Idén ősszel is könyvvásárral kiegészülve a CAFe Budapest keretében rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált. Négy napig egymást érik majd a könyvbemutatók, olvasótalálkozók, felolvasások. A Margó Irodalmi Fesztivál összes programja ingyenes, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik. A részletes programokat ITT olvashatjuk el. Mi ezek közül ajánlunk 10 izgalmas eseményt az olvasóinknak.

1.

Október 19., csütörtök, 19:00 Teátrum

Krasznahorkai a Margón

A szerzővel Valuska László beszélget

A legutóbb Aegon-díjjal jutalmazott írónak már első regénye, a Sátántangó is összekapcsolódik egy várossal, és legfrissebb műve, az év végén megjelenő Manhattan-terv helyszíne is egy város, New York. Utazások és identitások kavarognak a döntően urbánus terek között játszódó Krasznahorkai-univerzumban, ahol a nyelv az egyetlen eszköz, mely alakot adhat a művekben föllelhető rejtett szándéknak: menteni a menthetetlen embert. A város tehát nem díszlet itt, hanem aktív alakítója a Nagy Történetnek, és így adja magát, hogy egyszer a városok felől közelítsünk a Krasznahorkai-írásokhoz.

A szerző a beszélgetés után dedikál.

 

2.

Október 19., csütörtök, 22:00 Teátrum

Bödőcs Tibor: Addig se iszik

A szerzővel Szálinger Balázs beszélget

?Hárman nem írunk: Szókratész, Jézus és én? ? állítja a búcsúszentlászlói humorista, aki Hemingwaytől Esterházyig mindenkit nagy figyelemmel és szeretettel karikírozott. A stílusparódiákból kiderül, mi történik a Sátánmackóval, illetve mit keres Kertész Imre főhőse egy futballakadémián.

A szerző a beszélgetés után dedikál.

 


3.

Október 20., péntek, 18:00 Klub

Totth Benedek: Az utolsó utáni háború

A szerzővel Babiczky Tibor beszélget

Totth Benedek első regénye, a Holtverseny valódi kultkönyv lett. A Margó-díjas szerző új regénye méltán tarthat számot hasonló sikerre. Az utolsó utáni háború egyszerre felnövekedéstörténet, háborús kalandregény, egy békében felnőtt generáció víziója a totális világégésről.

 

Az utolsó utáni háború posztapokaliptikus kalandregény egy fiúról, aki egy sebesült amerikai deszantossal vág neki a senki földjének, hogy megkeresse halottnak hitt öccsét. A történet névtelen elbeszélője egy óvóhelyen bujkál a barátaival egy romvárosban, ahol az amerikai kommandósok és az orosz partizánok harcolnak egymással. A civilek élete semmit sem ér. A pusztulás nyomasztóan monoton mindennapjainak azonban vége szakad, amikor a fiú véletlenül összetalálkozik egy sebesült kommandóssal. Ebben a világban nincsenek szövetségesek, csak ellenségek, ám amikor újra záporozni kezdenek a bombák a városra, a fiú rájön, hogy csak akkor van esélyük a túlélésre, ha összefognak. Elhatározza hát, hogy megmenti az idegent, nem sejtve, hogy ezzel egy különleges barátság veszi kezdetét. Vajon sikerül élve kijutniuk a városból? Mi vár rájuk a város határán túl? Mi tartja őket életben, ha már minden elpusztult?

4.

Október 20., péntek, 19:30 Teátrum

Grecsó Krisztián: Harminc év napsütés

Egy csendes kalendárium, a szerzővel

Vajon a család jelentheti-e nekünk az otthont az időben, vagy minden alkalommal újra meg kell küzdenünk ezért az otthonosságért? Grecsó Krisztián történetei legszemélyesebb emlékeinket idézhetik fel: a nagymamákkal töltött nyarakat, a szabálytalan karácsonyestéket, az önálló élet első bizonytalan lépéseit, a hosszú vágyakozásokat és a rövid találkozásokat.

A szerzővel ismerős terepen barangolhatunk, mégis minden más. A falu és város közötti kulturális váltások megélése, a helyekhez és helyzetekhez való visszatérés ambivalenciája most is ott van az írásokban, de mindent közelről látunk, így a történetek egyszerre komikusak és drámaiak.
A Harminc év napsütés olyan, mint egy varázslatos kalendárium, benne a generációk közötti kommunikáció lehetőségei és lehetetlenségei, a velünk élő múlt kiismerhetetlen történetei.

 

5.

Október 21., szombat, 14:00 Tesla-udvar

Cserna-Szabó András: 77 magyar pacal

A szerzővel Pándi Balázs főz és beszélget

Hamisítatlan beavató könyv, A pacal filozófiája vagy A pacalisták evangéliuma. Benne van minden, amit tudni akarsz a pacalról. A Margón bográcsot állítunk, tüzet rakunk, pacalt főzünk és kóstolunk.

 

6.

Október 21., szombat, 17:00 Loft

Mi is az a skandináv krimi?

Rendhagyó krimióra kezdőknek és haladóknak

Beszélgetnek: Dobosi Beáta és a Skandináv Ház képviselője

Jo Nesb?, Steig Larsson, Jussi Adler-Olsen világszerte népszerűvé tett egy műfajt. Mitől is olyan népszerűek a skandináv krimik? Miben különböznek más krimiktől, és különböznek-e egyáltalán? Kis elméleti és történeti ismertető a szakértőktől, és egy meglepetés: a klub résztvevői megjelenés előtt beleolvashatnak Jo Nesb? legújabb Harry Hole krimijébe magyarul.

 

7.

Október 22., vasárnap, 12:30 Klub

Ha a Trónok Harcát játszod

Hogyan vált egy minden szempontból tabudöntögető alkotás, a Trónok harca az egyik legsikeresebb könyv- és televíziós sorozattá? Hogyan lehetne a jelenségről és művekről beszélni a középiskolákban? Moskát Anita íróval, Réti Zsófia és Baka L. Patrik popkultúra-kutatóval, Stemler Miklós szerkesztővel és L. Varga Péter irodalomtörténésszel többek közt ezekre a kérdésre keressük a választ. A Prae folyóirat és a Tilos az Á Könyvek közös programja.

 

8.

Október 22., vasárnap, 15:00 Teátrum

Aranyslam

Kortárs Toldi

Mikor a szülők már fejből tudják a kedvenc esti mesét, egyszer csak természetessé válik, hogy hozzá költik a mindennapokat. Így válik eggyé a képzeletünk a valósággal. A Bob és Bobék Orchestra haladó szellemű Toldi-estjét a hazai slam poetry csínytevői teszik magukévá, remek alkalom, hogy felébresszük a bennünk szunnyadó mesehőst az Arany-emlékév keretében.

 

9.

Október 22., vasárnap, 19:00 Teátrum

A bilincs a szabadság legyen

Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezése

A házaspár 52 év alatt született 744 leveléből a Kortalan Kortárs sorozatban Fodor Annamária, Herczeg Adrienn és Járó Zsuzsa készített előadást. Az egyfelvonásosban felidézik két végtelenül érzékeny ember kapcsolatát, mely tele van titkokkal, fájdalommal, szenvedéllyel. Mi lehet az az erő, amely egyszerre ereszt és húz, amely szabadon enged, miközben bilincsben tart?

 

10.

Október 22., vasárnap, 19:00 Klub

Margó-díjátadó

Harmadik alkalommal adják át a legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat. Félmillió forintot, angol nyelvű próbafordítást, kiemelt média- és kereskedelmi támogatást kap a győztes, valamint kiosztják a 150 ezer forinttal járó Budapest a fiatal tehetségekért program különdíját is.

A díjátadóról részletek ITT olvashatóak.

 


book_1975830_960_720_600x400.png
Fotó: pixabay

Támogatók: Budapest Főváros Önkormányzata, a BVA, a Bookline, a Balassi Intézet és az Aegon-díj

 

Őszi könyvvásár

Az őszi Margó Irodalmi Fesztiválon idén is lesz a legnagyobb kiadókat felvonultató könyvvásár, ahol a legújabb kötetek is jelentős, 20-50 százalékos kedvezménnyel vásárolhatók meg huszonhat kiadó standján.

 

Ingyenes családi programok

A Margón hétvégén délelőtt a gyerekek kerülnek a középpontba: Farkas Róbert egy csillagász segítségével az univerzumról mesél nekik, megnézhetik a Lengemeséket Berg Judittal vagy meghallgathatják a Kuflikról szóló előadást, de jógázhatnak és sakkozhatnak is.

Kultúra.hu

Forrás és fotó: margofeszt.hu