2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2019.06.24

A Fausttól a Szívlapátig című irodalmi segédkönyv azoknak a középiskolai tanároknak készült, akik szeretnének kicsit kiszakadni a kerettanterv merevségéből és friss, élő irodalmi szövegeken keresztül akarják közel hozni a nagy klasszikusokat a diákjaik számára. A kötet elemzései az irodalom jelenvalósága, életszerűsége mellett teszik le a voksukat.

_D0A2911_Copy
Szekeres Nikoletta és Fenyő D. György


Emlékszem, amikor középiskolás voltam, az akkori tanárom az irodalomtörténetet valahol József Attilánál fejezte be úgy téve, mintha utána már nem is történt volna semmi érdekes. Arra hivatkozott, hogy nem maradt másra idő, meg utána úgyis már mindenki „kortárs”, amivel egyébként nem is érdemes foglalkozni, hiszen nem lehet tudni, hogy a sok kortárs közül aztán mi kerül be a kánonba.


Közben azt is éreztem, hogy igazából neki is hiányoznak azok a fogódzók, amivel a kortárs szövegekhez hozzá tudna nyúlni, azok az eszközök, amelyekkel be tudna hozni egy friss és jelenvaló szöveget a nem eléggé rugalmas és nem eléggé nyitott kerettanterv mellé.


_D0A2867_Copy
Vinczellér Katalin, Ruff Orsolya és Balajthy Ágnes


A tizennégy kortárs magyar könyv elemzéssel és óravázlattal ellátott A Fausttól a Szívlapátig című irodalmi segédkönyv épp ezeket a középiskolai tanárokat célozza meg, akik egyre inkább azzal szembesülnek, hogy nem beszélnek egy nyelvet a diákjaikkal, hogy az „élet” és az „irodalom” átjárhatatlan messzeségbe került egymástól.


A Margó Fesztiválon a kötet hat szerzője, Balajthy Ágnes, Ruff Orsolya, Szekeres Nikoletta kritikusok-esszéírók, és Fenyő D. György, Varga Betti és Vinczellér Katalin magyartanárok elmondták, hogy elsősorban olyan kortárs szövegeket kerestek, amelyek könnyen elérhetők és beszerezhetők a középiskolai tanárok számára, valamint arra is figyeltek, hogy a kiválasztott művek egyszerűen beilleszthetőek legyenek a kerettantervbe. „Fontos volt, hogy oktatási szempontból kapcsolódni lehessen ezekhez a szövegekhez, mert így esélyesebb, hogy lesz ezekre idő és energia.”


_D0A2892_Copy
A kötet


Azt is tapasztalták, hogy a dráma a tanterv mostohagyereke, ezért igyekeztek olyan szövegeket is beemelni, amelyek segítségével a diákok eljutnak a nagy drámai művekhez. Jeli Viktória és Tasnádi István Kettős:játék című könyvén keresztül például láthatják a tizenévesek, hogy a 19. századi hagyományok hogyan élnek tovább a kortárs irodalomban. Azt remélik, hogy ezen keresztül a Fausthoz is közelebb kerülhetnek.


A válogatás nem a posztmodern szerzőkre koncentrál, inkább az elmúlt tíz év trendjeire, tehát Esterházy és Nádas korához képest 1-2 generációval fiatalabb szerzők közül szelektáltak. Úgy gondolták, hogy ezek a fiatal írók beépítik szövegeikbe Esterházyék örökségét, tehát rajtuk keresztül a diákok könnyebben eljuthatnak a posztmodern írók műveihez, mintha egyből velük találkoztak volna.


_D0A2844_Copy
Varga Betti és Szekeres Nikoletta


Jelen kötet sorozatokkal sem foglalkozik, egyrészt azért, mert egy középiskolásnak sokszor egy regény elolvasása is nagy feladat, így egy sorozat már megugorhatatlannak tűnhet számukra. Másrészt a népszerű szériákat, mint például a vámpírregényeket maguktól is előveszik, és azok a könnyedebb regények megedzik őket arra, hogy e mostani listában szereplő műveket is elővegyék. Olyan könyveket válogattak be tehát, amelyek picit nehezebben olvashatók, de még egy középiskolás is megbirkózik velük.


A lírával szemben inkább az epikán van a hangsúly, hiszen a középiskolai tananyag 70%-a vers, másrészt kortárs versekre könnyebb rátalálni (például a közösségi médiában), mint egy regényre.


A válogatás tehát nem reprezentatív, és kánonképző sem akar lenni. Csupán az volt a cél, hogy olyan elemzések szülessenek, amelyekből látszik, hogy a kortárs irodalom nem mumus, ezekhez a szövegekhez is hozzá lehet nyúlni, jól lehet őket használni az irodalomoktatásban.


_D0A2943_Copy


A tizennégy elemzés után konkrét módszertani javaslatok is szerepelnek, amelyek segítik a pedagógusokat, hogy miként is nyúljanak hozzá az adott szöveghez, hogyan emeljék be azokat a tanórák menetébe. Péterfy Gergely Kitömött barbárja például jól beilleszthető a Kazinczyról szóló tananyagba.


A szerzők úgy gondolják, hogy meg lehet találni a tantervben azt a 4-5 órát, amikor lehet egyet szusszanni, amikor van idő az együtt gondolkodásra, a szabad szövegfeldolgozásra. Amikor a diákok találkozhatnak élő szövegekkel, az irodalom lényegével.


Kocsis Katica

Fotók: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

hatarokon_at_010_R

2019.07.19

„Nem létezhet olyan helyzet, hogy a fotóriporteri szerep megelőzze az emberséget. Nincs az a kép, amiért megérné egy másik ember életét kockáztatni” – mondja a több háborús zónában járt Bielik István Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjas fotóriporter. Túlélőkről készült fotósorozatáról, a képhez való viszonyáról és a humánum fontosságáról is mesélt nekünk.

_D0A0681_Copy
2019.07.19

1969. július 20. Ezen a napon landolt az Apollo-11 a Holdon: Neil Amstrong és Edwin „Buzz” Aldrin sétája az emberi civilizáció egyik fontos mérföldköve, az emberiség egyik legnagyszerűbb tudományos eredménye volt. Erre az eseményre emlékezik a Vasarely Múzeum Holdmúzeum 1969 című kiállítása, amelyen Vasarely néhány izgalmas kompozíciója is látható.

sziget_anno_R

2019.07.19

Világhírű zenei ikonok, extrém öltözetek és a szeretet forradalma: a Sziget fesztivál idén 27. évfordulóját ünnepli, és természetesen most is elképesztő produkciókkal várják a bulizni vágyókat augusztus 7-től.

Az Európai Űrügynökség vezetője speciális örökségvédelmi státuszt és védettséget biztosítana a jövőbeni látogatók és Hold-missziók által okozott károktól a Nyugalom tengerén annak a helynek, ahol 50 éve, 1969. július 21-én az első ember a Holdra lépett.

Paul McCartney musicalt ír Az élet csodaszép című 1946-os filmből. A 77 éves zenész először dolgozik színpadi musicalen, Frank Capra fekete-fehér filmdrámáját dolgozza át, amelyben egy öngyilkosjelöltet megment az őrangyala. A musical 2020 végén debütálhat Bill Kenwright producer szerint, aki korábban a Blood Brothers és a József és a színes, szélesvásznú álomkabát című musicaleket vitte el a londoni West Endre. A musical szövegkönyvén a Billy Elliot és Elton John életrajzi filmje, a Rocketman forgatókönyvírója, Lee Hall dolgozik, a dalszövegeket McCartneyval együtt írják.

A július 24. és 27. közötti szakmai konferencián mintegy kétszáz hazai szakember vesz részt. A négynapos országos szakmai találkozó fő témái között szerepelnek a várostervezés és örökségvédelem időszerű feladatai, a nép építészettel, benne a kastély- és várprogrammal összefüggő kérdések, a természetvédelem és a nemzeti parkok haza helyzetének áttekintése. A találkozó keretében tartják meg a Város- és Faluvédők Szövetségének közgyűlését a Református Kollégium Oratóriumában, a résztvevők emellett kirándulásokon ismerkedhetnek meg Debrecen, a bihari térség, Hajdúböszörmény és Hortobágy természeti és épített értékeivel.

Eddig nem ismert összecsapásra utalnak azok a leletek, amelyeket a csatamezőn, a szövetséges erők egykori tábori kórházának helyszínén először végzett ásatásokon tártak fel a régészek. Waterloonál Napóleon francia serege ütközött meg a szövetséges brit, németalföldi, német és porosz csapatokkal. Az egykori tábori kórház helyszínén amputált végtagok maradványaira bukkantak, továbbá puskagolyókat és egy francia ágyúgolyót is találtak. A szakértők szerint az amputációkat az egykori Mont-St-Jean tábori kórház orvosai végezték.

Kilencvenéves korában elhunyt Heller Ágnes Széchenyi-díjas filozófus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a New York-i New School for Social Research professor emeritusa. Fő kutatási területe az etika és a történetfilozófia volt. Pályája kezdetén munkáit a marxizmus és az újbaloldali gondolkodás jellemezte, később inkább posztmodern szempontból értelmezte az etikát és a modern világot, új megközelítési lehetőségeket kínált fontos társadalomelméleti problémák megoldásához. Magyarul megjelent munkái közül kiemelkedik A reneszánsz ember (1967), a Portrévázlatok az etika történetéből (1976), Az igazságosságon túl (1987), A történelem elmélete (2001), A „zsidókérdés" megoldhatatlansága (2004). 1998-ban Bicikliző majom címmel jelent meg interjú-önéletrajza, 2009-ben Rózsa Erzsébet monográfiát írt róla Se félelem, se keserűség címmel.

Szombaton kezdődik a 33. Nemzetközi Muzsikustábor, Verseny és Művészeti Fesztivál Balassagyarmaton. A Zene határok nélkül elnevezésű, július végéig tartó tábor keretében nyolc hangversenyt is adnak a hallgatók és a művésztanárok. A Kárpát-medencéből, Franciaországból és Kínából érkező negyven hallgató a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában öt szakon képezheti magát tovább a táborban.

zene-balassagyarmat-2019

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

Idén harmadik alkalommal indul útnak a Sziget Cruisin' Partyhajó, egy igazi bulikülönlegesség a Szigeten kívül, de mégis a fesztivál részeként!

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma