NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2019.08.26

Kodolányi János emléktáblájának avatása, Ady-kiállítás, előadások az 1918-1920 közötti időszakról, versszínház, fiatal ösztöndíjasok és folyóiratok bemutatkozása várta többek között az idei, 47. Tokaji Írótábor résztvevőit. Az írók, irodalomtörténészek, tanárok éves találkozóján már a közelgő félévszázados jubileumra készülnek.

TokajKodolanyi4

 

Kodolányi János (1899-1969) emléktábláját avatták az idei, 47. Tokaji Írótáborban a Millenniumi Irodalmi Emlékparkban. Kultúrát csak hittel és csodával teremthet a lélek – hangzott el a kettős jubileum alkalmából ünnepelt, világirodalmi rangú íróra emlékezve. Unokaöccse, Kodolányi Gyula költő, irodalomtörténész és Bertha Zoltán irodalomtörténész – mindketten előadói az írótábornak – méltatták személyét és életművét.

tokajBiroGergely1
Bíró Gergely író, szerkesztő

Az emléktábla-avatás mellett több más, hagyományos eseményre került sor: így a közeli Tiszaladányban, ahol népi írók tartottak találkozót 1940-ben, és amire a Tokaji Írótábor eredeteként tekint, szokásosan koszorúzásra került sor. Liszkai Ferenc polgármester köszöntőjében szólt arról, hogy ők is bekapcsolódnak a közeljövőben esedékes 50. Tokaji Írótábor megünnepléséhez, amelynek megrendezéséről a tábor megnyitóján nyilatkozatot írtak az írótábor vezetői a városvezetéssel, s melyhez időközben Miskolc is jelezte csatlakozását.


tiszaladany3
Lázár Balázs és Tallián Mariann előadása


Győri Elek festőművész kiállítását, valamint Ady és a nők című versszínházi előadást is láthatták az odalátogatók Rózsássy Barbara rendezésében, Lázár Balázs és Tallián Mariann színművészek emlékezetes előadásában.


A Látva lássanak című Ady Endre tablókiállítást Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója nyitotta meg a Tokaji Ferenc Gimnázium aulájában. Az én könyvpiacom című Ady-írást olvasta fel, illusztrálva, hogy már Adynak is gondja volt műveinek a mindenkori olvasóhoz való eljuttatásával.


Demeter_Szilard
Demeter Szilárd


Ezt követően terveiről beszélt az igazgató, irodalmi ügynökség létrehozásáról azzal a céllal, hogy az anyanyelvi kultúra segítse az identitás megőrzését, a kortárs irodalom pedig minél több olvasóhoz jusson el Kárpát-medence szerte.


A gimnázium aulájában és termekben megtartott előadások idén az 1918-20-ig terjedő időszakra fókuszáltak, Ady Endre verscímét adva mottónak: A szétszóródás előtt.


tiszaladany1
 

Mezey Katalin költő, irodalomtörténész Kassák Lajos korabeli szerepével, életével kapcsolatos kutatásait osztotta meg a hallgatósággal, L. Simon László költő, politikus pedig arra kereste a választ, hogy az 1945 utáni Rákosi és Kádár-korszakban kiemelt 133 napos proletárdiktatúra ma mennyire hat ránk, és az emlékezetpolitika hogyan változik. A szellem felszabadulása csak a jelen évtizedben történt meg Kodolányi Gyula szerint, és a fiatal nemzedék már nem a Kádár-rendszer szellemi hagyományain nőtt fel.


Illyés Mária édesapjának, Illyés Gyulának önéletrajzi ihletésű regényeit idézte fel, és több előadás hivatkozott Illyés: Kora tavasz, Hunok Párizsban és Beatrice apródjai című regényeire.


tokaj5


Kollarits Krisztina irodalomtörténész Kosztolányi Dezső: Édes Anna című, a korszakban játszódó regényéről tartott előadást, Lőrincz P. Gabriella költő, tanár Kárpátalja kulturális életére tekintett vissza.


Babits Mihályról két előadást is hallhattunk: Sárközy Péter irodalomtudós, tanár a költő Dante-fordításairól, Sebők Melinda, a Babits kritikai kiadás munkatársa a korszak megrázkódtatásai során formálódó „homo ethicus”-ról szólt.


Windhager Ákos kulturális emlékezet-kutató előadásában a Marseillaise groteszk zenei megjelenését vizsgálta Dohnányi és Kodály műveiben, és Bartóknak a Tanácsköztársaság idején írt Csodálatos mandarinjában kereste az erőszak légkörérnek zenei leképezését.


A tábor utolsó napján a tábor díját Bíró Gergely író, szerkesztő nyerte el, akit az Írószövetség elnöke, Szentmártoni János méltatott. A Nagyhordó-díjat a 80 éves Alföldy Jenő irodalomtörténész, a Kishordó-díjakat Cs. Varga István tanár, Kántor István filmrendező és Vass Tibor költő vehették át.


tiszaladany4
 

A kísérőesemények között szerepelt az idei Móricz-ösztöndíjasok bemutatkozó estje, melyet Erős Kinga irodalomtörténész vezetett, illetve a Spanyolnátha és az Ághegy folyóiratok bemutatkozása, melyet Sturm László moderált.


A Tokaji Írótábor idén is tartalmas szellemi feltöltődést adott, jó hangulatban telt, köszönhetően Papp-Für János titkárnak és segítőinek is, akik látható rokonszenvvel és szinte családtagként fogadták az idelátogató írók, költők, irodalomtörténészek régi és új nemzedékét. Felvetődött a javaslat: kerüljön be hungarikumaink közé a Tokaji Írótábor.


Csanda Mária

A fotókat a szerző készítette.

Kassak_muzeum_Gorgona_1959-1968-7530

2019.09.23

A Gorgona csoport művészekből és más értelmiségiekből álló, titkos nyilvános közösség volt a keleti és a nyugati blokk határán, Zágrábban. Munkásságukkal a hazai közönség már a Ludwig Múzeum 2017-es El nem kötelezett művészet című kiállításán megismerkedhetett, a Kassák Múzeum mostani kiállításán pedig még mélyebbre áshatjuk magunkat a csoport tevékenységébe.

mila_haugova

2019.09.23

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár 2006 óta hirdet műfordítási pályázatot, amelyre idén a szlovák Mila Haugová Magenta versének fordítását várták. A diszkrét kulturális utalásokkal teli versről, a pályázatról és a műfordítás buktatóiról a zsűri két tagjával, Haluska Veronkával és Vörös Istvánnal beszélgettünk.

PINKPONILO_1

2019.09.23

16. alkalommal rendezik meg a Design Hét Budapestet október 4. és 13. között. A rendezvény egyik leginkább várt programja a Nyitott Studiók, ahol a látogatók tizenöt vállalkozás kulisszái mögé betekintve kaphatnak képet az ötleteléstől a megvalósításig tartó munkáról.

Az eddig ismertnél sokkal komolyabb szereplője volt a hitleri propagandagépezetnek Lothar-Günther Buchheim író és műgyűjtő, A tengeralattjáró című világsikerű regény szerzője, aki a második világháború után pacifistának mondta magát – állítja Gerrit Reichert oknyomozó német újságíró. Reichertnek meggyőződése, hogy Buchheim csak a háború után változott át a nácik propaganda-szakértőjéből békeharcossá. A 2007-ben 89 évesen elhunyt szerző a háború alatt haditudósító volt, és tengeralattjárókon szerzett tapasztalatai alapján írta meg 1973-ban megjelent, több millió példányban elkelt világháborús regényét, a Das Boot-ot, amelyből 1981-ben nagysikerű film is született. A történet egy búvárhajó legénységének mindennapjain keresztül a háború kilátástalanságát mutatja be.A sikerregény magyarul 1982-ben, Bor Ambrus fordításában A hajó, 1999-ben pedig A tengeralattjáró címmel, Farkas Tünde fordításában jelent meg.

A festőművész munkáiból szerdán nyílik kiállítás a Szentendrei Régi Művésztelepen, a MANK Galériában. A válogatásban egyszerre kapnak helyet portrék és olyan fiktív helyszínek, melyek titokzatos atmoszféráját organikus formák, városképi elemek vagy sejtelmes drapériák szövik át.

A Liebling Haus – Fehér Város Központ nevű új intézmény fő feladata Tel-Aviv kiemelkedő építészeti arculatának elismertetése lesz, mivel a várost már régóta a Bauhaus iskola egyik legfontosabb centrumának tekintik az egész világon. Több mint négyezer fehér Bauhaus-épület áll a városban, amely róluk kapta becenevét, a „fehér várost". 2003-ben az UNESCO a világörökség helyszínének nyilvánította Tel-Aviv központjának Bauhaus-jellegű építészetét, a Fehér várost.

Az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítése 22 régészeti lelőhelyet károsíthat vagy semmisíthet meg az arizonai Organ Pipe Cactus Nemzeti Parkban az amerikai Nemzeti Parkszolgálat jelentése szerint. A Sonora-sivatag ezen térségében már 10 500 éve is éltek emberek. A 15 méter magasra is megnövő kandeláberkaktuszról elnevezett nemzeti park az UNESCO bioszféra rezervátuma, melynek 48 kilométer hosszú déli határa az Egyesült Államok és Mexikó határa mentén fekszik. A tervek szerint a határfalnak mély beton- és acélalapja lesz, a szövetségi programban szerepel továbbá az eddigi utak meghosszabbítása a határ mentén és megfigyelő berendezések, reflektorok felállítása.

A spanyol hódítás előtti leleteket Tiahuanaco régészeti lelőhely romjai között, a Kalasasaya templomnál fedezték fel. Az edényeket körben helyezték el, ami arra utal, hogy feltehetően egy előkelő ember temetésekor az áldozatok bemutatásakor kerültek a földbe. Tiahuanaco a spanyol hódítás előtti birodalom szellemi és politikai központja volt. A város, amely virágkorát i. sz. 400. és 900. között élte, kis mezőgazdasági településből fejlődött birodalmi fővárossá. Romjai 2000-ben kerültek az UNESCO kulturális világörökségének listájára.

Szüreti felvonulással, koncertekkel, kirakodóvásárral, borbemutatóval és négy ország férfi énekeseivel várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a 23. Európai Bordalfesztivál Pécsen és a villányi borvidék településein.

bordalfesztival.r

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma