15_eves

2019.07.15

Nehéz a Bánkitóról újat mondani ennyi év után, de talán még nehezebb lenne nem megemlíteni azokat a szembetűnő dolgokat, amelyek a fesztivált megkülönböztetik az összes többi tömegrendezvénytől. Akinél éves, kötelező programként szerepel a naptárban Bánk, pontosan tudja, mire gondolok, ha azt mondom, tószínpad, közösségépítés, aktivizmus és – az olykor jóleső, olykor bosszantó – esőillat.

het

Na igen, ebből már sejthető, hogy a Bánkitó jóval több mint szimpla zenei fesztivál. Bár a szervezők minden évben hatalmas műgonddal válogatják össze a hazai és nemzetközi underground legfrissebb arcait (szerintem ők az év 360 napján csak a lejátszási listákat bújják), éppen ilyen igényesség jellemzi a színházi előadások, performanszok, workshopok, beszélgetések repertoárját is. Az összes programra ellátogatni lehetetlen, de törekedni érdemes rá: bár a felhozatal a szélrózsa minden irányába mutat, egyértelműen közös nevező a szociális érzékenyítés, kritikus gondolkodásra sarkallás.

egy

És hál’istennek mindez nem csak a felszínen, hangzatos sajtóanyagokban valósul meg. Nyilván a fesztivál apró mérete és családiassága is okozza, de itt TÉNYLEG felsegítenek, ha elcsúszol a sárban, előreengednek a mosdónál, ha neked sürgősebb, és új sört vesznek neked, ha az előzőt kilökték a kezedből. Mintha erre a 4 napra mindenki lerázná magáról a mindennapi önzőséget és borúlátást: a közönségből család kovácsolódik, és ha fél év múlva, a tél közepén valaki bánkitós táskát lát rajtad a villamoson, tuti, hogy lesz hozzád két jó szava.

harom

A fesztivál egyik legfőbb ismérve a sokszínűség. Bár gyakran fémjelzik „alter fesztként”, gyakorlatilag minden műfajból találkozhatunk előadókkal. A Csaknekedkislány és a Mayberian Sansküllots képviseli a szövegcentrikus altert, a Platon Karataevre az indie-folk szerelmesei romantikáznak, Ricsárdgír után Viagra Boysra pogóznak a bakancsosok, Krúbin pedig csápolhatnak a rapperek.


Külön kiemelendő, hogy minden évben van 5-6 olyan külföldi húzónév, akik valami egészen újszerűt hoznak, és még a legfelkészültebbek is csak a Spotify bugyraiból ismerhetik őket. Idén ez számomra egyértelműen Saul Williams, az Elektroforez és a Gurr volt, akiket hazaérkezésem óta megállás nélkül pörgetek a lejátszási listámon. (Valódi fellélegzés a fesztiválszezonban megtalálni a következő 7 hónap háttérzenéjét.)

ot

A színházi és civil programok fókuszában a társadalmi buborékok álltak. Kiemelkedő volt A Tudás Hatalom-Mentőcsónak Egység: Cigány magyarja, melyben fiatal roma művészek avattak be saját élményeikbe, a Stereo Akt-European Freaks fókuszcsoportos színháza, melybe a bánki lakosokat vonták be, valamint a TÁP Egyperces színháza, ahol egyszerre kizárólag egy nézőre fókuszáltak. A jó hír, hogy az összes társulattal és az előadások nagyrészével Bánk határain kívül is találkozhatunk.

hat

És persze most csak a headlinereket, a rögtön szembetűnő nagy neveket említettem, ám nem feledkezhetünk meg a MOME-s és a Képzős művészek installációiról, a civil-kult beszélgetésekről, a reggeli jógaórákról, a közösségi reggelikről és a gyerekprogramokról sem. Ugyanis – bár elsősorban huszon- és harmincévesek táboroznak a tó körül – a szervezők szem előtt tartják a kisbabával érkező családok és a bánkiak közösségének igényeit is.

negy

Talán elsőre azt gondolnánk, a programok nagy része egy szűk, fővárosi, művészetekben jártas réteget céloz meg. Valójában a 70 éves nagymamámtól kezdve az 5 éves unokahúgomig bárkinek tudnék legalább 1-2 programot választani a műsorfüzetből. És tudjátok, mi a legszebb az egészben? Hogy valaki biztos felkérné egy táncra a nagyim, és a nyakába venné az unokahúgom, hogy a következő években már az unszolásom nélkül váltsanak jegyet a fesztiválra.


Takács Dalma


Fotók: Szabó R. János, Fülöp Dániel, Kiszler Dániel, Lobenwein Marcell, Várkonyi Botond, Simon Iringó, Susánszky Péter, Bencsik Atos

KAD_Kultura_596x90_002

agocs_2

2019.08.20

Agócs Gergely népzenész és néprajzkutató nemrég tért vissza legutóbbi, észak-kaukázusi gyűjtőútjáról. Az utazás eredményeiről, a magyar népzene sajátosságairól és a szeptember 24-i Atyai ág koncertről beszélgettünk vele.

tanc_dijatado_2

2019.08.19

Augusztus 20-a alkalmából Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere állami kitüntetéseket és díjakat adott át augusztus 16-án a Pesti Vigadóban. A díjazottak közül dr. Jánosi Zoltán irodalomtörténészt, szerkesztőt, ifj. Zsuráfszky Zoltán táncost és Bolvári Andrásné pingáló művészt többek között pályájukról, a néphagyomány fontosságáról is kérdeztük.

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

A filmművészethez való kivételes hozzájárulásáért életműdíjat kap Tim Roth a Szarajevói Filmfesztiválon, ahol mesterkurzust is tart. A brit színész játszott többek között Stephen Frears Félelem nélkül, Peter Greenaway A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott és Robert Altman Vincent és Theo című filmjében. Két Quentin Tarantino-filmmel, a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregén) címűekkel vált világhírűvé, a Rob Roy című filmben alakított gonoszért pedig Golden Globe- és Oscar-díjra jelölték. Rendezői debütjét, a Hadszíntért 1999-ben a Sundance Filmfesztiválon mutatták be és Cannes-ban, Torontóban is szerepelt.

A világ legjobb gitárosai között számon tartott Duane Allman híres, arany színű Layla gitárját 1,25 millió dollárért (366 millió forintért) vásárolták meg egy árverésen a georgiai Maconban. A nevezetes hangszert, egy 1957-es Gibson Les Paul Goldtopot a legutóbbi időkig a maconi Allman Brothers Band múzeumban őrizték.

A Rossz versek című film is bekerült az Európai Filmdíjra jelölhető alkotások válogatásába, ahol 31 ország 46 filmje szerepel. A következő hetekben az Európai Filmakadémia több mint 3600 tagja szavaz a filmdíj legfontosabb kategóriáinak – a legjobb európai film, rendező, színész, színésznő és forgatókönyvíró – jelöltjeiről. A jelöléseket november 9-én hirdetik ki Sevillában, a győztesekről nyolctagú zsűri dönt. A díjakat december 7-én Berlinben adják át.

Csinghaj-tibeti-fennsík legnépesebb városában, Hsziningben, a 2261 méteres tengerszínt feletti magasságon két év alatt épült meg a 28 ezer négyzetméteres létesítmény. Az akváriumban mintegy 400 vízi élőlényfajt és több mint száz szárazföldi állatot tekinthetnek meg a látogatók. A Csinghaj-tó jellegzetes pontyféléje, a Gymnocypris przewalskii mellett Oroszországból két beluga (fehér delfin), Japánból pedig nyolc palackorrú delfin érkezett a vízi parkba, ahol sarki farkasok és rókák is élnek.

Zenés színházi tehetségkutató indul általános iskolások számára az István, a király rockopera megújítására és újraértelmezésére; a jelentkezőknek a rockopera egy részletét kell előadniuk –jelentette be Szörényi Levente Kossuth-díjas zeneszerző-szövegíró, aki annak idején Bródy Jánossal közösen alkotta meg a legendás rockoperát. Az online videótehetségkutató verseny célja, hogy jobban elmélyítse az általános iskolások tudását a magyar történelemről. A jelentkezési határidő október 31., a tanárokat és a diákokat elismert művészek mentorálják a projekt során. A diákszínházi előadás a keresztény évad részeként, a trianoni megemlékezés programsorozat keretében jön létre.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

Zoltan_Maga

Az Új magyar rapszódia című mű ősbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják. A műsor második felében a Magyar Mise hangzik el.

A Magyarok kenyere program felajánlásával egy tonna lisztből készül ma Szolnokon a Kárpát-medence kenyere, amelyet idén is szétosztanak az ünnepelők között.

Az idei TÉR /// ERŐ Építészeti Nemzeti Szalon finisszázsának hétvégéjére számos tematikus programmal készül a Műcsarnok: augusztus 24-25-én kurátori tárlatvezetés, szakmai programok, családi délelőtt, továbbá társművészeti előadások várják az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma