IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2009.06.04

A csemegepultos naplója címmel jelent meg Gerlóczy Márton legfrissebb regénye; a 80. Ünnepi Könyvhéten debütáló könyvet, amelyben a fiatal író saját, húsokban és humorban gazdag élményeit osztja meg az olvasóval, a Hold utcai vásárcsarnokban mutatták be.
 Gerlóczy Márton
(MTI) - Mint azt Gerlóczy Márton a helyszínen elmondta, mindig is ki akarta próbálni, hogy milyen lehet piacon dolgozni. Két évvel ezelőtt pedig adta magát a lehetőség, hogy elhelyezkedhetett egy budapesti csarnok csemegepultjánál. "Igazából nagyon untam magam otthon, ki akartam mozdulni, így pont kapóra jött a csemegepultos állás. A munkát magát legalább annyira élveztem, mint azt, amikor később megírtam a regényt" - idézte fel Gerlóczy Márton, hozzátéve, hogy egy piac maga a paradicsom egy író számára, hiszen itt mindenféle ember megfordul, egymást érik az élmények, és rengeteg anyagot lehet gyűjteni.
 
Gerlóczy Márton elárulta, hogy munka közben titokban készített jegyzeteket, amiket aztán felhasznált A csemegepultos naplójához. "Ez a könyv más, mint a korábbi regényeim, nem olyan éles, mint az Igazolt hiányzás, inkább a humorra épít. Egyszerűen egy szórakoztató könyvet akartam írni, ami anekdoták füzéréből áll össze" - emelte ki az író.
 
A csemegepultos naplójának egyedülálló, kalandra éhes hőse nappal a húsárut, éjszakánként pedig a női kuncsaftokat "pakolja" - a kettő párhuzamba állítását firtató kérdésre Gerlóczy Márton úgy válaszolt: "a hús maga a nő". Mint arra a szerző a regény elején, egyfajta ajánlásképp figyelmeztet is: "A könyvben szereplő nők és húskészítmények a valóságban sokkal romlottabbak.".
 
A felolvasással színesített sajtótájékoztatót stílszerűen egy húsárut kínáló csemegepult előtt tartották, az ott dolgozó hentesek többször is hozzászóltak a munkájukat érintő témákhoz. A felolvasást követően óriási, zsírban tocsogó kolbászokat és töpörtyűt szolgáltak fel, nem kis "riadalmat" okozva a jelen lévő újságírók között.
   

lukoviczky

2012.08.31
Pénteken és szombaton egymás mellett tekinthető meg az első Magyarországon nyomtatott könyv, a Budai krónika hazánkban található mindkét példánya a Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepe alkalmából az Országos Széchényi Könyvtárban.
2012.08.31
Több évtizedes hagyományt teremt újjá Keszthely városa: szeptember első hetében újra megrendezik a Balatoni Íróhetet tizenegy fiatal irodalmár – írók, költők, műfordítók és kritikusok – részvételével.
2012.08.30
A Márai-program könyvkiadókat és könyvtárakat támogató pályázatának folytatására tett javaslatot a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE): az elképzelés szerint a pályázat kiírója az NKA Könyvkiadás Kollégiuma évi 400 millió forintos kerettel hirdetné meg a magyarországi és határon túli kiadókat megszólító Márai-pályázatot.

A fosszíliák a dicynodonták legkevesebb hét-nyolc egyedéhez tartoznak, az emlősök ezen ősei ökörméretűek voltak. Vannak közöttük archosaurus- és más őshüllő-maradványok is, utóbbi a krokodilok őséé lehetett. A tudósok úgy vélik, hogy az 1x2 méter kiterjedésű és ugyanilyen mély terület ivóhely volt abban az időben, amikor nagy szárazság pusztított a térségben, és az állatok legyengült állapotuk miatt pusztultak el. Argentína gazdag a triász, a jura és a kréta földtörténeti korból származó fosszíliák lelőhelyeiben, olyan ősállat-kövületekre bukkantak a dél-amerikai országban, amelyek a bolygó északi részén nem fordulnak elő.

Egy antarktiszi expedíció a Viktória-föld északi részén bukkantank a kéznagyságú nyomra, mely az archosaurus nemhez tartozó állattól származik. Emellett a kutatók a Déli-sarktól mintegy 1700 kilométerre erdők megkövesedett maradványait fedezték fel. Ez arra utal, hogy 200 millió évvel ezelőtt az Antarktisz nem az a jeges kontinens volt, mint ahogyan azt ma ismerjük.

Az aranyozott, ezüst gótikus kehely, mely a talpába vésett felirat szerint egykor a diósgyőri eklézsia tulajdona volt, Luxemburgi Zsigmond idejéből származik, aki Nagy Lajos király vejeként lépett a trónra, majd német-római császárként a nemzetközi politika egyik irányítója lett. A kehely a 15. századból maradt fenn, és a miskolci Herman Ottó Múzeum gyűjteményéből érkezett a királynék várába szeptember végéig. Az ötvöstechnika, mellyel díszítették, Velencében alakult ki, magyarországi elterjedése a szoros magyar-olasz kapcsolatokkal, különösképpen Zsigmond velencei háborújával és gyakori itáliai tartózkodásával magyarázható.

Az egyelőre ismeretlen szövegek tartalmazhatják Kafka több, az író halála után befejezetlenül megjelent művének végét is, és fényt deríthetnek a világirodalom egyik legrejtélyesebb alakjára, akinek kulturális örökségére Németország és Izrael is igényt tart. A szövegekkel kapcsolatos hercehurcát akár maga Kafka is írhatta volna, annyira abszurd, hiszen egy olyan gyűjteményért folyt a harc, amelynek senki nem ismerte a tartalmát.

Csaknem 13 500 éves sírt tártak fel a dél-kínai Kuangtung tartományban, melyben egy guggoló pózban elhelyezett női holttestre bukkantak a régészek. A holttest egy 13 és 18 év közötti lányé, akinek azonban hiányzik a feje. Ez a Kínában valaha talált legrégebbi sírhely, amelyben a halottat szándékosan egy bizonyos pozícióban helyezték örök nyugalomra. A holttest különleges testhelyzetéből primitív vallásos hiedelmek megjelenésére lehet következtetni.

Az eredeti bemutató után ötven évvel újra a mozivásznon lesz látható Várkonyi Zoltán klasszikusa, a felújított Egri csillagok, amelyet nagyszombattól a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban is vetítenek.

EgriCsillagok_-586x340

Koncertek, tojásfestés, interaktív gyermekelőadás és néptáncbemutató is várja az érdeklődőket húsvétvasárnap és húsvéthétfőn az Ibolyanap elnevezésű családi rendezvényen a Gödöllői Királyi Kastélyban.

Életre kelnek a húsvéti hagyományok, változatos programok várják a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn.

A Fővárosi Nagycirkuszban húsvéti programokkal, az artistaképzősök produkciójával és új műsorral várják az érdeklődőket a húsvéti hétvégén és a cirkuszi világnapon.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma