2009.06.04

A csemegepultos naplója címmel jelent meg Gerlóczy Márton legfrissebb regénye; a 80. Ünnepi Könyvhéten debütáló könyvet, amelyben a fiatal író saját, húsokban és humorban gazdag élményeit osztja meg az olvasóval, a Hold utcai vásárcsarnokban mutatták be.
 Gerlóczy Márton
(MTI) - Mint azt Gerlóczy Márton a helyszínen elmondta, mindig is ki akarta próbálni, hogy milyen lehet piacon dolgozni. Két évvel ezelőtt pedig adta magát a lehetőség, hogy elhelyezkedhetett egy budapesti csarnok csemegepultjánál. "Igazából nagyon untam magam otthon, ki akartam mozdulni, így pont kapóra jött a csemegepultos állás. A munkát magát legalább annyira élveztem, mint azt, amikor később megírtam a regényt" - idézte fel Gerlóczy Márton, hozzátéve, hogy egy piac maga a paradicsom egy író számára, hiszen itt mindenféle ember megfordul, egymást érik az élmények, és rengeteg anyagot lehet gyűjteni.
 
Gerlóczy Márton elárulta, hogy munka közben titokban készített jegyzeteket, amiket aztán felhasznált A csemegepultos naplójához. "Ez a könyv más, mint a korábbi regényeim, nem olyan éles, mint az Igazolt hiányzás, inkább a humorra épít. Egyszerűen egy szórakoztató könyvet akartam írni, ami anekdoták füzéréből áll össze" - emelte ki az író.
 
A csemegepultos naplójának egyedülálló, kalandra éhes hőse nappal a húsárut, éjszakánként pedig a női kuncsaftokat "pakolja" - a kettő párhuzamba állítását firtató kérdésre Gerlóczy Márton úgy válaszolt: "a hús maga a nő". Mint arra a szerző a regény elején, egyfajta ajánlásképp figyelmeztet is: "A könyvben szereplő nők és húskészítmények a valóságban sokkal romlottabbak.".
 
A felolvasással színesített sajtótájékoztatót stílszerűen egy húsárut kínáló csemegepult előtt tartották, az ott dolgozó hentesek többször is hozzászóltak a munkájukat érintő témákhoz. A felolvasást követően óriási, zsírban tocsogó kolbászokat és töpörtyűt szolgáltak fel, nem kis "riadalmat" okozva a jelen lévő újságírók között.
   
2012.08.31
Pénteken és szombaton egymás mellett tekinthető meg az első Magyarországon nyomtatott könyv, a Budai krónika hazánkban található mindkét példánya a Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepe alkalmából az Országos Széchényi Könyvtárban.
2012.08.31
Több évtizedes hagyományt teremt újjá Keszthely városa: szeptember első hetében újra megrendezik a Balatoni Íróhetet tizenegy fiatal irodalmár – írók, költők, műfordítók és kritikusok – részvételével.
2012.08.30
A Márai-program könyvkiadókat és könyvtárakat támogató pályázatának folytatására tett javaslatot a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE): az elképzelés szerint a pályázat kiírója az NKA Könyvkiadás Kollégiuma évi 400 millió forintos kerettel hirdetné meg a magyarországi és határon túli kiadókat megszólító Márai-pályázatot.

A kimagasló színvonalú településfejlesztési munkájáért járó Hild János-díjat pénteken adta át a Magyar Urbanisztikai Társaság a XII. kerület képviselőjének, Pokorni Zoltán polgármesternek a Hegyvidéki Urbanisztikai Konferencián.

Felháborodást keltett Horvátországban az oktatási minisztérium döntése, mely szerint lekerült az ajánlott olvasmányok listájáról Anne Frank naplója. Csütörtökön mintegy háromezren írták alá azt a petíciót, amelyben az iskolai programba való visszahelyezését követelik. A kezdeményezők úgy vélték: a holokauszt olyan téma, amelyet nem lehet mellőzni a horvát irodalmi oktatásban. A hovát oktatási miniszter a háziovasmányok listájának újragondolását ígéri.

A Magyar Írószövetség február 18-án, Jókai Mór születésnapján ünnepli a magyar széppróza napját. 18 órakor az Írószövetség klubtermében Mezey Katalin Kossuth-díjas író, az MMA irodalmi tagozatvezetője és Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke nyitja meg a rendezvényt. Az Irodalmi Magazin Jókai-számát a szerkesztők: Kondor Péter János, Molnár Krisztina és Lipp Mónika Mária mutatják be. Az év novellái 2019 című antológiát Erős Kinga kritikus, a könyv szerkesztője, valamint Bíró Gergely író, a Magyar Napló főszerkesztő-helyettese ismerteti. Közreműködik: Turi Bálint színművész és a Másik Oldal zenekar.

Narkisszosz, a görög mitológia szerint a víztükörben megpillantott képmásába beleszerető vadász portréját ábrázoló, rendkívül jó állapotban fennmaradt freskóra bukkantak egy Pompejiben folyó feltáráson. A freskó egy ókori pompeji ház átriumát díszítette. A képet abban a házban találták, ahol tavaly a görög mitológia egy másik részletét, a Léda és a hattyú történetét ábrázoló ókori freskót tártak fel, emellett tucatnyi üvegedényt, nyolc terrakotta vázát és egy bronztölcsért is találtak egy lépcső alatt. A ház feltehetően egy gazdag kereskedőé volt. Pompejit a Vezúv kitörése pusztította el az 1. században.

A Budavári Örmény Nemzetiségi Önkormányzat Pepi, Pali meg a harmonika ördöge címmel vidám mulatságot tart zenével, örmény gasztronómiai kóstolóval a Márványmenyasszony Étteremben február 17-én 16.00-kor. A XII. Örmény Nemzetiségi Napon közreműködik Kilyén Ilka színművész, dr. Tarján Balázs c. egyetemi tanár, Benkő Péter, Rusz Milán, Várady Mária színművészek és Lakatos Miklós prímás. A belépés díjtalan.

A KÉP-ÉLMÉNY kiállításhoz kapcsolódva újabb beavató tárlatvezetésen vehetnek részt a látogatók – a projektben szereplő fotográfusok közül öt alkotóval – a Capa Központban, február 18-án 18.00-kor. A workshopsorozat Múlt-jelen-jövő foglalkozásának keretében tíz magyar fotográfus működött együtt gyermekotthoni gondoskodásban élő fiatalokkal, hogy létrehozzanak adott témában legalább három fotót.

Kep-elmeny

Múzeumpedagógusok rangos szakmai rendezvényét tartják 2019. február 18-án, hétfőn a fertődi Esterházy-kastélyban.

Filmvetítéssel kezdődik vasárnap a Cziffra György Fesztivál, amely február 25-ig klasszikus zenei koncertekkel, improvizációs esttel, hangszerbemutatóval és báresttel is várja a közönséget.

Szombaton és vasárnap összesen négy koncert várja a közönséget a budapesti Festetics Palotában az MVM Koncertek – A Zongora című sorozat minimaratonján.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma