NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2019.06.12

Június 5-én a Budai Vigadó adott otthont a Méltóságkereső konferenciának, amelyet az alapítók immár 2010 óta hagyományosan minden évben megrendeznek a közösségi művelődési és ifjúsági szakemberek (valamint a rokonterületek képviselői) számára. Az alapítók a szakmai eseményen adták át a Beke Pál Emlékcímeket is, amelynek célja a közösségi, kulturális, művelődési és ifjúsági szervezetekben, intézményekben, hosszú ideje példamutató, innovatív tevékenységet végző szakemberek elismerése.

unnamed_7

A Méltóságkereső konferencia ez alkalommal teljesen új formában zajlott, és a társadalmi párbeszéd kérdését járta körbe. A Vigadó szelleme – ahonnan a közösségfejlesztés, a közösségi művelődés még az 1970-es években indult útnak – kiváló teret biztosított a párbeszédre, ami ebben az évben nem csupán a rendezvény témája, de annak módszere is volt. Ilyen értelemben a mostani Méltóságkereső konferencia rendhagyónak mondható, ugyanis nem hagyományos előadásokra és kiscsoportos műhelyekre oszlott.

unnamed_6

Összesen 25 „kávéházi” asztalnál, több mint 100 szakember folytatott egymással megbeszélést, megvitatva a társadalmi párbeszéd megannyi aspektusát. Az asztaltársaságok kérdésenként rendeződtek újra, ennek köszönhetően a konferencia valamennyi résztvevője ténylegesen megismerhette a jelenlévő kollégák szakmai véleményét, eszmét cserélhetett a társadalmi párbeszédről. Így lettek a jelenlévők nem csak befogadói, hanem aktív résztvevői és formálói is az eseménynek.

unnamed_1

Az asztalbeszélgetésekre inspirálóan hatottak a felkért hozzászólók gondolatai. Az eseményen felszólalt dr. Tóth Pál, az olasz Istituto Universitario Sophia egyetemi oktatója és dr. Virányiné dr. Reichenbach Mónika, Pázmánd Község polgármestere, továbbá Albert Fruzsina, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológia Intézetének tudományos főmunkatársa és Eredics Gábor, a Vujicsics Együttes vezetője, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja is. Ennek köszönhetően oktatási, egyházi, településfejlesztési, valamint kutatási és zenei, kulturális tapasztalatok egyaránt terítékre kerültek a konferencián.

unnamed_2

„Az idei Méltóságkereső konferenciánkat azzal a céllal is rendeztük, hogy minden résztvevő hazavigyen magával egy újabb érvet, szempontot, módszert arra vonatkozóan, hogy ő maga, a saját környezetében miképpen fejlessze a társadalmi párbeszédet. Öröm volt megtapasztalni, hogy mindezek mellett új szakmai kapcsolatokkal is gazdagodtak a résztvevőink. Magam – többek között – azzal a szemponttal lettem gazdagabb, hogy a párbeszéd nem jelenti feltétlen a másik meggyőzésének szándékát. Hanem sokkal inkább az odafigyelést, a valódi kíváncsiságot és a másik minél mélyebb megértésének szándékát és képességét” – mondta Beke Márton, a konferencia főszervezője, a Közös Pontok Közösség- és Településfejlesztő Nonprofit Kft. ügyvezetője.

unnamed_5

A nagy együtt gondolkodást követően Dr. Koncz Gábor, a Magyar Comenius Társaság alelnöke és Menyhárt Ildikó köszöntette a Méltóságkeresőket, és kihirdette az idei év díjazottjait, akik példámutató szakmai tevékenységüknek köszönhetően Beke Pál Emlékcímekkel térhettek haza. Közösségi művelődési, közösségfejlesztői munkájáért Bereczky Béla, míg az ifjúsági munkájáért ezúttal Koromné Seri Anikó és Korom Pál részesült elismerésben.

unnamed_8

A Beke Pál Emlékcím alapítói és a konferencia társszervezői a Civil Közösségi Házak Magyarországi Egyesülete, a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzati Társaság, a Közösségfejlesztők Egyesülete, a Magyar Comenius Társaság, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. és a Települési Önkormányzatokat Segítők Egyesülete. A konferencia megvalósítását az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

_d0a8875__copy__600x407

2019.09.23

Idén a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Ludwig Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Szent István Király Múzeum programjait ismerték el Múzeumpedagógiai Nívódíjjal a 17. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón, szeptember 23-án Szentendrén.

o_junior-prima-andras-orsolya

2019.09.21

Tíz tehetséges 30 év alatti művésznek adták át a 2019-es Junior Prima díjat Magyar Népművészet és Közművelődés kategóriában pénteken Budapesten.

Gul_Baba_Fesztival_-0250_R

2019.09.21

A Gül baba türbéjénél rendezett fesztiválon vasárnapig kerekasztal-beszélgetésekkel, felolvasóesttel, kézműves programokkal és koncertekkel is várják a látogatókat.

A Liebling Haus – Fehér Város Központ nevű új intézmény fő feladata Tel-Aviv kiemelkedő építészeti arculatának elismertetése lesz, mivel a várost már régóta a Bauhaus iskola egyik legfontosabb centrumának tekintik az egész világon. Több mint négyezer fehér Bauhaus-épület áll a városban, amely róluk kapta becenevét, a „fehér várost". 2003-ben az UNESCO a világörökség helyszínének nyilvánította Tel-Aviv központjának Bauhaus-jellegű építészetét, a Fehér várost.

Az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítése 22 régészeti lelőhelyet károsíthat vagy semmisíthet meg az arizonai Organ Pipe Cactus Nemzeti Parkban az amerikai Nemzeti Parkszolgálat jelentése szerint. A Sonora-sivatag ezen térségében már 10 500 éve is éltek emberek. A 15 méter magasra is megnövő kandeláberkaktuszról elnevezett nemzeti park az UNESCO bioszféra rezervátuma, melynek 48 kilométer hosszú déli határa az Egyesült Államok és Mexikó határa mentén fekszik. A tervek szerint a határfalnak mély beton- és acélalapja lesz, a szövetségi programban szerepel továbbá az eddigi utak meghosszabbítása a határ mentén és megfigyelő berendezések, reflektorok felállítása.

A spanyol hódítás előtti leleteket Tiahuanaco régészeti lelőhely romjai között, a Kalasasaya templomnál fedezték fel. Az edényeket körben helyezték el, ami arra utal, hogy feltehetően egy előkelő ember temetésekor az áldozatok bemutatásakor kerültek a földbe. Tiahuanaco a spanyol hódítás előtti birodalom szellemi és politikai központja volt. A város, amely virágkorát i. sz. 400. és 900. között élte, kis mezőgazdasági településből fejlődött birodalmi fővárossá. Romjai 2000-ben kerültek az UNESCO kulturális világörökségének listájára.

A New Yorkban élő világhírű képzőművész Tisztító című kiállítását a Kortárs Művészeti Múzeumban láthatja a közönség, Marina Abramovic pedig a jövő szombaton a múzeum előtti téren tart előadást életéről és művészetéről. A performansz műfajának királynőj" legutóbb 1975-ben állította ki műveit Belgrádban, Jugoszláviát pedig egy 1976-os amszterdami kiállítás után hagyta el, állítása szerint végleg. A szombaton megnyíló kiállításon a művész öt évtizedes munkásságának állomásait tekinthetik meg az érdeklődők videók, filmek, írások, fotók, rajzok, festmények és performanszok formájában. Marina Abramovic leghíresebb performanszainak részleteit ismert szerbiai és nemzetközi művészek adják elő újra.

A bécsi Albertina Múzeumban nagyszabású kiállítás nyílt Albrecht Dürer munkáiból. A különleges tárlat anyagát bécsi múzeumok és más európai intézmények adták kölcsön. Dürer grafikáit ritkán lehet ilyen nagy számban megtekinteni, csak elvétve rendeznek belőlük gyűjteményes kiállítást a művek megóvása miatt. Az Albertina kiállításának szíve az a száz grafika lesz, amely a múzeum gyűjteményébe tartozik, és amely Dürer halála, 1528 óta együtt maradt.

Szüreti felvonulással, koncertekkel, kirakodóvásárral, borbemutatóval és négy ország férfi énekeseivel várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a 23. Európai Bordalfesztivál Pécsen és a villányi borvidék településein.

bordalfesztival.r

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma