hangf_spotify_banner_728x90

2019.03.12

Ezreddobosi díszbot, cirádás tiszti tölténytáska, rejtjelező gép, miniatűr katonai fejfedő, lovassági zászló 1770-ből és nagybaczoni Nagy Vilmos vezérezredes, volt honvédelmi miniszter gyalogostiszti szablyája ­ – ilyen kincseket mutat be a Hadtörténeti Múzeum március 8-án Hadtörténeti kincstár címmel nyílt időszaki kiállítása.

diszbot
A császári-királyi 32. gyalogezred ezreddobosi díszbotja
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Közgyűjtemény, levél-, irat- és térképtár, könyvtár, hadisírgondozó és országos hatáskörű hadtörténeti kompetenciaközpont – ez mind a tavaly 100. születésnapját ünneplő Hadtörténeti Intézet és Múzeum, melynek legfontosabb műtárgyaiból nyílt reprezentatív válogatás pénteken.


A Hadtörténeti kincstár kiállított tárgyai között látható többek között a császári–királyi 32. gyalogezred csaknem másfél méter hosszú ezreddobosi díszbotja, báró Simonyi József huszárezredes szablyája, vitéz lófő nagybaczoni Nagy Vilmos vezérezredes, volt honvédelmi miniszter gyalogostiszti és Klapka György honvédtábornok törökös szablyája.


Simonyi_szablyaja
Báró Simonyi József huszárezredes szablyája
Fotó: MTI/Mohai Balázs


A zászlók közül a két legrégebbi darab 1770-ből a Jászkun huszárezred lovassági és 1835-ből a császári–királyi 60. Wasa-sorgyalogezred zászlaja.


De van itt 19. századi cirádás tiszti tölténytáska, udvari bálra készült, édességrejtő, miniatűr katonai fejfedő, Enigma rejtjelező gép és olyan könyvritkaságok is, mint például egy 1757-es kiadású, francia hadmérnöki kézikönyv.


Enigma_rejtjelezo
Enigma H29 típusú rejtjelezőgép, amely egyedüliként őrződött meg
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Kovács Vilmos ezredes, az intézmény parancsnoka az idei év további programjairól elmondta: a március 15-i nemzeti ünnephez kapcsolódva Forradalmi forgatag című, egésznapos rendezvény lesz a budai Várban, amelyen hagyományőrzőkkel, színes programokkal, bemutatókkal idézik fel az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc eseményeit, hangulatát, a honvédek emlékét.

Március 21-én 70 éves a NATO, Magyarország 20 éve a NATO-ban címmel vándorkiállítás nyílik, a Budapest FotóFesztiválhoz csatlakozva pedig március 28-tól Hemző Károly fotóművész a Honvéd Sportegyesület számára az 1950-es években készített, eddig soha látott felvételeit lehet megtekinteni. A fotókon megjelennek a korszak nagy sportolói, atléták, sportlövők, tornászok és a kimagasló hírnevet szerzett labdarúgók.

 

Lajta_Monitor_Muzeumhajo_2011
Lajta Monitor Múzeumhajó
Fotó forrása: keptar.oszk.hu


A Lajta Monitor Múzeumhajót április közepétől szeptember közepéig látogathatjuk a Parlament előtti Duna-szakaszon, a Pákozdi Katonai Emlékparkban található Pákozd-Sukorói Csata Emlékkiállítás pedig március 9-től novemberig fogadja a látogatókat.
 

A Múzeumok Majálisán a Hadtörténeti Múzeum a Rákóczi Emlékévhez kapcsolódó tematikával jelentkezik, és ehhez a témához illő új múzeumpedagógiai programot is készítenek, szeptember 21-én pedig egy teljes napot szentelnek a Rákóczi-szabadságharc emlékének. Az intézmény idén is részt vesz a Múzeumok Éjszakáján és a Múzeumok Őszi Fesztiválján is.


Gabor_Aron_agyuja
Gábor Áron háromszéki ágyúöntő és 1848-as szabadságharcos egyetlen fennmaradt rézágyúja
a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban
Fotó forrása: mult-kor.hu


Az intézet külföldi tevékenységei között szerepel az oroszországi Rudkinóban lévő II. magyar központi katonai temető fogadóépületében nyíló kiállítás, amellyel a Don-kanyarban elesett magyar honvédeknek kívánnak emléket állítani.


Műtárgyaival képviselteti magát az intézet a varsói Lazienki Múzeumban nyíló, a lengyel-magyar kapcsolatok évszázadait bemutató kiállításon, az ukrajnai Lvivben pedig a Juda magyar oroszlánjai Galícia földjén című, az I. világháború magyar zsidó katonáiról készítenek tárlatot.


nyirseg001_2
Magyar katonák Észak-Erdély visszafoglalására indulnak a Nyírségből.
Ismeretlen szerző fotográfiája 1940 második feléből. Forrás: regifotok.hu


Az intézmény tervei között szerepel a Lészen ágyú című időszaki kiállítás is a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum 1848/49-es műtárgyanyagából, köztük a Gábor Áron műhelyében készített ágyúval.


Külföldön lesz látható a tavaly elkészült, 170 éves a Magyar Honvédség című vándorkiállítás, és folytatódik a Magyar Honvédség kezelésében lévő haditechnikai parkok és csapattörténeti kiállítóhelyek megújítása. Új csapattörténeti kiállítóhellyel gazdagodik a kecskeméti repülőbázis is.


Zajlik a veszélyeztetett helyszíneken lévő katonasírok feltárása belföldön és külföldön: Felvidéken és Erdélyben i sírrekonstrukciós, temetőfelújítási és emlékműlétesítési munkálatokat végez az intézmény.


b_tordai-csata_erdelyi-honvedek
A második világháború legnagyobb magyar hadműveletében, a tordai csatában odaveszett
két erdélyi honvéd a frontra indulás előtt. Forrás: erdenyinaplo.ro

 

Nagy-Britanniában Mészáros Lázár vezérőrnagynak állítanak emléktáblát, Olaszországban két helyszínen végeznek magyar vonatkozású emlékmű-felújításokat, Szlovéniában I. világháborús központi magyar emlékművet avatnak, Törökországban a Gallipoli-félszigeten építenek emlékművet. Emellett számos magyarországi helyszínen végeznek temetőgondozási, feltárási és rekonstrukciós munkálatokat Kisújszállástól Kazincbarcikáig.


Kovács Vilmos ezredes bejelentette: hamarosan elérhetővé teszik az interneten az első világháborús hősi halottak adattárát, amely jelenleg másfél millió nevet és egyéb adatot tartalmaz. Ez az adatsor a második világháborús listával együtt teljességgel egyedülálló. Ilyen, szabadon kutatható katalógussal a nálunk jóval tehetősebb országok hadimúzeumai sem dicsekedhetnek. Az adatbázis az 1956-os és az 1848–1849-es szabadságharcok hősi halottaival kapcsolatos információkkal is gazdagodik.


Erzekeny_terek_Kultura_banner_596x90

margit2_R
2019.05.26

Van egy hely, ahol 0-99 éves korig mindenki játszhat. Nem szólnak rá, ha rosszalkodik, kiabálhat, sírhat, nevethet, énekelhet, táncolhat. Nincs olyan ember Budapesten, akinek legalább egy ismerőse ne járt volna ide: ez a Margit. Földessy Margit színésznő hétfőtől vasárnapig játszik a gyerekekkel, tinédzserekkel saját játszóterén, a Szindra Stúdióban a Marczibányi Téri Művelődési Központban. Vele beszélgettünk gyereknap alkalmából.

fecske_2.R

2019.05.26

A Kolozsvári Magyar Operával koprodukcióban, az 1927-es magyarországi bemutató helyszínén, az akkoriban Városinak nevezett Erkel Színházban, május 26-án és 27-én szólal meg újra A fecske. Anger Ferenc rendezővel Puccini különleges, ritkán játszott lírai operájának sajátos kettősségéről beszélgettünk, a fővárosit megelőző kolozsvári premiert is érintve.

otthon_R

2019.05.25

A szülő a gyerekkönyvek hatalmas kínálata láttán joggal gondolhatja, hogy az ideális könyv megtalálása majdhogynem lehetetlen, fáradságos vállalkozás. Ebben segíthet, hogy időnként szakmai listákat készítenek – a Gyermekirodalom.hu oldal nemrég hozta nyilvánosságra az idei Top50-es listáját. Erről választottunk öt kiemelkedő könyvet.

Május 29-én este héttől tartják az Irodalmi Jelen díjátadó gálaestjét a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Fellépnek többek között: Böszörményi Zoltán, Demeter Szilárd, Dobozi Eszter, Nagy Zsuka, Nádasdy Ádám, Rakovszky Zsuzsa, Orbán János Dénes, Sántha Attila, Szőcs Géza, Vörös István, Zsille Gábor. Az est kiemelt meghívottja és társművésze: Várnagy Andrea zongoraművész.

Perl János képeiből nyílt tárlat a Magyarság Házában, melyen megelevenednek Kárpátalja történelmi emlékhelyei, köztük a munkácsi vár, a Vereckei Emlékmű, a természeti kincsek, a hagyományos népi mesterségek űzői, így a szövőnő, a bodnár, a borász, a bőrdíszműves, a fazekas. A tárlaton a fotók mellett szerepelnek a régió híres kézműves termékei, a salánki hordó, a csörögefánk, a Hidi-kerámia, a beregi szőttes, a salánki viaszos tojás is. A rendezvény az Értékek vonzásában programsorozat része, amelyben az intézményben bemutatják a határon túli magyar tájegységek néprajzi és népművészeti kincseit.

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete május 27-én hozza nyilvánosságra a kortárs magyar irodalmi műveket és eseményeket bemutató weboldalát (www.mmalexikon.hu) a Pesti Vigadóban. A Magyar irodalmi művek és események 1956–2016 című kutatási program 2018-ban indult, és várhatóan 2021-re nyolcszáz szócikkben dolgozza fel a magyar irodalom hatvan évét.

Jean-Michel Othoniel francia képzőművész gondosan megfestett, fekete gyöngysorokból kialakított rózsát ábrázoló hat képe díszíti a párizsi Louvre múzeum Puget-termét. A botanika lelkes híveként ismert művész kiállításával az üvegpiramis megépítése 30. évfordulóját ünnepli. Othoniel, a Palais-Royal metróállomásnál található Éjszakai madarak kioszkja című installáció és a versailles-i park modern szökőkútjának alkotója képeinek ötletét a múzeum egyik gyöngyszemének számító, Medici Mária és IV. Henrik esküvőjét ábrázoló Rubens-kép részletéből merítette, amelyen a francia királyi pár előtt a legalsó lépcsőfokra leesett kis rózsa látható. A kiállítás 2020. február 24-ig látható.

Kovács Vilmos ezredes szükségszerűnek nevezte a jó kapcsolatokat az érintett országok között, hiszen a magyar hősök jelentős része más államban nyugszik, és Magyarországon is temettek el külföldieket a háborúk alatt. A parancsnok közölte, hogy az első világháborús hadisírok rendbetételére elkülönített 2 milliárd forintos keret 70-80 százalékát már lekötötték. A pályázati összegből 30 ezer katonai sír újulhat meg országszerte, függetlenül az ott nyugvók nemzetiségétől. Magyarország Európában elsőként, 1917-ben gondoskodott törvényi szintű szabályozással a hősi halottak emlékének ápolásáról, 1924-ben pedig minden év májusának utolsó vasárnapját jelölték ki a magyar hősök emlékünnepévé.

Színházi előadások, koncertek, kreatív művészeti játékok és gyermekeknek szóló programok is szerepelnek a vácrátóti ArtBorétum Feszten, amelyet május 31. és június 2. között első alkalommal rendeznek meg.

csacsifogat

Május 29-én, szerdán a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében Görgei Artúr alakjairól beszélgetnek. Ezekről a kérdésekről fog beszélgetni Varga Benedek főigazgató, Mácsai Pál színész, Görgey Gábor rendező és Sirató Ildikó, az OSZK Színháztörténeti Tárának vezetője.

Az izraeli származású Berlinben élő énekesnőt a szláv népzenétől Marilyn Mansonig sokféle műfaj inspirálja. Moran Magal nem fél szokatlan kombinációkban vegyíteni a zenei stílusokat. Izgalmas zenei fúzióval érkezik a Zsidó Művészeti Napokra, május 27-én 19 órakor a Columbus Hajó színpadán ad koncertet.

Új zenei anyagot mutat be Szirtes Edina Mókus a Modern Art Orchestrával közösen. A Music à la Pangea című lemez dalait először május 26-án, vasárnap 19.30-kor a Budapest Music Centerben hallhatja a közönség.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma