728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2009.06.04

A csemegepultos naplója címmel jelent meg Gerlóczy Márton legfrissebb regénye; a 80. Ünnepi Könyvhéten debütáló könyvet, amelyben a fiatal író saját, húsokban és humorban gazdag élményeit osztja meg az olvasóval, a Hold utcai vásárcsarnokban mutatták be.
 Gerlóczy Márton
(MTI) - Mint azt Gerlóczy Márton a helyszínen elmondta, mindig is ki akarta próbálni, hogy milyen lehet piacon dolgozni. Két évvel ezelőtt pedig adta magát a lehetőség, hogy elhelyezkedhetett egy budapesti csarnok csemegepultjánál. "Igazából nagyon untam magam otthon, ki akartam mozdulni, így pont kapóra jött a csemegepultos állás. A munkát magát legalább annyira élveztem, mint azt, amikor később megírtam a regényt" - idézte fel Gerlóczy Márton, hozzátéve, hogy egy piac maga a paradicsom egy író számára, hiszen itt mindenféle ember megfordul, egymást érik az élmények, és rengeteg anyagot lehet gyűjteni.
 
Gerlóczy Márton elárulta, hogy munka közben titokban készített jegyzeteket, amiket aztán felhasznált A csemegepultos naplójához. "Ez a könyv más, mint a korábbi regényeim, nem olyan éles, mint az Igazolt hiányzás, inkább a humorra épít. Egyszerűen egy szórakoztató könyvet akartam írni, ami anekdoták füzéréből áll össze" - emelte ki az író.
 
A csemegepultos naplójának egyedülálló, kalandra éhes hőse nappal a húsárut, éjszakánként pedig a női kuncsaftokat "pakolja" - a kettő párhuzamba állítását firtató kérdésre Gerlóczy Márton úgy válaszolt: "a hús maga a nő". Mint arra a szerző a regény elején, egyfajta ajánlásképp figyelmeztet is: "A könyvben szereplő nők és húskészítmények a valóságban sokkal romlottabbak.".
 
A felolvasással színesített sajtótájékoztatót stílszerűen egy húsárut kínáló csemegepult előtt tartották, az ott dolgozó hentesek többször is hozzászóltak a munkájukat érintő témákhoz. A felolvasást követően óriási, zsírban tocsogó kolbászokat és töpörtyűt szolgáltak fel, nem kis "riadalmat" okozva a jelen lévő újságírók között.
   

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2012.08.31
Pénteken és szombaton egymás mellett tekinthető meg az első Magyarországon nyomtatott könyv, a Budai krónika hazánkban található mindkét példánya a Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepe alkalmából az Országos Széchényi Könyvtárban.
2012.08.31
Több évtizedes hagyományt teremt újjá Keszthely városa: szeptember első hetében újra megrendezik a Balatoni Íróhetet tizenegy fiatal irodalmár – írók, költők, műfordítók és kritikusok – részvételével.
2012.08.30
A Márai-program könyvkiadókat és könyvtárakat támogató pályázatának folytatására tett javaslatot a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE): az elképzelés szerint a pályázat kiírója az NKA Könyvkiadás Kollégiuma évi 400 millió forintos kerettel hirdetné meg a magyarországi és határon túli kiadókat megszólító Márai-pályázatot.

Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmje nyerte el a Szarajevói Filmfesztivál emberi jogi díját csütörtök este. A legjobb dolgokon bőgni kell című filmért az alkotók, Grosan Cristina rendező és Stalter Judit producer a szarajevói fesztivál szakmai programja, a CineLink Work in Progress 50 ezer euró értékű utómunkadíját nyerték el, amely a Post Republic stúdió felajánlása. Az első magyar egészestés animációs dokumentumfilm, Csáki László Kék Pelikán című alkotásának filmterve a Best Pack&Pitch díjat kapta meg. Mikulán Dávid és a Nagyi projektet jegyző Révész Bálint Kix címmel készülő dokumentumfilmtervét a Docu Talent program zsűrije díjazta. Kőrösi Máté Dívák című alkotása a 2000 eurós pénzdíjjal járó Cat&Docs elismerést kapta meg, míg Dér Asia és Haragonics Sára Egy nő története munkacímű alkotása a DOK Leipzig, a rangos lipcsei dokumentumfilm-fesztivál díját nyerte el.

A múmiát 129 évvel ezelőtt ajándékozták a Michingani Állami Egyetemi Múzeumnak. A kecsua nyelven Nustának (hercegnő) hívott hajdani kislány teste kitűnő állapotban maradt fenn, fekete copfjait mintha frissel fésült hajból fonták volna, kezei kis tollakat markolnak. Szénizotópos vizsgálatokkal megállapították, hogy a múmia a 15. század második feléből származik, ami megerősíti a feltételezést, hogy a kislányt Kolumbusz Kristóf érkezése és a spanyol hódítás előtt temették el.

Egy ódon svájci házban találtak rá a világhírű regényhez készült rajzokra, melyeket maga Antoine de Saint-Exupéry készített. Egy dohos szagú irattartó rejtette a „kincseket”, az egyiken a jóllakott kígyó látható, amely felfalt egy elefántot, de a felnőttek kalapnak látják, továbbá szerepel a légipostapapírra készült vázlatokon a kis herceg és a róka is. A mappában volt egy szerelmes levél is, amelyet Saint-Exupéry feleségének írt. A rajzok meglepően jó állapotban vannak, de egyelőre nem tudni, hogy bemutatják-e őket a nyilvánosságnak, és ha igen, akkor mikor.

A Reading közelében épülő komplexumot John McAslan építész irodája tervezi. A neves skót tervező nevéhez fűződik egyebek közt a londoni King's Cross pályaudvar és a Roundhouse előadóművészeti központ fejlesztése.

A brit főváros világhírű múzeumának nyolcmillió darabos gyűjteménye van. Ebből azonban csak 80 ezer látható kiállítva, a többi vagy az intézmény épületében, vagy két raktárépületben van London más pontján, amelyek közül a kormány az egyiket eladja. Az 64 millió fontba kerülő új komplexum munkálatainak jó részét – 50 millió fontot – ebből az eladásból fedezik, a fennmaradó részt pedig többek között adományokból. A 2023-ra elkészülő létesítményben világhírű antik szobrok és mozaikok is megtekinthetők lesznek

A szeptember 24. és 28. között első alkalommal zajló PesText – Nemzetközi Irodalmi Fesztivál Neked mit jelent a szabadság? címmel kiírt irodalmi pályázatára 201 alkotás érkezett be. A szakmai zsűri díját Halleves című verséért Izsó Zita kapta meg. A 11 műből álló shortlistre augusztus végéig lehet szavazni, hogy kiderüljön, ki lesz a közönségdíjas.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

arcus-temporum-xiii-pannonhalmi-muveszeti-fesztival

A jövő szombatig tartó rendezvényen hatvan helyszínen több mint kétszáz koncerttel, színházi előadással, filmvetítéssel és kísérőprogrammal várják a közönséget.

A gyönyörűen felújított, a XIX. század végén épült Egyedi-palotában működő Benczúr Ház Kulturális Központ megújult műsorkínálatával a budapesti kulturális élet egyik izgalmas színterévé vált. A Postakürt Alapítvány által működtetett helyszín hiánypótló és izgalmas produkcióknak, színházi előadásoknak, koncerteknek és táncházaknak ad otthont.


Negyvenhét helyszínen több mint 340 esemény lesz a 7. Vásárhelyi Forgatag elnevezésű fesztiválon, amely kortárs művészeti programokkal kezdődik pénteken és szeptember 1-ig tart Marosvásárhelyen

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma