15_eves

2019.06.10

Nem cirkuszba érkeztünk, mégis varázsdobozokkal találkozhattunk a Műtárgyak éjszakáján a Rádió- és Televíziótörténeti Kiállítóhelyen, ahol szélgéppel, hangvarázslóval, szoba méretű szintetizátorral, a régmúlt és a jelen média eszközeivel találkozhattunk. A vezetett séta során az is kiderült, hogyan kerültek a 30-as évek hangfelvételei törött karcsontok képét is őrző röntgenfelvételekre.

Varazsdobozok_tul_idon_es_teren
 

Bár a Varázsdobozok túl időn és téren cím sokat sejtetett, Kovács János tárlatvezetése során ennél nagyobb meglepetések is értek bennünket. A rádió- és televíziózás történetének végigkövetése nem csupán a műszaki fejlődés főbb állomásait mutatja be, hanem történelmi, politikai, műszaki szempontból is emel ki különlegességeket, segítségül hívva a 21. század műszaki vívmányait is.


radio_1


Tabletekkel a QR kódokat végigkövetve történelmi jelentőségű hanganyagot élvezhet az érdeklődő, köztük Scherz Ede, az első rádióbemondó szavait 1927-ből, a legendás Pluhár István közvetítését az 1936-os berlini nyári olimpia 100 méteres gyorsúszás döntőjéről Csík Ferenc győzelmével, vagy Szent-Györgyi Albert professzor első szavait a Nobel-díj elnyerése után.


radio7


A minden látogató számára biztosított tablettel bepillanthatunk a varázsdobozokba is – a QR kódokat leolvasva megjelenik az adott eszköz belseje, leleplezve ezzel működése titkát.


Szintén korunk technikája, a digitalizálás segítségével minden látogató kipróbálhatja és sikeresen szóra bírhatja a 70-es évek szobányi méretű szintetizátorát is. Kapcsolópultjának mérete, gombjainak száma vetekszik egy Szojuz űrhajóéval, ennek ellenére sokszínű hangzása, különleges hangeffektjei még a legkisebbeket is magával ragadják.


A kiállított analóg szintetizátornak köszönhetjük például az Omega együttes dalaiban felbukkanó „szélzúgást”, vagy az Emerson Lake and Palmer legendás, szinte az űrkorszakot felidéző felvételeit.


radio2


A szikratávírótól a telefonhírmondóig, Puskás Tivadar telefonközpontjától a telefonzsinóros rádió-előfizetésig, Horthy, majd később Rákosi néprádiójáig mindent megtudhatunk a rádiózás történetéről.


Kézbe vehető a Laki-hegyi adótorony kicsinyített mása is. Ennek érdekessége, hogy az I. világháborút lezáró párizsi békeszerződések előírását – az Eiffel-toronynál nem lehetett magasabb építményt emelni vesztes államban – hazánk ügyesen kijátszotta: a csúcsára szerelt, kitolható és behúzható, 30 méteres antennával tette magasabbá és ezáltal használhatóbbá az adótornyot.


radio4


Gyönyörködhetünk a Törley család számára egyedi megrendelésként elkészült hangversenyrádióban is, amely a beépített rádión és gramofonon kívül egy kezdetleges keverőpultot is magában foglalt. Intarziás díszítése, zsinóros távirányítója az 1930-as években is lenyűgöző lehetett.


Szintén remek asztalosmunkát csodálhatunk meg egy virágmintákkal berakott gramofonszekrénykében, melynek hangerejét egyszerűen a szekrényajtó kinyitásával és becsukásával szabályozták.


radio3


A rádiózás történetének előrehaladtával egyre nagyobb lett az igény, hogy a hangot rögzítsék. Lakklemezeket használtak, amelyek tartósan és kiváló minőségben archiváltak. De mint oly sok mindenbe, ebbe is beleszólt a háború. A lakkanyagot átirányították a hadiiparba, ezután használt röntgenlemezekre (!) rögzítették a felvételeket. Törött karcsontokon, ferde gerinceken őrződtek meg – sajnos nem túl jó minőségben – az 1930-as, 40-es évek rádióadásai.


A rádiózástörténethez hamarosan csatlakozott a televíziózás is, hiszen néma- és hangosfilmek, híradók már a 20. század elejétől készültek. Magyarországon egy 1954-es párthatározat döntött a televíziózás szükségességéről, 1957 május elsején sugározták az első híradót.


radio5


A kiállítóhely a televíziózás történetét egyrészt a rohamléptékben fejlődő műszaki technológián keresztül, másrészt legendás tévéadások, tévéjátékok felidézésével mutatja be. A – sokszor az egész ország által végigizgult – tévéjátékok kellékeit, díszleteit, jelmezeit állították ki, az Egri csillagok, A Tenkes kapitánya egykor az egész országot a televíziókészülékekhez szögezte.


A múlt felidézésén túl közös játékra is invitál a múzeum, egy rövid filmrészlet hanganyagát készíthetik el a látogatók kisebb csoportokban. Többek között szélgépet, ajtónyikorogtatót kell használni, és emberi párbeszédeket szinkronizálni. Hogy sikerült-e a filmrészletet hangossá varázsolni, az csak az elkészült és elvihető hanganyag otthoni meghallgatásakor derül ki.


radio8

 

A Rádió- és Televíziótörténeti Kiállítóhely minden korosztályra gondolt tematikája összeállításakor, a kisgyermekeket a mesefigurákkal – a Tévé macival, Süsüvel, Mazsolával – varázsolja el, az idősebb korosztályt nosztalgiázásra hívja, a fiatalok számára pedig az egész kiállításon használható digitális megoldások nyújtanak maradandó élményt.


Budai Kriszta

KAD_Kultura_596x90_002

tanc_dijatado_2

2019.08.19

Augusztus 20-a alkalmából Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere állami kitüntetéseket és díjakat adott át augusztus 16-án a Pesti Vigadóban. A díjazottak közül dr. Jánosi Zoltán irodalomtörténészt, szerkesztőt, ifj. Zsuráfszky Zoltán táncost és Bolvári Andrásné pingáló művészt többek között pályájukról, a néphagyomány fontosságáról is kérdeztük.

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

Korniss_szeki_asszony

2019.08.18

Megnyílt Korniss Péter Változások című fotókiállítása szombaton a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban. A kiállításba beválogatott, 1967 és 2017 között készült fényképek az elkerülhetetlen változást mutatják be.

A legjobb produkciókat és színházi teljesítményeket is díjazzák.a VIII. Magyar Teátrumi Nyári Fesztivál gáláján. Az augusztus 19-én Szarvason zajló rendezvényen köszöntőt mond Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

A kiállítást augusztus 27-én, 18 órakor nyitja meg Dr. Faludi Julianna szociológus a budapesti Mai Manó Házban. A tárlaton kiállít Sergey Prokudin-Gorsky, Balogh Rudolf, Biró Dávid, Eperjes Ágnes, Liz Nielsen és Bill Sullivan. A Három szín című kiállítást október 6-ig láthatják az érdeklődők.

A két színész Joshua Michael Stern rendező filmjében, az After Exile-ben játszik együtt. Stern nevéhez fűződik a Steve Jobsról szóló életrajzi dráma, a Jobs, valamint a Graves című televíziós sorozat is. Az új mozifilm főhőse (LaBeouf) a történet szerint éppen a börtönből szabadul, ahol rablás és emberölés miatt volt, és – szintén börtönviselt, alkoholista – apjával (De Niro) igyekszik megmenteni öccsét az övékéhez hasonló életúttól. Az igaz történeten alapuló film forgatását októberben kezdik.

Sheeran a Kraft Heinz cég megalakulásának 150. évfordulójára tervezte a speciális kiadást, amelyből csupán 150 darab készült. Az első három üveget augusztus 15-én árverezték el Londonban, az egyik 1050, a második 1100, a harmadik 1500 fontért kelt el. 104 üveg egy globális sorsolás nyereményeként kel el, a többit Sheeran és a Heinz legnagyobb rajongói, valamint múzeumok kapják meg. A befolyt bevétel egy részét a Kelet-Angliai Gyermek Hospice kapja, a többit a Heinz által támogatott gyermekélelmezési alapítványnak juttatják el.

A mongol-amerikai régészcsoport az ország északnyugati részén fekvő Hövszgöl tartomány Ulán-Úl településénél fedezte fel a több száz éves edényeket, amelyek 700-800 évre nyúlhatnak vissza. Az illetékes szerint a leletek tökéletes állapotban őrződtek meg az örökké fagyott talajban.

A Zsolnay Örökségkezelő nyárbúcsúztató ingyenes fesztiválját augusztus 23. és 25. között tartják immár nyolcadik alkalommal a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben.

molnar-jacqueline-kiallitasa-biciklismadarak

Ma van a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Csíksomlyói passiójának ingyenes szabadtéri előadása az esztergomi bazilika előtt.

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma