kultura.hu_banner_herend_002uj

2019.06.28

A nemrég súlyosan megrongálódott Notre Dame párizsi székesegyházat eredeti állapotában állítják vissza. Európában az elmúlt időszakban hasonló volumenű rekonstrukciós beruházásra nem volt példa, ám folyamatosan zajlik az évek során leamortizálódott épületek felújítása. Milyen új funkciókkal bővülhetnek a több száz éves épületek, és milyen új szerepet tölthetnek be? A következő műemlék-felújítási körképből kiderül.

Bekescsaba1Bujnovszky_Tamas
A békéscsabai vasútállomás épülete
Fotó: Bujnovszky Tamás

Az elmúlt évtizedekben számos hazai műemléket újítottak fel, és a közeljövőben országszerte további rekonstrukciós munkálatok kezdődhetnek. A projektek során kiemelt figyelmet fordítanak a minőségi és tartós anyaghasználatra, illetve a különböző funkciók harmonikus integrálására.

A Műcsarnok II. Építészeti Nemzeti Szalon kiállítása részletes válogatást mutat be a legfrissebb rekonstrukciós munkákból, ahol a 19. századi vasútállomások megújítása izgalmas színfolt a változatos funkciójú épületek között is.

„A Keresztmetszet 2014-2019 kiállításrész 124 épületét funkció szerint, három teremre beosztva csoportosítottuk. A munkák szempontjából mindig a felújítás építészeti minősége volt a mérce, így fontosnak tartottuk beválogatni a 19. századi vasútállomások műemléki rekonstrukcióját, amelyek egy országos, középtávú program részei és nem mellesleg Pfaff Ferenc életművének kiemelkedő példái” emelte ki Szegő György, a Műcsarnok művészeti vezetője, az Építészeti Szalon kiállítás főkurátora.


1930-1940_2
A békéscsabai állomásépület 1930-ban


Századfordulós vasútállomások
Gyakran nevezik a „vasút századának” is az 1800-as évek második felét, ugyanis a vasút- és a pályaudvarok építése ekkor élte virágkorát. A korszak első vasútállomásait – vagy más néven indóházait – még Bécsben tervezték, majd a MÁV 1869-es megalakulását követően hazai építészek kezdtek dolgozni az impozáns vasúti épületek kialakításán.

Számos vasútállomás – köztük a Nemzeti Szalon válogatásában bemutatott kaposvári épület – tervezése és kivitelezése a MÁV egykori főépítészéhez, Pfaff Ferenchez köthető, aki az 1880-as évek végétől 20 nagyállomás és több kisebb állomás tervezését, illetve kivitelezését végezte.


A korszak elején épült pályaudvarok egyik emblematikus példája a békéscsabai indóház, amelynek rekonstrukciója is szerepel a Műcsarnok kiállításán. Az állomás és épülete az alföldi Tiszavidéki Vasút 1857-60 között épült vonalának része, amelyet később többször bővítettek. Az első és második világháború pusztítása következtében súlyosan megsérült, később a régi és az új felvételi épületet felújították és összeépítették. Eltűnt a homlokzat minden díszítő eleme, és a 20. század második felében lapostetőssé alakították.

Bekescsaba3Bujnovszky_Tamas
Békéscsaba
Fotó: Bujnovszky Tamás

Békéscsaba régi felvételi épületét, a romantikus stílusban épült indóházat 2013 és 2016 között a Paulinyi-Reith & Partners építésziroda tervei alapján újították fel. A korszerűsítéssel lehetőség nyílt az eredeti megjelenés helyreállítására. A felújítás során az épületbe üzemeltetési, irodai és öltöző helyiségek mellett oktatási funkció is került.


A 2017-ben Építőipari Nívódíjjal kitüntetett épület helyreállítása során, mind a régi indóház, mind az új felvételi épület munkálatainál kiemelt figyelmet szenteltek a vasútállomás műemléki értékeinek megóvására, miközben a 19. századi épületet sikeresen integrálták a mai kor igényeinek megfelelően.


Salzburg_Hbf11HelmutPierer_r
A salzburgi állomás belső tere


A békéscsabai indóházzal egy időben, 1860-ban adták át a salzburgi vasútállomás első épületét is, ami akkoriban Európa nemzetközi vasúthálózatával és az osztrák-magyar belföldi hálózattal kötötte össze Salzburgot és Bécset. 1944-45 között az állomás egy része a bombázások következtében megsemmisült, és a mai napig is rejtőznek fel nem robbant bombák az újjáépített terek alatt.

A Kaddawittfeld architektur tervei alapján 2009-ben kezdődött meg az állomás teljes épületállományának rekonstrukciója és bővítése. A korábbi csonkavágányok megszűntek, helyükre átmenő vágányok kerültek, illetve a peronok fölé egy acélvázas csarnok épült. A 2013-ban átadott régi és új épületegyüttes nemcsak összeköti az állomás különböző szintjeit és funkcióit, hanem Salzburg két városrésze közötti kapcsolatot is erősíti.

The_Ritz_CarltonPaulinyi-Reith__Partners___G.A._Group
The_Ritz_Carlton@Paulinyi-Reith & Partners

Art Deco épületek Budapesten és Berlinben
Izgalmas építészeti megoldásokat rejt az Erzsébet téren álló műemlék épület, amely jelenleg The Ritz-Carlton Budapest Hotelként működik. A premodern stílusban, Tőry Emil és Pogány Móric építészek tervei alapján 1914-18 között épített palota eredetileg az Adriai Biztosító Társulat székháza volt.

Az épület a II. világháborúban kiégett, homlokzata is súlyosan megrongálódott. Az 50-es évek elején felújították. A 20. század második felében a Budapesti Rendőr Főkapitányság székhelyeként funkcionált.

TheRitzCarltonBudapest_ExteriorPaulinyi-Reith__Partners___G.A._Group
The Ritz-Carlton Budapest Hotel
Forrás: Paulinyi-Reith & Partners

1998-ban a P-R&P tervei alapján elkezdődtek a felújítási munkálatok, így a teljes belső szerkezetet újraépítették a homlokzat és az eredeti előcsarnok megtartásával. Az eredeti art deco homlokzat kőelemeit magas minőségben javították ki, illetve az eredeti reliefek, szobrok rekonstrukciójával és pótlásával egészültek ki.

A felújítást követően négycsillagos szálloda nyílt meg az épületben Le Méridien néven. Ezt követően több kisebb részleges belső felújítás történt, majd 2016-ban a The Ritz-Carlton Budapest Hotelként újult meg az épület, a mai kor luxusszállodáinak igényeihez igazodva. A rekonstrukciós terveket a luxushotelek enteriőrjeire specializálódott G.A. Design belsőépítészeivel közösen alakították ki a Paulinyi-Reith & Partners szakemberei Fábián László építész vezetésével.

The_Ritz_Carlton_InteriorPaulinyi-Reith__Partners___G.A._Group
The Ritz-Carlton Interior

A The Ritz-Carlton szállodalánc berlini helyszíne alig egy hónapja újult meg – hasonlóan a budapesti volt Adriai Biztosító Társulat székházához – egy 20. század elején tervezett épületben. A 40 millió eurós rekonstrukciós beruházás, a Potsdamer Platz-on található art deco stílusú épületben, a német főváros 1920-as éveit idézi – luxus környezetben találjuk az ikonikus évtized művészeti és kreatív atmoszféráját.

A budapesti hotelhez hasonlóan a berlini szálloda belső tereit is a G.A. Design belsőépítészei tervezték, ahol a 20. század irodalmi szalonjai, a város filmművészeti öröksége és a Potsdamer Platz történelmi hagyatéka is megjelenik.

Fekete_Peter_Fovarosi_Nagycirkusz_koszonto

2019.07.20

Repülőcirkusz című előadással zárják a nyaralást idén az Erzsébet-táborok lakói. Hat pénteken át, alkalmanként több mint ezren vesznek részt a Fővárosi Nagycirkusz előadásán.

KaslerMiklosFotoThalerTamas

2019.07.19

Kásler Miklós az érintett ágazatok 2020-as költségvetésének főbb számait ismertetve közölte: összesen 592 milliárd forinttal jut több forrás az Emmi által koordinált területekre jövőre, mint az idén.

Petofi_Irodalmi_Muzeum

2019.07.18

A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) tulajdonosi joggyakorlásába került a média területén dolgozók továbbképzéséért felelős, eddig az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) keretein belül működő Nemzeti Tehetséggondozó Nonprofit Kft. Erről a PIM főigazgatója beszélt csütörtökön az MTI-nek.

A temesvári Ceau, Cinema! „zsebfesztivál” fődíját, a Răzvan Georgescu Trófeát a Rossz versek című film nyerte el. Reisz Gábor rendezését a közönség is díjjal jutalmazta. A fődíj értéke 1000 euró, a közönségdíjé 500 euró. Reisz Gábor üzenetben köszönte meg az elismerést: „A Rossz versek hihetetlen utazás volt számunkra. A film elég személyes, a gyermekkorom és az utóbbi néhány évem története, így kissé fura érzés, hogy a közönség nevet rajta. De bevallom, nem bántam meg, hogy elkészült ez a film, mert hiszek abban, hogy néha érdemes úgy elmesélned az életed történetét, mintha vígjáték lenne. Olyan, mint egy terápia. Ha ez másnak is segít, vagy elfeledteti a kaotikus mindennapokat, akkor igazán boldog vagyok. Remélem a díj ezt igazolja.”

A Cereden zajló 24. Nemzetközi Kortárs Művésztelepen a képzőművészek idén azt a képet alkothatják meg, amely rajtuk keresztül mutatja meg a művésztelepnek helyet adó Nógrád megyei falut. A hazai alkotókon kívül Hollandiából, Finnországból, Szlovákiából, Litvániából, Lengyelországból, Csehországból és Németországból érkeztek művészek az augusztus 7-ig tartó alkotótáborba. Az ArtPiknik Cered – 24. Nemzetközi Kortárs Művésztelep a II. Nemzetközi Textileppel kezdődött el, július 25-én kapcsolódnak be a szobrászok, a 24. Szimpózium pedig augusztus első hetében tart. Augusztus 10-én hagyományosan nyílt napot szerveznek Cereden.

A Sackler család tulajdonában lévő Purdue Pharma gyógyszergyárat azzal vádolják az Egyesült Államokban, hogy úgy reklámozza OxyContin nevű opioid fájdalomcsillapítóját, mint amelytől szinte lehetetlen függővé válni, miközben tisztában vannak azzal, hogy ez nem igaz. Ezért Nan Goldin fotóművész szervezete arra ösztönöz a világban minden kulturális intézményt, hogy szakítsa meg a hivatalos kapcsolatot a családdal. A Louvre néhány terme egy jelentősebb adományt követően viselte a család nevét, a PAIN szervezet tüntetése óta azonban ragasztószalaggal letakarták a Sackler feliratokat.

A legmodernebb technológiákkal kialakított kiállítás július 20-án nyílt meg a brit uralkodó londoni rezidenciáján, Viktória királynő születésének 200. évfordulója alkalmából. A kivetítések és hologramok révén a tárlat látogatói az uralkodónő legidősebb fia, VII. Eduárd király által elrendelt átalakítások előtti állapotban, élénk színekben pompázva vehetik szemügyre a palota belső tereit. A tárlaton, amelyre II. Erzsébet királynő is ellátogatott a héten, Viktória királynő trónja, báli ruhája és akvarelljei is helyet kaptak.

Az Európai Űrügynökség vezetője speciális örökségvédelmi státuszt és védettséget biztosítana a jövőbeni látogatók és Hold-missziók által okozott károktól a Nyugalom tengerén annak a helynek, ahol 50 éve, 1969. július 21-én az első ember a Holdra lépett.

Július 26-án 16:00 órától a Hopp@Péntek sétáló tárlatvezetés-sorozat keretében Dénes Mirjam, a Hopp Múzeum japán gyűjteményének kurátora mutatja be a Made in Asia kiállítást.

hopp_tarlatvezetes

Szombaton kezdődik a 33. Nemzetközi Muzsikustábor, Verseny és Művészeti Fesztivál Balassagyarmaton. A Zene határok nélkül elnevezésű, július végéig tartó tábor keretében nyolc hangversenyt is adnak a hallgatók és a művésztanárok. A Kárpát-medencéből, Franciaországból és Kínából érkező negyven hallgató a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában öt szakon képezheti magát tovább a táborban.

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma