2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2019.06.25

Különleges André Kertész-kiállítás mellett filmes, színházi, zenei program is lesz június 26. és július 7. között a Petőfi Irodalmi Múzeum nyári fesztiválján.

eldobott_szerelmek


Száz éve halt meg Ady Endre, és 40 éve alakult a Balaton zenekar, ami jó alkalmat ad arra, hogy a költő és a zenekar „együtt lépjen színpadra" az első napon. Ady Endre megzenésített verseiből, valamint a zenekarra jellemző, szomorkás, sanzonos, vagy éppen rock & roll lüktetésű számaiból válogatva adnak koncertet a zenészek június 26-án.


Kollár-Klemencz László kamarazenekara másnap a teremtett világ megismerésének, az ember és természet felfedezésnek vágya által inspirált, Rengeteg című albumát viszi el a PIM-be, Ady Endre, és azt őt körülvevő jelentős nők romantikus üzenetváltásaiból, leveleiből, versekből és visszaemlékezésekből készült felolvasó színházi előadást pedig Balla Eszter, Hámori Gabriella, Trill Zsolt, Vecsei H. Miklós színművészek előadásában, Seres Tamás rendezésében láthatja a közönség Eldobott szerelmek címmel vasárnap.


kollar-klemencz-laszlo-rengeteg
Kollár-Klemencz László: Rengeteg


Július 3-án nyílik meg a PIM, a PIM-Kassák Múzeum és a PIM-Országos Színháztörténeti Múzeum gyűjteményeiből válogató André Kertész A kamera poétája című tárlat, amelyet a világhírű fotóművész születésének 125. évfordulója alkalmából rendeznek. A kiállításon 74 eredeti Kertész-fotót láthat a közönség, kiegészítve a művész leveleivel, képeslapjaival és a vele készült interjúkkal.


Az_elet_ertelme_Egypercesek_szaz_percben_R
Az élet értelme – Egypercesek száz percben


Július 4-én Az élet értelme – Egypercesek száz percben címmel Mácsai Pál színművész és Lukács Miklós cimbalomművész estjére kerül sor, amely az emberekben lévő és a körülöttük nem változó banális vagy groteszk dolgokra irányítja a figyelmet Örkény István örökzöld novelláin keresztül.


A PIM kertmozijában július 5-én Szász János Ópium –Egy elmebeteg nő naplója című filmjét vetítik, előtte Kovács Gellért és a rendező beszélgetésére is várják a közönséget.


Szasz_Janos_Opium_Egy_elmebeteg_no_naploja
Szász János: Ópium –Egy elmebeteg nő naplója


A fesztivál záróakkordjaként Chanson Elysée címmel Csemer Bogi és Kárász Eszter sanzonestjére kerül sor, akik ismert és ritkán hallott, sokat énekelt és újraértelmezett, klasszikus és modern francia sanzonokat játszanak majd.

Ady_Endre_
2019.07.15

Ady gondolatai kortárs megfogalmazásban, műfaji megkötöttség nélkül: verseken, képeken kívül versszínházi előadásokat, mozgásművészeti produkciókat, megzenésített verset tartalmazó videoklipeket is vár a Magyar Alkotóművészet Nonprofit Kft. most meghirdetett, ADY100 – Ady arcai című pályázata. Mirtse Zsuzsa művészeti tanácsadóval arról is beszélgettünk, tud-e még nekünk ma újat mondani az egy évszázaddal ezelőtt elhunyt költő.

Sarkozi_5

2019.07.12

„Mindazonáltal a leveleibe mindig beleszőtt egy-egy jó történetet, egyszer például azt, hogy ő nyerte meg a második világháborút” – mondja Sárközi Mátyás író. Nemrég kiadott Margit című könyve Vészi Margit életét dolgozza fel. Vészi személyiségéről, élete fordulópontjairól és egyéb érdekességekről is beszélgettünk vele.

Hay_Janos

2019.07.12

„Amikor kisgyerekként felvetődött bennem, hogy írónak is lehetne lenni, kitalálni világokat és felépíteni, a szüleim kicsit lököttnek néztek. Sarabolás, krumplitöltés vagy épp kapálás közben ez tényleg abszurdnak látszott” – mondja Háy János író, költő, a Kik vagytok ti? című rendhagyó irodalomtörténeti könyv szerzője. A magyar irodalom konzervativizmusáról, a női szerzők helyzetéről és a könyv fogadtatásáról is beszélgettünk vele.

Az Európai Űrügynökség vezetője speciális örökségvédelmi státuszt és védettséget biztosítana a jövőbeni látogatók és Hold-missziók által okozott károktól a Nyugalom tengerén annak a helynek, ahol 50 éve, 1969. július 21-én az első ember a Holdra lépett.

Paul McCartney musicalt ír Az élet csodaszép című 1946-os filmből. A 77 éves zenész először dolgozik színpadi musicalen, Frank Capra fekete-fehér filmdrámáját dolgozza át, amelyben egy öngyilkosjelöltet megment az őrangyala. A musical 2020 végén debütálhat Bill Kenwright producer szerint, aki korábban a Blood Brothers és a József és a színes, szélesvásznú álomkabát című musicaleket vitte el a londoni West Endre. A musical szövegkönyvén a Billy Elliot és Elton John életrajzi filmje, a Rocketman forgatókönyvírója, Lee Hall dolgozik, a dalszövegeket McCartneyval együtt írják.

A július 24. és 27. közötti szakmai konferencián mintegy kétszáz hazai szakember vesz részt. A négynapos országos szakmai találkozó fő témái között szerepelnek a várostervezés és örökségvédelem időszerű feladatai, a nép építészettel, benne a kastély- és várprogrammal összefüggő kérdések, a természetvédelem és a nemzeti parkok haza helyzetének áttekintése. A találkozó keretében tartják meg a Város- és Faluvédők Szövetségének közgyűlését a Református Kollégium Oratóriumában, a résztvevők emellett kirándulásokon ismerkedhetnek meg Debrecen, a bihari térség, Hajdúböszörmény és Hortobágy természeti és épített értékeivel.

Eddig nem ismert összecsapásra utalnak azok a leletek, amelyeket a csatamezőn, a szövetséges erők egykori tábori kórházának helyszínén először végzett ásatásokon tártak fel a régészek. Waterloonál Napóleon francia serege ütközött meg a szövetséges brit, németalföldi, német és porosz csapatokkal. Az egykori tábori kórház helyszínén amputált végtagok maradványaira bukkantak, továbbá puskagolyókat és egy francia ágyúgolyót is találtak. A szakértők szerint az amputációkat az egykori Mont-St-Jean tábori kórház orvosai végezték.

Kilencvenéves korában elhunyt Heller Ágnes Széchenyi-díjas filozófus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a New York-i New School for Social Research professor emeritusa. Fő kutatási területe az etika és a történetfilozófia volt. Pályája kezdetén munkáit a marxizmus és az újbaloldali gondolkodás jellemezte, később inkább posztmodern szempontból értelmezte az etikát és a modern világot, új megközelítési lehetőségeket kínált fontos társadalomelméleti problémák megoldásához. Magyarul megjelent munkái közül kiemelkedik A reneszánsz ember (1967), a Portrévázlatok az etika történetéből (1976), Az igazságosságon túl (1987), A történelem elmélete (2001), A „zsidókérdés" megoldhatatlansága (2004). 1998-ban Bicikliző majom címmel jelent meg interjú-önéletrajza, 2009-ben Rózsa Erzsébet monográfiát írt róla Se félelem, se keserűség címmel.

Szombaton kezdődik a 33. Nemzetközi Muzsikustábor, Verseny és Művészeti Fesztivál Balassagyarmaton. A Zene határok nélkül elnevezésű, július végéig tartó tábor keretében nyolc hangversenyt is adnak a hallgatók és a művésztanárok. A Kárpát-medencéből, Franciaországból és Kínából érkező negyven hallgató a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában öt szakon képezheti magát tovább a táborban.

zene-balassagyarmat-2019

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

Idén harmadik alkalommal indul útnak a Sziget Cruisin' Partyhajó, egy igazi bulikülönlegesség a Szigeten kívül, de mégis a fesztivál részeként!

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma