NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2019.09.05

A szentendrei Artkert fesztiválon a művészet szinte minden ága helyet kapott, így az irodalom is: egy beszélgetés erejéig beköltözött a művésztelepre. A kert költészetté emelése előadáson Farkas Wellmann Éva költő, Novák Zsüliett író, valamint Király Farkas költő, író beszélgetett Mirtse Zsuzsa művészeti tanácsadóval mindennapjaikról, munkásságukról, „belső és külső” kertekről.

_D0A3089

Aligha lehetett volna egy ilyen program számára ideálisabb helyszínt találni, mint a Régi Szentendrei Művésztelep. Ha bárki számára nehézkes lenne belehelyezkedni a témaként kijelölt kerti világba, ebben a környezetben egy pillanat alatt sikerülhet. A MANK által létrehozott alkotói bázison aligha kell hosszasan keresgélnünk a művészet és a kert kapcsolatát, így már az előadás elején könnyű volt átszellemülni egy kicsit, amit aztán a megszólaló alkotók csak tovább mélyítettek az érdeklődőkben.

_D0A3099
Novák Zsüliett

Elsőként mindenki elmondta, mit jelent számára a kert, mik a legkorábbi emlékei erről a motívummá nőtt helyszínről. Novák Zsüliettől megtudhattuk, hogy mezőtúri lányként eleinte a kert az ott végzett munkával fonódott össze benne, így gyerekkorában nem egészen jószívvel gondolt rá, ám ez mára természetesen megváltozott: az akkor a szegénységgel azonosított kerti munkálkodás mára ezerszer inkább jelent számára gazdagságot.

_D0A3067
Farkas Wellmann Éva

Farkas Wellmann Éva egy nemrég írt szövegének részletével válaszolt erre a kérdésre, melyből kiderül, hogy számára a kert szinte magát a gyermekkorából idilliként megőrzött otthont jelenti:


„Szülőföld, otthon. Majdhogynem rokon értelmű szavak; mégis, esetemben mindkettő jó néhány jelentéssel bír. Utóbbi többel. Ha például éjjel, álmomból felébresztve egyszer valaki nekem szegezné a kérdést, hogy mi is, hol is van az otthon számomra, azt hiszem, nem feltétlenül arra számítana, amit hallana. Félálomban, még kissé rekedtes hangon, de egyre élénkülve egy útról beszélnék neki, ami egy háztól indulna, végigvezetne a köves udvaron, majd kinyílna a kertkapu, a domboldalba vágott lépcsőfokokon fel lehetne érni a veteményeskertbe, de én inkább mégis úgy döntenék, hogy a füves, kaszálható gyümölcsösön baktatok tovább, majd még fennebb kapaszkodnék, átlendülnék a telek végét határoló léckerítésen, oldalra néznék, a kertek fölött hosszú sávban elnyúló szilvasorra, majd rálépnék az előttem induló útra, mely a távoli mezőkre vezet, egy hatalmas tölgyfa mellett enyhén jobbra kanyarodik, aztán váratlanul belefut az égbe.”

_D0A3081
Király Farkas

Király Farkas magát „nagyon lassú csavargóként” jellemezte, aki nagyjából tízévente megy egyik helyről a másikra. Gyerekkorában rendkívül sok időt töltött kertekben, nagyszüleinél úgy játszott a szabadban, hogy közben észre sem vette, hogy dolgozik. A későbbiekben sokat barlangászott, szeretett a hegyekbe járni, így nem távolodott el a természettől. Nemrégiben költöztek kertes házba, ahol elsők között gondoskodott a kert „bevetéséről”.

„A kert a lélek meghosszabbítása”, hangzott el a beszélgetésen. A lélek igazából az ember belső kertje, amelyet – éppen úgy, mint a külső kertet – ápolni, gondozni kell. Művészként talán még fontosabb feladat ez, így Mirtse Zsuzsa megkérdezte meghívott vendégeitől, hogy állnak jelenleg ezzel az „öngondozással”, milyen állapotban van éppen belső kertjük.

_D0A3113
Mirtse Zsuzsa

„Ott hátul narancssárga és zöld pólóban látható két kis törpe, ők hozzám tartoznak” – mutatott ki a közönség felé Novák Zsüliett gyermekeire. Ideje nagy részét természetesen velük tölti, így ha ideje engedi, főként novellákat ír. Úgy gondolja, hogy nincsen olyan élethelyzet, amibe ne férne bele az olvasás, az írásra nem alkalmas heteit erre szánja, így gondozza önmagát. Disznó vallomások című kötetében az emberi élet „disznóságait” járta körbe, a vidékről kikerült lány történetét áthatják az otthonról hozott sajátosságok és a városi légkör, ezt azonban „lezártnak” tekinti, ettől eltérő alkotást várhatunk tőle a jövőben.

_D0A3050

Farkas Wellmann Éva beszélt egy kicsit arról, hogy milyen különböző módokon működnek az írók: míg egyeseknek az írás valóban lélekgyógyító lehet, mások számára a rossz hangulat és lelkiállapot mellett nem ajánlott az alkotás. Ő maga arra törekszik, hogy az íráshoz megteremtse saját békéjét. A Parancsolatok című kötetét – tervei szerint – egy válogatás követi majd, mely korábbi munkáit is tartalmazza. A beszélgetést az említett kötet darabjait alapul vévő dalok tették még hangulatosabbá.

_D0A3125


Király Farkas szerint a belső kert igencsak hasonlít a külső kertre. Ahogyan a külső világban jöhet a jégeső, a kártevők és a fagy, a belsőt is fenyegetik ugyanezek a veszélyek. A saját és mások traumái is hatással vannak ránk, és jó kertésznek kell lennünk, ha jól akarjuk érezni magunkat. Király Farkas sok problémával küzdött a belső kertben, ennek hatására írta például Sortűz című művét is. Legutóbbi műve idén júliusban jelent meg, az Út a tengerszemekhez címet kapta. Egyik fontos gondolata volt, hogy sokkal jobb kivetíteni, papírra vetni a belső kert sötét fellegeit, mintsem elfojtani őket.

Akárhogy is működnek másként a különböző alkotók, egy biztos: a belső kert tényleg gondoskodást igényel. Soha nem szabad megfeledkezni erről, mindig érdemes időt szakítani rá, akár csak pár percet is. Számtalan módon gondozhatjuk saját magunkat, legyen ez egy kirándulás, pár perc meghitt csend, egy jó könyv, vagy fél óra a kertben, amely nem véletlenül lett az irodalom egyik fontos szimbóluma.


Varga Zsófia

Fotók: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

Kassak_muzeum_Gorgona_1959-1968-7530

2019.09.23

A Gorgona csoport művészekből és más értelmiségiekből álló, titkos nyilvános közösség volt a keleti és a nyugati blokk határán, Zágrábban. Munkásságukkal a hazai közönség már a Ludwig Múzeum 2017-es El nem kötelezett művészet című kiállításán megismerkedhetett, a Kassák Múzeum mostani kiállításán pedig még mélyebbre áshatjuk magunkat a csoport tevékenységébe.

mila_haugova

2019.09.23

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár 2006 óta hirdet műfordítási pályázatot, amelyre idén a szlovák Mila Haugová Magenta versének fordítását várták. A diszkrét kulturális utalásokkal teli versről, a pályázatról és a műfordítás buktatóiról a zsűri két tagjával, Haluska Veronkával és Vörös Istvánnal beszélgettünk.

PINKPONILO_1

2019.09.23

16. alkalommal rendezik meg a Design Hét Budapestet október 4. és 13. között. A rendezvény egyik leginkább várt programja a Nyitott Studiók, ahol a látogatók tizenöt vállalkozás kulisszái mögé betekintve kaphatnak képet az ötleteléstől a megvalósításig tartó munkáról.

Az eddig ismertnél sokkal komolyabb szereplője volt a hitleri propagandagépezetnek Lothar-Günther Buchheim író és műgyűjtő, A tengeralattjáró című világsikerű regény szerzője, aki a második világháború után pacifistának mondta magát – állítja Gerrit Reichert oknyomozó német újságíró. Reichertnek meggyőződése, hogy Buchheim csak a háború után változott át a nácik propaganda-szakértőjéből békeharcossá. A 2007-ben 89 évesen elhunyt szerző a háború alatt haditudósító volt, és tengeralattjárókon szerzett tapasztalatai alapján írta meg 1973-ban megjelent, több millió példányban elkelt világháborús regényét, a Das Boot-ot, amelyből 1981-ben nagysikerű film is született. A történet egy búvárhajó legénységének mindennapjain keresztül a háború kilátástalanságát mutatja be.A sikerregény magyarul 1982-ben, Bor Ambrus fordításában A hajó, 1999-ben pedig A tengeralattjáró címmel, Farkas Tünde fordításában jelent meg.

A festőművész munkáiból szerdán nyílik kiállítás a Szentendrei Régi Művésztelepen, a MANK Galériában. A válogatásban egyszerre kapnak helyet portrék és olyan fiktív helyszínek, melyek titokzatos atmoszféráját organikus formák, városképi elemek vagy sejtelmes drapériák szövik át.

A Liebling Haus – Fehér Város Központ nevű új intézmény fő feladata Tel-Aviv kiemelkedő építészeti arculatának elismertetése lesz, mivel a várost már régóta a Bauhaus iskola egyik legfontosabb centrumának tekintik az egész világon. Több mint négyezer fehér Bauhaus-épület áll a városban, amely róluk kapta becenevét, a „fehér várost". 2003-ben az UNESCO a világörökség helyszínének nyilvánította Tel-Aviv központjának Bauhaus-jellegű építészetét, a Fehér várost.

Az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítése 22 régészeti lelőhelyet károsíthat vagy semmisíthet meg az arizonai Organ Pipe Cactus Nemzeti Parkban az amerikai Nemzeti Parkszolgálat jelentése szerint. A Sonora-sivatag ezen térségében már 10 500 éve is éltek emberek. A 15 méter magasra is megnövő kandeláberkaktuszról elnevezett nemzeti park az UNESCO bioszféra rezervátuma, melynek 48 kilométer hosszú déli határa az Egyesült Államok és Mexikó határa mentén fekszik. A tervek szerint a határfalnak mély beton- és acélalapja lesz, a szövetségi programban szerepel továbbá az eddigi utak meghosszabbítása a határ mentén és megfigyelő berendezések, reflektorok felállítása.

A spanyol hódítás előtti leleteket Tiahuanaco régészeti lelőhely romjai között, a Kalasasaya templomnál fedezték fel. Az edényeket körben helyezték el, ami arra utal, hogy feltehetően egy előkelő ember temetésekor az áldozatok bemutatásakor kerültek a földbe. Tiahuanaco a spanyol hódítás előtti birodalom szellemi és politikai központja volt. A város, amely virágkorát i. sz. 400. és 900. között élte, kis mezőgazdasági településből fejlődött birodalmi fővárossá. Romjai 2000-ben kerültek az UNESCO kulturális világörökségének listájára.

Szüreti felvonulással, koncertekkel, kirakodóvásárral, borbemutatóval és négy ország férfi énekeseivel várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a 23. Európai Bordalfesztivál Pécsen és a villányi borvidék településein.

bordalfesztival.r

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma