NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2012.08.30

A Márai-program könyvkiadókat és könyvtárakat támogató pályázatának folytatására tett javaslatot a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE): az elképzelés szerint a pályázat kiírója az NKA Könyvkiadás Kollégiuma évi 400 millió forintos kerettel hirdetné meg a magyarországi és határon túli kiadókat megszólító Márai-pályázatot.
 Zentai Péter László
(MTI) Az MKKE csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Zentai Péter László, a szervezet igazgatója elmondta, hogy a pályázat újraindításával nem kívánják kiváltani, hanem kiegészítenék a Könyvkiadás Kollégium többi támogatási rendszerét, pályázati kiírásait.
    
Elképzelésük szerint a Márai-pályázaton a kiadók egy évnél régebbi könyvvel nem pályázhatnának. Egy-egy kiírásban legfeljebb 800 címből álló Márai-listát alakítanának ki, a program kedvezményezettjei továbbra is a magyar szerzők művei lennének. A Könyvkiadás Kollégium által kialakított listából a magyarországi és a határon túli könyvtárak – mintegy 650 intézmény – szabadon választhatnának. A támogatási rendszer nem avatkozik be a piaci folyamatokba, az érték kiválasztódásban, a szellemi termékek versenyébe – fogalmazott.
    
Zentai Péter László felidézte, hogy az öt egymásra épülő elemből álló támogatási rendszert, a Márai-programot 2006-ban dolgozták ki. A program másfél éve valósult meg az NKA rendszerén és felügyeleti hatáskörén belül. Legfajsúlyosabb eleme a minőségi könyveknek a könyvtárak állománybeszerzésén keresztül való támogatása. Kiemelte, hogy a Márai-program alapvető elképzeléseit soha senki nem tudta megkérdőjelezni.
    
"Sokrétű, gazdag választékot és demokratikus kiválasztást jelentő program, amely a könyvkészítési láncolat minden szereplőjét érinti" – fogalmazott, hozzátéve, hogy a rendszerváltás óta az első olyan komplex kultúratámogatási programról van szó, amely a láncolat minden szereplőjét segíti: az alkotókat, a kiadókat, a könyvtárakat és az olvasókat is.
    
A pályázatot mindössze kétszer – 400-400 millió forintos kerettel – írták ki. A programot befejezettnek nyilvánította a Kollégium vezetője, azóta új kiírás jelent meg, amely az MKKE megítélése szerint sem demokratikusságában, sem nyitottságában nem hasonlítható a Márai-programmal. Mint az MKKE igazgatója fogalmazott, számukra elfogadhatatlan, hogy a Márai-programot egy kevésbé átlátható és kevésbé értékcentrikus programmal helyettesítsék, amely a piaci folyamatokba is értelmetlenül beavatkozik.
    
Mint elhangzott, amíg a Márai-programban a kollégium által a kiadó javaslatai alapján kialakított listából a mintegy 650 könyvtár szabadon választhatott a címek közül, a jelenlegi pályázati kiírás szerint tíztagú kuratórium választja ki – nem kész könyvek, hanem szinopszisok alapján – a támogatásra méltó könyveket, amelyeket megkapnak a könyvtárak. "A Márai-program fennmaradásához komoly szakmai érdekek fűződnek" – hangsúlyozta Zentai Péter László.
    
A sajtótájékoztatón a magyar tudományos és szakkönyvkiadás új támogatási rendszerére, valamint a pedagógusok és könyvtárosok könyvvásárlási támogatására kidolgozott szakmai javaslatokat is ismertették. Kocsis András Sándor, a MKKE elnöke beszámolt arról, hogy szakmai konszenzus alapján született javaslataikat a napokban eljuttatták egyeztetésre L. Simon László kulturális államtitkárnak. Mint mondta, a könyvszakma szempontjából is nehéz év előtt állnak; az elmúlt három évben mintegy 15 százalékos csökkenést szenvedett el a szakma.
    
Kocsis András Sándor kiemelte: a magyarországi tudományos és szakkönyvkiadás állami támogatása az elmúlt évtizedben gyakorlatilag megszűnt. Figyelmeztetett arra, hogy a magyar szaknyelv kincs, amelyet óvni kell, ezért javasolják, hogy évi 200 millió forintos támogatási kerettel a tudományos és szakkönyvpályázat az NKA nemrég felállított Könyvkiadási Kollégiuma új pályázati kiírási témája legyen. Az MKKE évente száz mű támogatására lát lehetőséget, elképzelésük szerint elsősorban új kötet kiadására lehetne pályázni.
    
A szervezet elnöke beszélt arról, hogy az állami oktatási rendszerben dolgozó pedagógusok és a könyvtárosok – akik számára a könyv munkaeszköz – jelenleg semmilyen könyvtámogatást nem kapnak. Javaslatuk az, hogy a mintegy 140 ezer pedagógus és könyvtáros könyvvásárlásaival évi legfeljebb 100 ezer forintig csökkenthesse az adóalapját. Ez a kedvezmény a pedagógusok, könyvtárosok mellett a könyvszakmát is segítené.
2012.08.31
Pénteken és szombaton egymás mellett tekinthető meg az első Magyarországon nyomtatott könyv, a Budai krónika hazánkban található mindkét példánya a Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepe alkalmából az Országos Széchényi Könyvtárban.
2012.08.31
Több évtizedes hagyományt teremt újjá Keszthely városa: szeptember első hetében újra megrendezik a Balatoni Íróhetet tizenegy fiatal irodalmár – írók, költők, műfordítók és kritikusok – részvételével.
2012.08.29
December közepén jelenik meg magyarul J. K. Rowling új, felnőtteknek szóló regénye a Gabo Kiadó gondozásában: a The Casual Vacancy, amely az Átmeneti üresedés munkacímet kapta, egy angol kisvárosban tapasztalható társadalmi feszültségekről szól.

Az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítése 22 régészeti lelőhelyet károsíthat vagy semmisíthet meg az arizonai Organ Pipe Cactus Nemzeti Parkban az amerikai Nemzeti Parkszolgálat jelentése szerint. A Sonora-sivatag ezen térségében már 10 500 éve is éltek emberek. A 15 méter magasra is megnövő kandeláberkaktuszról elnevezett nemzeti park az UNESCO bioszféra rezervátuma, melynek 48 kilométer hosszú déli határa az Egyesült Államok és Mexikó határa mentén fekszik. A tervek szerint a határfalnak mély beton- és acélalapja lesz, a szövetségi programban szerepel továbbá az eddigi utak meghosszabbítása a határ mentén és megfigyelő berendezések, reflektorok felállítása.

A spanyol hódítás előtti leleteket Tiahuanaco régészeti lelőhely romjai között, a Kalasasaya templomnál fedezték fel. Az edényeket körben helyezték el, ami arra utal, hogy feltehetően egy előkelő ember temetésekor az áldozatok bemutatásakor kerültek a földbe. Tiahuanaco a spanyol hódítás előtti birodalom szellemi és politikai központja volt. A város, amely virágkorát i. sz. 400. és 900. között élte, kis mezőgazdasági településből fejlődött birodalmi fővárossá. Romjai 2000-ben kerültek az UNESCO kulturális világörökségének listájára.

A New Yorkban élő világhírű képzőművész Tisztító című kiállítását a Kortárs Művészeti Múzeumban láthatja a közönség, Marina Abramovic pedig a jövő szombaton a múzeum előtti téren tart előadást életéről és művészetéről. A performansz műfajának királynőj" legutóbb 1975-ben állította ki műveit Belgrádban, Jugoszláviát pedig egy 1976-os amszterdami kiállítás után hagyta el, állítása szerint végleg. A szombaton megnyíló kiállításon a művész öt évtizedes munkásságának állomásait tekinthetik meg az érdeklődők videók, filmek, írások, fotók, rajzok, festmények és performanszok formájában. Marina Abramovic leghíresebb performanszainak részleteit ismert szerbiai és nemzetközi művészek adják elő újra.

A bécsi Albertina Múzeumban nagyszabású kiállítás nyílt Albrecht Dürer munkáiból. A különleges tárlat anyagát bécsi múzeumok és más európai intézmények adták kölcsön. Dürer grafikáit ritkán lehet ilyen nagy számban megtekinteni, csak elvétve rendeznek belőlük gyűjteményes kiállítást a művek megóvása miatt. Az Albertina kiállításának szíve az a száz grafika lesz, amely a múzeum gyűjteményébe tartozik, és amely Dürer halála, 1528 óta együtt maradt.

A 21 éves, londoni David Orobosa Omoregie kapta az év legjobb brit albumának járó zenei díjat, a Mercury Prize-t. Az indoklás szerint Dave Psychodrama című debütáló anyaga generációja legmerészebb rapalbuma. Idén márciusban jelent meg, vezette a brit albumlistát és eddig 130 ezer példány fogyott belőle. Dave a díjat családjának és barátainak ajánlotta, kiemelten bátyjának, Christophernek, aki gyilkosságért életfogytig tartó börtönbüntetését tölti. Az elgondolkodtató és önelemző Psychodrama megírását az a terápia inspirálta, amelyben bátyja a börtönben részesül: az elítéltek rehabilitációját a múltjukra épülő szerepjátékkal segítik. Az 1992 óta minden évben odaítélt díj 25 ezer fonttal (9,1 millió forint) jár együtt.

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

Jatekmustra

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma