Április 15-én lesz nyolcvanöt éves Bodrogi Gyula Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes és kiváló művész, a nemzet színésze.


portre_1964_600x337.png
Bodrogi Gyula 1964-ben
Fotó: Keleti Éva

Pályája elején elsősorban karakterszerepeket játszott, de korán felfedezték komikusi tehetségét is, ettől kezdve ő lett a könnyű műfaj egyik legjellegzetesebb képviselője. Muzikalitását, kiváló tánctudását zenés-táncos darabokban kamatoztathatta.


torocsik__bodrogi_r_600x530.png
Első felesége Törőcsik Mari volt
Fotó: Keleti Éva

Emlékezetes alakítást nyújtott többek között Sardou A szókimondó asszonyság, Shakespeare Vízkereszt, vagy amit akartok, Kacsóh Pongrác János vitéz, Brecht Koldusopera, Müller Péter Szomorú vasárnap vagy Barillet-Grédy A kaktusz virága című darabjában.


halasz_judit_es_bodrogi_600x337.png
Halász Judittal Kállai István Férjek a küszöbön című vígjátékának próbáján
a József Attila Színházban. Fotó: MTI/Bartal Ferenc

torocsik_mari_kiss_manyi_bodrogi_gyula__hazassagbol_elegseges_1961_600x429.png
Törőcsik Marival és Kiss Manyival a Házasságból elégséges című darabban

voith_agi__bodrogi_gyula_600x604.png
Voith Ágival a Lulu című zenés vígjátékában József Attila Színházban 1967-ben.
Fotó: MTI/Tormai Andor
Első filmjét, a Külvárosi legendát Máriássy Félix rendezte 1957-ben, ezután szinte évente forgatott. Emlékezetes filmje volt a Házasságból elégséges, a Hattyúdal, a Húsz óra, a Tanulmány a nőkről, a Fuss, hogy utolérjenek, a Szépek és bolondok, a Hogyan felejtsük el életünk legnagyobb szerelmét?

titania__titania__avagy_a_dublorok_ejszakaja.jpg
Udvaros Dorottyával a Titánia, Titánia, avagy a dublőrök éjszakája című filmben (1988)
A kép forrása: Mafilm
A Szerencsés Dánielben megtört családapát alakított, ő volt az Idő van mogorva üdülőgondnoka, a Titánia, Titánia, avagy a dublőrök éjszakájában négyes főszerepben brillírozott, 1989-ben a svájci Vevey-i, majd 1991-ben a bulgáriai Gabrovóban is elnyerve a legjobb férfialakítás díját.
A 2000-es években is több moziban szerepelt, így például A mohácsi vész, az Üvegtigris, Magyar vándor, a Világszám! című filmekben.

hazassag_palermoban_600x399.png
Pantalone de Bisognosi szerepében Carlo Goldoni Házasság Palermóban cím? darabjában
a Nemzeti Színházban. Fotó: Mónus Márton / MTI

Arra a kérdésre, hogy 80 fölött hogy lehet bírni a munkát, ezt válaszolta: Szeretni kell. Ha nem szeretném, nem bírnám. Elfáradni persze lehet benne, sőt tud fárasztó lenni, ha például nem akar összeállni egy darab, de ráunni a színházra nem lehet.


caligula_600x400.png
I. Agrippa szerepében Székely János Caligula helytartója című drámájában a Nemzeti Színházban
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ma is fellép, a Nemzeti Színházban a Caligula helytartójában I. Agrippát, az Egy ember az örökkévalóságnak című darabban Wolsey bíborost, a Házasság Palermóban című vígjátékban Pantalone de Bisognosit alakítja.

A művészt 85. születésnapján a Nemzeti Színház nagyszínpadán gálával köszöntik.