hangf_spotify_banner_728x90

2019.02.25

A kolozsvári Vallásszabadság Házában mutatták be az EXIT kiadó gondozásában megjelent, Erdélyi srácok című könyvet, amely az erdélyi 1956-os eseményeket tárja az olvasók elé a megtorlást elszenvedő túlélők történetein keresztül. A kötet bemutatójáról a transindex.ro számolt be.

magazin_27672


Az oral history módszerével készített interjúk 32 élettörténetet mutatnak be, amelyek mentén az olvasó bepillantást nyerhet a fogvatartottak börtönéveibe is.A magyarországi 1956-os forradalom csak a kiváltó ok volt, hangzott el az Erdélyi srácok című


A Benkő Levente, Papp Annamária és Víg Emese által szerkesztett Erdélyi srácok a Volt egyszer egy ’56 című könyv folytatása. A könyvbemutatón Lönhárt Tamás történész, a BBTE docense elmondta, az erdélyi magyarok küzdelme nem golyókkal történt, hanem szavakkal, tettekkel, megnyilvánulásokkal, koszorúval, verssel és színdarabbal.


„Nem lőttünk senkire, mégis megvolt a mi ’56-unk. Van egy magyarországi ’56, ami erőt mutatott, és van egy romániai, ami összeért, és magyar közösségi élményt alkotva a románok számára is ihletet jelentett” – mondta.


71852_56


Benkő Levente arról beszélt, hogy a könyvben azoknak az ellenállóknak az emlékeit akarták megmenteni és az olvasók elé tárni, akik nagy valószínűséggel sosem fogják leírni a visszaemlékezéseiket, így a könyv egyik alapvető célja az értékmentés.


A túlélőkkel készített interjúkból kiderül, hogy a megtorlás során hogyan zajlottak a vallatások, a börtönévek, és hogy a Duna-menti kényszermunkatáborban milyen volt a fogvatartottak élete.


A kötet az 1956-os forradalom és az erdélyi ’56 kapcsán egy olyan történetet jár körül, amelynek kezdete ’56 november 1-ét megelőzően egy évtizeddel korábban kezdődött, 1946-ban.


Az ’56-ról szóló Erdélyi srácok kötetéből az is kiderül, hogy az erdélyi ’56 tekintetében a magyarországi szabadságharc csak kiváltó indok volt. „Ami a valós alapja volt a Romániában zajló eseményeknek, az a kisebbséget ért sérelem, amely elérte a magyar kisebbség tűréshatárát” – mondta Lönhárt Tamás.


A könyv 32 élettörténetet és 86 regionális kistörténet mutat be a könyv, melyben az 1956-os események kapcsán csoportokra osztották a túlélőkkel folytatott beszélgetéseket.

A szerkesztők elmondták: a könyv a biztosítéka annak, hogy tovább élnek azok a történetek, amelyeket elődeink megéltek és elmeséltek nekünk.


Forrás és fotók: transindex.ro

Erzekeny_terek_Kultura_banner_596x90

szodemeter-templom-kolcseyemlekhaz

2019.05.26

A partiumi Sződemeteren szombaton ünnepélyesen felavatták a magyar állami támogatással felépített Kölcsey Ferenc-emlékházat és a román vallásügyi államtitkárság támogatásával felújított református templomot.

Szalkai-kodex_hasonmas_kiadasa

2019.05.25

A mohácsi csatamezőn elesett Szalkai László (1475–1526) esztergomi érsek 1490 körül készített iskolai jegyzeteiből álló kódex hasonmás kiadását mutatták be pénteken Esztergomban. Az esztergomi gyűjteményben őrzött kötet fakszimile kiadása az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár és a Sárospataki Római Katolikus Gyűjtemény közös gondozásában jelent meg.

otthon_R

2019.05.25

A szülő a gyerekkönyvek hatalmas kínálata láttán joggal gondolhatja, hogy az ideális könyv megtalálása majdhogynem lehetetlen, fáradságos vállalkozás. Ebben segíthet, hogy időnként szakmai listákat készítenek – a Gyermekirodalom.hu oldal nemrég hozta nyilvánosságra az idei Top50-es listáját. Erről választottunk öt kiemelkedő könyvet.

Slam Poetry Showcase produkciót mutat be három erdélyi slam poetry bajnok a kolozsvári Planetáriumban május 30-án. A Bajnokon Legalja névvel fémjelzett rendezvényen fellép majd André Ferenc, aki 2013-ban, Horváth Benji, aki 2014-ben és Vass Csaba, aki 2018-ban nyert Erdélyi Slam Poetry Bajnokságot. A belépés ingyenes.

A május 29-én tartandó tanácskozás célja, hogy a 2014 óta létező, a magyarországi színházi nevelési képzések között egyedülálló drámainstruktor szak eddigi eredményeit felmérje, valamint lehetséges fejlődési irányait a korábbi és jelenlegi osztályok közreműködésével, tanáraik és a szakma képviselőinek részvételével megvitassa. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Bővebb tájékoztatás itt érhető el.

Május 29-én este héttől tartják az Irodalmi Jelen díjátadó gálaestjét a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Fellépnek többek között: Böszörményi Zoltán, Demeter Szilárd, Dobozi Eszter, Nagy Zsuka, Nádasdy Ádám, Rakovszky Zsuzsa, Orbán János Dénes, Sántha Attila, Szőcs Géza, Vörös István, Zsille Gábor. Az est kiemelt meghívottja és társművésze: Várnagy Andrea zongoraművész.

Perl János képeiből nyílt tárlat a Magyarság Házában, melyen megelevenednek Kárpátalja történelmi emlékhelyei, köztük a munkácsi vár, a Vereckei Emlékmű, a természeti kincsek, a hagyományos népi mesterségek űzői, így a szövőnő, a bodnár, a borász, a bőrdíszműves, a fazekas. A tárlaton a fotók mellett szerepelnek a régió híres kézműves termékei, a salánki hordó, a csörögefánk, a Hidi-kerámia, a beregi szőttes, a salánki viaszos tojás is. A rendezvény az Értékek vonzásában programsorozat része, amelyben az intézményben bemutatják a határon túli magyar tájegységek néprajzi és népművészeti kincseit.

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete május 27-én hozza nyilvánosságra a kortárs magyar irodalmi műveket és eseményeket bemutató weboldalát (www.mmalexikon.hu) a Pesti Vigadóban. A Magyar irodalmi művek és események 1956–2016 című kutatási program 2018-ban indult, és várhatóan 2021-re nyolcszáz szócikkben dolgozza fel a magyar irodalom hatvan évét.

Május 30. és június 2. között rendezik meg az ELEVEN Tavasz utcafesztivált a Bartók Béla úton, ahol izgalmas művészeti programokkal, kiállításokkal, koncertekkel és workshopokkal várják az érdeklődőket.

eleven_tavasz

Leonidas Kavakos görög hegedűművész karmesterként is sikeres, most erről az oldaláról is bemutatkozik a Budapesti Fesztiválzenekar közönségének május 31-én, június 1-én és 2-án a Zeneakadémián. Nemcsak a karmestere, a szólistája is különleges lesz hangversenyüknek, Gautier Capuçon csellóművész.

Színházi előadások, koncertek, kreatív művészeti játékok és gyermekeknek szóló programok is szerepelnek a vácrátóti ArtBorétum Feszten, amelyet május 31. és június 2. között első alkalommal rendeznek meg.

Május 29-én, szerdán a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében Görgei Artúr alakjairól beszélgetnek. Ezekről a kérdésekről fog beszélgetni Varga Benedek főigazgató, Mácsai Pál színész, Görgey Gábor rendező és Sirató Ildikó, az OSZK Színháztörténeti Tárának vezetője.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma