2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2019.04.17

Április 18-án nyolcvanéves Ragályi Elemér világhírű Kossuth- és Emmy-díjas operatőr, filmrendező. A művész olyan színészekkel dolgozott együtt, mint Antonio Banderas vagy Robin Williams, és még Stanley Kubrick kanapéján is ötletelt filmekről. Portré.

ragalyielemer
Fotó: Hirling Bálint

A rákosligeti születésű művészt tizenévesen inkább a focilabda, mintsem a kamerák világa vonzotta. Az Aranycsapat hatására futballkarrierről álmodozott, édesapja pedig „rendes” szakmát szánt neki, azonban végül mégis színésznek és operatőrnek jelentkezett.

Az első sikertelen felvételi vizsga után a Mafilm stúdiójába szegődött, majd harmadik nekifutásra felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. Még főiskolásként fényképezte első filmjét, az Elek Judit által rendezett Meddig él az ember? című dokumentumfilmet, mely díjat nyert a miskolci rövidfilmfesztiválon. Első játékfilmjét is Elek Judit rendezte 1969-ben, Sziget a szárazföldön címmel.

szigetaszarazfoldon
Sziget a szárazföldön (1969). Kiss Manyit a legjobb női alakítás díjával jutalmazták érte
az 1970-es Magyar Játékfilmszemlén.

Ragályi rövid idő alatt nagy sikereket ért el. Többek között Zolnay Pállal, Gaál Istvánnal és Mészáros Mártával is dolgozott együtt, és olyan klasszikusok operatőre volt, mint a Sárika, drágám, a Régi idők focija, a Kakuk Marci, a Talpuk alatt fütyül a szél és ő fotózta a Queen ’86-os budapesti koncertjén készült filmet is. Egyedi kameramozgatási technikája – szeretett mindent a néző szemszögéből, kézi kamerával láttatni – hamar ismertté és kedveltté vált.

Sikerei ellenére úgy érzi, a legjobbak közé nem kerülhetett be. „Nagyon színvonalas filmeket forgattam – túlnyomórészt televíziós produkciókat –, de a klasszikus első osztályba sosem jutottam be. Annak ellenére, hogy ismert és kapós voltam. Nem volt ügynököm és menedzserem” – nyilatkozta az Origónak.

sarikadragam
Sárika, drágám (1971). Kern András és Patkós Irma

1988-tól a megújulás reményében külföldre ment, ahol újra bizonyítania kellett. Hamarosan Európa-szerte és Amerikában is jegyezni kezdték a nevét. 15 évet töltött el a tengerentúlon. Stanley Kubrick felfigyelt rá, és meghívta őt otthonába, hogy közösen ötleteljenek egy film terveiről – amely végül sosem készült el.

Hazatérését követően egyebek közt a Szerelemtől sújtva, az Egy hét Pesten és Budán és az Apám beájulna című alkotások forgatásán dolgozott, néhány filmben szereplőként is felbukkant.

apambeajulna
Gáspár Kata és Csősz Boglárka az Apám beájulna (2003) filmben

2005-ben állt először rendezőként a kamera mögé: a Csudafilm című vígjátékot ő fényképezte, és a forgatókönyvet is együtt írta Kern Andrással, majd a Nincs kegyelemben (2007) az emberölésért ártatlanul elítélt Pusoma Dénes esetét dolgozta fel.

Ő fényképezte Halász Judit első, egész estés koncertfilmjét, majd Szabó Magda Az ajtó című regényének megfilmesítésekor pályafutása során először dolgozott együtt Szabó István rendezővel. „Korábban is beleszóltam a rendező dolgába, de most már tudom is, hogy meg tudok szólalni a saját hangomon, mint rendező. Ha ez egy pillanatra is kiderül a rendező számára, aki mellett operatőrként működöm, akkor az öreg hiba. Az operatőrnek alázattal kell szolgálnia az éppen aktuális filmet” – fejtette ki Az ajtó kapcsán.

azajto
Jelenet Az ajtó (2012) című filmből

„Ugyanakkor, ha én filmet rendezek, abba belegebedek. Az igyekezettől, a koncentrációtól és attól a rengeteg plusz feladattól, amellyel ez jár. Fél szemmel rendezem a filmet, a másikkal meg azt nézem, amit az operatőr csinál. Operatőrnek lenni ehhez képest megunhatatlan játék.”


Az utóbbi években a tragikomédia és a krimi műfajában is kipróbálhatta magát: operatőrként a Gondolj rám című filmben, majd a Budapest noirban is közreműködött.

Olyan világhírű színészekkel forgatott mások mellett, mint az Oscar-díjas Sir Ben Kingsley, Christian Bale, Robin Williams, Alan Rickman, Sir Ian McKellen vagy Antonio Banderas. Utóbbira így emlékszik vissza: „Hihetetlen sármos, kedves pasi, Rebecca De Mornay halálosan bele volt zúgva, de Banderasnak a fénydublőr jobban tetszett. Hát, ez már olyan rég volt, hogy talán el lehet mesélni.”

hazudosjakac
Robin Williams a Hazudós Jakabban

Az egyik legaktívabb magyar filmoperatőr művészien használja a régi és a legújabb filmes technikai megoldásokat is. Az elmúlt negyven év során mintegy száz játékfilmet, minisorozatot, tévé- és dokumentumfilmet forgatott, stílusa a dokumentarizmus és a stilizáció egyfajta ötvözete, még kifejezetten dokumentarista filmjeiben is van poétikus, stilizált elem. Ragályi emellett csaknem egy évtizedig tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, több alkalommal is operatőri mesteriskolát vezetett Zsigmond Vilmossal az etyeki Korda Filmstúdióban.

„Nem szeretem, ha egy rossz film a külalakjával csillog; a jól végzett operatőri munkák lelógnak a filmről, és ornamentikának hatnak. Annyira jó egy film, amennyire együttesen jó a forgatókönyve, a rendezője és az operatőre" – vallja.

mária, jézus anyja
Christian Bale a Mária, Jézus anyja című filmben

Munkájáért kapott elismerései között Balázs Béla-díj, kiváló művész cím és Kossuth-díj (1991) is szerepel. A Magyar Filmszemlén hat alkalommal díjazták a legjobb operatőrként, 2012-ben az Aranyszem Operatőr Fesztiválon az év operatőre és a Illés György-díjat vehette át.


A Josephine Baker élete című alkotásért megkapta az Amerikai Operatőrök Szövetségének televíziós díját, 1996-ban a Raszputyin című tévés filmprodukció operatőri munkájáért Emmy-díjjal jutalmazták. 2014-ben Prima Díjban részesült, többször nyerte el a filmkritikusok díját, 2018-ban pedig életműdíjat kapott a Kovács László és Zsigmond Vilmos operatőrversenyen.

A világhírű filmes a hírek szerint új területen is ki akarja próbálni magát – újabban írással foglalkozik, és egy novelláskötet megjelentetését is tervbe vette.


MTI/ Kultúra.hu

hatarokon_at_010_R

2019.07.19

„Nem létezhet olyan helyzet, hogy a fotóriporteri szerep megelőzze az emberséget. Nincs az a kép, amiért megérné egy másik ember életét kockáztatni” – mondja a több háborús zónában járt Bielik István Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjas fotóriporter. Túlélőkről készült fotósorozatáról, a képhez való viszonyáról és a humánum fontosságáról is mesélt nekünk.

_D0A0681_Copy
2019.07.19

1969. július 20. Ezen a napon landolt az Apollo-11 a Holdon: Neil Amstrong és Edwin „Buzz” Aldrin sétája az emberi civilizáció egyik fontos mérföldköve, az emberiség egyik legnagyszerűbb tudományos eredménye volt. Erre az eseményre emlékezik a Vasarely Múzeum Holdmúzeum 1969 című kiállítása, amelyen Vasarely néhány izgalmas kompozíciója is látható.

sziget_anno_R

2019.07.19

Világhírű zenei ikonok, extrém öltözetek és a szeretet forradalma: a Sziget fesztivál idén 27. évfordulóját ünnepli, és természetesen most is elképesztő produkciókkal várják a bulizni vágyókat augusztus 7-től.

Az Európai Űrügynökség vezetője speciális örökségvédelmi státuszt és védettséget biztosítana a jövőbeni látogatók és Hold-missziók által okozott károktól a Nyugalom tengerén annak a helynek, ahol 50 éve, 1969. július 21-én az első ember a Holdra lépett.

Paul McCartney musicalt ír Az élet csodaszép című 1946-os filmből. A 77 éves zenész először dolgozik színpadi musicalen, Frank Capra fekete-fehér filmdrámáját dolgozza át, amelyben egy öngyilkosjelöltet megment az őrangyala. A musical 2020 végén debütálhat Bill Kenwright producer szerint, aki korábban a Blood Brothers és a József és a színes, szélesvásznú álomkabát című musicaleket vitte el a londoni West Endre. A musical szövegkönyvén a Billy Elliot és Elton John életrajzi filmje, a Rocketman forgatókönyvírója, Lee Hall dolgozik, a dalszövegeket McCartneyval együtt írják.

A július 24. és 27. közötti szakmai konferencián mintegy kétszáz hazai szakember vesz részt. A négynapos országos szakmai találkozó fő témái között szerepelnek a várostervezés és örökségvédelem időszerű feladatai, a nép építészettel, benne a kastély- és várprogrammal összefüggő kérdések, a természetvédelem és a nemzeti parkok haza helyzetének áttekintése. A találkozó keretében tartják meg a Város- és Faluvédők Szövetségének közgyűlését a Református Kollégium Oratóriumában, a résztvevők emellett kirándulásokon ismerkedhetnek meg Debrecen, a bihari térség, Hajdúböszörmény és Hortobágy természeti és épített értékeivel.

Eddig nem ismert összecsapásra utalnak azok a leletek, amelyeket a csatamezőn, a szövetséges erők egykori tábori kórházának helyszínén először végzett ásatásokon tártak fel a régészek. Waterloonál Napóleon francia serege ütközött meg a szövetséges brit, németalföldi, német és porosz csapatokkal. Az egykori tábori kórház helyszínén amputált végtagok maradványaira bukkantak, továbbá puskagolyókat és egy francia ágyúgolyót is találtak. A szakértők szerint az amputációkat az egykori Mont-St-Jean tábori kórház orvosai végezték.

Kilencvenéves korában elhunyt Heller Ágnes Széchenyi-díjas filozófus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a New York-i New School for Social Research professor emeritusa. Fő kutatási területe az etika és a történetfilozófia volt. Pályája kezdetén munkáit a marxizmus és az újbaloldali gondolkodás jellemezte, később inkább posztmodern szempontból értelmezte az etikát és a modern világot, új megközelítési lehetőségeket kínált fontos társadalomelméleti problémák megoldásához. Magyarul megjelent munkái közül kiemelkedik A reneszánsz ember (1967), a Portrévázlatok az etika történetéből (1976), Az igazságosságon túl (1987), A történelem elmélete (2001), A „zsidókérdés" megoldhatatlansága (2004). 1998-ban Bicikliző majom címmel jelent meg interjú-önéletrajza, 2009-ben Rózsa Erzsébet monográfiát írt róla Se félelem, se keserűség címmel.

Szombaton kezdődik a 33. Nemzetközi Muzsikustábor, Verseny és Művészeti Fesztivál Balassagyarmaton. A Zene határok nélkül elnevezésű, július végéig tartó tábor keretében nyolc hangversenyt is adnak a hallgatók és a művésztanárok. A Kárpát-medencéből, Franciaországból és Kínából érkező negyven hallgató a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában öt szakon képezheti magát tovább a táborban.

zene-balassagyarmat-2019

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

Idén harmadik alkalommal indul útnak a Sziget Cruisin' Partyhajó, egy igazi bulikülönlegesség a Szigeten kívül, de mégis a fesztivál részeként!

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma