15_eves

2019.08.13

Ha a Zsennyei Alkotóház falai mesélni tudnának, alighanem mindenki tátaná a száját a csodálkozástól. A több száz éves kastély többek között a Bezerédj és a Békássy családnak adott otthont. Itt született az első világháborúban hősi halált halt Békássy Ferenc költő is.

zsennyei_alkotohaz

A Zsennyei Alkotóház Vas megyében, Szombathelytől húsz kilométerre található, közel Zsennye faluhoz, impozáns környezetben, a középkori eredetű Bezerédj-kastélyban.

Mind a Bezerédj, mind a Békássy család meghatározó szerepet vállalt a magyar történelem nehéz időszakaiban: a 15. században élt Bezerédj György két fia, János és Zsigmond a huszitákkal szemben tanúsított bátorságukért Zsigmond királytól kaptak címert, több családtag a mohácsi csatában vesztette életét, Bezerédj Imre pedig II. Rákóczi Ferenc brigadérosa volt.


bekassy_unnep_1


A kastély kertjében áll a néhány éve újból felfedezett Békássy Ferenc költő, műfordító, katonatiszt sírhelye, aki 1915-ben vesztette életét az orosz fronton. Az 1893. április hetedikén a kastélyban született Békássy Cambridge-ben, a King’s College-ben szerzett diplomát, első verspublikációi is Angliában jelentek meg. Tagja volt az elitnek számító Apostolok társaságának, olyan nagyságok mellett, mint John Maynard Keynes és Ludwig Wittgenstein.


zsennyei_alkotohaz_2


Előbbihez – aki közgazdászként a Világbank megalapításában játszott kulcsszerepet – baráti viszony fűzte. Tehetségéről sokat elmond, hogy bár alig huszonkét évesen hunyt el, haláláról a Nyugat folyóiratban olyan költőóriások emlékeztek meg, mint Kosztolányi Dezső, Babits Mihály és Tóth Árpád.


Halála után verseit édesanyja jelentette meg magyarul, angolul pedig Virginia Woolf. 2008-ban egybegyűjtött írásait, 2013-ban szerelmes leveleit adták ki. „Méltatlanul elfelejtett, színes, zamatos költészete talán újra kiadásra kerül. Addig is, Babits tanulmánya őt emlékezetben tartja.” – írta Weöres Sándor. Cs. Szabó László jegyezte meg róla: „Nem volt akárki” – a mondat ma is megállja a helyét.


30


A kastély történetében többször is történt tulajdonosváltás, egyik korábbi birtokosa, Sennyey Károly 1838-ban tetemes kártyaadósságot okozott, ezért arra kényszerült, hogy eladja. A Bezerédjiek jelentkeztek vevőnek, később pedig hozzájuk házasodott be Békássy Ferenc apja.

Az épület a második világháború idején komoly károkat szenvedett, könyvtára és berendezése nagy része megsemmisült. 1949-ben államosították, a helyi TSZ magtárnak, raktárnak, irodának használta.


1953 nevezetes év volt a kastély életében: ekkor vették birtokba a Vas megyei képzőművészek. Kezdeményezésükre a Magyar Alkotóművészek Szövetsége próbálta meg használatra alkalmassá tenni és alkotóházzá alakítani a helyet. Bútorzatát a környező művészek gyűjtötték össze.


zsennyei_alkotohaz_4


A művésztelep első vezetője Majtényi Károly szobrászművész volt. Az ország számos pontjáról érkező alkotók fordultak meg itt, többek között Nemes Nagy Ágnes, Molnár C. Pál, Ránki György és Ágh István is. A visszaemlékezések tanúsága szerint Szokolay Sándor Vérnász című műve az épület falai közt született meg.


Érdekesség, hogy a Szeleczky Zita, Jávor Pál, Csortos Gyula, Bilicsi Tivadar szereplésével 1940-ben forgatott Sok hűhó Emmiért egyes jeleneteit az épület körül vették fel. 1986-ban


10


Presser Gábor és Stevanovity Dusan a Zsennyei Alkotóházban tervezte megírni egy televíziós mesesorozat zenéjét, azonban ez nem valósult meg, helyette viszont megszületett a nagysikerű Padlás.

2014-ben az épület a Magyar Alkotóművészet Nonprofit Kft. fenntartásába került, ezt követően a Zsennyei Alkotóház teljes felújításon esett át. A munkálatok alatt az alkotóház tetejét lecserélték, valamint az antik bútorokat restaurálták. A Munkácsy-terem átalakítása lehetővé tette, hogy zenei próbákra, kiállítások rendezésére is alkalmas tér jöjjön létre. Megújult a tizennyolc hektáros őspark, új hidakkal, padokkal, kavicsos erdei úttal téve még emlékezetesebbé a látogatással járó élményt.


20


2016-ban jelentős alakításon esett át a Műhelyház is, ennek emeleti terme közel negyven fő befogadására alkalmas, klímával ellátott konferenciaterem lett. Az alsó szinten kertes apartmanokat létesítettek, hogy minél kényelmesebbé tegyék a képzőművészek számára az alkotást. Az alkotóház szolgáltatásait nemcsak művészek vehetik igénybe: a festői környezetben álló kastély egész évben várja a vendégeket.

 

Ayhan Gökhan

Fotók Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

ArtKert_Kultura_596x90_002

_D0A7682_Copy

2019.08.21

A mese szerint Csipke Rózsika tizenhat évesen megszúrta magát, és százéves álomba zuhant: királyfik jöttek megszabadítani átkától, csókot leheltek ajkára, mindent elsöprő szerelem ébredt közöttük. A valóságban azonban csak peregtek az évek, eltelt a száz év, Csipke Rózsika felébredt, királyfi azonban nem érkezett. Rózsika pedig megértette, hogy nincs kiút, és nincs megmentő herceg sem...

cziffra_2

2019.08.21

Mit jelent cigánynak lenni? A kérdésre többféle választ is megismerhetett, aki augusztus 17-én ellátogatott a Budai várban a Mesterségek Ünnepén megrendezett A hagyományos roma mesterségek és a design című kerekasztal-beszélgetésre, ahol még a kosárfonás bűvös világáról is rengeteg érdekesség hangzott el.

agocs_2

2019.08.20

Agócs Gergely népzenész és néprajzkutató nemrég tért vissza legutóbbi, észak-kaukázusi gyűjtőútjáról. Az utazás eredményeiről, a magyar népzene sajátosságairól és a szeptember 24-i Atyai ág koncertről beszélgettünk vele.

Tyler Ivanoff akkor találta a kézzel írott orosz nyelvű levelet, amikor Shishmaref eszkimó falu közelében tűzifát gyűjtött. Ivanoff a levélről készített fotókat kitette a Facebook közösségi portálra, s az üzenetet oroszul beszélők fordították le. Kiderült, hogy az 1969-ből származó írás az orosz haditengerészet üdvözlete volt. Orosz újságírók megtalálták a levél eredeti szerzőjét, Anatolij Bocanyenko századost. A férfi nem is akarta elhinni, hogy ő írta a levelet, amíg meg nem látta az üzenet alatt az aláírását. Mint felidézte, 36 éves volt, amikor a levelet írta, és a Szulak nevű hajó fedélzetén szolgált.

A 90 éves holokauszttúlélő, Fahidi Éva főszereplésével készült, A létezés eufóriája című táncos dokumentumfilmet szeptember 6-án Budapesten, a Jurányi Házban vetítik. Szeptember 7-én a Sóvirág című nagysikerű táncszínházi előadást is megtekinthetik ugyanott az érdeklődők a most 93 éves Fahidi Éva és Cuhorka Emese táncművész főszereplésével. Szabó Réka egészestés dokumentumfilmje, amely a szintén általa rendezett Sóvirág próbafolyamatát követi végig, szeptember 12-től látható országosan a mozikban.

A találkozó címe A szétszóródás előtt - Irodalom és művészet 1918-1920 volt. A Nagyhordó-díjat Alföldy Jenő irodalomtörténésznek ítélték oda, Hordó-díjjal pedig Cs. Varga István irodalomtörténészt, Kántor István és Vass Tibor költőt ismerték el.

A filmművészethez való kivételes hozzájárulásáért életműdíjat kap Tim Roth a Szarajevói Filmfesztiválon, ahol mesterkurzust is tart. A brit színész játszott többek között Stephen Frears Félelem nélkül, Peter Greenaway A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott és Robert Altman Vincent és Theo című filmjében. Két Quentin Tarantino-filmmel, a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregén) címűekkel vált világhírűvé, a Rob Roy című filmben alakított gonoszért pedig Golden Globe- és Oscar-díjra jelölték. Rendezői debütjét, a Hadszíntért 1999-ben a Sundance Filmfesztiválon mutatták be és Cannes-ban, Torontóban is szerepelt.

A világ legjobb gitárosai között számon tartott Duane Allman híres, arany színű Layla gitárját 1,25 millió dollárért (366 millió forintért) vásárolták meg egy árverésen a georgiai Maconban. A nevezetes hangszert, egy 1957-es Gibson Les Paul Goldtopot a legutóbbi időkig a maconi Allman Brothers Band múzeumban őrizték.

Augusztus 28-án a világ legmeghatározóbb fesztiválja, a Woodstock ünnepli 50. évfordulóját. Az emlékévet Budapesten is ünneplik, többek között a Barba Negra Track-ben is megidézik 1969 hangulatát.

janis20

Idén 12. alkalommal rendezik meg a Zorall Sörolimpiát. A rendezvénynek augusztus 21-24. között az alsóörsi Pelso Camping ad otthont.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

Az Új magyar rapszódia című mű ősbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják. A műsor második felében a Magyar Mise hangzik el.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma