NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2019.06.13

Az Art Market Budapest, Közép- és Kelet-Európa vezető nemzetközi kortárs képzőművészeti vására meghívást kapott a világ műkereskedelmi fővárosába az év legfontosabb műtárgypiaci seregszemléje idején.

art-market-budapest


A világ legjelentősebb műkereskedelmi eseménye, az Art Basel kísérőrendezvényeként létrejött Frame Art Fair meghívására június 8-18. között az Art Market Budapest a művészeti világ legértőbb szakmai közönsége előtt az idén alapításának 100. évfordulóját ünneplő Bauhaus iskola magyar alkotói előtt tisztelgő Bauhaus Contemporary fotókiállítást mutatja be, és exkluzív eseményen látja vendégül a meghívott vezető művészeti és műtárgypiaci szereplőket a Basel Art Center kiállítóterében.


A 2011-ben alapított Art Market Budapest nemzetközi kortárs képzőművészeti kiállítás és vásár Közép- és Kelet-Európa legfontosabb, összeurópai jelentőségű nemzetközi művészeti vására, Magyarország legnagyobb művészeti kiállítása, amely Budapest kulturális turisztikai vonzerejének egyik meghatározó összetevőjeként mára már a nemzeti kultúra integráns részévé vált. A legközelebb 2019. október 3-6. között megrendezendő esemény négy napja alatt az Art Market Budapest évente mintegy 30.000 hazai és külföldi látogatót, 5 kontinens mintegy 30 országából érkező több mint 100 kiállítót lát vendégül, összesen 500 feletti művész számára biztosít bemutatkozási lehetőséget a budapesti Millenáris Parkban kialakított mintegy 6.200 m2-es kiállítási területen.


amb-galeria-41


Az Art Market Budapest nemzetközi partnerszervezeteivel együttműködve rendszeresen biztosít külföldi megjelenési lehetőségeket hazai művészek számára, az elmúlt évben FOCUS ON HUNGARY elnevezéssel többek között Tel-Aviv, Milánó és Párizs művészeti vásárain is szervezett magyar művészeti kiállításokat.

Rendkívüli elismerés az Art Market Budapest és kiemelkedő lehetőség a magyar műkereskedelmi és művészeti élet szereplői számára, hogy az év legfontosabb képzőművészeti találkozójának és a világ legjelentősebb műkereskedelmi eseményének otthont adó Basel központjában, az Art Basel közvetlen közelében a műtárgypiac vezető személyiségeivel való közvetlen kapcsolatteremtésre alkalmat adó kiállítás és exkluzív esemény jöhet létre. A világ vezető műkereskedelmi seregszemléje, az Art Basel egyik kísérőeseménye, a Frame elnevezésű művészeti vásár meghívására az Art Market Budapest Baselben vendégszerepel, a Frame és az Art Market Budapest együttműködésében a Bauhaus iskola alapításának 100. évfordulója alkalmából létrehozott Bauhaus Contemporary című kiállítás látható június 18-ig a Basel Art Center falai között.


ARTMRK_galleria


A válogatás a baseli nemzetközi debütálással egy időben egyébként egy látványos kültéri kiállítás formájában Budapesten is látható, a rendhagyó szabadtéri tárlat városszerte elhelyezett úgynevezett citylight hirdetési plakátokon mutatja be a fotóművészeti alkotásokat. A tárlat anyaga a Bauhaus centenárium évében több hazai és külföldi helyszínen is látható, így például még az idei évben Rómába utazik, illetve az Art Photo Budapest, Közép és Kelet-Európa egyetlen nemzetközi fotóművészeti vására programjában is szerepel október 3-6. között.

A „hagyományos” megemlékezésektől eltérő módon azonban ez a fotóművészeti válogatás kifejezetten kortárs magyar alkotók közreműködésével világít rá arra, hogy a Bauhaus mint iskola, látásmód, téma, vizuális inspirációk forrása ma is élő hagyomány a magyarországi művészeti közegben. A kiállításon bemutatott művek a Bauhaus szellemiségét és az annak létrejöttében szerepet vállalt magyar művészeket idézik meg a kortárs fotográfia eszközeivel. Legyen szó egyebek mellett akár a Moholy-Nagy László fotogramjai által inspirált alkotói kísérletekről, az építészet és a fotó műfaji átjárhatóságának vizsgálatáról vagy a karakteres, geometrikus formákról, a Bauhaus Contemporary fotóválogatás látványosan jeleníti meg a száz évvel ezelőtti és a mai magyar alkotói közeg közötti élő kapcsolatot.


Art_Market_Budapest


A hazánkban először a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében bemutatott kiállításon szereplő alkotásokat meghívásos pályázaton választották ki, a pályázatok elbírálásában közreműködő szakmai testület 15 kiemelkedő fotóművész képeit emelte be a válogatásba. A szakmai testület tagjai Káel Csaba, a Budapesti Tavaszi Fesztivál Operatív Testületének elnöke és a Müpa vezérigazgatója, Máté Gábor, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Fotográfi a Tanszékének vezetője és Petrányi Zsolt, a Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjteményének vezetője voltak. A Bauhaus Contemporary szakmai vezetője és kurátora Löbl Krisztina, a programban szereplő fotóművészek Biró Dávid, Birtalan Zsolt, Czigány Ákos, Csizik Balázs, Drégely Imre, Geibl Kata, Herczeg Eszter, Király László György, Kudász Gábor Arion, Máté Balázs, Mucsy Szilvia, Nyíri Julianna, Robitz Anikó, Vékás Magdolna, Zagyvai Sári.


A Bauhaus Contemporary programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

_d0a8875__copy__600x407

2019.09.23

Idén a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Ludwig Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Szent István Király Múzeum programjait ismerték el Múzeumpedagógiai Nívódíjjal a 17. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón, szeptember 23-án Szentendrén.

o_junior-prima-andras-orsolya

2019.09.21

Tíz tehetséges 30 év alatti művésznek adták át a 2019-es Junior Prima díjat Magyar Népművészet és Közművelődés kategóriában pénteken Budapesten.

Gul_Baba_Fesztival_-0250_R

2019.09.21

A Gül baba türbéjénél rendezett fesztiválon vasárnapig kerekasztal-beszélgetésekkel, felolvasóesttel, kézműves programokkal és koncertekkel is várják a látogatókat.

A Liebling Haus – Fehér Város Központ nevű új intézmény fő feladata Tel-Aviv kiemelkedő építészeti arculatának elismertetése lesz, mivel a várost már régóta a Bauhaus iskola egyik legfontosabb centrumának tekintik az egész világon. Több mint négyezer fehér Bauhaus-épület áll a városban, amely róluk kapta becenevét, a „fehér várost". 2003-ben az UNESCO a világörökség helyszínének nyilvánította Tel-Aviv központjának Bauhaus-jellegű építészetét, a Fehér várost.

Az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítése 22 régészeti lelőhelyet károsíthat vagy semmisíthet meg az arizonai Organ Pipe Cactus Nemzeti Parkban az amerikai Nemzeti Parkszolgálat jelentése szerint. A Sonora-sivatag ezen térségében már 10 500 éve is éltek emberek. A 15 méter magasra is megnövő kandeláberkaktuszról elnevezett nemzeti park az UNESCO bioszféra rezervátuma, melynek 48 kilométer hosszú déli határa az Egyesült Államok és Mexikó határa mentén fekszik. A tervek szerint a határfalnak mély beton- és acélalapja lesz, a szövetségi programban szerepel továbbá az eddigi utak meghosszabbítása a határ mentén és megfigyelő berendezések, reflektorok felállítása.

A spanyol hódítás előtti leleteket Tiahuanaco régészeti lelőhely romjai között, a Kalasasaya templomnál fedezték fel. Az edényeket körben helyezték el, ami arra utal, hogy feltehetően egy előkelő ember temetésekor az áldozatok bemutatásakor kerültek a földbe. Tiahuanaco a spanyol hódítás előtti birodalom szellemi és politikai központja volt. A város, amely virágkorát i. sz. 400. és 900. között élte, kis mezőgazdasági településből fejlődött birodalmi fővárossá. Romjai 2000-ben kerültek az UNESCO kulturális világörökségének listájára.

A New Yorkban élő világhírű képzőművész Tisztító című kiállítását a Kortárs Művészeti Múzeumban láthatja a közönség, Marina Abramovic pedig a jövő szombaton a múzeum előtti téren tart előadást életéről és művészetéről. A performansz műfajának királynőj" legutóbb 1975-ben állította ki műveit Belgrádban, Jugoszláviát pedig egy 1976-os amszterdami kiállítás után hagyta el, állítása szerint végleg. A szombaton megnyíló kiállításon a művész öt évtizedes munkásságának állomásait tekinthetik meg az érdeklődők videók, filmek, írások, fotók, rajzok, festmények és performanszok formájában. Marina Abramovic leghíresebb performanszainak részleteit ismert szerbiai és nemzetközi művészek adják elő újra.

A bécsi Albertina Múzeumban nagyszabású kiállítás nyílt Albrecht Dürer munkáiból. A különleges tárlat anyagát bécsi múzeumok és más európai intézmények adták kölcsön. Dürer grafikáit ritkán lehet ilyen nagy számban megtekinteni, csak elvétve rendeznek belőlük gyűjteményes kiállítást a művek megóvása miatt. Az Albertina kiállításának szíve az a száz grafika lesz, amely a múzeum gyűjteményébe tartozik, és amely Dürer halála, 1528 óta együtt maradt.

Szüreti felvonulással, koncertekkel, kirakodóvásárral, borbemutatóval és négy ország férfi énekeseivel várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a 23. Európai Bordalfesztivál Pécsen és a villányi borvidék településein.

bordalfesztival.r

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma