2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2019.06.15

A kilencvenedik Ünnepi Könyvhét idén sem múlja alul a minden évben megszokott magas színvonalat, a gyerekkönyvektől a szépirodalmi műveken át a könnyed nyári olvasmányokig bárki megtalálja a neki megfelelőt. Nézzük, milyen hat szépirodalmi könyvet ajánlunk az idén is gazdag termésből.

open-book-1428428_1280

Szilágyi István: Katlanváros

Magyar Művészeti Akadémia

 

A Kossuth-díjas Szilágyi István két könyvének, a Kő hull apadó kútba és a Hollóidő című regényeknek megjelenése annak idején irodalomtörténeti jelentőségű esemény volt, mind Magyarországon, mind Erdélyben megalapozták az író hírnevét. A korábban hosszú ideig az Utunk, majd a Helikon szerkesztőségében dolgozó Szilágyi most megjelent kötete az író 1968 és 1988 között írt, nagyrészt az Utunkban publikált tárcáit gyűjti egybe. Természetesen ezekből sem hiányozhat a jól ismert „Szilágyi íz", minden mondata masszív építmény, és ebben a tomboló hőségben jó benne egy kicsit hűsölni, elgondolkodni.

 
Szilagyi_Katlanvaros_B1
Sárközi Mátyás: Margit

Kortárs Kiadó

 

A szinte minden évben új kötettel jelentkező, régóta Londonban élő Sárközi Mátyás idén szintén meglepetéssel készült. Regénye az izgalmas, hol kedvező, hol meg kedvezőtlen fordulatokban gazdag életű, Molnár Ferenc feleségeként ismert, szépírást, festészetet, újságírást kipróbáló Vészi Margit életét rekonstruálja. Amolyan ízig-vérig huszadik századi történet az övé: a századfordulón még Párizsban találjuk, Ady Endre, Puccini udvarol neki, majd a későbbiekben számára is kijut az emigráns sors az összes nyűgével együtt. Végül egy spanyol kisváros hotelszobájában önkezével vet véget az életének, de nem a figyelmet érdemlő legendájának, amit most a forrásait elsőkézből szerző Sárközi Mátyás bocsát közre élvezetes és szerethető stílusban.


sarkozi_matyas_margit-1024x576

Ferdinandy György: Különös boldogság

Magyar Napló Kiadó

 

Ferdinandy György bámulatos mesélőkedve újra tetten érhető legújabb, az identitáskeresést is megcélzó kötetében. Az ötvenhatos forradalom után Franciaországba, később Puerto Ricoba áttelepült, kalandos életű író háborús tapasztalatairól, szüleiről mesél, de ugyanúgy helyet kap ezekben az írásokban az egykori Fradi-meccs, mint az ötvenes évek házibulija. Történelmi utazáson veszünk részt, és mint általában az megszokott, a nagybetűs történelem alján ott mocorog a sok-sok sajátos és egyedi mikrotörténet, amely sokszor méretei ellenére is nagyobb, mint maga a történet.

 
1671882_3

Fodor Ákos: Zene-idő

Fekete Sas Kiadó

 

A négy éve elhunyt, minden versével valóságos katedrálist emelő Fodor Ákos költő posztumusz kötete igazi csemege: a nagylélegzetű versekkel lépést nehezen tartó olvasók és a feliratérvényű, az élet mélységeibe röpke perc alatt leásni képes verseket kedvelő olvasók egyaránt megtalálják a jól összeállított kötetben az épp aktuálisat. Fodor Ákos legtöbb írása, mint egy biztosítókötél, jó, ha kéznél van.

5331509_5


Nádasdy Ádám: Jól láthatóan lógok itt

Magvető Kiadó

 

Nagyon finom hangolású verseskötetekből idén sincs hiány: rögtön itt van Nádasdy Ádám költő, műfordító alig néhány oldalt számláló, rendkívül elegáns könyve. Sokan irigyelhetik Nádasdytól, milyen könnyedén és szelíden ragadja meg az anyanyelv tartogatta lehetőségeket, s képes a leghétköznapibb és legszürkébb szobakonyha-helyzetből is váratlan művészetet teremteni. Erre mondják, nagyon helyesen, hogy nagy költészet. A Nádasdyé többszörösen az, és aki nem hinné, járjon utána, a könyv beszerezhető a Könyvhéten.

5221826_5

 

Hartay Csaba: Köszönöm a befogadást!

Athenaeum Kiadó

 

Aki a nagy forróságban valami könnyed olvasmány után vágyakozik, nem nyúl mellé, ha Hartay Csaba író, költő legújabb könyvét választja. A humort és a tájainkon ritkán értett iróniát magától értetődő természetességgel kezelő szerző az élet mélységeibe ránt, hogy gazdagon megrakott kincsekkel hozzon fel onnan, nevezetesen begyűjtse a közhelyeinket, megbocsátható félreértéseinket, gőgjeinket és botlásainkat, mindezt anélkül, hogy gúny tárgyává tenne minket, a Kárpát-medence csetlő-botló gyermekeit.

1671869_3

 

Ayhan Gökhan

Kulcsszavak:

hatarokon_at_010_R

2019.07.19

„Nem létezhet olyan helyzet, hogy a fotóriporteri szerep megelőzze az emberséget. Nincs az a kép, amiért megérné egy másik ember életét kockáztatni” – mondja a több háborús zónában járt Bielik István Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjas fotóriporter. Túlélőkről készült fotósorozatáról, a képhez való viszonyáról és a humánum fontosságáról is mesélt nekünk.

_D0A0681_Copy
2019.07.19

1969. július 20. Ezen a napon landolt az Apollo-11 a Holdon: Neil Amstrong és Edwin „Buzz” Aldrin sétája az emberi civilizáció egyik fontos mérföldköve, az emberiség egyik legnagyszerűbb tudományos eredménye volt. Erre az eseményre emlékezik a Vasarely Múzeum Holdmúzeum 1969 című kiállítása, amelyen Vasarely néhány izgalmas kompozíciója is látható.

sziget_anno_R

2019.07.19

Világhírű zenei ikonok, extrém öltözetek és a szeretet forradalma: a Sziget fesztivál idén 27. évfordulóját ünnepli, és természetesen most is elképesztő produkciókkal várják a bulizni vágyókat augusztus 7-től.

A július 24. és 27. közötti szakmai konferencián mintegy kétszáz hazai szakember vesz részt. A négynapos országos szakmai találkozó fő témái között szerepelnek a várostervezés és örökségvédelem időszerű feladatai, a nép építészettel, benne a kastély- és várprogrammal összefüggő kérdések, a természetvédelem és a nemzeti parkok haza helyzetének áttekintése. A találkozó keretében tartják meg a Város- és Faluvédők Szövetségének közgyűlését a Református Kollégium Oratóriumában, a résztvevők emellett kirándulásokon ismerkedhetnek meg Debrecen, a bihari térség, Hajdúböszörmény és Hortobágy természeti és épített értékeivel.

Eddig nem ismert összecsapásra utalnak azok a leletek, amelyeket a csatamezőn, a szövetséges erők egykori tábori kórházának helyszínén először végzett ásatásokon tártak fel a régészek. Waterloonál Napóleon francia serege ütközött meg a szövetséges brit, németalföldi, német és porosz csapatokkal. Az egykori tábori kórház helyszínén amputált végtagok maradványaira bukkantak, továbbá puskagolyókat és egy francia ágyúgolyót is találtak. A szakértők szerint az amputációkat az egykori Mont-St-Jean tábori kórház orvosai végezték.

Kilencvenéves korában elhunyt Heller Ágnes Széchenyi-díjas filozófus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a New York-i New School for Social Research professor emeritusa. Fő kutatási területe az etika és a történetfilozófia volt. Pályája kezdetén munkáit a marxizmus és az újbaloldali gondolkodás jellemezte, később inkább posztmodern szempontból értelmezte az etikát és a modern világot, új megközelítési lehetőségeket kínált fontos társadalomelméleti problémák megoldásához. Magyarul megjelent munkái közül kiemelkedik A reneszánsz ember (1967), a Portrévázlatok az etika történetéből (1976), Az igazságosságon túl (1987), A történelem elmélete (2001), A „zsidókérdés" megoldhatatlansága (2004). 1998-ban Bicikliző majom címmel jelent meg interjú-önéletrajza, 2009-ben Rózsa Erzsébet monográfiát írt róla Se félelem, se keserűség címmel.

A Királyok völgyéből a gízai piramisok közelében épülő Egyiptomi Nagymúzeumba szállították át Tutanhamon külső aranyozott fakoporsóját, amelyen első ízben végeznek restaurálási munkálatokat a gyermekfáraó sírjának 1922-ben történt felfedezése óta. Az épülő Nagymúzeum 2020 negyedik negyedére tervezett átadása után egy helyen állítják ki a Tutanhamon sírjában talált összes kincset, benne a fáraó három koporsóját, amelyek közül kettő jelenleg a kairói, Tahrir téri Egyiptomi Múzeumban látható. A fáraó múmiáját gránitfedelű homokkőszarkofágban, azon belül három egymásba helyezett koporsóban találták, a koporsók közül a két külső aranyozott fából, a legbelső színaranyból készült, és mindet istenek képei díszítik.

Mintegy 60 ezer középkori diplomás életútjából készített adatbázist egy német és svájci kutatócsoport, feltérképezve a korabeli tanult emberek kapcsolati hálóját is. Ezzel azonnal láthatóvá vált a személyes kapcsolatok egész hálózata, ami akkoriban ugyanúgy meghatározta a karrierlehetőségeket, mint ma, és olyan meghatározó személyiségekre is hatással volt, mint Erasmus vagy Luther Márton. A kutatók azt a nagyjából 60 ezer embert követték életútján, aki 1250 és 1550 között valamelyik európai egyetemen diplomát szerzett. Az adatbank a mai Svájc területén élő fiatal férfiak – köztük Kálvin János – életútját is felöleli, ők ugyan nagyrészt más országokban tanultak, hiszen az első svájci egyetem 1460-ban létesült Bázelben. Nőket nem vehettek fel az egyetemek.

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

bukfurdo-001

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

Idén harmadik alkalommal indul útnak a Sziget Cruisin' Partyhajó, egy igazi bulikülönlegesség a Szigeten kívül, de mégis a fesztivál részeként!

Régi történetek, fülledt esték, adomák és legendák. Kollár-Klemencz László prózaíróként, Grecsó Krisztián pedig dalszerzőként is bemutatkozik július 21-én este a zsámbéki Romtemplom különleges történelmi „díszletei” között.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma