GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2019.03.12

Ezreddobosi díszbot, cirádás tiszti tölténytáska, rejtjelező gép, miniatűr katonai fejfedő, lovassági zászló 1770-ből és nagybaczoni Nagy Vilmos vezérezredes, volt honvédelmi miniszter gyalogostiszti szablyája ­ – ilyen kincseket mutat be a Hadtörténeti Múzeum március 8-án Hadtörténeti kincstár címmel nyílt időszaki kiállítása.

diszbot
A császári-királyi 32. gyalogezred ezreddobosi díszbotja
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Közgyűjtemény, levél-, irat- és térképtár, könyvtár, hadisírgondozó és országos hatáskörű hadtörténeti kompetenciaközpont – ez mind a tavaly 100. születésnapját ünneplő Hadtörténeti Intézet és Múzeum, melynek legfontosabb műtárgyaiból nyílt reprezentatív válogatás pénteken.


A Hadtörténeti kincstár kiállított tárgyai között látható többek között a császári–királyi 32. gyalogezred csaknem másfél méter hosszú ezreddobosi díszbotja, báró Simonyi József huszárezredes szablyája, vitéz lófő nagybaczoni Nagy Vilmos vezérezredes, volt honvédelmi miniszter gyalogostiszti és Klapka György honvédtábornok törökös szablyája.


Simonyi_szablyaja
Báró Simonyi József huszárezredes szablyája
Fotó: MTI/Mohai Balázs


A zászlók közül a két legrégebbi darab 1770-ből a Jászkun huszárezred lovassági és 1835-ből a császári–királyi 60. Wasa-sorgyalogezred zászlaja.


De van itt 19. századi cirádás tiszti tölténytáska, udvari bálra készült, édességrejtő, miniatűr katonai fejfedő, Enigma rejtjelező gép és olyan könyvritkaságok is, mint például egy 1757-es kiadású, francia hadmérnöki kézikönyv.


Enigma_rejtjelezo
Enigma H29 típusú rejtjelezőgép, amely egyedüliként őrződött meg
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Kovács Vilmos ezredes, az intézmény parancsnoka az idei év további programjairól elmondta: a március 15-i nemzeti ünnephez kapcsolódva Forradalmi forgatag című, egésznapos rendezvény lesz a budai Várban, amelyen hagyományőrzőkkel, színes programokkal, bemutatókkal idézik fel az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc eseményeit, hangulatát, a honvédek emlékét.

Március 21-én 70 éves a NATO, Magyarország 20 éve a NATO-ban címmel vándorkiállítás nyílik, a Budapest FotóFesztiválhoz csatlakozva pedig március 28-tól Hemző Károly fotóművész a Honvéd Sportegyesület számára az 1950-es években készített, eddig soha látott felvételeit lehet megtekinteni. A fotókon megjelennek a korszak nagy sportolói, atléták, sportlövők, tornászok és a kimagasló hírnevet szerzett labdarúgók.

 

Lajta_Monitor_Muzeumhajo_2011
Lajta Monitor Múzeumhajó
Fotó forrása: keptar.oszk.hu


A Lajta Monitor Múzeumhajót április közepétől szeptember közepéig látogathatjuk a Parlament előtti Duna-szakaszon, a Pákozdi Katonai Emlékparkban található Pákozd-Sukorói Csata Emlékkiállítás pedig március 9-től novemberig fogadja a látogatókat.
 

A Múzeumok Majálisán a Hadtörténeti Múzeum a Rákóczi Emlékévhez kapcsolódó tematikával jelentkezik, és ehhez a témához illő új múzeumpedagógiai programot is készítenek, szeptember 21-én pedig egy teljes napot szentelnek a Rákóczi-szabadságharc emlékének. Az intézmény idén is részt vesz a Múzeumok Éjszakáján és a Múzeumok Őszi Fesztiválján is.


Gabor_Aron_agyuja
Gábor Áron háromszéki ágyúöntő és 1848-as szabadságharcos egyetlen fennmaradt rézágyúja
a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban
Fotó forrása: mult-kor.hu


Az intézet külföldi tevékenységei között szerepel az oroszországi Rudkinóban lévő II. magyar központi katonai temető fogadóépületében nyíló kiállítás, amellyel a Don-kanyarban elesett magyar honvédeknek kívánnak emléket állítani.


Műtárgyaival képviselteti magát az intézet a varsói Lazienki Múzeumban nyíló, a lengyel-magyar kapcsolatok évszázadait bemutató kiállításon, az ukrajnai Lvivben pedig a Juda magyar oroszlánjai Galícia földjén című, az I. világháború magyar zsidó katonáiról készítenek tárlatot.


nyirseg001_2
Magyar katonák Észak-Erdély visszafoglalására indulnak a Nyírségből.
Ismeretlen szerző fotográfiája 1940 második feléből. Forrás: regifotok.hu


Az intézmény tervei között szerepel a Lészen ágyú című időszaki kiállítás is a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum 1848/49-es műtárgyanyagából, köztük a Gábor Áron műhelyében készített ágyúval.


Külföldön lesz látható a tavaly elkészült, 170 éves a Magyar Honvédség című vándorkiállítás, és folytatódik a Magyar Honvédség kezelésében lévő haditechnikai parkok és csapattörténeti kiállítóhelyek megújítása. Új csapattörténeti kiállítóhellyel gazdagodik a kecskeméti repülőbázis is.


Zajlik a veszélyeztetett helyszíneken lévő katonasírok feltárása belföldön és külföldön: Felvidéken és Erdélyben i sírrekonstrukciós, temetőfelújítási és emlékműlétesítési munkálatokat végez az intézmény.


b_tordai-csata_erdelyi-honvedek
A második világháború legnagyobb magyar hadműveletében, a tordai csatában odaveszett
két erdélyi honvéd a frontra indulás előtt. Forrás: erdenyinaplo.ro

 

Nagy-Britanniában Mészáros Lázár vezérőrnagynak állítanak emléktáblát, Olaszországban két helyszínen végeznek magyar vonatkozású emlékmű-felújításokat, Szlovéniában I. világháborús központi magyar emlékművet avatnak, Törökországban a Gallipoli-félszigeten építenek emlékművet. Emellett számos magyarországi helyszínen végeznek temetőgondozási, feltárási és rekonstrukciós munkálatokat Kisújszállástól Kazincbarcikáig.


Kovács Vilmos ezredes bejelentette: hamarosan elérhetővé teszik az interneten az első világháborús hősi halottak adattárát, amely jelenleg másfél millió nevet és egyéb adatot tartalmaz. Ez az adatsor a második világháborús listával együtt teljességgel egyedülálló. Ilyen, szabadon kutatható katalógussal a nálunk jóval tehetősebb országok hadimúzeumai sem dicsekedhetnek. Az adatbázis az 1956-os és az 1848–1849-es szabadságharcok hősi halottaival kapcsolatos információkkal is gazdagodik.


plakat003

hasz

2019.03.19

Fábián Marcell pandúrdetektív tizenhárom napja című regénye megjelenését követően olvasók keresték meg azzal, hogy írja meg a folytatást – meséli a József Attila-díjjal frissen kitüntetett Hász Róbert író, a Tiszatáj című folyóirat főszerkesztője. A magyar krimiről, a visszajelzés fontosságáról és a szülőföld örökségéről is beszélgettünk vele.

Eotvos_Peter_R

2019.03.19

A Drezdai Staatskapelle és Christian Thielemann, Kirill Petrenko és a Berlini Filharmonikusok, Zubin Mehta és az Izraeli Filharmonikus Zenekar, a Concentus Musicus Wien, Rudolf Buchbinder, Paavo Järvi, Eötvös Péter és a Musikfabrik Köln, Fischer Ádám, Rolando Villazón, Bryn Terfel, a Nemzeti Filharmonikusok – a 2019/20-as évadban is karmesterlegendákkal, világklasszis zenekarokkal és kiváló szólistákkal, 15 különböző bérlettel, különleges programokkal és a nagy sikerű sorozatok folytatásával várja a közönséget a Müpa.

_D0A2683_Copy

2019.03.19

Régi-új otthonra lel a képzőművészet Szentendrén: a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. új kiállítóteret nyit a Fő téren. A helyi kulturális kínálat egy olyan művészeti intézménnyel bővül, amely már több évtizedes múlttal, a városhoz kötődő jelentős hagyományokkal rendelkezik.

Április 5-én bemutatják a világ leghíresebb balett táncosáról, Rudolf Nureyevről szóló filmet a Vígszínházban. A White Crow-t előbb vetítik hazánkban, mint New Yorkban, ugyanis akkora az érdeklődés a hamarosan kezdődő Nureyev Nemzetközi Balettverseny iránt, hogy a film forgalmazói nem akarták kihagyni ezt a lehetőséget. Ráadásul a film főszereplője is éppen most érkezik Magyarországra: Oleg Ivenko a verseny díjkiosztó gálaestjének egyik sztárja lesz.

A világ legrégebbi tengeri csillagórájaként ismerte el a Guinness Világrekordok az asztrolábiumot, amelyet egy 1503-ban az ománi partoknál elsüllyedt portugál hajó roncsában találtak 2014-ben. A bronzkorongot 2014-ben hozta fel David Mearns Nagy-Britanniában élő amerikai roncsvadász. A tárgyat a középkori hajósok használták navigációs eszközként. A szakértők szerint a csillagóra 1496 és 1501 között készülhetett, vagyis körülbelül három évtizeddel korábbi az eddig ismert legrégebbi tengeri asztrolábiumnál.

A Verdi-művet Kesselyák Gergely állítja színpadra. A karmester kivételes alkalmakkor vállalkozik rendezésre, látásmódjának egyedisége már a fesztiválon nagy sikerrel játszott Turandoton és Nabuccón is látszott. A címszerepet a fiatal szoprán, Ádám Zsuzsanna énekli, darabbeli partnere a Radamest játszó László Boldizsár. Kálmándy Mihály bariton Amonasro, Etiópia királyának szerepét fogja énekelni, a fiatal basszus, Kiss András pedig Ramfis főpapot kelti életre. A szólisták mellett a több száz szereplőt igénylő grandiózus operához, melyben csak a kórus létszáma meghaladja a százhuszat, Zeke Edit álmodott sokoldalú, LED-falat is igénylő díszletet.

Kőszegi Tamás film- és animációs rendező új animációs filmmel készül, és stábjával – a világon egyedülálló módon – minden egyes szereplőt és tárgyat olyan bankjegyekre rajzoltak, melyek valaha forgalomban voltak. A csapat kutatómunkájával több ezer papírpénzt gyűjtött össze és scannelt be, együttműködtek több tucat gyűjtővel, könyvkiadóval és aukciós házzal. Az ábrákat digitálisan bontják rétegekre, és az elemeket virtuális térben animálják jelenetekké.

A Korazimban talált, gyönyörű mozaikpadlós szőlőprést bor készítéséhez használták a Talmud megszövegezésének korában, vagyis az i. sz. 3. és 5. század között. Az ekkor a Galileai-tótól északra fekvő településen élő zsidó lakosság bort készített és ivott, olajat préselt és gabonát is őrölt. Az előbb a padló medencéjében, majd a kősatuban is kipréselt szőlőlét amforákban tárolták és érlelték borrá. Korazimban egy teljes, a római és a bizánci korból származó zsidó falut tártak fel: korábban mikvék, vagyis zsidó rituális fürdők, egy hatalmas zsinagóga, valamint számos lakóépület maradványai kerültek elő a 20. században több időszakban is folytatott ásatásokon. Korazimot az Újszövetség is említi, Máté és Lukács evangéliumában szerepel azon városok között, amelyek elutasították Jézust, és ezért átkozottak. A településen jelentős pusztítást végzett egy i. sz. 363-ban történt földrengés, de utána újjáépítették, és a korai muzulmán korig, a nyolcadik századig fennállt.

Március 22-én, a víz világnapja alkalmából premier előtt országosan több moziban is vetítik a legendás mesét. Azok a gyerekek, akik életükben most először mennek moziba, „Első mozim” csomagot kapnak ajándékba.

V_4

Hamvas Béla író és kortársa, Weöres Sándor költő emlékét idézik fel Balatonfüreden március 23-án és 24-én. A Hamvas-napokon egyebek mellett kötetbemutatóval, borkóstolóval várják az érdeklődőket.

A Rákosi-korszak szórakoztatóiparát és a szocialista revük világát idézi meg az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Vörös Csillagok címmel március 20-tól látható kamaratárlata.

Az OMG estet a közönség összesen hat alkalommal láthatja az évadban az Erkel Színház műsorán, 2019. március 22-én, 23-án, 24-én két alkalommal, 27-én és 28-án.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma