2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2015.06.28
Kolonics Réka

Idén harmadik alkalommal, július 2-12. között rendezik meg a ZAlaegerszegi KOrtárs Művészeti Fesztivált, amelynek programjában hét előadást láthat a Zalaegerszegre látogató közönség. A Kvártélyház Nyári Színház színpadán több mint egy hétig vendégeskednek független előadások. Gáspár Annával, a ZAKO Fesztivál szervezőjével, a Manna Kulturális Egyesület elnökével beszélgettünk.

Honnan jött az ötlet, hogy Zalaegerszegen megrendezésre kerüljön egy ilyen fesztivál?

Tompa Gábor Kornél, a Kvártélyház Szabadtéri Színház igazgatója kilencedik éve vezeti sikeresen a nyári színházat a városban. Minden évben készülnek új előadások zalaegerszegi művészekkel, de többször vendégelőadásokkal is színesítették az nyári évadot. Úgy öt éve hívott először előadást a Manna produkciói közül, így találkoztunk, majd rákövetkező évben is kaptunk meghívást. Ahogy megismertük egymás munkáját, beszélgettünk, rájöttünk, hogy nagyon sok mindenben hasonlóan gondolkozunk a színházról. Hamar megszületett az ötlet, hogy a Manna Egyesület - a független színházak képviselőjeként - egy nyári szezonban akár több előadással is megjelenhetne ezen a gyönyörű helyszínen. Tompa Gábor ötlete volt, hogy ennek egy fesztivál adjon keretet. Büszkék vagyunk rá, hogy az első két évben kizárólag saját forrásból sikerült megvalósítanunk a Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelyre mindig Gáborral közösen válogatjuk a résztvevő színházakat. Boldog vagyok, hogy ennek az együttműködésnek köszönhetően az országnak ebben a régiójában eddig ismeretlen független színházak is teret és lehetőséget kapnak a bemutatkozásra.


9F3A15151


Maga a névválasztás is érdekes…

A ZAKO rövidítés a Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztivál kezdőbetűiből áll össze. A névválasztásunk azonban Zalaegerszeg múltjára is emlékeztethet: a városban működött a híres ZA-KO Ruhagyár. Már több mint tíz éve bezárták, és az emberek nem is szívesen emlékeznek rá, ezért először gondolkodtunk is, hogy nem lesz-e rossz „íze” ennek a szónak a városban, pont a kötődés miatt. Azt hiszem, három év elteltével, már biztosan nem ezeket az emlékeket hozza elő az emberekből ez a négybetűs szó – sőt már nem csak tudják, hogy mi az a ZAKO Fesztivál, hanem várják is, hogy milyen előadásokat hozunk a Kvártélyházba a nyár közepén.


Mit érdemes tudni a Manna Kulturális Egyesületről?

A Manna Egyesület 2008-ban, tíz színházi szakember összefogásával alakult: köztük találni rendezőt, bábszínészt, súgót, asszisztenst, PR szakembert is. A színházi munka minden területéről érkeztek alkotók, akik azt mondták, hogy szükség lenne egy olyan szervezetre, amely lehetőséget nyújtana egyéni alkotóknak, hogy produkciókat hozzanak létre. A Manna jogi és gazdasági hátteret ad azoknak a független színházi csoportoknak, rendezőknek, akik nem szeretnének – vagy nem is tudnak – azért vállalkozást alapítani, hogy lehetőségük legyen benyújtani egy pályázatot, vagy befogadni egy nekik felajánlott támogatást. Persze a Manna történetében akad alkotó és társulat is, akinek a velünk készített első produkciója olyan jól sikerült, hogy aztán a következővel is hozzánk fordult, majd jöttek az újabb projektek. Amikor egy alkotócsoportnak egyértelműen van hosszú távú terve és látszik, hogy ennek köszönhetően folyamatos működésre kell berendezkedniük, akkor abban is segítünk, hogy hogyan tudnak saját szervezetet létrehozni. A Manna ilyen szempontból olyan, mint egy fészek, ahonnan elindulnak a kismadarak, csak előbb meg kell tanítani őket repülni és élelmet szerezni – és ez egy több éves folyamat. Több társulat hátterének kialakításánál és indításánál segédkeztünk, akik gyakran még mindig visszajárnak hozzánk tanácsért, segítségért. Az elmúlt évek alatt rá kellett jönnünk, hogy hiánypótló ez a tevékenységünk – nincs másik olyan szervezet, amely az előadó-művészeti terület jogi és gazdasági szabályozását ilyen mélységig ismeri és a tudását meg is osztja.


Mindemellett a Mannának saját próbaterme, színházi raktára van, rendelkezünk szinte mindennel a professzionális színházi háttér biztosításához, és folyamatosan menedzseljük is a produkciókat, egészen az utolsó előadásig kísérjük az adott darab életét. Az egyetlen, ami nincs, az az állandó játszóhely. Nincs saját színházunk, így mindig meg kell találnunk az alkalmas befogadóhelyet az éppen készülő produkciónkhoz. Emiatt egyre több színházban látni Manna produkciót.


9F3A15931


Melyek lehetnek a független színházi működésnek az előnyei?

A független színházak a kőszínházakkal szemben nagyon mobilisak. A kőszínházi produkciókat sokkal nehezebb megmozdítani, gyakran nem is alkalmasak az előadások arra, hogy más helyszínen is be lehessen őket mutatni. A független előadások előnyt kovácsolva a 'nincstelenségből' gyakran szinte díszlet nélkül is játszható produkciókat hoznak létre, ami könnyen adaptálható egy könyvtári díszterembe ugyanúgy, mint egy kis, szabadtéri színpadra. És nem véletlen, hogy a külföldi megjelenésre is több lehetőségük van: elég a Pintér Béla Társulatra, a HOPPartra vagy a Szputnyikra gondolni, akik rengeteget utaznak produkcióikkal, az Európa-szerte ismert független táncos előadóinkról nem is beszélve. Emellett fontos iránya ma a színházművészetnek az oktatással való összefonódás: nagyon sok tantermi előadás születik, számos oktatási intézménybe jutnak el a produkciók. A beavató és tantermi előadások nagy része is független 'fejlesztés' – a színházi nevelési területen dolgozó professzionális szakemberek legtöbbje független társulatokhoz tartozik. Olyan eszközöket tudunk adni a pedagógusoknak a színház által, amelyek segítségével könnyebben tudnak feldolgozni különböző problémákat a diákokkal, egyszerűbben vezetik rá őket megoldásokra vagy szembesítik őket fontos kérdésekkel.


Harmadszorra látogatnak el tehát idén független előadások Zalaegerszegre: hogy sikerült a fesztivál az elmúlt években? Hogyan fogadta az előadásokat a közönség?

Az első év inkább a kísérletezés jegyében telt. Akkor még nem tudtuk, hogyan fog reagálni a közönség, vajon nekik mit fognak jelenteni azok a címek, nevek, amelyeket fesztiválprogramban látnak. A független színházak nem arról híresek, hogy kizárólag olyan színészekkel dolgoznak, akiket a nézők egyértelműen ismerhetnek. Olyan előadásokkal kínáltuk meg őket, amelyekkel kapcsolatban nem sok fogódzójuk volt. Nagyon nagy öröm volt azonban, hogy már ezen az első fesztiválon is nyitott és kíváncsi volt a közönség. A fesztivál második megrendezésekor már jobban tudtunk a nézők igényeihez is igazodni: láttuk azt, hogy előző évben főként azok az előadások arattak sikert, amelyek a kortárs színházi világot képviselték, de emellett egyértelműen szórakoztatóak is. Igyekeztünk tehát a repertoárba olyan független, mai magyar előadásokat válogatni, amelyek a vidámságot helyezik előtérbe. Az elején még a kortárs szó is sokakat elijesztett. Most már, a harmadik évben, szerintem pontosan látják: nem baj, hogy Olt Tamás romantikus komédiáját mutatjuk be és nem Molnár Ferencét. Nem kell mindig a klasszikusokhoz visszanyúlni, érdemes nyitottnak lenni a mai szerzők műveire is – az elmúlt évek alatt bebizonyítottuk, hogy napjainkban is születnek értékes drámák és belőlük igazi figyelemreméltó színházi előadások.


Mi alapján választották ki az idei hét előadást?

Tompa Gáborral, a fesztivál igazgatójával mindig közösen ülünk le és próbáljuk összerakni a meghívottak sorát. A fő szempont természetesen, hogy kortárs magyar szerzők darabjait hívjuk meg: így idén Gerlóczy Márton, Olt Tamás munkáit és Pálfi Kata mesedarabját lehet majd látni. Van több olyan produkció is, amelyek esetében maga a társulat a szerző.Ez szintén reprezentálja ennek a területnek a működését és lehetséges irányát: nem feltétlenül egy írott műhöz nyúlnak a csapatok, gyakran improvizációk, saját történetek adják egy előadás alapanyagát. Ettől még kerek egésszé tud válni. Pelsőczy Réka darabja például egy dokumentumdráma: Réka interjúk, riportok alapján fűzte össze a szöveget, amelyből végül a Szeret…lek előadás született. Fontos szempont tehát az is, hogy minél szélesebb palettáját mutassuk meg a független előadásoknak, és az egyszemélyes produkciók lehetőséget kapjanak ugyanúgy, mint a zenés vagy drámai munkák. Reméljük idén is tovább tudjuk építeni a Zala megyeiek bizalmát, hogy a Kvártélyházban bemutatott előadások mindig a minőséget képviselik.


Részletes program: www.zakofesztival.hu

Fotó: Kállai-Tóth Anett

eden

2019.07.17

Bár a naptári időszámítás szerint már átléptük az év „mértani" közepét, aggodalomra semmi ok, ugyanis a maradék 6 hónapban is lesz még okunk moziba járnunk. Rengeteg izgalmas filmalkotást ígértek 2019-re mind hazai, mind nemzetközi fronton, mi pedig most arra vállalkoztuk, hogy összegyűjtjük a magyar mezőny legvártabb alkotásait.

joan--miro
2019.07.16

Az 1929-es év egyszerre volt válság és megújulás a szürrealisták számára: Max Ernst létrehozta első kollázsregényét, Salvador Dalí pedig csatlakozott a szürrealistákhoz. De szintén ekkor alakultak azok a csoportok, amelyek a Breton köréből kitaszítottakat gyűjtötte egybe. A Magyar Nemzeti Galéria új kiállítása erről a személyes és művészi ellentétekben gazdag évről mesél.

Ujvari_Milan_7

2019.07.16

„Elképesztő privilégium, hogy az ember folyamatosan fejleszteni tudja a tudását" – mondja Újvári Milán, egyike annak a tíz fiatalnak, akik idén Fülöp Viktor-ösztöndíjat kaptak. A 34 éves táncművész két évet töltött a Cirque de Soleil társulatában, körbeturnézta velük a világot, majd a szabadúszó létet választotta. Főként a Duda Éva Társulat munkáiban láthattuk, néhány éve pedig táncpegagógusként is dolgozik. Eközben pedig állandóan képezi magát.

2016 óta csaknem 360 ezer internet-felhasználó csatlakozott a kínai Nagy Fal helyreállítása érdekében életre hívott online kezdeményezéshez, együttesen több mint 45 millió jüannal (1,9 milliárd forint) támogatva a felújítást. A kampány célja, hogy tudatosítsa az emberekben a világörökség helyszínére fenyegetést jelentő tényezőket. Az eddig összegyűlt pénzből a Nagy Fal pekingi, valamint Hopej és Sanhszi tartománybeli szakaszait renoválják.

Három magyar filmet is műsorra tűzött a hatodik alkalommal megszervezett Ceau, Cinema! „zsebfesztivál”. A július 18. és 21. között Temesváron és Gottlob községben zajló szemle nyitófilmje az osztrák-német koprodukcióban készült Mademoiselle Paradis. A magyar filmek közül Szilágyi Zsófia Egy nap és Reisz Gábor Rossz versek című filmje is versenyben van, de levetítik Nemes Jeles László Napszállta című filmjét is. A vetítések több temesvári helyszínen lesznek, vasárnap pedig ingyen lehet filmet nézni Gottlob községben, amely a romániai vidéki települések közül az első, ahol felújított mozi van.

Az amforák feltehetően egy hajótöréskor kerültek a tengerbe, a hajóroncsot azonban még nem találták meg. A kutatók szerint a korinthoszi A-típusú amforák a Kr. e. 7. és 5. század közötti időszakból származhatnak. A korsókat orsó alakú test, magas nyak és a vállat a perem alatti nyaki részhez kapcsoló fülek jellemzik, és valószínűleg bort vagy olajat tároltak bennük. A lelet megtalálásának helyén tovább folytatják a kutatásokat, ha sikerül megtalálni a hajóroncsot, amely az amforákat szállította, az lehet az eddig fellelt legősibb hajó, amely az albán partoknál süllyedt el.

A körülbelül 4600 éves tört falú vagy kettős lejtésű dahsúri piramis egyike annak a két piramisnak, amelyet az óegyiptomi negyedik dinasztiát megalapító Sznofru fáraónak emeltek Dahsúrban, a Gízánál kezdődő memphiszi nekropolisz déli végénél. A másik az északra fekvő vörös piramis, az ősi Egyiptom első, teljes egészében megépült piramisa. A piramis megnyitása azt jelenti, hogy a látogatók bemehetnek a belsejében lévő két kamrába, ha vállalják a fáradságos utat a 79 méter hosszú szűk alagútban. Be lehet menni a mellette fekvő kisebb mellékpiramisba is, amely a feltételezések szerint Sznofru főfeleségének, I. Hotepheresznek épült.

A fogyatkozás, amely országszerte látható lesz, 66 százalékos, vagyis a holdátmérő mintegy kétharmada merül a Föld árnyékába, ami szabad szemmel is látványos jelenség. Holdkelte után pár perccel a félárnyék (penumbra) kezd ráhúzódni a Holdra. Ezt szabad szemmel még nem érzékelhetjük. A már látható változásra magyar idő szerint kevéssel 21 óra előtt számíthatunk. A részleges fázis 22:01-kor kezdődik, ekkor lép be a Hold széle a teljes árnyékba, majd fokozatosan egyre nagyobb terület változik vöröses-barna színűvé. A részlegesség a legnagyobb kiterjedését, 66 százalékot 23:31-kor éri el, ezután apránként, ahogy jött, le is vonul a teljes árnyék. A részleges fázis vége 00:59-kor lesz, így csaknem 3 órán át tartó jelenség várható.

Több mint hat héten keresztül könnyű- és komolyzenei koncertekkel, valamint családi programokkal várja a békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központ (CSAKK) a város lakosságát és a vendégeket Békéscsaba főterére, illetve a közeli központ Élővíz-csatornára nyíló stégjére.

Pribojszki_Matyas_Jumping_Matt_and_his_Combo

Július 20-án, szombaton rendezik meg a második Libegők éjszakáját; az országos rendezvényhez az idén hat helyszín csatlakozott.

Szimfonikus koncertszínházi előadáson láthatja a közönség a Légy jó mindhalálig című musicalt július 23-án és 24-én a debreceni nagyerdei színpadon. A darab élő szimfonikus zenekari kísérettel a debreceni Csokonai Színház és a Nagyerdei Szabadtéri Játékok közös produkciójában, Móricz Zsigmond születésének 140. évfordulója alkalmából kerül színre.

Július 27-én rendezik meg a 194. balatonfüredi Anna-bált, ezt megelőzően az Anna-fesztiválnak ad otthont a város, ahol prímásverseny és operagála is várja az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma