red-_masolata
Fotó: pixabay.com

Amikor elindítottam a Jöjjön divatba a filmklub! című cikksorozatot, cseppet sem titkoltan az volt a célom, hogy a lehető legtöbb olvasót rávegyem: járjon filmklubba. A lelkesedésem aztán filmklubról filmklubra járva nőtt, és egyáltalán nem korlátozódott a cikkekre, így a közvetlen környezetemben szépen lassan mindenki azon kapta magát, hogy filmklubokat látogat. Épp ez történt a kollégáimmal is: először csak egyikük csatlakozott hozzám, 2018 áprilisára viszont mindannyiukat elérte a filmklub-láz. Bár, ha igazán őszinte akarok lenni, akkor be kell vallanom: a munkatársi viszonyból nálunk barátság szövődött, így minden lehetőséget megragadunk, hogy együtt lehessünk, tehát az áprilisi filmklub ötlete nem önmaga miatt aratott osztatlan sikert, ez azonban nem változtat a lényegen: sok egyéb program helyett a Kultúra.hu a filmklubot választotta. És bizonyára nem bánják, ha a nevükben is mondom: jobban nem is dönthettünk volna!

 

Választásunk a Rákosligeti Filmklubra esett, nem véletlenül: egyikünk ugyanis Rákosligeten él, amely szerinte ?a világ legjobb helye?, és mivel erről a tényről egy korábbi alkalommal már mi, nem rákosligetiek is megbizonyosodtunk, meggyőződésünk volt, a filmklubbal sem nyúlhatunk mellé. Nem is nyúltunk! A Sztárok a magyar filmtörténetben című vetítéssorozat április 15-ei alkalmán Révész György Utazás a koponyám körül című filmjét néztük meg, a vetítés előtt pedig kaptunk egy kis ?útravalót? is: a Rákosligeti Filmklub házigazdája, dr. Szilágyi Erzsébet filmesztéta elmondta, mire számíthatunk.


451_600x391.png
Fotó: port.hu

 

?Egy zseni filmje, egy zseniális író művéből? ? jelentette ki az 1970-ben készült adaptációról, melyet Révész György Karinthy Frigyes azonos című regényéből készített. Az Utazás a koponyám körül filmváltozatában azonban nem csak az alapjául szolgáló mű jelenik meg, így aki nem ?Karinthy-szakértő?, az azért bajban lesz ? hívta fel a figyelmünket dr. Szilágyi Erzsébet, mikor kiemelte: Révész alkotása telis-tele van Karinthy-utalásokkal, ennek oka pedig az, hogy a rendező nagy kedvelője volt az írónak. ?Akárcsak Karinthy ennek a filmnek? ? tette hozzá, majd az írót megformáló színészről kezdett beszélni. ?Ezt az estét Latinovits Zoltánnak ajánljuk, aki a magyar filmtörténet egyik legkiemelkedőbb alakja volt. Egy igazi sztár. Amikor őt látjuk egy filmben, azt érezhetjük, hogy a teljességgel találkozunk? ? fogalmazta meg dr. Szilágyi Erzsébet, hozzátéve: Latinovits filmjei nélkül ? legyen szó akár az Utazás a koponyám körül, akár a Szindbád című alkotásról vagy bármely másik műről, amelyben feltűnik ? nem olyan lenne a magyar filmtörténet, amilyen.

 

Én e mondatok hallatán úgy éreztem magam, mintha visszaugrottam volna az időben néhány évet és az egyetemi előadóban ücsörögtem volna, figyelve a tanárnő előadását, ez az érzésem pedig jól mutatta: egy filmklub hangulatát különösen meghatározza a házigazda személye. Dr. Szilágyi Erzsébet odaadó lelkesedéssel mesélt a magyar filmtörténet egyik legendás színészéről, Révész György filmjének erősségeiről, illetve gyengeségeiről, és arról sem feledkezett el, hogy megemlékezzen a néhány nappal azelőtt elhunyt Miloš Formanról. Előadása arról tanúskodott: a Rákosligeti Filmklub közösségének tagjai nemcsak filmnézés céljából gyűlnek össze, hanem azért is, hogy többet tudjanak meg a filmművészetről. Ebben a filmklubban tehát maga a film áll a középpontban: a közönség soraiban helyet foglalva elsősorban filmtörténeti és filmelméleti szempontok szerint ismerkedhetünk a kiválasztott művel, dr. Szilágyi Erzsébet személyének köszönhetően pedig valóban úgy érezhetjük magunkat, mintha betévedtünk volna egy filmes órára, ahol új információkat szerezhetünk.


20180415_141448_600x450.png
A Kultúra.hu csapata

 

Bár egy apró és nem kimondottan nyitott közösségbe cseppentünk, remekül éreztük magunkat a Rákosligeti Filmklubban ? annak ellenére, hogy a filmet követő beszélgetés rövidsége miatt szűk baráti körünkben folytattuk az ?elemzést?. Ez a tettünk pedig jól példázza, miért olyan fontosak a filmklubok: egyrészt közösségben sokkal jobb filmet nézni, másrészt egészen különleges élmény beszélgetéssel befejezni egy filmalkotást. Aki nem hiszi, mindenképpen járjon utána! Mi ? és ezt magabiztosan állítom ? továbbra is így teszünk!

 

A Rákosligeti Filmklub április 23-án közönségtalálkozóval folytatódik: az érdeklődők Jeles András Rossz árnyék című filmjét tekinthetik meg. A vetítést követő beszélgetésen a rendező is részt vesz!

A részletek ITT találhatók.

 

Tóth Eszter