Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2019.05.21

Idén is megrendezik a Méltóságkereső konferenciát, amelynek ez alkalommal a Hagyományok Háza nemrégiben felújított székháza, a Budai Vigadó ad otthont. A június 5-i, új formai keretek között zajló szakmai tanácskozás témája a társadalmi párbeszéd.

Beke_Pal
Beke Pál

 

A Méltóságkereső konferencia szervezői úgy döntöttek, az innováció mezejére lépnek és a hagyományosan megszokott előadások, workshopok helyett ez évben egy „nagy együtt gondolkodásra” várják a közösségi művelődési és ifjúsági szakembereket, továbbá a rokonterületek képviselőit. A szervezők úgy vélik: a társadalmi párbeszéd kérdéskörét csak egymással közösen, párbeszédben hiteles áttekinteni. Ezért a nap folyamán felmerülő kérdésekre a résztvevők a lehetséges válaszokat számos kisebb csoportban együtt keresik – egy időben és egy térben beszélgetve, az eredményeket rendszeresen meg-megosztva egymással. A folyamatokat Ruzsa Ágota, a SoL Intézet szakmai vezetője koordinálja.

 

A konferencia felkért hozzászóló-előadója Tóth Pál, az olasz Istituto Universitario Sophia egyetemi oktatója és dr. Virányiné dr. Reichenbach Mónika, Pázmánd Község polgármestere, továbbá Albert Fruzsina, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológia Intézetének tudományos főmunkatársa és Eredics Gábor, a Vujicsics Együttes vezetője, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja.

 

Toth_Pal
Tóth Pál


Az újonnan felállított formai keretekhez híven a szervezők a meghívott előadókat is arra kérték, hogy előre megírt előadások helyett ezúttal a résztvevők együtt gondolkodásának eredményeire reagáljanak, azokkal összefüggésben mondják el tapasztalataikat, meglátásaikat és javaslataikat. A felkért hozzászólók az egyházi, az önkormányzati, a társadalmi-szociológiai és a művészeti-kulturális aspektusait világítják meg a társadalmi párbeszéd megannyi nézőpontjának.

 

Az ingyenesen látogatható Méltóságkereső konferenciára a szervezők május 24-ig várják a regisztrációkat. A Beke Pál Emlékcím oldalon elérhető a konferencia tervezett programja is.


Beke_Marton_3
Beke Márton


Beke Márton, a nap házigazdája, a Közös Pontok Közösség- és Településfejlesztő Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: azt remélik, minden résztvevő úgy tér haza a konferenciáról, hogy legalább eggyel több okát, lehetőségét és módszerét látja a társadalmi párbeszéd fejlesztésének.

 

Emellett, a hagyományokhoz híven a Méltóságkereső konferencia keretében átadják a Beke Pál Emlékcímeket is – melyeket minden évben két, arra méltó szakembernek ítélnek oda az alapítók. A Beke Pál Emlékcím célja a közösségi, kulturális, művelődési és ifjúsági szervezetekben, intézményekben, hosszú ideje, példamutató, adaptálható, innovatív tevékenységet végző szakemberek elismerése.

 

Regisztráció és további információk itt.

 

A konferencia támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

MuzeumokEjszakaja_kultura_banner_002

Jozsef_Attila_szobra_2

2019.06.20

Pintér Attila bronzból készült alkotását Tarlós István főpolgármester, Bácskai János, Ferencváros polgármestere és Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) szóvivője avatta fel a IX. kerületben, a költő egykori lakóhelye közelében, a Ferenc téren csütörtökön.

20190620_093134

2019.06.20

434 település 756 képviselőtestületi tagja, továbbá 305 településről 401 közösség 678 résztvevője kapcsolódott be a Cselekvő közösségek projekt programjaiba.

fesztival_sz

2019.06.19

A fesztiválozók személyi adatainak rögzítéséért nyújtott be törvényjavaslatot Gulyás Gergely és Kocsis Máté (Fidesz), valamint Nacsa Lőrinc (KDNP) országgyűlési képviselő.

A Csinghaj-tibeti-fennsíkon eddig feltárt legkorábbi régészeti lelőhelyként határozták meg a kutatók azt az északnyugat-kínai karsztbarlangot, ahol először azonosítottak gyenyiszovai emberhez köthető fosszíliát a faj nevét adó szibériai barlangon kívüli területen. Az ásatási munkálatok 2018-ban kezdődtek és mostanáig több mint 1400 kőtárgyat és csaknem 600 darab állati csontot tártak fel a barlangban. A vizsgálatok szerint a leletek több mint 40 ezer évesek, az őskőkorszakból származnak.

Magyarország Sanghaji Főkonzulátusának meghívására öt magyar alkotó mutatkozhatott be június első hétvégéjén a kínai közönségnek a kelet-kínai Hangzhouban megrendezett BudapestFest programjának részeként. A kínai közönség nagyra értékelte a magas minőségű egyedi termékeket.

Újra megnyitja kapuit az Antropos.hu Fashion&Art&Design Market június 22-én a Morrison's 2 klub fedett udvarán. Az árusítók között számos divattervező, kiegészítő-tervező, kézműves, ötvös/ékszer-készítő, festő, grafikus, digitális művész munkájával ismerkedhetnek meg a látogatók, akár el is beszélgethettek az alkotókkal, és ami a legjobban tetszik, azt meg is vásárolhatják. A belvárosi udvaron nemcsak nézelődni, illetve vásárolni lehet majd, hanem workshopokat is részt vehetnek az érdeklődők.

Reisz Gábor alkotása nyitja a rendező részvételével pénteken a Cinema Jove nemzetközi filmfesztivált a valenciai Teatre Principal-ban. A felnőtté válás kérdéseivel foglalkozó, önéletrajzi ihletésű filmet a hazai mozik decemberben mutatták be, s több mint 53 ezren váltottak rá jegyet. Nemzetközi premierje az A-kategóriás tallinni fesztiválon volt, majd a torinói fesztiválon három zsűri díjazta, Monte-Carlo filmfesztiválján elnyerte a fődíjat. A Rossz verseket a Magyar Filmakadémia négy kategóriában tüntette ki Magyar Filmdíjjal áprilisban.

A Budapesti Vonósok Kamarazenekar pénteken a Budapest Music Centerben jótékonysági koncertet adnak a vakok és gyengénlátók támogatására, így járulva hozzá ahhoz, hogy az Összhang Alapítvány túrázásra alkalmas tandem kerékpárokkal ajándékozhassa meg a Mozdulj! Kiemelten Közhasznú Egyesületet, amely augusztusban ötnapos tandemtúrát szervez a Balaton körül látássérültek számára. Az esten Bach, Vivaldi, Handel és Mozart művei szólalnak meg, közreműködik Flamich Mária szoprán, Menyhárt Zsuzsanna fuvolaművész, Szilvásy Júlia hárfaművész és Dinyés Soma csembalóművész, a koncertmester Soltész Ágnes.

A szabadtéri színház eddigi fenállásának minden esztendejét egy előadás szimbolizálja idén Egerben június 27. és augusztus 19. között.

egri_csillagok

Június 27-én az AWS frontembere, Siklósi Örs mutatja be önálló projektjét az Esernyős Warm-up udvarában.

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton 20.00-kor a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.

Június 24.–augusztus 19. között a tízéves viszáki Tündérkertben és az alig több mint tízéves Kaszás Attila Pajta Színház (KAPSZ) programajánlatával várja vendégeit Szarvas József színművész.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma