NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

Beres_Attila

2019.09.01

A miskolci közgyűlés 2020. február 1-től 2025. január 31-ig a mostani, egyedüli pályázó igazgatót, Béres Attilát nevezték ki a Miskolci Nemzeti Színház élére. Ebből az alkalomból kérdezte őt Bujdos Attila.

lg-frenak_pal_tarsulat__birdie0

2019.08.31

A Nemzeti Táncszínház szeptemberi műsorában koreai és japán est, néptánc, tangó és táncszínházi nevelési program is szerepel. Két bemutató is lesz: a Bozsik Yvette Társulat a Nyaralást, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes pedig a Betyárvilágot viszi színpadra.

Sanghaj_MMN

2019.08.31

Nagydíjat és egy arany fokozatú elismerést kapott a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) a Sanghajban megrendezett AVICOM F@IMP 2.0 online multimédia fesztiválon, amelyen díjakat nyert a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM), a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Skanzen) és a Néprajzi Múzeum is.

orosz_akos_kaszas-dij_2_r

2019.08.31

„Nagyon büszke vagyok rá, hogy kiválasztott a társulat, már a középdöntőbe bekerülni is hatalmas megtiszteltetés volt” – nyilatkozta a Kultúra.hu-nak Orosz Ákos színművész, a Vígszínház társulatának tagja, aki a közönségszavazatoknak köszönhetően átvehette idén a Kaszás Attila-díjat az országos színházi évadnyitó gálán pénteken a Pesti Magyar Színházban.

AQB

2019.08.30

A nyár zárásaként augusztus 31. és szeptember 1. között a 30. Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon ismét megnyílik az aqb ingyenes képzőművészeti, zenei, filmművészeti és gasztro programokkal. A látogatók térképet kapnak a kezükbe, amivel egyénileg bebarangolhatják az egykori Haggenmacher Sörgyár területén dolgozó alkotók műtermeit és kreatív cégek bázisát. Íme az aqb legizgalmasabb eseményei.

blaha

2019.08.30

Koncert Oroszországban, Artisjus-díj, saját sör – ez csak néhány dolog, ami a Blahalouisianával történt az elmúlt 12 hónap alatt, és az énekesnő, Schoblocher Barbi szavaiból kiindulva úgy sejtjük, újabb hasonlóan termékeny időszak áll előttük. Augusztus 31-én a szentendrei ArtKert összművészeti fesztiválon lépnek fel. Az új lemezről, a műfaji átjárhatóságról és a tervekről beszélgettünk.

lezsak_sandor.R

2019.08.30

Minden nemzet a saját értékein keresztül értelmezhető legjobban. Magyarország különösen nagy figyelmet fordít hungarikumai megismertetésére. Szeptember 7-én az értékfeltárás eredményeit összegző szakmai konferenciával együtt a Kárpát-medencei magyar értékekbe betekintést engedő IV. Magyar Értékek Napját a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége, a Népfőiskola Alapítvány és a Nemzeti Művelődési Intézet tartja meg.

Pin-okkio_olvasoproba_gyerekek

2019.08.29

Ha Pinokkió ma születne meg, akkor nem fabábu, hanem robotgyerek lenne, és nem a zsebtolvaj lenne a példalépe, hanem talán inkább egy tévésztár. Legalábbis így gondolja Vidovszky György, aki Deres Péter dramaturggal újraírta Carlo Collodi 1881-ben írt történetét. A PIN:OKKIO bemutatója szeptember 28-án lesz Magyar Színházban. A rendezővel Sándor Erzsi beszélgetett.

vangogi_ftr_

2019.08.29

Az országos vetítés előtt nyilvános díszbemutatón nézheti meg a közönség Szergej Livnyev 2018-as Van Goghok című lélektani drámáját szeptember 2-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

_D0A8945

2019.08.29

Mai szemmel nézve szinte hihetetlen, hogy volt időszak, amikor a színes fotó még kevesek számára volt elérhető. A Mai Manó Házban rendezett tárlat egy korszakos zseni, Szergej Prokugyin-Gorszkij színes fotográfiáit mutatja be, hogy megértsük, annak idején a fényképezés bámulatraméltó mutatvány volt.

Drámasorozat kategóriában a Trónok harca nyolcadik évada tíz kreatív Emmy-díjat nyert el, a Csernobil című sorozat hét díjat kapott a korlátozott epizódsorozatok kategóriában, a Free Solo - Mászókötél nélkül című filmet a dokumentumfilmek között szintén hét díjjal jutalmazták. Kreatív Emmy-díjjal jutalmazták Cherry Jones und Bradley Whitford színészeket A szolgálólány meséje című drámasorozatban való vendégszereplésükét, valamint Jane Lynchet és Luke Kirbyt a The Marvelous Mrs. Maisel című vígjátéksorozatban nyújtott vendégszereplésükért. Utóbbi sorozat a vígjáték kategóriában hat díjat zsebelt be. A legjobb dokumentumfilmnek járó kreatív Emmy-díjat kapta továbbá a Michael Jackson állítólagos szexuális molesztálásait feldolgozó Neverland elhagyása című film. Az Emmy-díjakat szeptember 22-én adják át Los Angelesben.

Az egykori árvaház helyén immár egy interaktív kiállításnak otthont adó látogatóközpont, közösségi kávézó, bolt és kertek várják a Beatles rajongóit. A területen álló eredeti, gótikus épületet 1878-ban építtette egy hajómágnás, majd 1934-ben az Üdvhadsereg vásárolta meg a wooltoni ingatlant és gyermekotthonná alakította. Az akkoriban a nagynénjével Élő fiatal Lennon mindössze pár sarokra lakott az intézménytől, ahová gyakran ellátogatott, hogy fára másszon és bújócskázzon, valamint nagy kedvence volt az árvaházban évente megrendezett nyári kerti mulatság. Évekkel később Lennon ezekből az emlékeiből táplálkozva írta meg az 1960-as évek egyik leghíresebb számát, a Strawberry Fields Forever-t. Az eredeti épületet a 70-es évek elején lebontották, és egy kisebb gyermekotthont emeltek a helyén, amely azonban 2005-ben végleg bezárt. Az Üdvhadsereg tulajdonában lévő és általa üzemeltetett új látogatóközpont, kávézó és bolt bevételeiből a szervezet Steps to Work elnevezésű programját támogatják, amely a tanulási nehézségekkel küzdő fiatalok munkába állását segíti.

A Jojo Rabbit nyerte el vasárnap a Torontói Filmfesztivál fődíját, amelyről közönségszavazás dönt. Az új-zélandi rendező második világháborús komédiája a náci Németországban játszódik, és egy 10 éves kisfiúról, Jojóról szól, akinek képzeletbeli barátja Adolf Hitler. A Thor: Ragnarok rendezője maga játssza a náci vezért a filmben, amelynek további sztárjai között van Scarlett Johansson, aki a kisfiú anyját alakítja, továbbá Sam Rockwell és Rebel Wilson is. A fiú szerepében a filmmel debütáló Roman Griffin Davis látható. Waititi filmje a kanadai filmfesztivál legfontosabb trófeáját, a közönségdíjat kapta, amely 15 ezer kanadai dollár (3,4 millió forint) pénzjutalommal jár.

A közönségszavazatok alapján a második helyet Noah Baumbach Marriage Story című válási drámája kapta Adam Driverrel és Scarlett Johanssonnal a főszerepben, a harmadik pedig Bong Dzsun Ho dél-koreai rendező Élősködők című thrillere lett, amely májusban elnyerte a cannes-i filmfesztivál Arany Pálma-díját.

Marc Chagall színpompás képeinek megalkotásánál egész pályafutása során hű maradt nyolc festékhez, bárhová is vetődött a világban – többek között ezt állapította meg egy ötéves kutatás, amelyet az amszterdami Stedelijk Múzeum szakemberei végeztek. A kutatók a művész kilenc festményét vizsgálták meg nagyon alaposan a modern technológiai vívmányok felhasználásával. Chagall művészetében keveredtek az olyan modern művészeti stílusok, mint a kubizmus és a fauvizmus, munkáit hagyományos vászonra, de kerámiára, üvegablakra, egy operaház mennyezetére, sőt asztalterítőre is festette. Az orosz származású francia festő Vityebszkben, egy kis faluban született, onnan jutott el Szentpétervárra, majd később tovább Párizsba és New Yorkba.

A régészek eddig nem foglalkoztak az alig 2-3 centiméteres éles pattintott kőeszközökkel, de a Dél-Izraelben talált apró kőszerszámok tanulmányozása kiderítette: használat után nem mosták el a pengéket, elefántzsírt találhattak a kőeszközökön. Az új felfedezés nyomán újjá kell értékelni az eddig ügyetlennek vélt, félmillió évvel ezelőtt élt Homo Erectus képét.

A Next.Ape tagjai bár mindannyian jazz-zenészek, mégsem jazzt játszanak, hanem elektronikával és improvizációkkal megspékelt alternatív popzenét. Harcsa Veronika belgiumi székhelyű, páratlanul izgalmas, új projektje szeptember 27-én debütál az A38-on.

820QI1zM

Október 18-án újult erővel lép fel az InStartban a The Anahit.

Itália áll a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar rendezvénysorozatának középpontjában. Az Európai Hidak szeptember 18. és 27. között várja a közönséget koncertekkel, filmvetítéssel és irodalmi esttel.

A Művészek a klímatudatosságért egy összművészeti kezdeményezés, amelyen magyar írók, képzőművészek, slammerek, zenészek és színészek igyekeznek szélesebb körben felhívni a figyelmet a közelgő ökológiai katasztrófára, illetve az ezzel kapcsolatos egyéni és közösségi felelősségvállalás fontosságára. Az első eseménynek szeptember 19-én a Trafó ad otthont.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma