2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2019.06.25

A tizenegy éve elhunyt Kaszás Attiláról elnevezett kitüntetés a színházi szakma egyik legrangosabbjának számít. Három kiváló színészt, Harsányi Attilát, Orosz Ákost és Király Attilát jelölték idén a díjra. A három színművész közül a közönség választja ki azt, aki átveheti az elismerést augusztus 30-án a Pesti Magyar Színházban, az országos színházi évadnyitón.

Harsanyi_Attila_es_Kiraly_Attila_
Harsányi Attila és Király Attila
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond


Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere, a díj társalapítója hangsúlyozta, hogy az elismerést 2008-ban alapította az önkormányzat és a Mozaik Művészegyesület. Olyan díjat szerettek volna létrehozni, amelyről a szakma szavazata dönt. „A díj jelöltjeit a színészek választják ki maguk közül, ezért már a három jelölt között lenni is a szakma megbecsülését jelenti” – emelte ki.


Orosz_Akos
Orosz Ákos
Fotó forrása: Vígszínház


„Az MMA ebben az évben is megrendezi az országos előadóművészeti konferenciát, találkozót szerveznek a magyar színházi világnak, és úgy tervezik, hogy az esemény az idén augusztus 30-án a Pesti Magyar Színházban, az országos színházi évadnyitón valósul meg, és ez alkalommal adják át gálaműsor keretében a Kaszás Attila-díjat is” – jelentette be Kucsera Tamás Gergely, a díj lebonyolítását támogató Magyar Művészeti Akadémia főtitkára.


Kiraly_Attila
Király Attila
Fotó: Kultúra.hu/Csálkvári Zsigmond


„A szavazási eljárás utolsó fordulójába Harsányi Attila, a Miskolci Nemzeti Színház és az Aradi Kamaraszínház művésze, Orosz Ákos, a Vígszínház társulatának tagja, továbbá Király Attila, a tatabányai Jászai Mari Színház és a Szkéné Színház művésze jutott” – közölte Zalán János, az emberi erőforrások miniszterének tanácsadó testülete, a Színházművészeti Bizottság elnöke, a Pesti Magyar Színház igazgatója a díj jelöltjeit bemutató keddi budapesti sajtótájékoztatón.


Dr. Kucsera Tamás a Kultúra.hu-nak arra a kérdésére, hogy a Kaszás Attila-díj a presztízsértékén túl milyen egyéb jelentőséggel bír, úgy reagált, hogy a színészi kiválóság mellett szorosan feltűnik az emberi kiválóság is a díj tekintetében. „Ez azért fontos, mert az egész színházi szakmának jó példát adnak a bemutatott színészek” – mondta. „Az is példaértékű, hogy a jelölés közvetlenül a szakma részéről történik, majd a közönség dönti el, kit tart érdemesnek a Kaszás Attila- díjra. Számos szereplő széles körű és tartós összefogásáról beszélhetünk, ez is egyedülálló értéket ad az elismerésnek” – jelentette ki.


Harsanyi_Attila
Harsányi Attila
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond


Harsányi Attila felidézte, hogy Szegeden, a Háry János darabban dolgozott együtt Kaszás Attilával, és nagy hatással volt rá a színész. „Emlékszem, ültünk az asztalnál, és nem tudom másképp kifejezni, arra figyeltem fel, hogy világit a szeme. Nagyon kevés, emberileg hozzá mérhető színészt ismertem. Esténként megjelent ott a hegedűjével, és kicsit játszott nekünk, mialatt az aznapi dolgokat átbeszéltük” – mondta. Számára ezeket az apró észrevételeket, gesztusokat jelenti Kaszás Attila.


„A színház küzdelem önmagammal. A díjak hatása pár napig eltart, utána minden megy tovább, nem szabad, hogy elégedettséget okozzon. Terápiaként fogom fel a színházat. Egyelőre nem találtam jobb időtöltést, mint hogy színházban játsszak, amíg itt vagyok a Földön. Mindez segít abban, hogy a hétköznapiságból kiszabaduljak” – tette hozzá. Az eddigi pályája kapcsán kitért rá, hogy mindig rengeteg segítséget és támogatást kapott szakmabeliektől, nélkülük aligha tartana ott, ahol most van.


Harsanyi_Attila_es_Kiraly_Attila_3
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond


„Soha nem vágytam arra, hogy sorozatban vagy filmben szerepeljek, nincs igényem az olcsó népszerűségre. Amolyan babrálós ember vagyok, aki anélkül, hogy tudnák, kicsoda, bárhol nyugodtan elvan egy kávé mellett, mert nem a hangos siker, hanem az a dolgom, hogy szakmailag a legjobb teljesítményt nyújtsam” – mondta.


A jelöltekre keddtől augusztus 25-én éjfélig lehet szavazni a Kaszás Attila-díj megújult honlapján, a www.kaszasattiladij.hu oldalon.

A díjat a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. gondozza, a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával. A szakmai szavazatokat a Magyar Teátrumi Társaság gyűjti össze.


A Raiffeisen Bank által biztosított nettó 500 ezer forint mellett az Emberi Erőforrások Minisztériuma bruttó 400 ezer forinttal járul hozzá a Kaszás Attila-díj finanszírozásához.

 

Ayhan Gökhan

hatarokon_at_010_R

2019.07.19

„Nem létezhet olyan helyzet, hogy a fotóriporteri szerep megelőzze az emberséget. Nincs az a kép, amiért megérné egy másik ember életét kockáztatni” – mondja a több háborús zónában járt Bielik István Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjas fotóriporter. Túlélőkről készült fotósorozatáról, a képhez való viszonyáról és a humánum fontosságáról is mesélt nekünk.

_D0A0681_Copy
2019.07.19

1969. július 20. Ezen a napon landolt az Apollo-11 a Holdon: Neil Amstrong és Edwin „Buzz” Aldrin sétája az emberi civilizáció egyik fontos mérföldköve, az emberiség egyik legnagyszerűbb tudományos eredménye volt. Erre az eseményre emlékezik a Vasarely Múzeum Holdmúzeum 1969 című kiállítása, amelyen Vasarely néhány izgalmas kompozíciója is látható.

sziget_anno_R

2019.07.19

Világhírű zenei ikonok, extrém öltözetek és a szeretet forradalma: a Sziget fesztivál idén 27. évfordulóját ünnepli, és természetesen most is elképesztő produkciókkal várják a bulizni vágyókat augusztus 7-től.

A július 24. és 27. közötti szakmai konferencián mintegy kétszáz hazai szakember vesz részt. A négynapos országos szakmai találkozó fő témái között szerepelnek a várostervezés és örökségvédelem időszerű feladatai, a nép építészettel, benne a kastély- és várprogrammal összefüggő kérdések, a természetvédelem és a nemzeti parkok haza helyzetének áttekintése. A találkozó keretében tartják meg a Város- és Faluvédők Szövetségének közgyűlését a Református Kollégium Oratóriumában, a résztvevők emellett kirándulásokon ismerkedhetnek meg Debrecen, a bihari térség, Hajdúböszörmény és Hortobágy természeti és épített értékeivel.

Eddig nem ismert összecsapásra utalnak azok a leletek, amelyeket a csatamezőn, a szövetséges erők egykori tábori kórházának helyszínén először végzett ásatásokon tártak fel a régészek. Waterloonál Napóleon francia serege ütközött meg a szövetséges brit, németalföldi, német és porosz csapatokkal. Az egykori tábori kórház helyszínén amputált végtagok maradványaira bukkantak, továbbá puskagolyókat és egy francia ágyúgolyót is találtak. A szakértők szerint az amputációkat az egykori Mont-St-Jean tábori kórház orvosai végezték.

Kilencvenéves korában elhunyt Heller Ágnes Széchenyi-díjas filozófus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a New York-i New School for Social Research professor emeritusa. Fő kutatási területe az etika és a történetfilozófia volt. Pályája kezdetén munkáit a marxizmus és az újbaloldali gondolkodás jellemezte, később inkább posztmodern szempontból értelmezte az etikát és a modern világot, új megközelítési lehetőségeket kínált fontos társadalomelméleti problémák megoldásához. Magyarul megjelent munkái közül kiemelkedik A reneszánsz ember (1967), a Portrévázlatok az etika történetéből (1976), Az igazságosságon túl (1987), A történelem elmélete (2001), A „zsidókérdés" megoldhatatlansága (2004). 1998-ban Bicikliző majom címmel jelent meg interjú-önéletrajza, 2009-ben Rózsa Erzsébet monográfiát írt róla Se félelem, se keserűség címmel.

A Királyok völgyéből a gízai piramisok közelében épülő Egyiptomi Nagymúzeumba szállították át Tutanhamon külső aranyozott fakoporsóját, amelyen első ízben végeznek restaurálási munkálatokat a gyermekfáraó sírjának 1922-ben történt felfedezése óta. Az épülő Nagymúzeum 2020 negyedik negyedére tervezett átadása után egy helyen állítják ki a Tutanhamon sírjában talált összes kincset, benne a fáraó három koporsóját, amelyek közül kettő jelenleg a kairói, Tahrir téri Egyiptomi Múzeumban látható. A fáraó múmiáját gránitfedelű homokkőszarkofágban, azon belül három egymásba helyezett koporsóban találták, a koporsók közül a két külső aranyozott fából, a legbelső színaranyból készült, és mindet istenek képei díszítik.

Mintegy 60 ezer középkori diplomás életútjából készített adatbázist egy német és svájci kutatócsoport, feltérképezve a korabeli tanult emberek kapcsolati hálóját is. Ezzel azonnal láthatóvá vált a személyes kapcsolatok egész hálózata, ami akkoriban ugyanúgy meghatározta a karrierlehetőségeket, mint ma, és olyan meghatározó személyiségekre is hatással volt, mint Erasmus vagy Luther Márton. A kutatók azt a nagyjából 60 ezer embert követték életútján, aki 1250 és 1550 között valamelyik európai egyetemen diplomát szerzett. Az adatbank a mai Svájc területén élő fiatal férfiak – köztük Kálvin János – életútját is felöleli, ők ugyan nagyrészt más országokban tanultak, hiszen az első svájci egyetem 1460-ban létesült Bázelben. Nőket nem vehettek fel az egyetemek.

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

bukfurdo-001

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

Idén harmadik alkalommal indul útnak a Sziget Cruisin' Partyhajó, egy igazi bulikülönlegesség a Szigeten kívül, de mégis a fesztivál részeként!

Régi történetek, fülledt esték, adomák és legendák. Kollár-Klemencz László prózaíróként, Grecsó Krisztián pedig dalszerzőként is bemutatkozik július 21-én este a zsámbéki Romtemplom különleges történelmi „díszletei” között.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma