hangf_spotify_banner_728x90

2019.03.16

Március 14-től vetítik a hazai mozik az Egon Schiele osztrák festőművészről szóló életrajzi filmet A halál és a lányka címmel, utalva a festő ismert alkotására. A fiatalon elhunyt művész közel 250 festményt és több mint 2000 rajzot, egy rendkívül hatásos és egyedülálló életművet hagyott hátra.

Schiele_1
Schiele: A halál és a lányka (1915-16)
Forrás: egon-schiele.com

Bár akadémiai tanulmányokat folytatott, ez munkásságára nemigen volt hatással. A szecesszió annál inkább, az újfajta vonalvezetést, színkezelést használva hamar kikristályosodott egyéni stílusa. A film a már érett művész – ha lehet egyáltalán egy 28 éves alkotóról ezt mondani – életét, az őt ért hatásokat igyekszik bemutatni.


Megismerhetjük az örökké rajzoló fiatalembert, aki különös pózokban, szinte kitekerve, kiszolgáltatott helyzetben ábrázolja modelljeit.


Jelenet_a_filmbol
Jelenet a filmből


A film alapján két nő: húga és Wally nevű modellje, társa volt Schielére a legnagyobb hatással.


Több ismert alkotás születésének lehettek a nézők tanúi, bár a művek épp csak jelzésképpen tűnnek fel, a film nem enged hosszabb pillantást vetni a remekművekre.


egon_schiele_museum_13-1-660x330
Wally Neuzil portréja, 1912.


Bár naturalista rajzai sokakban felháborodást keltettek, sőt bíróság elé is került fiatalkorú megrontása miatt, hamar világossá vált a kortársak számára is, hogy különleges tehetségről van szó.


Miközben szembesülnie kellett azzal, hogy egy rajzát a bírósági tárgyaláson elégetik, mint pornográf terméket, már egészen fiatal korában talált támogatókat, akik megvásárolták műveit. Kiállításokra is hamar eljutottak és rendszeresen szerepeltek alkotásai.

 

schiele_2
Schiele: Fekvő női akt, 1917.
Forrás: egon-schiele.com

 

A filmben is megelevenedik első találkozása a nagy előddel, Klimttel. Schiele felkeresi a már befutott művészt, hogy megmutassa munkáit, várva az idősebb művész véleményét. Ám az válasz helyett csupán azt kérdezi, hogy melyik művét adja el neki.


Klimt többször felbukkant az életében, mindig támogatta fiatal kollégáját, akár ügyvédre, akár modellre volt szüksége.

 

schiele_4
Jelenet a filmből


A film címe egyik főművére és annak születési körülményeire utal, egyben a művész leggyakoribb témáit nevezi meg: a nőket és a halált. A halál rendkívül meghatározó élmény volt számára, hisz kamaszkorában halt meg szeretett apja. Festményeit áthatja az elmúlás borúja, alakjai megtörtek, szomorúak. Színhasználata is ezt tükrözi, jellemzőek a barna színek, sötét árnyalatok.


Egon_Schiele_-_Self-Portrait_with_Physalis_-_Google_Art_Project-1185x960
Önarckép lampionvirággal, 1912
Forrás: Google Art Project


Göcsörtös vonalvezetése, különleges pózai, alakjainak nagy, szomorú szeme a szó szoros értelmében nem „szép" , inkább emlékezetes alakokat eredményeznek.


A film az eseményeket inkább csak jelzi, akárcsak a műveket: nem merül bele a részletekbe, továbbgondolkodásra sarkallva a nézőt. Hiányérzettel állunk fel, és talán pont ez a cél: hogy hazatérve elmélyedjünk az osztrák művész különleges képi világában.


Budai Kriszta


Nyitókép: Uránia Nemzeti Filmszínház

Erzekeny_terek_Kultura_banner_596x90

Rodolfo-felesegevel-1940

2019.05.27

Rodolfo nagy történelmi változások idején élt, de minden helyzetben megtalálta a módját, hogyan szórakoztassa a közönségét: a háború előtti pesti revüben, a munkaszolgálatosok között vagy a lebombázott fővárosban. Hitt abban, amit csinált, és szenvedélyesen szerette a bűvészetet. Az ő életművét dolgozza fel a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Vigyázat, csalok! című vándorkiállítása, amelyen egy 1941-ben róla forgatott, csak nemrég előkerült film is látható.

Waliczky_Velence_res

2019.05.27

Miért jelentős lépés, hogy Waliczky Tamás, a hongkongi egyetemen oktató újmédiaművész képviseli Magyarországot az 58. Velencei Biennálén? Hogy érzené magát egy konzervatív ízlésű kiállításlátogató a kortárs képzőművészet egyik legjelentősebb fesztiválján? Miért nyerhette meg az Arany Oroszlán-díjat idén Litvánia egy látványos operaelőadással? Erről is kérdeztük Ferenczy Bálint Londonban élő művészet- és fotótörténészt, az Initio Fine Arts Gallery alapítóját, akivel Velencében találkoztunk.

margit2_R
2019.05.26

Van egy hely, ahol 0-99 éves korig mindenki játszhat. Nem szólnak rá, ha rosszalkodik, kiabálhat, sírhat, nevethet, énekelhet, táncolhat. Nincs olyan ember Budapesten, akinek legalább egy ismerőse ne járt volna ide: ez a Margit. Földessy Margit színésznő hétfőtől vasárnapig játszik a gyerekekkel, tinédzserekkel saját játszóterén, a Szindra Stúdióban a Marczibányi Téri Művelődési Központban. Vele beszélgettünk gyereknap alkalmából.

Slam Poetry Showcase produkciót mutat be három erdélyi slam poetry bajnok a kolozsvári Planetáriumban május 30-án. A Bajnokon Legalja névvel fémjelzett rendezvényen fellép majd André Ferenc, aki 2013-ban, Horváth Benji, aki 2014-ben és Vass Csaba, aki 2018-ban nyert Erdélyi Slam Poetry Bajnokságot. A belépés ingyenes.

A május 29-én tartandó tanácskozás célja, hogy a 2014 óta létező, a magyarországi színházi nevelési képzések között egyedülálló drámainstruktor szak eddigi eredményeit felmérje, valamint lehetséges fejlődési irányait a korábbi és jelenlegi osztályok közreműködésével, tanáraik és a szakma képviselőinek részvételével megvitassa. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Bővebb tájékoztatás itt érhető el.

Május 29-én este héttől tartják az Irodalmi Jelen díjátadó gálaestjét a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Fellépnek többek között: Böszörményi Zoltán, Demeter Szilárd, Dobozi Eszter, Nagy Zsuka, Nádasdy Ádám, Rakovszky Zsuzsa, Orbán János Dénes, Sántha Attila, Szőcs Géza, Vörös István, Zsille Gábor. Az est kiemelt meghívottja és társművésze: Várnagy Andrea zongoraművész.

Perl János képeiből nyílt tárlat a Magyarság Házában, melyen megelevenednek Kárpátalja történelmi emlékhelyei, köztük a munkácsi vár, a Vereckei Emlékmű, a természeti kincsek, a hagyományos népi mesterségek űzői, így a szövőnő, a bodnár, a borász, a bőrdíszműves, a fazekas. A tárlaton a fotók mellett szerepelnek a régió híres kézműves termékei, a salánki hordó, a csörögefánk, a Hidi-kerámia, a beregi szőttes, a salánki viaszos tojás is. A rendezvény az Értékek vonzásában programsorozat része, amelyben az intézményben bemutatják a határon túli magyar tájegységek néprajzi és népművészeti kincseit.

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete május 27-én hozza nyilvánosságra a kortárs magyar irodalmi műveket és eseményeket bemutató weboldalát (www.mmalexikon.hu) a Pesti Vigadóban. A Magyar irodalmi művek és események 1956–2016 című kutatási program 2018-ban indult, és várhatóan 2021-re nyolcszáz szócikkben dolgozza fel a magyar irodalom hatvan évét.

Május 30. és június 2. között rendezik meg az ELEVEN Tavasz utcafesztivált a Bartók Béla úton, ahol izgalmas művészeti programokkal, kiállításokkal, koncertekkel és workshopokkal várják az érdeklődőket.

eleven_tavasz

Leonidas Kavakos görög hegedűművész karmesterként is sikeres, most erről az oldaláról is bemutatkozik a Budapesti Fesztiválzenekar közönségének május 31-én, június 1-én és 2-án a Zeneakadémián. Nemcsak a karmestere, a szólistája is különleges lesz hangversenyüknek, Gautier Capuçon csellóművész.

Színházi előadások, koncertek, kreatív művészeti játékok és gyermekeknek szóló programok is szerepelnek a vácrátóti ArtBorétum Feszten, amelyet május 31. és június 2. között első alkalommal rendeznek meg.

Május 29-én, szerdán a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében Görgei Artúr alakjairól beszélgetnek. Ezekről a kérdésekről fog beszélgetni Varga Benedek főigazgató, Mácsai Pál színész, Görgey Gábor rendező és Sirató Ildikó, az OSZK Színháztörténeti Tárának vezetője.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma