűbb Beatles tribute zenekara, a Bits képviseli Magyarországot és a magyar Beatles közösséget a világ legnagyobb Beatles fesztiválján, a liverpooli International Beatle Weeken. A felkérés a világhírű Cavern Clubtól érkezett, ahol a Beatles 292 koncertet adott 1961 és 1963 között. A Bits augusztus 23-tól 26-ig a fesztivál keretében kilenc koncertet ad különféle helyszíneken, így a Cavern Clubban is. A liverpooli Beatle Weeket a nyolcvanas évek óta rendezik meg és a kezdetben baráti összejövetelből kialakult Beatles fesztivál napjainkra turisták és Beatles-rajongók ezreit vonzza. Mintegy nyolcvan, a világ minden tájáról érkező előadó egy héten keresztül ad koncerteket augusztus végén.

A Szegedi Szabadtéri Játékok kimagasló szezonként értékelik az idei évadot, amely a Dóm téren saját bemutatóval, táncjátékkal indult Zsuráfszky Zoltán rendezésében, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közreműködésével. Az idei műsorban szerepelt még Verdi Aida című operája, de a közönség részt vehetett szimfonikus zenekari koncerten is, ahol magyar klasszikus és kortárs szerzők műveit csendültek fel. Idén újranyitott az Újszegedi Szabadtéri Színpad, ahol Petri György fordításában játszották Moliere Don Juan című drámáját, illetve határon túli együttműködés keretében, a sepsiszentgyörgyi színházzal közösen mutatták be Brecht Koldusoperáját, Bocsárdi László rendezésében.

Ohiói munkásokat bemutató dokumentumfilmmel debütált Hollywoodban az Obama házaspár: a korábbi elnök és felesége tavaly létrehozott produkciós cégével vett részt a Netflix számára forgatott American Factory elkészítésében. A dokumentumfilm azt mutatja be, mi történt a 2008-as gazdasági válság miatt Ohióban bezárt General Motors-gyár munkásaival, miután egy kínai vállalat átvette a telepet és újra munkához juttatta őket.

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója lesz az új filmügyi kormánybiztos szeptember 1-jétől – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón. Gulyás Gergely azt mondta, Káel Csaba alkalmas arra, hogy eleget tegyen a kormánybiztosi feladatok ellátásának a Müpa vezetése mellett is. A miniszter úgy fogalmazott, az Andy Vajna halálával keletkezett űrt próbálják betölteni.

A térség a caral civilizáció fontos központja volt, a kultúra mintegy ötezer éve virágzott az Andokban. Az egyik kőtáblán, amelyet egy szertartásokra használt épületben találtak a Vichama régészeti lelőhelyen, egy béka és egy emberfej látható. Az andoki civilizációban a béka a vizet, az emberfej az esőzésre váró embert jelenti. Egy közelben talált másik kőképen négy emberfej látható, amelyeket kígyók vesznek körbe. A kőképeket egy olyan időszakban készíthették, amikor ínség sújtotta a térséget.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én.

astmain_1922074b

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

A jövő szombatig tartó rendezvényen hatvan helyszínen több mint kétszáz koncerttel, színházi előadással, filmvetítéssel és kísérőprogrammal várják a közönséget.

A gyönyörűen felújított, a XIX. század végén épült Egyedi-palotában működő Benczúr Ház Kulturális Központ megújult műsorkínálatával a budapesti kulturális élet egyik izgalmas színterévé vált. A Postakürt Alapítvány által működtetett helyszín hiánypótló és izgalmas produkcióknak, színházi előadásoknak, koncerteknek és táncházaknak ad otthont.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma