kultura.hu_banner_herend_002uj

2016.11.11

Pándy Piroska Liszt-díjas, Príma-és Madách-díjas operaénekesnő a 2016/2017-es színházi évadban ünnepli pályafutásának 30. évfordulóját. Ez alkalomból Best of 30 címmel jelent meg lemeze, melyen nemcsak opera, hanem operett, klasszikus örökzöld és táncdal is hallható, egy igazán színes válogatás az elmúlt három évtized terméséből.

A művésznő 2017-ben – a lemezen is halható dalokból összeállított előadói esttel – országos körútra indul, több kis- és nagyvárosba ellátogat majd. Ám addig is gőzerővel dolgozik Salgótarján Újévi Hangversenyén. Az énekesnő 2017. január 1-jén nemcsak mint előadó lesz jelen neves művésztársaival, hanem művészeti vezetőként is koordinálja a nagyszabású gálaműsort.

 

PP3


A pályafutásának 30. évfordulóját ünneplő Pándy Piroska hangját az operairodalom számos jelentős szopránszerepében megmutatta már: a Figaro házassága című vígoperában a Grófnő, Verdi Álarcosbáljában Amélia, a Traviatában Violetta, a Don Carlosban Erzsébet, a Végzet hatalmában Leonora, a Nabuccóban pedig Abigél szerepét alakította hatalmas sikerrel a világ legrangosabb pódiumain.

 

A Madách Színház társulatának ünnepelt dívája több legendás szerepével vonult be a hazai operett történelmébe, említsük csak Rosalindát Johann Strauss Denevér című operettjéből, Lisát A mosoly országából, Glavari Hannát a Víg özvegyből, Szaffit a Cigánybáróból vagy a Grófnét a Bécsi vérből. Pándy Piroska szabadúszó magánénekes pályafutását a Fővárosi Operettszínházban kezdte. Alapító tagja volt az Interoperettnek, a Magyar Állami Operaházban 1993-ban debütált.

 

PP_profil


A 2016-os jubileumi esztendő fontos mérföldkő a művésznő életében, éppen ennek apropóján született az új lemez gondolata is, amely a Best Of 30 címet kapta, valamint az az ötlet, hogy a lemez hanganyagát személyesen is elvigye az ország számos pontjára egy koncertturné keretében a nagyérdeműnek. „Nagyon boldog vagyok, hogy az elmúlt harminc esztendőben azt csinálhattam, amihez értek, amit szeretek. Isteni adománynak tartom, hogy most is énekelhetek, színpadon lehetek! Nagyon örülök, hogy elkészült az új lemezem, különösem azért, mert ezen nem csak az operarajongók találnak kedvükre valót, hiszen népszerű operett- és örökzöld melódiák mellett táncdalokat is hallhatnak tőlem. Egyre inkább azt tapasztalom az estjeimen, hogy a vendégek nagy örömmel hallgatják, sőt kérik a könnyed, örökzöld operettdallamokat, musicaleket tőlem” – fogalmazott a díva.


A lemez már elkészült, az országos koncertsorozat előkészületei folynak, de addig is dolgosan telnek Pándy Piroska napjai, hiszen a hétköznapokon növendékeit tanítja énekelni, képzi az utánpótlást, színházban játszik, továbbá szülővárosában, Salgótarjánban az Újévi Hangversenyen munkálkodik mint művészeti vezető és mint állandó fellépő. Az Újévi Hangverseny 2017. január 1-jén, 18 órakor Salgótarjánban, a József Attila Művelődési és Konferencia Központban lesz, melyen az énekesnőn kívül fellép még többek között: Fonyó Barbara, Pintér Tibor, Kecskés Tibor Kefír, Kárpáti Norbert és további olyan tehetséges fiatal művészek, mint például Somogyi Katalin. Mindezen túl az elmúlt három évtizedben megszámlálhatatlan jótékonysági koncerten vállalt fellépést Pándy Piroska, bizonyította tehetségét több műfajban határon innen és túl.

 

Poppins_2


A művésznő a kilencvenes évek közepétől főleg külföldön vállalt fellépéseket: Németországban a müncheni, a hannoveri, a hofi, illetve a passaui operaház kedvelt és népszerű énekese volt. Mindeközben folyamatosan turnézott az Egyesült Államokban, de számos gálakoncertet adott Izraelben, Franciaországban, Belgiumban, Svédországban, Finnországban, Olaszországban és Svájcban is. Hazatérését követően a Magyar Állami Operaház magánénekeseként dolgozott, napjainkban pedig a Madách Színház társulatának tagjaként az Operaház Fantomjában Carlotta Giudicelli, a Mary Poppinsban pedig Andrews kisasszony szerepében láthatja a nagyérdemű.


www.pandypiroska.hu

joan--miro
2019.07.16

Az 1929-es év egyszerre volt válság és megújulás a szürrealisták számára: Max Ernst létrehozta első kollázsregényét, Salvador Dalí pedig csatlakozott a szürrealistákhoz. De szintén ekkor alakultak azok a csoportok, amelyek a Breton köréből kitaszítottakat gyűjtötte egybe. A Magyar Nemzeti Galéria új kiállítása erről a személyes és művészi ellentétekben gazdag évről mesél.

22

2019.07.16

Takács Vilkó és Lugosi Dani a kultikussá vált Nirvana Unplugged in New York album dalaival járják az országot – Budapesten legközelebb július 20-án láthatjuk őket a Kobuci Kertben , de olyan számokat is műsorra tűztek, amelyek azóta eggyé váltak a legendás zenekar munkásságával. A 061-nek arról meséltek, hogy mitől lehet a Nirvana ma is aktuális, van-e még létjogosultsága grunge-nak, és hogy összejöhet-e a nagy találkozás Dave Grohllal a Szigeten.

Ujvari_Milan_7

2019.07.16

„Elképesztő privilégium, hogy az ember folyamatosan fejleszteni tudja a tudását" – mondja Újvári Milán, egyike annak a tíz fiatalnak, akik idén Fülöp Viktor-ösztöndíjat kaptak. A 34 éves táncművész két évet töltött a Cirque de Soleil társulatában, körbeturnézta velük a világot, majd a szabadúszó létet választotta. Főként a Duda Éva Társulat munkáiban láthattuk, néhány éve pedig táncpegagógusként is dolgozik. Eközben pedig állandóan képezi magát.

Az amforák feltehetően egy hajótöréskor kerültek a tengerbe, a hajóroncsot azonban még nem találták meg. A kutatók szerint a korinthoszi A-típusú amforák a Kr. e. 7. és 5. század közötti időszakból származhatnak. A korsókat orsó alakú test, magas nyak és a vállat a perem alatti nyaki részhez kapcsoló fülek jellemzik, és valószínűleg bort vagy olajat tároltak bennük. A lelet megtalálásának helyén tovább folytatják a kutatásokat, ha sikerül megtalálni a hajóroncsot, amely az amforákat szállította, az lehet az eddig fellelt legősibb hajó, amely az albán partoknál süllyedt el.

A körülbelül 4600 éves tört falú vagy kettős lejtésű dahsúri piramis egyike annak a két piramisnak, amelyet az óegyiptomi negyedik dinasztiát megalapító Sznofru fáraónak emeltek Dahsúrban, a Gízánál kezdődő memphiszi nekropolisz déli végénél. A másik az északra fekvő vörös piramis, az ősi Egyiptom első, teljes egészében megépült piramisa. A piramis megnyitása azt jelenti, hogy a látogatók bemehetnek a belsejében lévő két kamrába, ha vállalják a fáradságos utat a 79 méter hosszú szűk alagútban. Be lehet menni a mellette fekvő kisebb mellékpiramisba is, amely a feltételezések szerint Sznofru főfeleségének, I. Hotepheresznek épült.

A fogyatkozás, amely országszerte látható lesz, 66 százalékos, vagyis a holdátmérő mintegy kétharmada merül a Föld árnyékába, ami szabad szemmel is látványos jelenség. Holdkelte után pár perccel a félárnyék (penumbra) kezd ráhúzódni a Holdra. Ezt szabad szemmel még nem érzékelhetjük. A már látható változásra magyar idő szerint kevéssel 21 óra előtt számíthatunk. A részleges fázis 22:01-kor kezdődik, ekkor lép be a Hold széle a teljes árnyékba, majd fokozatosan egyre nagyobb terület változik vöröses-barna színűvé. A részlegesség a legnagyobb kiterjedését, 66 százalékot 23:31-kor éri el, ezután apránként, ahogy jött, le is vonul a teljes árnyék. A részleges fázis vége 00:59-kor lesz, így csaknem 3 órán át tartó jelenség várható.

A színész és fia egy befektetői csoporttal 400 millió dollárból (116 milliárd forintból) akarja létrehozni a Wildflower Stúdiót Queensben, ahol már négy nagy stúdió működik. Az elképzelések szerint nemcsak műtermeket építenek majd, hanem teljes produkciós apparátust biztosítanak, amely az utómunkákat is el tudja végezni.

Puskin Anyegin című regényének első kiadása 1825-ben a szentpétervári Közoktatási Hivatal nyomdájában készült. Ennek egyik példányát bocsátotta árverésre a Christie's Londonban. A kötet végül a becsült ár háromszorosáért kelt el az aukciósház portálja szerint. Az árverésen több mint 120 kötet szerepelt, Gogol Esték egy gyikanykai tanyán című novellagyűjteményének első kiadásáért 175 ezer fontot fizetett egy gyűjtő, Puskin Ruszlán és Ludmilla című elbeszélő költeménye első kiadásának egy példányát pedig 144 ezer fontért vásárolták meg.

Július 20-án, szombaton rendezik meg a második Libegők éjszakáját; az országos rendezvényhez az idén hat helyszín csatlakozott.

libego

Szimfonikus koncertszínházi előadáson láthatja a közönség a Légy jó mindhalálig című musicalt július 23-án és 24-én a debreceni nagyerdei színpadon. A darab élő szimfonikus zenekari kísérettel a debreceni Csokonai Színház és a Nagyerdei Szabadtéri Játékok közös produkciójában, Móricz Zsigmond születésének 140. évfordulója alkalmából kerül színre.

Július 27-én rendezik meg a 194. balatonfüredi Anna-bált, ezt megelőzően az Anna-fesztiválnak ad otthont a város, ahol prímásverseny és operagála is várja az érdeklődőket.

A sárospataki Rákóczi Múzeum július 20-21. között ismét megszervezi az Ostromhétvégét. Magyarországról, Szlovákiából, Lengyelországból, Olaszországból és Ausztriából érkeznek történelmi hagyományőrzők, akik csapataikkal tábort vernek a várkertben. 17. századi ruhákba öltözött katonák és családtagjaik várják az érdeklődő közönséget a korabeli mesterség-, tüzérség- és hadi bemutatókra, tábori mustrára.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma