15_eves

2019.08.14

A Müpa szervezésében szeptemberben folytatódik a Literárium és a Literárium Extra: a programsorozat egy olasz irodalmi esttel kezdődik, majd ezt követi egy hónappal később a Takács Zsuzsa-est, végül egy Tandori Dezső tiszteletére rendezett emlékműsorral zárul novemberben.

Olasz irodalmi est


Kortársi és történeti mélységében mutatkozik be az olasz irodalom a programsorozat első részében szeptember 23-án, hétfőn. A közönség személyesem ismerheti meg az egyik legjelentősebb kortárs prózaírót, Daniele Benatit és munkásságát, hiszen a művész az est vendége lesz. Közreműködik még monográfusa, Ludmann Ágnes, valamint Mátyus Norbert italianista is. Közös beszélgetésük során kitérnek majd a mai olasz irodalom legfontosabb alkotóira, műveire és irányzataira.


splatter
Puskár Krisztián
Fotó forrása: recorder.blog.hu


Kváló színészek segítségével szórakoztató ízelítőt kap a közönség az itthon is jól ismert olasz alkotók, többek között Italo Calvino, Pier Paolo Pasolini, Umberto Eco és Claudio Magris írásaiból. Puskár Krisztián kultúrtörténész, zenész a kortárs olasz zeneművészet világába kalauzolja el majd az érdeklődőket.

 

Takács Zsuzsa-est


Takacs-Zsuzsa


A sorozat második „állomásán” az idei Aegon-díjas Takács Zsuzsa és munkássága kerül központba október 28-án. Az írónő stílusában remekül ötvözi a női lélek finom rezdüléseit, az intellektus önkontrollját, nagy távlatokat felölelő képzeletvilágát a letisztult, műgonddal megszerkesztett fegyelmezett formával. Első kötete, az 1970-ben megjelent Némajáték óta mélyíti el költői nyelvét – tavalyi A Vak Remény című grandiózus kötetében összefoglalt lírája úgy szólítja és érinti meg mélyen olvasóját, hogy nem hagyja magára, hanem rámutat az elveszettség, egyedüllét mögötti erkölcsi tartás megtartó erejére. Magával ragadó, személyes költészete egyszerre gyönyörködtet, felkavar és megnyugtat. Higgadt drámaiságot közvetít, mely egyfajta kapaszkodót nyújt, segít élni, továbblépni. Verseinek „hangja” Molnár Piroska lesz, aki Szemző Tibor zenei közreműködésével tolmácsolja majd Takács Zsuzsa költészetét. Az est házigazdája, műsorvezetője Németh Gábor, rendezője Balog József.


Tandori Dezső-emlékest


tandori
Fotó: Várnagy Tibor

 

Harmadikként az idén elhunyt Tandori Dezső művészetével várják az érdeklődőket november 18-án. Tandori Dezső a kortárs magyar líra korszakos alakja volt, aki megismertette velünk a költői megszólalás korábban ismeretlen formáit. Új irányt szabott a költészetben, saját hangot teremtett. Prózaírói és műfordítói munkássága, valamint esszéi alapján is méltán tartják számon a legnagyobbak között, a Müpa emlékműsorában azonban mégis líráján lesz a hangsúly. A műsor összeállításakor kitűzött cél volt, hogy lehetőleg minden korszakból elhangozzanak fontosabb alkotások, de számos töredék, játékos opus is helyet kap. Kortárs költők és írók, közeli és kevésbé közeli barátok, pályatársak emlékeznek majd meg Tandori sokoldalúságáról és tagadhatatlan zsenialitásáról egy kerekasztal-beszélgetésen, hozzá írt vagy általa ihletett műveikkel tisztelegve előtte. Az est házigazdája Jánossy Lajos lesz, ő és Németh Gábor állították össze a műsort, a díszletért Zeke Edit, a látványért Czakó Zsolt és Oláh Gergely Máté felelnek, a rendező pedig Novák Eszter.

ArtKert_Kultura_596x90_002

BT10

2019.08.21

A kis emberek nagy írójára, Bálint Tiborra emlékeztek a X. Kolozsvári Magyar Napok nulladik napján. A Babeș–Bolyai Tudományegyetem Bölcsészkarán megtartott rendezvény házigazdája Egyed Emese volt.

szilagyi_judit

2019.08.19

Dr. Szilágyi Judit főmuzeológus, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa augusztus 20-a alkalmából a muzeális intézményekben dolgozó szakemberek kiemelkedő muzeológiai tevékenységét elismerő Móra Ferenc-díjat kapott.

irotabor_tokaj

2019.08.14

A méltán híres aszú mellett Tokaj neve hallatán a komoly hagyományokkal rendelkező írótábor is eszünkbe juthat. A ma kezdődő, augusztus 18-ig zajló Tokaji Írótábor programjainak fókuszában az első világháború és a Trianon közötti időszak elemzése áll.

Tyler Ivanoff akkor találta a kézzel írott orosz nyelvű levelet, amikor Shishmaref eszkimó falu közelében tűzifát gyűjtött. Ivanoff a levélről készített fotókat kitette a Facebook közösségi portálra, s az üzenetet oroszul beszélők fordították le. Kiderült, hogy az 1969-ből származó írás az orosz haditengerészet üdvözlete volt. Orosz újságírók megtalálták a levél eredeti szerzőjét, Anatolij Bocanyenko századost. A férfi nem is akarta elhinni, hogy ő írta a levelet, amíg meg nem látta az üzenet alatt az aláírását. Mint felidézte, 36 éves volt, amikor a levelet írta, és a Szulak nevű hajó fedélzetén szolgált.

A 90 éves holokauszttúlélő, Fahidi Éva főszereplésével készült, A létezés eufóriája című táncos dokumentumfilmet szeptember 6-án Budapesten, a Jurányi Házban vetítik. Szeptember 7-én a Sóvirág című nagysikerű táncszínházi előadást is megtekinthetik ugyanott az érdeklődők a most 93 éves Fahidi Éva és Cuhorka Emese táncművész főszereplésével. Szabó Réka egészestés dokumentumfilmje, amely a szintén általa rendezett Sóvirág próbafolyamatát követi végig, szeptember 12-től látható országosan a mozikban.

A találkozó címe A szétszóródás előtt - Irodalom és művészet 1918-1920 volt. A Nagyhordó-díjat Alföldy Jenő irodalomtörténésznek ítélték oda, Hordó-díjjal pedig Cs. Varga István irodalomtörténészt, Kántor István és Vass Tibor költőt ismerték el.

A filmművészethez való kivételes hozzájárulásáért életműdíjat kap Tim Roth a Szarajevói Filmfesztiválon, ahol mesterkurzust is tart. A brit színész játszott többek között Stephen Frears Félelem nélkül, Peter Greenaway A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott és Robert Altman Vincent és Theo című filmjében. Két Quentin Tarantino-filmmel, a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregén) címűekkel vált világhírűvé, a Rob Roy című filmben alakított gonoszért pedig Golden Globe- és Oscar-díjra jelölték. Rendezői debütjét, a Hadszíntért 1999-ben a Sundance Filmfesztiválon mutatták be és Cannes-ban, Torontóban is szerepelt.

A világ legjobb gitárosai között számon tartott Duane Allman híres, arany színű Layla gitárját 1,25 millió dollárért (366 millió forintért) vásárolták meg egy árverésen a georgiai Maconban. A nevezetes hangszert, egy 1957-es Gibson Les Paul Goldtopot a legutóbbi időkig a maconi Allman Brothers Band múzeumban őrizték.

Augusztus 28-án a világ legmeghatározóbb fesztiválja, a Woodstock ünnepli 50. évfordulóját. Az emlékévet Budapesten is ünneplik, többek között a Barba Negra Track-ben is megidézik 1969 hangulatát.

janis20

Idén 12. alkalommal rendezik meg a Zorall Sörolimpiát. A rendezvénynek augusztus 21-24. között az alsóörsi Pelso Camping ad otthont.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

Az Új magyar rapszódia című mű ősbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják. A műsor második felében a Magyar Mise hangzik el.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma