_d0a3582__copy__600x422.png
dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár

?A Kultúrházak éjjel-nappal attól válik tizenkét év után is fontossá, hogy mindig képes megújulni, és egyre kreatívabb a kínálata? ? hívta fel a figyelmet Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a programsorozat sikerére, majd hozzáfűzte: minden évben számos intézmény csatlakozik a háromnapos programsorozathoz, tavaly csaknem hatszázan vettek részt a rendezvényen, és országosan kétezer programot szerveztek. ?A művelődési házak feladata a településeken élő különböző korosztályok számára a közművelődés, a közösségfejlesztés és a kulturális alapellátás sokrétű biztosítása. Mindezt többféleképpen, mégis egyazon célért teljesítik ezek az intézmények? ? jegyezte meg Hoppál Péter az idei mottó: Helyben van a sokszínűség kapcsán. Az esemény szlogenje arra ösztönzi a résztvevő intézményeket, hogy minél színesebb kínálattal készüljenek, ezzel is ráirányítva a figyelmet a helyben lévő kulturális értékekre, a művelődési intézmények helyi társadalomban betöltött közösségépítő munkájára és az ott dolgozók tevékenységének sokszínűségére ? fűzte hozzá Bordás István főszervező, a Magyar Népművelők Egyesületének elnöke.


_d0a3599__copy__600x443.png
Medveczky Balázs

Az idei rendezvénysorozat fővédnöke ismét Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, védnöke pedig Novák Péter zenész, színész, rendező, aki a tavalyi évhez hasonlóan ebben az évben is igent mondott a felkérésre. A Kultúrházak éjjel-nappal főtámogatója ? a korábbi évekhez hasonlóan ? az Emberi Erőforrások Minisztériuma, támogatója pedig az M5 kulturális csatorna. ?A köztévé egyik legfontosabb célja az értékközvetítés, így egyfajta kulturális misszióként kezeljük, hogy a hazai közművelődési intézményeket közelebb tudjuk hozni a nézőinkhez? ? mondta Medveczky Balázs, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. televíziós és rádiós médiaszolgáltatási igazgatója az idei programsorozat kapcsán. Majd hozzáfűzte: ?fontosnak tartjuk, hogy minél szélesebb körben népszerűsítsük a kulturális alapellátást, hazánk kultúrházait és ezáltal hozzájáruljunk ahhoz, hogy minél többen látogatói legyenek ezeknek az intézményeknek?.

Bordás István főszervező felhívta a figyelmet arra, hogy a rendezvény célja kezdetektől fogva ráirányítani a figyelmet a kulturálódás, a kultúrafogyasztás szépségére. ?Hál? Istennek nem lett igazuk azoknak, akik azt terjesztették jó néhány éve, hogy a virtuális világ megöli ezeket a közösségeket, hiszen ezek a kulturális közösségek, művelődési házak és programjaik bizonyítják, hogy igenis van igény a kulturálisközösségekre? ? fűzte hozzá.


_d0a3610__copy__600x478.png
Bordás István főszervező, a Magyar Népművelők Egyesületének elnöke

Bordás István ismertette továbbá a rendezvényekhez kapcsolódó pályázatokat is. Az #okosművház2018 innovációs kiírás a közművelődés hagyományteremtő és hagyományőrző szerepét erősítő módszereinek, formáinak, folyamatainak és jó gyakorlatainak bemutatására ad lehetőséget. A #mindentegylapra! közművelődési plakátpályázatra a szervezetek programjait, munkáját népszerűsítő plakátokat várják a szervezők, a #vanképedhozzánk? fotópályázatra pedig az intézmények mellett a közönség is pályázhat a programsorozat eseményein készült fotóival. A rendezvény Facebook-oldalán meghirdetett szelfiversenyre a látogatók a kedvenc művelődési házuk előtt készült fotóikkal nevezhetnek. A legtöbb tetszést kiváltó kép készítője 30 ezer forint értékű kulturális utalványt nyer, míg a legtöbb képen szereplő művelődési ház 100 ezer forintos, műszaki cikkek vásárlására jogosító utalványt kap. Az országos rendezvényhez január 26-ig csatlakozhatnak a magyarországi és a határon túli művelődési intézmények.


_d0a3621__copy__600x436.png
Dolhai István, a Marczibányi Téri Művelődési Központ igazgatója

Dolhai István, a Marczibányi Téri Művelődési Központ igazgatója részletesen ismertette a programokat. Elmondta: idén a hagyományos táncházak, a népzenei és a néptánctalálkozók, a farsangi programok mellett várhatóan az egyik leglátványosabb produkció a kínai festészet remekeit megidéző kínai táncelőadás lesz Százhalombattán. A Lehet-e játék a technika? kérdést a pécsi Lego-robotprogramozás és a kecskeméti rajz- és animációs filmiskola műhelyfoglalkozása válaszolja meg, a közösségi programok iránt érdeklődőket pedig kincskereső játékokra, römiversenyre, bridzspartyra, pingpongmaratonra és csocsóbajnokságra is várják. Idén lesz ?művházi ottalvós buli? Balatonkenesén, Székesfehérváron és Vokányban, a vizuális élmények iránt érdeklődőket pedig a pécsi KépRegények Fényjátékára várják. Idén először három kiemelt helyszíne is lesz a rendezvénynek: február 2-án Budakeszin indul útjára az eseménysorozat, szombaton, február 3-án a nagyvárosok közül Székesfehérvár lesz a figyelem középpontjában, a kistelepülések közül pedig Hidasnémeti élvez kiemelt figyelmet február 4-én. A családok évéhez kapcsolódva a sorozat szombati napján három kiválasztott művelődési házban úgynevezett fordított napot tartanak majd, akkor a szülők is kipróbálhatják azokat a tevékenységeket, amelyekben a gyermekeik vesznek részt év közben.

A pályázati kiírásokról a rendezvény holnapján és Facebook-oldalán tudnak tájékozódni.

 

Kultúra.hu/MTI

Fotó: Csákvári Zsigmond