Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2019.06.12

Június 5-én a Budai Vigadó adott otthont a Méltóságkereső konferenciának, amelyet az alapítók immár 2010 óta hagyományosan minden évben megrendeznek a közösségi művelődési és ifjúsági szakemberek (valamint a rokonterületek képviselői) számára. Az alapítók a szakmai eseményen adták át a Beke Pál Emlékcímeket is, amelynek célja a közösségi, kulturális, művelődési és ifjúsági szervezetekben, intézményekben, hosszú ideje példamutató, innovatív tevékenységet végző szakemberek elismerése.

unnamed_7

A Méltóságkereső konferencia ez alkalommal teljesen új formában zajlott, és a társadalmi párbeszéd kérdését járta körbe. A Vigadó szelleme – ahonnan a közösségfejlesztés, a közösségi művelődés még az 1970-es években indult útnak – kiváló teret biztosított a párbeszédre, ami ebben az évben nem csupán a rendezvény témája, de annak módszere is volt. Ilyen értelemben a mostani Méltóságkereső konferencia rendhagyónak mondható, ugyanis nem hagyományos előadásokra és kiscsoportos műhelyekre oszlott.

unnamed_6

Összesen 25 „kávéházi” asztalnál, több mint 100 szakember folytatott egymással megbeszélést, megvitatva a társadalmi párbeszéd megannyi aspektusát. Az asztaltársaságok kérdésenként rendeződtek újra, ennek köszönhetően a konferencia valamennyi résztvevője ténylegesen megismerhette a jelenlévő kollégák szakmai véleményét, eszmét cserélhetett a társadalmi párbeszédről. Így lettek a jelenlévők nem csak befogadói, hanem aktív résztvevői és formálói is az eseménynek.

unnamed_1

Az asztalbeszélgetésekre inspirálóan hatottak a felkért hozzászólók gondolatai. Az eseményen felszólalt dr. Tóth Pál, az olasz Istituto Universitario Sophia egyetemi oktatója és dr. Virányiné dr. Reichenbach Mónika, Pázmánd Község polgármestere, továbbá Albert Fruzsina, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológia Intézetének tudományos főmunkatársa és Eredics Gábor, a Vujicsics Együttes vezetője, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja is. Ennek köszönhetően oktatási, egyházi, településfejlesztési, valamint kutatási és zenei, kulturális tapasztalatok egyaránt terítékre kerültek a konferencián.

unnamed_2

„Az idei Méltóságkereső konferenciánkat azzal a céllal is rendeztük, hogy minden résztvevő hazavigyen magával egy újabb érvet, szempontot, módszert arra vonatkozóan, hogy ő maga, a saját környezetében miképpen fejlessze a társadalmi párbeszédet. Öröm volt megtapasztalni, hogy mindezek mellett új szakmai kapcsolatokkal is gazdagodtak a résztvevőink. Magam – többek között – azzal a szemponttal lettem gazdagabb, hogy a párbeszéd nem jelenti feltétlen a másik meggyőzésének szándékát. Hanem sokkal inkább az odafigyelést, a valódi kíváncsiságot és a másik minél mélyebb megértésének szándékát és képességét” – mondta Beke Márton, a konferencia főszervezője, a Közös Pontok Közösség- és Településfejlesztő Nonprofit Kft. ügyvezetője.

unnamed_5

A nagy együtt gondolkodást követően Dr. Koncz Gábor, a Magyar Comenius Társaság alelnöke és Menyhárt Ildikó köszöntette a Méltóságkeresőket, és kihirdette az idei év díjazottjait, akik példámutató szakmai tevékenységüknek köszönhetően Beke Pál Emlékcímekkel térhettek haza. Közösségi művelődési, közösségfejlesztői munkájáért Bereczky Béla, míg az ifjúsági munkájáért ezúttal Koromné Seri Anikó és Korom Pál részesült elismerésben.

unnamed_8

A Beke Pál Emlékcím alapítói és a konferencia társszervezői a Civil Közösségi Házak Magyarországi Egyesülete, a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzati Társaság, a Közösségfejlesztők Egyesülete, a Magyar Comenius Társaság, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. és a Települési Önkormányzatokat Segítők Egyesülete. A konferencia megvalósítását az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

Roma_nok_kultura_banner_002

big

2019.06.23

A 2013-ban indult vizsgálatok során egy türbe, egy dzsámi és a derviskolostor nagyobbik részét tárták fel. A türbét és a dzsámit körbeölelő kolostorépület déli szárnyának feltárási munkái zajlanak jelenleg.

Nagykapos_1

2019.06.23

Jótékonysági futóverseny résztvevőit köszöntötte, valamint a Herczegh Géza Emlékév keretében meghirdetett történelmi-irodalmi esszépályázat díjait adta át Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége vasárnap a szlovákiai Nagykaposon.

skanzen

2019.06.23

Magyar Örökség Díjat vett át a Szabadtéri Néprajzi Múzeum szombaton a Magyar Tudományos Akadémia) dísztermében.

Bogdán Árpád filmje Ázsia egyik legnevesebb filmes rendezvényén a Belt and Road, azaz „egy övezet, egy út” válogatásában szerepelt, melynek mottója „a fény és az élet” volt. 24 alkotás közül választották ki a Genezist, a díjátadón a rendező mellett Dobos Tamás operatőr is részt vett. A film hamarosan Kínában is látható lesz.

A 83 évesen, hétfőn elhunyt zongoraművész Budapesten született 1936-ban. Ötéves korában kezdett zongorát tanulni, később a Zeneakadémián Kadosa Pál volt a mestere. Zeneszerzést is tanult, olyan tanároktól, mint Kodály Zoltán, Szabolcsi Bence, Bárdos Lajos, Nagy Olivér és Szőnyi Erzsébet. 1956 után egy amerikai ösztöndíj segítségével a bécsi zeneakadémián tanult tovább, 1961-ben diplomázott zeneszerzés- és zongoraszakon. Volt korrepetitor a Bécsi Állami Operánál Herbert von Karajan ajánlásával, szólistaként pedig Karl Böhmmel és a bécsi filharmonikusokkal lépett föl. 1967-től a grazi zeneakadémia, 1989-től a bécsi Musikhochschule professzora volt. Erőd Ivánt a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia zenei alkotóművészeti osztálya 2009-ben választotta meg rendes tagnak.

Az Új-mexikói Egyetem könyvtárának volt professzora, Russ Davidson ajándékozza George Orwell angol író, kritikus és újságíró (1903-1950) műveiből álló gyűjteményét. Az Állatfarm és az 1984 különböző nyelvekre fordított első kiadásait is tartalmazó kollekcióból kiállítást is rendeznek.

A július 5. és 7. zajló Bogart Fesztivál helyszíne a Festetics-Inkey kastélyt övező húsz hektáros terület lesz, ahol minden korosztály számára kínálnak szórakozást. Ehhez hasonló, hagyományőrző és -teremtő fesztivál még nem volt a somogyi községben. Fellép mások mellett Szabó Balázs Bandája, a Balkán Fanatik, a Nox énekesnőjeként ismertté vált Péter Szabó Szilvia, az Anima Sound System, a Zagar DJ set, a Budapest Bár és a Gypo Circus is.

A Pink Floyd együttes frontemberének 126 hangszere 21,5 millió dollárért kelt el. A gyűjtemény legdrágább darabja egy 1969-ben készült Black Fender Stratocaster lett, amelyet kilététét felfedni nem kívánó vásárlója négymillió dollárért szerzett meg. A Christie's adatai szerint ez a világ legdrágábban elárverezett gitárja. A 73 éves Gilmour a bevételt a klímaváltozás ellen harcoló ClientEarth környezetvédelmi csoportnak adja.

Weöres Sándor műveit állítja középpontba a Gyulai Várszínház szezonnyitó, június 26-án és 27-én zajló programsorozata.

az-ejszaka-csodai-1024x683

Június 28-án kezdődik a Szent László Napok programsorozat Győrben, ahol három napon át többek közt lovas bemutatókkal, játszóházzal és a király életét feldolgozó lovasszínházi zenés show-val várják az érdeklődőket.

Június utolsó hétvégéjén, június 29-30-én megnyílnak a Csepel Művek épületei, és felfedezhetjük a 240 hektárnyi, gazdag ipari örökség izgalmas jelenkora.

Június 28-án a Bujdosó Trió ad koncertet az óbudai Gázlámpa Kioszk teraszán. A Esernyős névre keresztelt helyszín célja, hogy a finom kávék mellett kultúrát is kínálhassanak a különleges hangulatú fő téren.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma