15_eves

2019.07.22

Először rendezik meg a Budapesti Illusztrációs Fesztivált a Graphifest keretében október második felében. A cél a hazai illusztrációs művészetek megújítása. A legjobb pályaműveket a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) és a Magyar Képzőművészeti Egyetemen állítják ki.

Szanto_Piroska
Szántó Piroska könyvillusztrációja
Szász Imre: Kisanna erdőországban című könyvéhez


„Magyarországon méltatlanul kevés szó esik a könyvillusztrációról, pedig az egyenértékű lehet az irodalmi szöveggel" – mondta Demeter Szilárd, a PIM főigazgatója a hétfői sajtótájékoztatón.


Herbszt László grafikus, a fesztivál művészeti vezetője szerint a hazai gyermekillusztráció világszínvonal-közeli, de a kortárs felnőtt szépirodalmi illusztrációk presztízsét erősíteni kell. Mint felidézte, a hazai illusztráció a rendszerváltásig erőteljes vonulatot jelentett, azt követően azonban a dolog megszakadt, a felfelé ívelő szakasz a kétezres évek első felében indult meg újra, de leginkább csak a gyermekillusztrációk tekintetében.


otthon_02
A Szép Magyar Könyv 2018-as versenyén Rofusz Kinga: Otthon című könyve nyert
az Év Illuszrtrátora kategóriában


Révész Emese művészettörténész kiemelte: az Első Budapesti Illusztrációs Fesztivál október 16-tól 30-ig fog tartani, és egyéves előkészítő munka előzte meg. Magyarországon Miskolcon, Győrben, Salgótarjánban és Békéscsabán is tartanak grafikai biennálét, de egyik sem foglalkozik a kortárs illusztráció bemutatásával – tette hozzá.

Mint elhangzott, a fesztiválra kiírt pályázat egyik fontos célközönsége a fiatal hazai grafikus színtér, a másik pedig a kiadók, amelyeket arra szeretnének ösztönözni, hogy végre megjelentessenek felnőtt irodalmi illusztrációs köteteket.


Aranyrajzszog_dijazottak
Az 2018 évi Arany Rajzszög-díjazottak


A PIM és az Aranyrajzszög Társaság közös, nyílt pályázatát négy kategóriában írták ki: fikciós gyermek- és felnőtt szépirodalom; nem fikciós, természettudományos jellegű illusztrációk; kötött szépirodalom; valamint szöveg nélküli képkönyvek kategóriában várják a műveket augusztus 30-ig. A pályamunkákból válogatott tárlatokat a Magyar Képzőművészeti Egyetem Barcsay-termében, valamint a PIM-ben láthatja majd a közönség.


A kötött szépirodalom kategóriában három, idén évfordulós alkotó, a száz éve elhunyt Ady Endre és Csáth Géza, valamint a negyven éve elhunyt Örkény István műveihez kapcsolódó pályaműveket várnak, a legjobb alkotásokból a PIM-ben rendeznek kiállítást.


Reber
Réber László illusztrációja egy Örkény-egyperceshez


„1957-ben és 1977-ben is rendeztek kiállítást a Petőfi Irodalmi Múzeumban Ady-művekhez kapcsolódó illusztrációkból, most a jelen olvasatára vagyunk kíváncsiak. A Csáth-jubileumon jelenleg is van egy kiállítás a PIM-ben, az ő munkássága nagyon alkalmas arra, hogy általa 21. századi tartalmakat közvetítsünk képileg is. Örkény könyvei eleve összekapcsolódtak a kortárs grafikával, gondoljunk csak Réber Lásló rajzaira az egypercesek mellett" – sorolta Révész Emese.


Herbszt László megjegyezte, hogy Csáth Géza „crossover figura" volt, hiszen nemcsak író volt, hanem orvos, zeneszerző és naplóit maga illusztrálta. Úgy vélte, Adyt aktualizálni kellene, itt az ideje, hogy gondolatai, világa az illusztrációkban 21. századi módon jelenjen meg.


csath-geza-rajz
Csáth Géza rajza


A világhírű francia illusztrátor, Serge Bloch vezette szakmai zsűri által legjobbnak ítélt, első három helyezett alkotást a PIM megvásárolja gyűjteménye számára.

A fesztivál keretében olasz, szlovák, cseh és japán illusztrátorok munkái is láthatóak lesznek, workshopokat is rendeznek. A tervek szerint a tárlatok anyaga magyarországi vidéki nagyvárosokban és a külföldi magyar intézetekben vándorkiállításon fog megjelenni, kétnyelvű katalógus kíséretében.


Demeter Szilárd a sajtótájékoztatón elmondta azt is, hogy a PIM-ben 2020-tól elindulhat egy gyermekirodalmi központ.


Az első Budapesti Illusztrációs Fesztivál pályázatának technikai részetei a www. aranyrajzszog.hu oldalon találhatók.

 

Forrás: MTI

ArtKert_Kultura_596x90_002

BT10

2019.08.21

A kis emberek nagy írójára, Bálint Tiborra emlékeztek a X. Kolozsvári Magyar Napok nulladik napján. A Babeș–Bolyai Tudományegyetem Bölcsészkarán megtartott rendezvény házigazdája Egyed Emese volt.

szilagyi_judit

2019.08.19

Dr. Szilágyi Judit főmuzeológus, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa augusztus 20-a alkalmából a muzeális intézményekben dolgozó szakemberek kiemelkedő muzeológiai tevékenységét elismerő Móra Ferenc-díjat kapott.

irotabor_tokaj

2019.08.14

A méltán híres aszú mellett Tokaj neve hallatán a komoly hagyományokkal rendelkező írótábor is eszünkbe juthat. A ma kezdődő, augusztus 18-ig zajló Tokaji Írótábor programjainak fókuszában az első világháború és a Trianon közötti időszak elemzése áll.

Tyler Ivanoff akkor találta a kézzel írott orosz nyelvű levelet, amikor Shishmaref eszkimó falu közelében tűzifát gyűjtött. Ivanoff a levélről készített fotókat kitette a Facebook közösségi portálra, s az üzenetet oroszul beszélők fordították le. Kiderült, hogy az 1969-ből származó írás az orosz haditengerészet üdvözlete volt. Orosz újságírók megtalálták a levél eredeti szerzőjét, Anatolij Bocanyenko századost. A férfi nem is akarta elhinni, hogy ő írta a levelet, amíg meg nem látta az üzenet alatt az aláírását. Mint felidézte, 36 éves volt, amikor a levelet írta, és a Szulak nevű hajó fedélzetén szolgált.

A 90 éves holokauszttúlélő, Fahidi Éva főszereplésével készült, A létezés eufóriája című táncos dokumentumfilmet szeptember 6-án Budapesten, a Jurányi Házban vetítik. Szeptember 7-én a Sóvirág című nagysikerű táncszínházi előadást is megtekinthetik ugyanott az érdeklődők a most 93 éves Fahidi Éva és Cuhorka Emese táncművész főszereplésével. Szabó Réka egészestés dokumentumfilmje, amely a szintén általa rendezett Sóvirág próbafolyamatát követi végig, szeptember 12-től látható országosan a mozikban.

A találkozó címe A szétszóródás előtt - Irodalom és művészet 1918-1920 volt. A Nagyhordó-díjat Alföldy Jenő irodalomtörténésznek ítélték oda, Hordó-díjjal pedig Cs. Varga István irodalomtörténészt, Kántor István és Vass Tibor költőt ismerték el.

A filmművészethez való kivételes hozzájárulásáért életműdíjat kap Tim Roth a Szarajevói Filmfesztiválon, ahol mesterkurzust is tart. A brit színész játszott többek között Stephen Frears Félelem nélkül, Peter Greenaway A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott és Robert Altman Vincent és Theo című filmjében. Két Quentin Tarantino-filmmel, a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregén) címűekkel vált világhírűvé, a Rob Roy című filmben alakított gonoszért pedig Golden Globe- és Oscar-díjra jelölték. Rendezői debütjét, a Hadszíntért 1999-ben a Sundance Filmfesztiválon mutatták be és Cannes-ban, Torontóban is szerepelt.

A világ legjobb gitárosai között számon tartott Duane Allman híres, arany színű Layla gitárját 1,25 millió dollárért (366 millió forintért) vásárolták meg egy árverésen a georgiai Maconban. A nevezetes hangszert, egy 1957-es Gibson Les Paul Goldtopot a legutóbbi időkig a maconi Allman Brothers Band múzeumban őrizték.

Augusztus 28-án a világ legmeghatározóbb fesztiválja, a Woodstock ünnepli 50. évfordulóját. Az emlékévet Budapesten is ünneplik, többek között a Barba Negra Track-ben is megidézik 1969 hangulatát.

janis20

Idén 12. alkalommal rendezik meg a Zorall Sörolimpiát. A rendezvénynek augusztus 21-24. között az alsóörsi Pelso Camping ad otthont.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

Az Új magyar rapszódia című mű ősbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják. A műsor második felében a Magyar Mise hangzik el.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma